Apa-apa saje lah

Puasa sudah.. raya pun sudah.. badan dah start memberat.. diet bulan puasa memang payah nak tahan lama.. kecuali sambung balik puasa even dah lepas daripada bulan puasa. Comei duk menghitung majlis raya laa plak atau omputehnye cakap “open house”.. heheheh.. rezeki lepas raya.. macam2 juadah ada.. ada versi tradisional mcm sate, nasi impit, lemang, ketupat, rendang, nasi minyak, nasi dagang, lontong, soto dsb.. versi moden lak macam spagetti, char kuey tiaw, mee basah, ice blended, roti john dsb..

Satu event yang tempat kerja comei slalu buat lepas kite semua sambut Hari Raya Aidilfitri adalah majlis raya.. macam2 tema diorang create.. tapi yang penting kat sini bukan tema yang comei nak emphasizekan.. tapi tang majlis makan tu.. perghhhh.. memang absolute mewah lah.. style macam comei pi paso minggu / pasar malam tapi boleh amik ikut sedap hati je apa yang ada kat paso tu.. free of charge.. makan lah sampai buncit pon.. makanan tak pernah tak cukup, malah melimpah ruah.. kawasan jamuan pun sangat luas…. macam saiz dua kali padang bola gitu.. so.. kalo perut dah kenyang bagai.. gi jenjalan kasi perut released tensen.. and then sambung makan balik.. theeheheee..

Setahun skali bermewah2 macam tu.. bukan stakat staff je yang merasa kenyang dan happy, crowd dari luar yang datang pun tersenyum gumbira :D.. masa ni comei sangat happy sbb bekerja dengan majikan comei hahahahahaha… no negative feeling yer.. really enjoy the event ūüėÄ

Ada skali tu comei nampak makcik2 hangkut buah-buahan dalam baju ( hujung baju tu makcik tu lipat jadik cam bakul gituuu ).. selamba badakkk je makcik tu wat lintas lansung dari gerai buah.. kutip2 duku ngan rambutan.. pastu masuk kat dalam baju hahahaha.. nak kate ape.. takkan nak marah kot.. bebudak boleh laa pi tegur.. ni pangkat nenek nihhhh huhuhu..

alamak.. perut berangin la plak.. pas minum ayak neskefe segelas.. rasa cam ada belon dah dalam perut.. auuu.. torture2… cau cin cauu duluuu

Kalori · Makan-Makan

Calorie .. atau kalori yang keji

image

Kacang ni comei dapat masa salam ngan tuan umah kat open house.. biasa je kite dapat nih kan.. nak2 lepas salam kat majlis kenduri kawen.. hehehe.. yang comei nak tekankan kat sini adalah saiz packaging kacang nih.. kecikkk tuittt je kan.. nak sama besar dengan saiz mouse komputer.. kandungan adalah 10 gram

image

cuba tengok kat kandungan kalori tu.. berapa kalorikah yang anda telan bila makan kacang sepeket kecik tuit itu..? tak nampak eaa… tengok kat gambar kat bawah nie.. comei besarrkan lagi saiz nye..

image

Tu dieeeee… 550 kcal.. lebih besar daripada 2 keping roti ngan sepinggan nasik putih.. nak makan boleh.. tapi beringatlah yer pada sesapa yang nak diet tu..

diet bukan bererti anda tak makan.. tapi memilih dan sukat berapa kalori yang anda ambil ūüėÄ

Bebelan

Satu petang di kedai makan..

Balik dari kerja after office hour.. dengan perasaan penat campur lapar.. pastu malas nak masak.. singgah laa kat kedai makan.. dah ler tempat tu seksa nak masuk sebab jem and congested dengan simpang besar.. dah berasak-asak maka selamatlah parking kat tepi kedai..

Mood senyum sebab dalam kedai takde laa ramai sangat.. dalam 2-3 table je.. tu pun baru letak punggung gak.. okeh! angkat tangan.. “dik, order.. sup ayam satu”..

Pastu demi mengisi masa lapang, maka digodek2 laa telefon kat tangan.. cuit itu cuit ini.. dah boring.. tukar main game lak.. bila angkat muka, ehhhh dah makin ramai customer dalam kedai nih..

Muka dah sedikit cuak.. bile order comei nak sampai nih.. takde bayang pun.. mata dah jeling2 kat adik yang ambik order tadi..  mulut kumat kamit pastu adik tadi jawap pakai insyarat tangan je.. atass dapur dah.. okeh.. comei angguk kepala..

Sambung balik main game.. pastu tepon bunyik tettettttttt… err.. bateri dah mintak nyawa.. comei angkat kepala skali lagi.. mana2 table yang depan comei dah siap melantak.. nak settle pun ada.. owhh sangat hangin dah nie.. comei bisik2 kat diri sendiri.. SABARRRRRRRR… SABARRRR.. SABARRRR… comei angkat tangan tanya sekali lagi.. dan skali lagi budak tu jawap.. atas dapur dah kak.. ( atas dapur kepala lutut hangg.. kot yer pun nak membelit, agak2 laa.. atas dapur hape kalo dah hampir sejam sangap.. mode super amarah! ) .. tak terkata apa dah.. muka dah cuak tahap dewa.. muka nak bakar kedai pun ada.. owhh.. sabar.. terasa nak mencarut pun ada.. hohohoh..

Alang2 dah tunggu.. takkan sebab marah nak cabut lari.. nak makan sup.. huuhuh.. sebab tu laa kene sabar.. kepada tukang masak + tukang amik order+ tukang cashier.. tolong laa beringat yang pelanggan tu adalah sumber rezeki awak.. kalo laa comei tempek gambor kedai kat sini.. pastu komen huduh2.. eeii.. kan tak sihat tu..

Whose come first deserve to be served first..

Korang mesti pernah alami perkara yang sama kan..? ūüėÄ

Bebelan

Kahwin…. kawen…

Selamat Pengantin Baru buat Ustaz Don & Pasangan.. Didoakan agar bahagia hingga ke akhir hayat.

Kahwin.. topik paling utama yang singgah kat muka anak2 dara yang  belum kahwin.. soalan tu akan makin bertebaran dan berleluasa dengan gagahnya apabila ada majlis-majlis keramaian atau ahli keluarga balik berkumpul.

Soalan tu akan lagi berdarah apabila saudara yang pangkatnya lebih adik  daripada mangsa pertanyaan (sambil kelek anak yang tembam tengah isap botol susu)

Dah kawen ¬† ¬† ¬†: awak bile lagi nie… tetunggu2 nak makan nasik minyak awak tauuuu

Belum kawen :¬†….. tak de jodoh lagi .. nak buat macammane¬†¬†(dalam hati.. beli je laa.. tunggu2 aku punye buat ape? bukannya aku yang masak pon huh! )

Dah kawen      : tu laaa.. awak memilih sangat nie.. umur dah lebih2 ni.. takleh pilih2 dah.. bersyukur je ada orang nak kat awak

Belum kawen ¬†:… wat muka bodo sambil buat2 sibuk.. huhuhuh¬†(iye lah tu.. takkan aku nak main rembat je.. dah aku tak berkenan.. nak buat camne.. tak reti aihhh nakmain¬†telan je nih)

Tu baru simple sketsa tuh.. belum masuk ngan cakap2 belakang lah, sindir sinis2.. tak paham betul lah..

Untuk pengetahuan umum.. perkara kahwin ni bukanlah terletak kat tangan kita semata-mata.. kan jodoh, ajal, maut, rezeki kat tangan tuhan belaka.. kalau dah diusahakan sesuatu perkara tu, final touch nye kenalah doa kat tuhan moga dipermudahkan dan dimakbulkan doa tu..

Korang ingat yang belum2 kawen tu tak teringin ada pasangan hidup ke..? mestilah jauhhh kat sudut hati tu kepingin inginkan teman macam orang lain.. Gengster laaa macam mane sorang pompuan pun, hati still macam pompuan lain.. sedih bila tengok orang lain yang bahagia dengan keluarga sendiri.. dengki tu mesti ada punye.. kompem!

Satu je yang comei perasan bila terpikir2 pasal topik nih.. sebelum ada keluarga sendiri, maka masa yang ada tu bolehlah dicurahkan pada mak ayah kite.. berbakti kat diorang, jaga diorang, entertained diorang, bawak diorang jalan2.. makan kat tempat best2.. belikan barang2 kat diorang, kalo ada duit lebih bawak g travel ke..kalo bukan anak sendiri yang nak happykan mak ayah kite.. sape lagi… SAYA NAK JAGA MAK AYAH SAYA! tu doa comei.. comei doa agar hati dan perangai comei takde derhaka dah pada mak ayah.. huhuhuh cedey la plak.. ( cakap kasar pun kategori derhaka tau! )

Kesimpulan:

Kahwin=jodoh+doa+usaha

Apa-apa saje lah

Hari Raya dah makin dekat…

Sedar tak sedar… pejam celik tutup mata bukak mata, dah sampai ke penghujung bulan puasa dah.. Almaknanya, Syawal dah stat jenguk2 kite :D.. tak sampai seminggu je lagi kite nak berpuasa… sedey la plak..

Dulu2 tak perasan mana.. bile diri dah makin tua, umur dah makin besar numbernye.. baru comey perasan.. kalo bukan bulan puasa, lagi 5 minit nak pukul 12 tengahari.. perut dah menceriang-ceriut dah.. duk komplen.. lapo! lapo! lapo!.. kan..? Tapi bila kite niat je puasa.. elokkk je perut kite.. takde laa meragam bagai.. cantikk je duk tunggu pas masuk waktu berbuka.. seriess.. comey tak rase lapo.. cuma rasa ngantuk.. masa ni memang rasa nak tampor diri sendiri je… nak2 bile masuk pukul 2.34 hahahahahaha.. macam ada bende melayut kat tingkap mata nih.. huhuhuhu..

Comey nak cerita pasal biskut raya yang sebenarnya.. terimbas zaman kecik2 dulu… yer laa.. zaman kite bebudak.. mana ada nak beli2 kue raya yang dh siap bungkus tu.. seme kene buat sendiri.. oven plak bukan yang moden macam sekarang nih.. comey sempat bakar kue pakai oven yang taruk atas dapur tau.. pandai2 laa ejas die punye temperature sendiri.. kene sentuh2 oven punye badan.. tolok temperature tu ada je.. tapi tak reti nak bace pon.. anggaran terlebih panas, maka hangus lah biskut raya tu.. try and error.. tapi para ibu2 mesti dah pandai budget.. takde ler hangus2 tu..

Ada family yang jenis besar tu, diorang akan pakat2 beli barang2 utk buat kuih raya.. pastu satu rumah akan jadi masterkitchen.. uli, gentel, tekap, cuit, tabur cokelat, letak ceri.. macam2 pesen ah.. pastu area rumah dekat2 tu akan bau semerbak wangi kue raya yang dah siap dibakar.. ūüėÄ nostalgia betul..

Jiran2 lak bukan takat hidu bau je tau.. pas berbuka karang.. dak pun sebelum berbuka, mak2 kite akan hantar biskut/kue raya yang dah siap bakar tu kat jiran barang sepinggan dua.. sikit je pun.. bukan boleh kenyang pun.. sekadar merasa..

Zaman sekarang ada lagi ke eahhhh..?

Yang kompemnye, zaman comey skang.. pose belum stat lagi dah stat kuor katalog biskut raya.. siap untuk diorder. Macam2 pesen, bentuk, jenis, kaler ngan harga.. semua jenis pakai duit.. takde duit pun boleh beli… beli yang longgok2 tu.. macam2 bentuk ngan kaler tapi rase die samaaa je… seriess hahahaha

Mak2 kite pun dah uzur.. dah tak larat nak uli, terap, tempek, bakar bagai tu.. nak harapkan anak2 a.k.a generasi baru sekarang.. alasan yang digunapakai secara worldwide adalah.. tak larat dahhhh..balik kejer dah penat2.. mesti nak rehat pulak.. kan kan kannnnnnnnnn ;p

Walo apa2 pun.. semua tu ikut keselasaan dan kemampuan individu.. kot engkau takde duit, pastu tempah bagai nak rak.. membayaunye dengan hapa..? ayak liur..? adaaa je yang tak sempat nak raya kalo peel lagu tu..

xoxo