Bali

Trip to Bali – Day 1

Tak pernah terfikir dalam hidup yang suatu masa comey akan sampai di Bali. Kenapa..? sebab Bali tak masuk dalam senarai wish list places need to visit. Mungkin sebab dah duk dalam kepala yang Bali adalah nusantara, nusantara adalah asia dan asia adalah Malaysia. Tapi tu lah cakap.. kalo tak pergi soheh tak tahu apakah rahsia Bali sebenarnya. Jeng..jeng..jeng…

Ngurah Rai International Airport
Ngurah Rai International Airport

Penerbangan Airasia ke Denpasar mengambil masa selama 3 jam. Kami check in pukul 7.30 pagi dan terbang ke Ngurah Rai International Airport pada pukul 9.55 pagi. Takda apa-apa yang special since immigration takde masalah dan takde tersangkut.

Beg kene kunci tau.. mane lah tau.. tempat orang macam-macam pesen manusia ada..
Beg kene kunci tau.. mane lah tau.. tempat orang macam-macam pesen manusia ada..

Check In luggage pun sekejap je since pergi pepagi hari dan walaupun kaunter bukak satu je, tapi memang customer tak ramai.. tak tahu laa mane datang lepas tu sbb dalam flight penuh jer ngan passenger gi Bali. Comey amik luggage Cuma 15 kg je… sebab memang dah survey yang Bali highest chance adalah tempat untuk sightseeing, culture dan spa kot.. Nak beli belah pun ada je.. tapi since tema Bali adalah tema percutian ( tak macam Bandung, memang kompem tempat untuk beli belah dan banyak factory outlet). Pastu , sebab dah takde apa2 plan nak lepak-lepak kat luar comey masuk dalam international departure hall je. Verify custom dan cop gedegangggggg kat passport. Wallaaaaaaa.. kini confirm boleh masuk Bali.

lengang je airport nih.. takde la crowded mcm lcct
lengang je airport nih.. takde la crowded mcm lcct
Cari lorong foreigner okey..
Cari lorong foreigner okey..

Turun je dari kapal terbang AA tu, terus ke kaunter check out ( ntah betul ke dak comey punye statement nih ).. since Malaysia takde dikenakan Visa On Arrival, kami hands over declaration form kat abam officer nan hado tu dan terus ke luggage claim. Takde apa2 pertanyaan dan sekatan.. terus masuk dan jalan…

Visa on arrival fee. Boleh semak kat sini dari negara mana dan kene charge apa.
Visa on arrival fee. Boleh semak kat sini dari negara mana dan kene charge apa.

Lepas tu melilaulah mata kami semua duk mencari siapakan pembawa sepanduk tour agensi yang akan bawak kami semua pusing Bali. Masa tu, aircond kat airport tu rasanya tak berfungsi kot. Maybe sebab airport tengah renovate and ada power tak sampai mane2 kot. Berpeluh-peluh sambil heret beg yang berat tu sane sini.. oh ya! Menapak cari toilet dulu.. kat Bali tandas diorang panggil “Kamar Kecil”.. Setiap pintu akan ada ukiran ala2 dewa-dewa kraton gitu. Ngeri gak sebenarnya.. sebab ukiran-ukiran tu sedikit seram.. ngan mata bulat tejojol, gigi taring tekeluar, jari kuku yang tajam dan panjang.. Tapi ada orang tengok creatures tu sebagai satu ukiran seni.. hehehe..

Monumen pahlawan bali di tengah bulatan jalan raya
Monumen pahlawan bali di tengah bulatan jalan raya

Dah naik bas, kami pergi solat zohor di Masjid Nurul Huda, 10 minit jauhnya dari lapangan terbang. Okeh, first turun dari bas je dah nganga. Apa taknya.. masjid disebelah gereja dan gereja adalah disebelah kuil.. dalam satu pagar.. perghhhh.. sangat muhibbah..dan depan pagar utama nak masuk ke tempat agama ini, ada satu ukiran patung kuda putih dengan panglima yang maha gagah perkasa bebetul kat tengah bulatan jalan.

orang Bali dengan pakaian tradisi mereka
orang Bali dengan pakaian tradisi mereka
Luas jugak laa perkarangan kawasan rumah ibadah nih
Luas jugak laa perkarangan kawasan rumah ibadah nih
Boleh nampak deretan rumah ibadat; Masjid- Gereja- Kuil  dalam satu pagar
Boleh nampak deretan rumah ibadat; Masjid- Gereja- Kuil dalam satu pagar
Tempat ambil air solat untuk wanita di Masjid Nurul Huda
Tempat ambil air solat untuk wanita di Masjid Nurul Huda

Lintas jalan tu ada sebuah kedai masakan padang.. according to Dendang (nama tour guide kami) kedai ini adalah halal.. Bali majority penduduk adalah beragama hindu. Tapi hindu bali dan hindu india adalah sedikit berbeza. Dendang cakap, kasta hindu India adalah lagi tinggi berbanding Hindu Bali (low ranking kot).

Okeh, basuh tangan dulu baru duduk. Dah duduk terus capai kamera hehehe.. amik gambar duluuuu..  Ada telur bebek gulai aka telur itik, daging masak  rendang, puyuh garing, ayam masak rending, sambal merah dan sambal hijau, sayur celur dan sayur goring ( tak tahu sayur apa.. tapi rasa macam pucuk paku dan pucuk ubi celur). Nasi die likat sket.. macam dah campur dengan pulut dan bau haruummmmm… Makan puas ati sebab dalam flight takde prebook meal dan hotmeal dah habis.. so tinggal mee segera je.

Ada rendang daging, telur itik (bebek) gulai, sayur celur, ayam goreng rempah, sambal merah dan sambal hijau
Ada rendang daging, telur itik (bebek) gulai, gulai ayam,  sayur celur, ayam goreng rempah, sambal merah dan sambal hijau

Bali Halal  Tour. Recommended untuk sesapa yang malas nak survey hapa bagai kat Bali. Transportation dan layanan yang diberikan sangatlah puas hati. Dendang ngan Firman ni pun baik je.. boleh diajak berbincang kalo korang ada nak ubah iternary.

Pakej adalah 3 hari 2 malam termasuklah sarapan, lunch, dinner dan segala macam charge tiket masuk ke Waterbomb theme park, Safari & Marine Adventure Park dan Tree Top Hill.

Boleh contact diorang :

 
BALI HALAL TOUR
PELNI Building Lt. 2, JL. Raya Kuta 299
Phone: (0361) 823 2525
Fax.: (0361) 774 664
email: info@balihalaltour.com
website: www.balihalaltour.com
Face book: Bali Halal Tour

HP Dandan: 081 238 42 119
HP Firman: 081 93 430 1313

Dah lunch.. menapak ke bas dan terus menuju ke waterbomb themepark. waterbomb ni bebetul duk kat tengah kota Bali. Dalam 15-20 minit dari airport kalo tak jem lah. Okeh.. cerita pasal waterbomb. Hehehehe.. nak tegelak pun ada.. obviously yang target market untuk pengunjung ke waterbomb Bali nih adalah pelancong berkulit putih.. dan separah vogeh! Kyaaaaaaaaaaa… hahahahaharamm..

Slide untuk kanak-kanak. Orang tak berapa kanak-kanak pun boleh je join ride nih..
Slide untuk kanak-kanak. Orang tak berapa kanak-kanak pun boleh je join ride nih..
Tempat beli gambar2 yang cameraman diorang tlg amikan dan bagi tag gambar kat korang
Tempat beli gambar2 yang cameraman diorang tlg amikan dan bagi tag gambar kat korang
hoyeahhhh
hoyeahhhh
gazebo family size. Kene prebook or kalau bernasib baik akan dapat laa jugak amik nih even walk in
gazebo family size. Kene prebook or kalau bernasib baik akan dapat laa jugak amik nih even walk in

IMG_4811

tempat massage pun ada.. lenguh2 pi hulur je tag tangan kat situ.
tempat massage pun ada.. lenguh2 pi hulur je tag tangan kat situ.
Tak dapat dinafikan, kawasan waterbom nih sangat cantekkkk. Very the Bali
Tak dapat dinafikan, kawasan waterbom nih sangat cantekkkk. Very the Bali
Adventure dan sangat seronok.. (sbb orang tak ramai dan takdelah beratur amik line lama2 )
Adventure dan sangat seronok.. (sbb orang tak ramai dan takdelah beratur amik line lama2 )

Mau mak tak tekejut.. masuk je gate terus depan mata lintas lansung dan perarakan of two pieces ( tutup atas dan bawah aje ngkooo).. macam-macam saiz ada, yang gebu yang berdebu hahahahaha.. takleh blah betol.. Okeh.. back to the iman.. Diorang pakai system tag kat tangan. Jadi prepare rupiah dan boleh topup duit kat kaunter depan entrance gate tu. Gelang tu boleh digunakan untuk sewa towel, loker dan beli makanan dan minuman kat dalam tu. Even massageeeee juga boleh swap kat gelang tangan tu.

Uweeeeeeeeeeeeeeeeeeeee… pas tukar baju.. bergerak cari mane satu slide yang nak test pahwerrr.. hehehe.. tapi takde gambar la.. mane leh bawak camera comey yang tak telus air tu.. tapi memang laaa… sane vogeh.. sini vogeh.. almost everywhere ada taugeh… ehh vogeh hahahaha.. Kul 6 petang waterbomb ni tutup kedai.

Comey stay di Wina Holiday Villa, Kuta. Dekat je dengan tempat pengeboman 11 tahun dulu yang menyebabkan 2 ratus pelancong asing mati terbunuh. Hotel itu akan melalui jalan utama kota Bali iaitu Kuta.  Tetamu yang daftar masuk akan diberi satu wet towel yang berperisa mint. Iyeee.. wet towel sejuk yang sangat segar dan terus ditempek dimuka comey yang berminyak-minyak dan panas .  Lupa nak bagitau, cuaca di Bali tersangatlah panas. Panas nye tu boleh buat semua orang berpeluh-peluh dan sangat kering. So, bila dapat wet towel tu sementara diorang nak distribute kunci bilik, haruslah terus ditempek dimuka masing-masing.

DSCN2445

DSCN2446

DSCN2457

Malam tu kami tak keluar kemana-mana pun. Cuma explore kawasan hotel sikit-sikit je. Dah tak larat nak keluar jauh-jauh. Tu pun just lepak depan kolam mandi. Ada satu section diorang sediakan sofa-sofa dan ada buku-buku bacaan dan majalah. Sambil dengar bunyi air mengalir dan angina malam yang sepoi-sepoi bahasa.. perghhhhh.. santai betul (kecuali..nyamuk banyak maaaaaaa… uwuuwuuu.. gatei betul nyamuk Bali nih.. hehehe).

to be continued..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s