Bandung

Bandung- Day 3

Seperti biasa.. breakfast di restaurant.. tapi sudah sedikit cuak sebab menu sameeeee je.. nasik goreng, telur goreng, roti2, bubur, sup, kuih dan buah.. makan je laa.. udah itu je yang free hahahaa..

Kul 8 pagi kami dah gerak pegi ke Tangkuban Perahu.. kawasan sangat cantik.. sepanjang perjalanan akan melalui kawasan ladang tanah tinggi.. ada yang jual sayur-sayuran dan buahan yang sangat segar2.. kat area sini boleh laa nak borong strawberry or raspberry banyak2.. tapi kene berhati-hati dengan harga yang diorang charge la… sbb bisa kene ketuk lerr.. so.. tawar habis2san baru boleh beli.. buah avocado pun besar2 dekat sini.. patut laa juice diorang pekat likat.. buah2an memang mewah kat sini..

Avocado yang gemuks2… Comey agak laa.. sekilo 2 biji je gamaknya.. tapi tak berapa reti laa nak makan buah ni.. sebab rasa macam tawar2.. macam bancuh dengan tepung pun ada huhuhuh
Ada satu kawasan yang dipenuhi dengan pepohon pine.. subhanallah.. sangat cantik..Macam new zealand pun ada tempat ni.. sejukkk je.. amik gambar wedding kat sini memang mantap ahhh
Ladang strawberry yang kelihatan semasa dalam perjalanan ke tangkuban perahu.. dan surrounding kat sini sebijikkk macam kat cemeron highland..

Bonsai2 yang kiut miut.. nak beli bawak balik.. tapi memikirkan betapa annoyingnye bile nak bawak balik naik flight.. so terpaksalah cancelll.. beli bende lain lah.. yg senang nak dibawa sana sini..

Sedap je tauhu goreng nih.. 2,ooo untuk 3 keping.. boleh campur2 dengan tempe goreng dan pisang goreng.. oh satu lagi.. jemput2 sayur.. tapi banyak minyak lar.. kalori and kolestrol yang dasat..

Boleh try jagung bakar nih.. sangat best.. boleh mintak perisa pedas, masin atau manis

Segala bende boleh dijadikan sebagai mata penjualan kat sini.. yang dalam botol2 tudung biru dan oren tu adalah belerang.. Iye.. kat sini belerang tersangatlah mewah.. mana2 hidung yang tersumbat tu boleh clear dek kerana belerang nih…

Kawah gunung berapi yang masih lagi aktif..

 

Dah turun dari Tangkuban perahu.. kami menuju ke tempat pembuatan barangan kulit di Cibaduyut.. bertolak turun dalam pukul 11 pagi.. lebih kurang 2 jam kami sampai.. tapi jalan tersangatlah jem.. penat duk dalam kete je.. nak turun jenjalan pun dah takde mood sbb bising dengan kenderaan yang sangat padat!.. nak lintas jalan pun takut.. huhuuh.. duk sane lebih kurang 3 jam.. sempat laa sambar kasut kulit spasang harga 150,000..  lebih kurang RM50 kite.. pastu aunty ngan mummy comey beli sandal dan kasut untuk adik2.. kat sini tawar menawar reasonable sket.. takde laa asyik kene kerat leher je.. Petang tu kami turun balik dari Cibaduyut memasuki bandar bandung dan kami dinner di Karamba Masakan Sunda.. cuaca dah start renyai2  hujan.. sejuk dan lapar.. sangat berselera makan set nasi di karamba..  Lepas lunch kami sambung lagi jalan2 di Factory outlet.. suh supir bawak kami kat tempat2 yang kurang jem dan tak sesak.. Sampai tutup kedai dibuatnye.. pulang ke hotel jam 9 malam hehehehe

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s