Teknologi

Compaq Presario CQ40

Masa comey muda2 dulu.. salah satu wish list yang comey must have dalam hidup adalah laptop personal yang comey pilih dan beli dengan duit sendiri :).. sweet kan.. So, lepas dah dapat kerja yang stabil sket.. masa tu dalam tahun 2008 kot.. pastu comey lak for the first time in my life ada kredit kad.. fuh ape lagi.. lajuuu je swipe kad tu kat kedai komputer.. masa tu comey takde laa computer ngan internet savvy sangat.. tak reti sangat pasal gedebuk-gedebak bab komputer nih.. tak tau laa tang mana happening sangat yang comey pi sambar COMPAQ. Harga almost RM2500 kot.. kalo lebih pun takde laa sampai 3 ribu sebijik.. dah hajat dihati sangat2.. mahal sket pun takpelah asalkan apa yang kite hendak..dapat kannnn…

image
Presario CQ4

RAM 1Gb, Processor Intel Core 2 Duo- masa tu.. sangat pantas dan tuntas laa.. pluss pi install Window 7.. perghh… senyum sorang2 bila tengok lappy sendiri :).. puas ati sangat2..

image
Nampak dak dead pixel kat bawah skrin tu.. fuh.. super annoying!

Lepas tu… elok2 je pas habis warranty.. haaa… mende jadah ni pun kuorrr.. blinking yang mula2 halusssss je kuor kat bawah skali… makin lama makin tebal.. makan bulan gak laa camtu.. pastu.. masa yang paling kritikal adalah bila satu skrin jadik blinking dengan hebatnya! sampai lansung takleh nak pakai skrin tu.. comey pi laa bawak ke kedai.. kedai tu cakap.. “amoiii.. ini talak moleh maikiii.. ini sekelin sudat kene tukat.. sakali tukat.. tujuh latusss”.. perghhhhhhhh… tambah sketttt lagi.. dah boleh beli netbook yang baru sebijik! apa kes… Pastu comey buat keje drastik.. reboot semua.. cabut bateri dan peram bawah katil.. seminggu gak laa tak bukak.. bila bukak balik.. blinking yang satu skrin tu dah hilang.. HOKAYYYY.. kire menjadik gak laa magik tu..

image

So.. walopun sedikit sakit mata dengan kelibat dead pixel tu.. tapi daripada melayang tujuh ratus hengget hentah hapa2.. bior je lah.. lagipun.. takde laa mengacau kerja sangat.. jiwa je laa kacau sket.. tecodetttttt ada kat bawah tu…

Comey ada google gak pasal blinking and flickering nih.. rupe2nye.. memang tersohorrrr benor laa Compaq Presario especially edaran Asia.. memang product ada defect dan pengeluar telah gagal mengsetelkan problem nih.. So, sebab tak bebetul study ngan produk yang nak dibeli.. maka dapatlah produk cap ayam! Len kali.. kalo nak beli apa2… buat study dulu.. carik pro and cons.. baru buat keputusan yang very the wise

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s