Apa-apa saje lah · Bali · Sweet Journey....

Trip to Bali- Day 2

Esoknya pepagi comey pi satu tempat di kawasan pergunungan daerah Bedugul. Perjalanan ambil masa lebih kurang 2 jam dan persekitaran mengingatkan comey dengan Cameroon Highland.

DSCN2460

ada yang meluncur laju, ada yang tertampal kat jaring.. its all about your body strength hehehe.
ada yang meluncur laju, ada yang tertampal kat jaring.. its all about your whole body strength hehehe.
Tree top adventure.. tinggi tau.. dah ler jauh.. ada laa dalam 2 jam perjalanan dari hotel Holiday Villa Kuta tu..
Tree top adventure.. tinggi tau.. dah ler jauh.. ada laa dalam 2 jam perjalanan dari hotel Holiday Villa Kuta tu..

DSCN2523

Cuaca sangat nyaman dan udara pun semakin sejuk apabila van kami mula mendaki kawasana pergunungan bedugul nie. Pemandangan dipenuhi dengan kehijauan lading-ladang dan kebun-kebun sayur. Pokok buahan-buahan seperti strawberry dan alpukat.. eh avocado.. alpukat dah siap kene kisar dah.. jadik jus yang pekat likat dan dicampur dengan chocolate cair hehehhe..

So, hampir dua jam perjalanan maka kami pun sampai lah di Tree Top Adventures Park. Emmm.. first impression adalah.. omak aiiii.. tingginyeee.. kalau jatuh ni..mau patah riuk.. kebetulan laa plak group kami nih sampai awal pagi.. jadi takde customer mana pun lagi.. adalah pengunjung dari Taiwan 2-3 orang campur ngan abang kakak putih gebu.. heheheh *mengarut*

Dah sampai, amik gambar seraound dua, pastu gi register dekat kaunter. Disebabkan dah memang kauntim dengan Dendang yang diorang akan arrange kan segala macam hal tiket mak nenek, kami pun sarungkan la safety harness tu. Tapi tak reti pakai sendiri dan diorang pun takkan biarkan korang sauk bende alah tu sendiri.. tak safe!

First skali adalah latihan penggunaan safety harness dan bagaimana semua klip2 yang bersangkutan tu berfungsi.. bukan main klip dan cangkuk je yer.. kot tak ada je yang terbongkang landing atas tanah sebab silap pasang klip. Ada 3 klip utama yang digunakan.. Klip satu dan dua untuk sangkutkan kita dengan tali yang dipasang kat atas pokok tu.. dank lip yang ke-3 digunakan untuk sliding ( ala2 flying fox gitu ). Once dah terbegerak di mana2 check point, no turning back. Kene teruskan walopun dah lenguh kaki tangan sebab tergantung kat tali temali tu.. kene paksa diri jugak untuk bergerak.. kalo tak, samaada guide akan pi rescue korang atau korang akan sangap laa tergantung kat pokok2 tu..

Jadi, panjat tangga ikut level masing-masing (route determine by color macam black adalah tersangat extreme dan red pun extreme jugak.. slow sikittt je dari black) dan teruskan perjuangan anda2 semua dalam memanjat dan menggelonsor dari pokok ke pokok.. kompem tak jatuh kalu pasang klip harness tu dengan betul. Kalau jatuh pun, Insyallah takkan mati sebab korang akan tegantung2-gantung kot.. tapi sakit jugaklah kalo terlanggar tali kabel yang besar jari tu.. boleh buat lebam biru tau.

Area Tree top nih ada botanical garden. Kawasan bukit-bukit yang menghijau dengan pokok-pokok bunga yang cun2.. tapi.. disebabkan masa kitorang pi melawat tempat tu.. elok plak ujan turun mencurah dengan lebatnya, maka kami pun tengok suasana dari dalam van je la..

Lunch apa yang patut dekat persisiran tasik Bedugul dan solat zohor kami teruskan perjalanan ke Ladang Kopi Organik dekat area Jimbaran. Takde apa-apa yang special pun, cuma cara diorg susun dan olah suasana cara pembuatan kopi tu dari awal sampai akhir mengikut gaya penceritaan. Maksudnya, dari benih kopi-amik bijik kopi-bakar/goreng-proses sampai packaging ikut step by step.

Masjid atas bukit.. pacak jugaklah memanjatnye..
Masjid atas bukit.. pacak jugaklah memanjatnye..
dari atas kawasan masjid atas kawasan bukit/ pergunungan..
dari atas kawasan masjid atas kawasan bukit/ pergunungan..

20130118_144137

Boleh laa test kopi luak ( biji kopi yang dikutip daripada tahi musang- diorang claim the most expensive coffee in the world). Boleh try minum segelas ( harga 50,000 rp secawan kecik) sebelum decide beli yang paket tu. Mahal oooooo.. even kopi yang perisa ntah hapa2 pun boleh capai harga RM30/sepaket. Comey rasa diorang nih tengah kerat leher kitorang, tu yang ketuk harga mahal benor. Last2 comey tak beli pun.. sayang kat duit hehehe.. lagipun comey bukannya jenis yang reti menghargai kopi sangat. Tak paham amende kopi yang sedap sangat :/ . Tahu telan terus masuk dalam perut hahahahaha… Tekak daku hanya ada level sedap dan tak sedap aje.. takde yang middle ke hape ke..

pokok buah kopi organik.. tang mane organik tu tak tau ler.. baja kot..
pokok buah kopi organik.. tang mane organik tu tak tau ler.. baja kot..

DSCN2530

First time tengok pokok vanilla.. gitu rupenye beliau...
First time tengok pokok vanilla.. gitu rupenye beliau…
boleh test kopi pelbagai perisa.. FOC.. naik kembung jugak laa perut den hehehehe
boleh test kopi pelbagai perisa.. FOC.. naik kembung jugak laa perut den hehehehe
DSCN2539
walaupun beliau ni kelihatan membawa sebiji beg shopping, beliau bukanlah pelancong asing.. daku suh die posing je sambil pegang paper beg tu.. heheheh.. Anda sporting!

DSCN2540

Singgah kat kopi kejap je.. sebab tak menarik pon hahahaha.. Lepas tu, kami pi memanjakan diri di SPA. Spa kat sini tersangatlah banyak. Suh je abang guide bawak korang pi Spa yang dijamin kehalalan dan ketoiyiban hehhe.. bukan apa… takut yang tukang sental tu mix gender. Mahal ke tak..? terpulang pada pakej yang korang amik.. tapi overall.. still murah bangat nak dibandingkan dengan spa kat Malaysia nih.. Comey and the gengs amik pakej 2 jam termasuklah urut, lulur dan mandi bunga. Die punya urut memang sentap lah.. mana2 yang terkehel kes treetop adventure tadi terus elok balik..

DSCN2543

Spa nama ape ntah, dah penat sangat nak menangkap gambar bagai.. tapi ada patung pakcik nih tersadai kat pintu masuk
Spa nama ape ntah, dah penat sangat nak menangkap gambar bagai.. tapi ada patung pakcik nih tersadai kat pintu masuk

Kami duk dalam SPA nih around 2 hours.. kuor2 je dah malam.. ( niat solat jamak takhir okeyhhh).. Perut dah mencerut2.. so Dendang pun bawak laa kami pi isi perut.. dah booked siap2.. gi duduk dan makan je.. ada band yang main gitar, ketuk2 tamborine.. sambil makan tepi pantai, angin tampor2 muka dengan girangnya :D..

Dinner di Jimbaran.. korang pernah dengar tak ayat berjimba2.. kununnye, ayat berjimba tu kuor dari tempat nih lah..
Dinner di Jimbaran.. korang pernah dengar tak ayat berjimba2.. kununnye, ayat berjimba tu kuor dari tempat nih lah..

tbc… 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s