Bandung

Bandung- day 4

Penat seharian berjalan semakin terasa.. poket pun dah makin kempis.. comei ada lagi misi2 yang belum selesai.. seperti mencari barangan kiriman kengkawan, sanak saudara dan diri sendiri.. owhh.. outlet tersangatlah banyak… tapi banyak baju  bajan yang entah hape2.. sorry lah.. memang tak berapa nak masuk laa fesyen2 bandung nih.. ada yang labuh dan lengan panjang.. tapi jarang yang amat sehhh.. sama level dengan lutsinar dah.. kalo ada yang tak jarang dan labuh.. sendat wat plak.. boleh membalut bijik nangka.. nak2 lagi comey yang gembam nih ( gebu + tembam wakakakakaka ).. adoyaaa..

Pak wawan dah janji nak kuor awal sket.. sbb dah boring duk kat hotel lama2.. so.. pas breakfast je terus kuor.. first skali tempat yang dituju adalah repeat pasar baru heheheh.. masa ni dah expert sket dengan floor dan item yang nak dicari.. so stick to the 2 hours only, kami dah janji masing2 akan jumpe pak wawan kat parking lot tingkat 7. Mulalah operasi mencari kain batik ngan kain sutera indonesia.. cuma takde pilih banyak2 sangat dah.. tengok apa yang nak dibeli aja.. Kerepek jangan dilupa.. kerepek pisang cheese dengan tempe goreng garing memang terbaik.. tak rugi beli.. 3 paket yang kecik sket 20,000 rupiah.. kalo yang besar tu 14,000 rupiah satu paket.. beli yang kecik2 senang.. nak bagi2 kat orang pun takde lah besar sangat.. toksah risau takut hancur ke ape masa nak bawak balik.. jangan la taruk kerepek2 tu kat bahagian luggage, hand carry.. beg kain ramai yang bebudak sane jual.. 10,000 satu.. cantik dan sangat branded hahahaha.. LV lagi.. kkalo gile.. habis segala bende nak dibrandedkan.. agak2 ler kot beg kain yang rege 3 hengget pun nak cop LV jugak ke..kehkehkeh..

Pas gi pasar baru, kami berenti di Rumah Tas.. dalam 10 minit dari pasar baru tu kalau tak jem.. banyak gak lah beg2 yang cantik2 dan branded gred AAA.. harga barangan pun sedikit mahal tapi puas hati lah.. barang cantik dan takde kat store lain.. Beli handbag coach mak sedara dan kazen, pastu kitorang pi lunch kat restoran nasi padang.. menu utama.. nasi putih satu mangkuk dan berbelas lauk beratur atas meja.. jus seperti biasa, alpukat dan sirsak ( avocado dan soursop).. believe me.. korang amik laa juice tu.. umpama diorang blend tanpa campur ngan water tau.. series pure gile! (sakit perut comey paksa telan even dah kenyang sebab sayang punye pasal).. segelas dalam 16,000 rupiah.. charge lauk bergantung pada harga ketul or berapa mangkuk yang habis.. even sambal pun dikire by plate.

Dah kenyang.. kuor dari restoren.. beli jajan2 yang dijual kat tepi2 tu.. ngunyah2 lagi.. kami pi perabih mana2 cash yang ada kat outlet2 yang tak singgah lagi.. semua nya ada kat jalan riau tu.. dekat2 lak.. tapi yang tensennye.. sangattttttttt jem!.. warga jakarta dan malaysia bertembung sebab pakej cuti yang berkapit ( paham2 sendirilah).. nak cari tempat parking tersangatlah seksa.. dah dapat parking tak leh nak keluar plak.. kene block kete dari luar.. cuaca pun dah makin remang2.. campur hujan yang makin lama makin lebat..

Kami pun sms pak wawan.. suh pickup kami kat outlet.. (sebab hujan dah makin lebat).. outlet kami yang terakhir adalah store kasut donatello.. ingatkan ada brand yang macam2 kat situ.. tapi rupa2nye semua adalah jenama donatello.. kami tak dek beli pun.. sbb terasa takde yg special and boleh beat kasut kulit kat cibaduyut tu hehehehe ( sini harga adalah fix dan sebarang tawar menawar tidak akan dilayan hahahaha..

Dah penat.. perut pun still lagi kenyang.. kami pun  balik lah ke hotel… start to kemas2 barang sbb flight kami adalah pepagi buta esok.. hemmm… malas nye nak kemas..

Tapi still kene kemas.. huhuhuh.. chiawww

 

Bandung

Bandung- Day 3

Seperti biasa.. breakfast di restaurant.. tapi sudah sedikit cuak sebab menu sameeeee je.. nasik goreng, telur goreng, roti2, bubur, sup, kuih dan buah.. makan je laa.. udah itu je yang free hahahaa..

Kul 8 pagi kami dah gerak pegi ke Tangkuban Perahu.. kawasan sangat cantik.. sepanjang perjalanan akan melalui kawasan ladang tanah tinggi.. ada yang jual sayur-sayuran dan buahan yang sangat segar2.. kat area sini boleh laa nak borong strawberry or raspberry banyak2.. tapi kene berhati-hati dengan harga yang diorang charge la… sbb bisa kene ketuk lerr.. so.. tawar habis2san baru boleh beli.. buah avocado pun besar2 dekat sini.. patut laa juice diorang pekat likat.. buah2an memang mewah kat sini..

Avocado yang gemuks2… Comey agak laa.. sekilo 2 biji je gamaknya.. tapi tak berapa reti laa nak makan buah ni.. sebab rasa macam tawar2.. macam bancuh dengan tepung pun ada huhuhuh
Ada satu kawasan yang dipenuhi dengan pepohon pine.. subhanallah.. sangat cantik..Macam new zealand pun ada tempat ni.. sejukkk je.. amik gambar wedding kat sini memang mantap ahhh
Ladang strawberry yang kelihatan semasa dalam perjalanan ke tangkuban perahu.. dan surrounding kat sini sebijikkk macam kat cemeron highland..

Bonsai2 yang kiut miut.. nak beli bawak balik.. tapi memikirkan betapa annoyingnye bile nak bawak balik naik flight.. so terpaksalah cancelll.. beli bende lain lah.. yg senang nak dibawa sana sini..

Sedap je tauhu goreng nih.. 2,ooo untuk 3 keping.. boleh campur2 dengan tempe goreng dan pisang goreng.. oh satu lagi.. jemput2 sayur.. tapi banyak minyak lar.. kalori and kolestrol yang dasat..

Boleh try jagung bakar nih.. sangat best.. boleh mintak perisa pedas, masin atau manis

Segala bende boleh dijadikan sebagai mata penjualan kat sini.. yang dalam botol2 tudung biru dan oren tu adalah belerang.. Iye.. kat sini belerang tersangatlah mewah.. mana2 hidung yang tersumbat tu boleh clear dek kerana belerang nih…

Kawah gunung berapi yang masih lagi aktif..

 

Dah turun dari Tangkuban perahu.. kami menuju ke tempat pembuatan barangan kulit di Cibaduyut.. bertolak turun dalam pukul 11 pagi.. lebih kurang 2 jam kami sampai.. tapi jalan tersangatlah jem.. penat duk dalam kete je.. nak turun jenjalan pun dah takde mood sbb bising dengan kenderaan yang sangat padat!.. nak lintas jalan pun takut.. huhuuh.. duk sane lebih kurang 3 jam.. sempat laa sambar kasut kulit spasang harga 150,000..  lebih kurang RM50 kite.. pastu aunty ngan mummy comey beli sandal dan kasut untuk adik2.. kat sini tawar menawar reasonable sket.. takde laa asyik kene kerat leher je.. Petang tu kami turun balik dari Cibaduyut memasuki bandar bandung dan kami dinner di Karamba Masakan Sunda.. cuaca dah start renyai2  hujan.. sejuk dan lapar.. sangat berselera makan set nasi di karamba..  Lepas lunch kami sambung lagi jalan2 di Factory outlet.. suh supir bawak kami kat tempat2 yang kurang jem dan tak sesak.. Sampai tutup kedai dibuatnye.. pulang ke hotel jam 9 malam hehehehe

 

Apa-apa saje lah · Makan-Makan

From Sri Langka with luv

Kawan seopis comey baru balik travel dari Sri Langka.. hahhahaha.. mula2 dengar memang weird.. tapi.. nama pun travel kan.. kenal2 tempat orang lain.. tengok budaya dan cara hidup masyarakat luar.. baru laa berkembang sket minda kite nih.. so.. kawan comey kasi fridge magnet dan cheese buttons biscuit.. memang takde kat mesia punyeeee… sedap laa jugak bende alah nih.. hehehe.. time kasih opismate  ku!

image

image

image

image

image

Bandung

Bandung- Day 2

First morning di Bandung a.k.a Cipaku Garden Hotel. Masa di bandung akan lewat satu jam daripada masa di Malaysia.. So, masa ni subuh masuk pukul 4.00 am.. comey bangun kul 4.30.. siap gedebuk gedebak pukul 5.30 dah terang benderang.. Kul 6 dah boleh breakfast.. gila kentang hahahaha.. awal beno nak pi breakfast nye.. tp dah mata takleh nak pejam.. teruja nak tengok taman2 tu jugak.. nama pun hotel dalam garden… of coz laaa nak pi melilau tengok dedaun nan-hijau tuuu.. hehehehe

Lepas puas jalan2.. dan sebab dah janji dengan Darso ( supir handsomeku hahahahah) nak gerak kul 8 tawaf bandung.. kitorang pun lepak laa kat lobby.. kill time..

First destination adalah Pasar Baru.. hahahaha.. bukan outlet  yang dituju on the first things.. memang dah plan awal2.. takut habis duit kat outlet.. payah plak nak swap2 kat pasar baru tu..

Habis 7 tingkat kami jajah.. memang satu hari teruss laa duk situ.. lunch pun kat pasar tu je..

Summary nye :

1. Tingkat 1, B1-B2 adalah untuk kain pasang, kain telekung dan kain batik.. kat sini korang kene hati2 kalo nak berbelanja.. sipenjual kat sini diorang tau nilai matawang kita.. jadi of coz laa nak untung belipat kali ganda.. so kalo nak beli kain ke telekung ke.. kasi tawar sparuh dulu.. pastu baru up sket2.. kalo tak nak kasi.. cabut je.. banyak lagi yg menjualnye… spesen plak tu..

2. Tingkat 2 untuk kain2 ela.. sini banyak gedung2 kain pasang lah.. cotton sangat laa banyak.. murah juaaaa

3. Tingkat 3,4,5 untuk baju, seluar jeans, blouse, jaket, aksesori, selendang… kasut pun ada..

5. Tingkat 6-7 Banyak handbag kat sini.. dari 50,000 ke atas.. restoren tingkat 7.. ( nak makan macam nak perang.. siap main tarik2 customer tuuu )

Pasar tutup lebih kurang pukul 5.. so dah tak larat.. kami gerak turun.. masa ni jalan2 dah jem teruk.. tapi sebab masa still lagi ada.. singgah laa kat FO jalan dago.. dah on the way to jalan setiabudi tempat kami tinggal.. Singgah di Gossip dan Jetset.. sempat laa sambar blouse 2 helai.. murah2 jah.. hehheh…

Sebelum balik hotel.. singgah kedai bakso yang glemer kat situ.. Pak supir yang bawakan.. minum air jus sirsak yang sangat pure juice.. best betol.. bakso plak ada macam2 jenis.. comey amik yang special.. bakso urat (macam kateh ) campur dengan tulang rusuk.. best jugak.. 🙂

Balik hotel dalam keadaan yang super letih.. tak larat nak jalan dah.. tapi happy..

Suasana pagi yang nyaman dari jendela hotel.. setiap bilik hotel akan ada ruang parking yang sangat selesa.. memang takkan congested lah..

Bersih betul kawasan hotel nih…

Rasa nak guling-guling aja kat rumput nih..

To be continueee….