Apa-apa saje lah

Restoren terapung.. Bakau Tinggi

Huhuhu.. minggu ni perasaan diri sendiri sedikit stress.. tak tahu laa apa kes.. gangguan jiwa betul la.. jadi di suatu petang, comey dan kawan comey yang jugak tengah stress.. decide lepas waktu kerja kitorang kuor makan malam sambil menikmati kelambungan air sungai di Kuala Kemaman hehehehe..

image
seberang sungai tu sebenarnya fireflies sanctuary.. or sanctuary kunang-kunang
image
Time ni dah sedikit remang-remang senja.. dah boleh nampak ufuk merah kat hujung awan..
image
dekorasi restoren sangat semulajadi.. more on jetty tapi ada kerusi makan bagai.. dan sedikit melambung2 bila ada bot seberang sungai
image
tadaaaaa.. dan ini adalah menu comey… kuey tiau kantonis.. best! comey mintak sayur extra dan diorang bagi bebetul extra 🙂

Ubat stress comey adalah tengok suasana yang hijau2 dan makannnnnn.. hehehehe.. pastu dah kenyang.. balik umah tidoo.. huhuhu.. sedikit aktiviti yang kurang cergas laa.. next time nak kuor eksesais laah.. panjat bukit or naik tangga or hiking!

Teknologi

Compaq Presario CQ40

Masa comey muda2 dulu.. salah satu wish list yang comey must have dalam hidup adalah laptop personal yang comey pilih dan beli dengan duit sendiri :).. sweet kan.. So, lepas dah dapat kerja yang stabil sket.. masa tu dalam tahun 2008 kot.. pastu comey lak for the first time in my life ada kredit kad.. fuh ape lagi.. lajuuu je swipe kad tu kat kedai komputer.. masa tu comey takde laa computer ngan internet savvy sangat.. tak reti sangat pasal gedebuk-gedebak bab komputer nih.. tak tau laa tang mana happening sangat yang comey pi sambar COMPAQ. Harga almost RM2500 kot.. kalo lebih pun takde laa sampai 3 ribu sebijik.. dah hajat dihati sangat2.. mahal sket pun takpelah asalkan apa yang kite hendak..dapat kannnn…

image
Presario CQ4

RAM 1Gb, Processor Intel Core 2 Duo- masa tu.. sangat pantas dan tuntas laa.. pluss pi install Window 7.. perghh… senyum sorang2 bila tengok lappy sendiri :).. puas ati sangat2..

image
Nampak dak dead pixel kat bawah skrin tu.. fuh.. super annoying!

Lepas tu… elok2 je pas habis warranty.. haaa… mende jadah ni pun kuorrr.. blinking yang mula2 halusssss je kuor kat bawah skali… makin lama makin tebal.. makan bulan gak laa camtu.. pastu.. masa yang paling kritikal adalah bila satu skrin jadik blinking dengan hebatnya! sampai lansung takleh nak pakai skrin tu.. comey pi laa bawak ke kedai.. kedai tu cakap.. “amoiii.. ini talak moleh maikiii.. ini sekelin sudat kene tukat.. sakali tukat.. tujuh latusss”.. perghhhhhhhh… tambah sketttt lagi.. dah boleh beli netbook yang baru sebijik! apa kes… Pastu comey buat keje drastik.. reboot semua.. cabut bateri dan peram bawah katil.. seminggu gak laa tak bukak.. bila bukak balik.. blinking yang satu skrin tu dah hilang.. HOKAYYYY.. kire menjadik gak laa magik tu..

image

So.. walopun sedikit sakit mata dengan kelibat dead pixel tu.. tapi daripada melayang tujuh ratus hengget hentah hapa2.. bior je lah.. lagipun.. takde laa mengacau kerja sangat.. jiwa je laa kacau sket.. tecodetttttt ada kat bawah tu…

Comey ada google gak pasal blinking and flickering nih.. rupe2nye.. memang tersohorrrr benor laa Compaq Presario especially edaran Asia.. memang product ada defect dan pengeluar telah gagal mengsetelkan problem nih.. So, sebab tak bebetul study ngan produk yang nak dibeli.. maka dapatlah produk cap ayam! Len kali.. kalo nak beli apa2… buat study dulu.. carik pro and cons.. baru buat keputusan yang very the wise

Bebelan

Be the life safer.. Derma darah

DERMA DARAH.. blood donation.. aaarghhh.. takuttnyeeeeee.. itu lah first impression comei.. hah.. last time comey join event ni masa zaman muda2 dulu.. tapi very the bad memories laa.. sbb masa tu.. teruja tengok kengkawan pi derma darah.. dengan takdek apa2 mind control, comey pun ikut laa sama.. bebudak tu cakap, tak sakit punnn.. macam kene gigit ngan semut je.. comey pun apa lagi.. dengan muka dan badan yang gagah perkasa pi laa hulur lengan.. rupa2nya masa cik misi tu cucuk lengan comey yang gebu tu wakakakakakaak.. comey tekejut! secara tak sengaja pi tarik tangan menyebabkan jarum yang tercucuk tu senget benget.. masa tu (muka cebik ) sakitnyaaaaaaaaaaaaaaa lengan dakuuu auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu….

Pastu org lain derma darah 1 pain tu sekejap je.. dlm 10 minit dah siap.. comey lak.. lebih stengah jam darah kuor dengan super low flow..pastu makin lama lengan jadik biru.. cam kembang darah gitu.. pastu.. STOP. cik misi datang.. cabut jarum.. pastu darah tu kire failed to donate. huhuhuh… sesiaa je tauu kene cucuk..

Tu adalah pengalaman ngeri.. TRAUMA jap.. Lepas 5 tahun.. la ni.. baru2 ni kat tempat kerja comey ada lahh event untuk blood donation tu.. ngeri jugak.. tp sebab nak tamatkan penderitaan ketakutan akibat jarum.. comey paksa diri hehehe. even takut mcm nak nanges dah nih..

Procedure takde lah kerek sangat pun.. isi borang, interview ngan doc.. confess kot ada teramik ubat apa2 ke.. so lepas dah take note sane sini.. proceeddddd to patient bed 😥

image
masa nih dah selamat cucuk kat lengan.. sempat lagi kidnap gambo si dressa nih hehehe
image
banyak goodie bag yang dapat nih.. tak sesia pi derma darah.. dapat membantu orang lain dan dapat nih… happy 😀
image
lebam sket pas kene cucuk tu.. tahan laa jugak kat seminggu before it fade away.

Takde laa ngeri sangat.. dolu2 punye gaya, diorang just pakai kapas gumpal pastu letak ngan liquid yang sejuk tu.. konon2nya disinfect or kebas kan kawasan yg nak kene cucuk tu.. laa ni dah tak pakai dah jenis yang sapu2 tu… spray terus.. memang tak rasa apa2 dah.. senyum je cik misi2 yang melecun tu cucuk orang.. yer la kan.. sebab takde sorang pun yang jerit2 or nangis2 ahahahahaah..

Sweet Journey....

Satu petang di Teluk Kalong :D

Kadang-kadang kalau kite tiap2 hari duk tecongok kat ofis.. dari pagi sampai ke petang never fail.. mesti ada perasaan cuak or cemuih gak kan.. So.. satu hari di petang hari, pas je after office hour, comey ngan sahabat2 comey pi laa mengeluarkan peluh sket.. nak kate eksesais idak laa juge… cuma jalan-jalan mengheret kaki yang berat tu sambil ambik udara yang best kat tepi pantai.

image
Bersih je pantai ni.. still terjaga daripada pencemaran dan sampah yang sepah tu 😀
image
Kerang2an yang tertinggal di atas pasir.. setia bersama ombak dan pantai.. chewahhhh

image

image

image
Bersungguh benar duk panjat batu nih.. 🙂 chaiyukkk

Seksa juga nak habiskan perjalanan.. nak sampai kat area batu2 nih ambik masa dalam 10 minit jugak lah… panjang laluan dari hujung kiri ke hujung paling kanan kalau fit dan takde fobia ngan batu yang curam dan tajam..  45 minit.. kalo tak.. berejam jugak laa nak habiskan tour nih heheheh.. berpeluh2.. semua kaki, tangan, badan dan otak digunapakai dalam tempoh tu..

Keselamatan sangat penting.. sebab area nih batu2 besar yang sangat adventures dan segala yang berlaku adalah dibawah tanggunagn diri sendiri… takde sesapa yang suruh kome pi panjat batu tu nyeksa ke diri hahahaha…

Tapi… comey punye opinion.. aktiviti nih macam cleanse untuk jiwa dan fizikal comey.. hehehe..

Sweet Journey....

Hijau di Bukit Panorama, Sungai Lembing ( Kuantan )

Weekend yang lepas comey ngan 3 orang sahabat sehati sejiwa telah menggagahkan kaki yang super berat itu untuk pegi tengok sunrise di atas puncak bukit Panorama situated at Sungai Lembing, Kuantan. Kami gerak pagi2 hari.. yer la kan.. nak tengok sunrise mestilah atleast sampai sane before subuh.. plus minus takut ada yang sangkut kat tangga2 tu masa pendakian.. Yer la kan.. dah lame tak eksesais.. otot2 kaki pun dah habis tak grip dah 😀

image

Ni gambaq pintu gerbang nak masuk ke perkampungan Sungai Lembing nih.. jumpa nih maknanya anda berada di jalan yang benarrrrrrr hahahaha

 

image

Perkampungan yang tenang, takde kesibukan, udara yang bersih.. memang sejuk jiwa lah..

image

Pas dari pintu gerbang tu, kita akan melalui jalan sehala nih je.. dan kat tengah2 jalan tu, ada pokok2 besaq nih..tak tau laa berapa umur pokok2 nih.. sangat besarr.. dan kiri kanan jalan ada kedai2 cina yang very the old skool..

image

Jalan menuju ke kaki bukit panorama tu adalah Market Street.. memang bebetul ada pasar kat sini..tapi takde lah pasar yang besar tu..

image

Jangan ingat kat songkla je ada I LOVE SONGKLA… kat sini pun ada I LOVE S.LELMBING

image

Tangga durjanaaaaaa….

image

Ada gazebo ngan toilet yg sangat bersih.. kami solat subuh kat sini je.. bentang tikar dan solat..

image

Tangga semua ada divider.. dan bersimen.. ada 1-2 tempat je yang tangga rosak sket.. tapi still hikable laa

image

ni dalam 70% nak sampai puncak bukit.. keliling nampak awan yang gebu2 gitu.. seronok!

image

ada nampak sungai tak..? tu lah sungai lembing.. kat depan sket sungai tu akan bertembung dengan sungai kuantan

image

Remang2 jingga muncul di ufuk awan..

image

Tinggi di awan…

image

image

image

banyak betul pokok bunga nih.. almost ada kat sepanjang tangga.. tapi tak tau bunga apa..

image

Encik belit2 ni pun banyak gak..

image

Uncle ngan untie tu datang dari Kl dan cakap kul 5am dah sampai kat puncak.. fuh.. cayalah UncleUntie..

Stat naik tangga kul 6 pagi dan kitorang selamat sampai kat puncak bukit dalam masa 40 minit.. tu pun semput gile… mana2 yang kaki cap naga dan buaya boleh buat trip 30 minit je kot.. matahari dah cukup terang masa comey and the geng sampai.. apa2 pun.. trip adalah marveles.. taik lembu pun takde lah dasat sangat ( on the way ke sungai lembing nih).. turun dari bukit.. comey blasah makan roti canai telur double kat medan selera stesen bas yang sangat laa kiut.. hahahha.. amik ngko!

Teknologi

R-Whale ( i6 )… bukan R-Kelly yer

image

Comey dah lame tercarik2 powerbank nih.. bukan ape… zaman canggih manggih nie.. tepon kene sentiasa ON.. nak pulak kalau semakphone tu jenis yang sychronize serba serbi akaun dalam online.. dengan email lah.. update status laa.. chatting la.. memang makan bateri lah..
image

So mencari laa dalam tenet.. nak pegi kat kedai survey2 nih dah tak berapa nak relevan dengan comey sebenarnya.. satu.. town tu sedikit jauh.. dengan jem nye.. huh.. menyakitkan minda dan mental je.. skang ni pun yang buat jualan online tersangatlah banyak.. cuma kene rajin surf, compare brand dan prices, pastu buat selection nak pakai service online siapa.. kalo boleh nego harga.. nego dulu.. siap free delivery lagi.. sangat mudah dan menyamankan..hahahah

Surf hari Ahad, beli hari Isnin .. barang sampai hari Selasa.. senyummmmm..

Yang jenis kat atas tu produk dari lazada.com.my.. tapi item daripada tanah besar cina.. so die punye warranty tak valid laa nak digunapakai dekat Malaysia ni..

Dengan capasity power 5000mAh.. stakat nak charge 2-3 kali tepon comey tu takde hal lah. Semua pakai USB port.. Saiz kecik je.. boleh compare dengan saiz baby lotion yang comey ada tu.. berat dengan so-so je..  tapi kalo baling kat sesape, boleh pecah dahi jugak lah.