Makan-Makan

Berlemang di Kijal..

Selamat Hari Raya Aidiladha… Raya Haji ngan ibadah korban adalah sinonim.. Comey takde rezeki lebih tahun ni.. jadi tak amik bahagian lah.. tapi sebab parent dah ada bahagian.. comey kire niat je lah dulu hehehe.. Tahun ni kat kampung comey sebahagian lembu bersamaan RM450.. kambing tak tahu laa plak..

So, ceritenye.. comey balik kampung awal sket hari last keje tu.. company lak murah hati bagi half day bekerja.. On the way balik, comey singgah ler beli lemang kat Kijal nih.. both side of the road ada jual lemang sepanjang jalan before and after traffic junction tu.. comey pun takde particular sangat ngan gerai n0mbor berapa.. ( camne nak ingat.. makcik yang jual lemang tu sameeeee je muka sengsorang … plus berasap bagai hahahahaha )

image
Susunan lemang yang menunggu untuk digolek-golekkan oleh penjual lemang.. buluh die tebal gile… so, even kat luar dah hampir rentung.. tapi isi kat dalam takde laa hangus sama..
image
Lemang yang dah masak, makcik2 tu taruk dalam bakul sini.. korang boleh pilih laa nak lemang yang mana.. RM10 dpt 3 batang yang sederhana besar.. kalo yang saiz lengan budak tak cukup makan tu.. boleh dapat 4 batang utk RM10.. sambal pun ada jual kat sini.. tapi die punye bekas cepat hinggap debu.. maybe sebab duk tepi jalan kot
image
Deretan lemang dan penjual lemang.. bau lemak lemang memang menusuk kalbu lahhh.. kalo musim dorian or duku or mangoesteen.. diorang akan jual gak.. kire side income selain daripada jual lemang
image
Tak tau lah kenapa suke benoooo longgok kayu kayan depan gerai.. tau ler deme nak buat bako lemang.. tapi idak ke besepah benoo depan kedai deme.. nak lalu pun kene pusing jauh sket.. silap pusing, customer tak singgah terus kedai deme..( bebel sket! )

image
Jeruk2.. tak tau made from mane.. tapi naluri comey kuat mengatakan ini jeruk mai dari thailand.. hhuuuhuhu.. ye laa.. kat sane je yg produce jeruk botol2 camni.. makan buah tu ok kot.. tapi jangan pi hirup laa kuah die.. berasid pelik! kot2 ngantuk dalam kete.. boleh laa beli 2 hengget.. wat ngunyah2 hehehe
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s