Sweet Journey....

Hijau di Bukit Panorama, Sungai Lembing ( Kuantan )

Weekend yang lepas comey ngan 3 orang sahabat sehati sejiwa telah menggagahkan kaki yang super berat itu untuk pegi tengok sunrise di atas puncak bukit Panorama situated at Sungai Lembing, Kuantan. Kami gerak pagi2 hari.. yer la kan.. nak tengok sunrise mestilah atleast sampai sane before subuh.. plus minus takut ada yang sangkut kat tangga2 tu masa pendakian.. Yer la kan.. dah lame tak eksesais.. otot2 kaki pun dah habis tak grip dah 😀

image

Ni gambaq pintu gerbang nak masuk ke perkampungan Sungai Lembing nih.. jumpa nih maknanya anda berada di jalan yang benarrrrrrr hahahaha

 

image

Perkampungan yang tenang, takde kesibukan, udara yang bersih.. memang sejuk jiwa lah..

image

Pas dari pintu gerbang tu, kita akan melalui jalan sehala nih je.. dan kat tengah2 jalan tu, ada pokok2 besaq nih..tak tau laa berapa umur pokok2 nih.. sangat besarr.. dan kiri kanan jalan ada kedai2 cina yang very the old skool..

image

Jalan menuju ke kaki bukit panorama tu adalah Market Street.. memang bebetul ada pasar kat sini..tapi takde lah pasar yang besar tu..

image

Jangan ingat kat songkla je ada I LOVE SONGKLA… kat sini pun ada I LOVE S.LELMBING

image

Tangga durjanaaaaaa….

image

Ada gazebo ngan toilet yg sangat bersih.. kami solat subuh kat sini je.. bentang tikar dan solat..

image

Tangga semua ada divider.. dan bersimen.. ada 1-2 tempat je yang tangga rosak sket.. tapi still hikable laa

image

ni dalam 70% nak sampai puncak bukit.. keliling nampak awan yang gebu2 gitu.. seronok!

image

ada nampak sungai tak..? tu lah sungai lembing.. kat depan sket sungai tu akan bertembung dengan sungai kuantan

image

Remang2 jingga muncul di ufuk awan..

image

Tinggi di awan…

image

image

image

banyak betul pokok bunga nih.. almost ada kat sepanjang tangga.. tapi tak tau bunga apa..

image

Encik belit2 ni pun banyak gak..

image

Uncle ngan untie tu datang dari Kl dan cakap kul 5am dah sampai kat puncak.. fuh.. cayalah UncleUntie..

Stat naik tangga kul 6 pagi dan kitorang selamat sampai kat puncak bukit dalam masa 40 minit.. tu pun semput gile… mana2 yang kaki cap naga dan buaya boleh buat trip 30 minit je kot.. matahari dah cukup terang masa comey and the geng sampai.. apa2 pun.. trip adalah marveles.. taik lembu pun takde lah dasat sangat ( on the way ke sungai lembing nih).. turun dari bukit.. comey blasah makan roti canai telur double kat medan selera stesen bas yang sangat laa kiut.. hahahha.. amik ngko!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s