Apa-apa saje lah · Bandung · Sweet Journey....

Bandung- Day 5

Flight balik comey and friends adalah pukul 8.30 pagi.. since kami semua takut kat airport yang kecik kiut tu might sesak.. so, kami pun pergi laa awal pagi.. pukul 5 dah terpacak kat sane.. tapi orang pun dah ramai actually.. so takde lah macam kartun je perasaan ngan beg dan troli bagai 2-3 ketul kat airport tu … actually dah penuh ngan makhluk dari macam-macam negara nak balik ke macam-macam negara..

Sebab airport departure gate tu kecik sangat.. lepas unloaded barang-barang kuor dari bonet kereta innova tu.. heret sket je dah boleh letak atas conveyor untuk kastam check terus.. tak sempat nak letak atas troli pun.. seriessss dekat ngan tangga dan pintu masuk… lepas humban segala macam beg dan kastam dah screening.. kire lepaslah daripada jadik mangsa audit diorang.. barulah comey carik trolli dan letak barang-barang kat atas tu untuk memudahkan comey sorong beg tu kehulu-kehilir…

Kaunter AA ada 3 kalo tak silap comey.. dan yang flight to KL masa tu show open counter je.. so.. kalo korang tak sure counter dah bukak ke belum.. tanye je lah akak-akak atau abang-abang yang duk kat kaunter tu.. diorang blh bagitau exactly hours kaunter bukak.. so.. melilaulah dulu kami anak beranak kat dalam airport tu perabihkan duit rupiah yang ada beli jajan bagai.. boleh laaa buat ngunyah2..

Ehh.. sebelum perabih duit… pi bayo kastam fee kat kaunter.. takyah cari2.. memang depan mata… (sekali lagi comey tekankan disini.. airport tu memang kecik..tak jauh mata memandang punnnnnn ).. sediakan duit cukup-cukup.. senang kereja… RP75000 sorang.. kite bayar and pakcik tu akan chop kat tiket flight kite…

Boleh laa jugak nak timbang-timbang beg kalo nak adjust weight beg incase luggage tu perasaan macam akan exceed weight yang kite ambil.. boleh tarik2 barang letak kat onboard (hand carry ).

Kaunter bukak–> beratur–> sedia passport dan airticket–> check in barang–> beratur kat line boarding gate/ kastam–> chop passport–> naik kat tingkat atas–> lepak laa kat situ sampai lah plane kite sampai dan depart…

Tak pening kepala.. dan diorang pun takde  laa fussy mana pun.. ( diorang itu merujuk kepada encik kastam yer)..

sekian…

#Bandungtempatperabihduit…

Apa-apa saje lah

Minggu kegusaran dan kerunsingan

Lamanya tak tulis apa-apa.. dan pada saat comey taip entry ni, seminggu lagi semua umat manusia akan sambut tahun baru 2013. Kejap je masa berlalu kan.. Minggu ni adalah exam week.. nak buek camno.. dah tua2 baru gatei nak sambung blaja.. masa otak tengah cergas ligas duk sibuk kat benda lain.. hahahaha.. ( bebel sorang-sorang dowh ).. Arghhhhh.. banyaknye yang nak kena baca…hafal..paham..reka.. hahahahah.. ( **nangis**)

Sapa yang cakap blajo ni senangg..? boleh reka-reka jawapan masa periksa.. atau boleh karang-karang je ayat bila turun idea masa jawap paper..? MENGARUTTTTTT semua.. melainkan otak ngko tepu dengan segala macam maklumat dan maklumat tu masuk dan absorb elokkkkk je lekat kat membrain otak .. kalo tidak.. silalah bersama-sama membuka buku, membeleknya dan haruslah baca ( ~~~sambil kerut-kerut dahi ngan kening )

Azam tahun baru adalah nak belajar menulis ayat-ayat bahasa melayu dengan penuh dan berhemah.. kurangkan shortform atau kalau boleh takde teruss!!!.. kannnnnn..

image
Banyaknyeeeeeee chapter nak cover… uwaaaaaaa
image
lagi…..!!! (##modenakmuntah)

Takde dah citer korea minggu nih… takde main-main… setiap hari at least kene spent 2 hours untuk ulangkaji.. kalo tak.. menengung je laaa tengok pen ngan paper bila sampai masa exam nanti.. (padan muka aku!)

Bebelan

Condotti Hard Shell.. free gift

Yeahhhh.. my condotti akhirnya sampaiii… bukan beli tapi courtesy daripada Citybank berhad.. Comey ada apply card citibank nih masa jalan2 kat bandar.. kebetulan diorang ada bukak booth.. terjebak jugak lah hasil rayuan akak2 dan abam2 yang ensom2 suh apply kad nih.. diorang punye lahhh pujuk baik punye.. macam2 diorang ayat kan comey.. antaranya :

1. Mengayat :   U takyah bayar apa2 pun.. just isi form and then akan dapat beg ini.. dah dapat beg nanti.. u kerat je lah kad tuu

Realitinya.. : kene pakai jugak kad tu at least 5 kali or dapat penggunaan dalam 60 hari.. means.. nak tak nak kene swipe jugak kad tu and kene activatekan.. once dah activate.. otomatik dalam first bill akan kene charge goverment tax RM50..

2. Mengayat: U tak payah buat apa2 pun.. just bagi IC and everything will settle

Realitinya.. : memang laa memudahkan kerja kite.. tapi actualy ada term2 tertentu kat borang tu yang bagi option kat kite.. seperti option either nak kad visa or mastercard or both.. since comey serah bulat2 kat diorang.. tak pasal2 dapat 2 kad yang mana akan dapat dua bil.. dan setiap bill akan kene charge goverment tax.. huhuhu.. kannnnnnnn

3. Mengayat : U pakai ke tak pakai takkan ada charge apa2..

Realitinya.. : mengarut laaa.. first bill tu comey ignore je bill yang kene goverment tax tu.. another month.. hamik ngko.. angka daripada RM50 dah beranak pinak dan dengan bangganya kene late payment charge.. perghh.. time ni memang hangat laa..

Di pendekkan cerita.. comey potong satu kad, and pakai kad yang shell mastercard.. dah dapat beg ni.. comey nak potong  semua kad citibank ni.. comey adalah pengguna kad bank islammmmmm je 😀

 

image

image

image

image

image

image
Kemas kat dalam.. ada zip dekat semua compartment.. dan beg ini sangatlah ringan…