Bebelan

Satu petang di kedai makan..

Balik dari kerja after office hour.. dengan perasaan penat campur lapar.. pastu malas nak masak.. singgah laa kat kedai makan.. dah ler tempat tu seksa nak masuk sebab jem and congested dengan simpang besar.. dah berasak-asak maka selamatlah parking kat tepi kedai..

Mood senyum sebab dalam kedai takde laa ramai sangat.. dalam 2-3 table je.. tu pun baru letak punggung gak.. okeh! angkat tangan.. “dik, order.. sup ayam satu”..

Pastu demi mengisi masa lapang, maka digodek2 laa telefon kat tangan.. cuit itu cuit ini.. dah boring.. tukar main game lak.. bila angkat muka, ehhhh dah makin ramai customer dalam kedai nih..

Muka dah sedikit cuak.. bile order comei nak sampai nih.. takde bayang pun.. mata dah jeling2 kat adik yang ambik order tadi..  mulut kumat kamit pastu adik tadi jawap pakai insyarat tangan je.. atass dapur dah.. okeh.. comei angguk kepala..

Sambung balik main game.. pastu tepon bunyik tettettttttt… err.. bateri dah mintak nyawa.. comei angkat kepala skali lagi.. mana2 table yang depan comei dah siap melantak.. nak settle pun ada.. owhh sangat hangin dah nie.. comei bisik2 kat diri sendiri.. SABARRRRRRRR… SABARRRR.. SABARRRR… comei angkat tangan tanya sekali lagi.. dan skali lagi budak tu jawap.. atas dapur dah kak.. ( atas dapur kepala lutut hangg.. kot yer pun nak membelit, agak2 laa.. atas dapur hape kalo dah hampir sejam sangap.. mode super amarah! ) .. tak terkata apa dah.. muka dah cuak tahap dewa.. muka nak bakar kedai pun ada.. owhh.. sabar.. terasa nak mencarut pun ada.. hohohoh..

Alang2 dah tunggu.. takkan sebab marah nak cabut lari.. nak makan sup.. huuhuh.. sebab tu laa kene sabar.. kepada tukang masak + tukang amik order+ tukang cashier.. tolong laa beringat yang pelanggan tu adalah sumber rezeki awak.. kalo laa comei tempek gambor kedai kat sini.. pastu komen huduh2.. eeii.. kan tak sihat tu..

Whose come first deserve to be served first..

Korang mesti pernah alami perkara yang sama kan..? 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s