Gunung Tapis

Checklist sebelum gi Hiking- Especially untuk ladiesssss

Sneek peek Taman Bonsai Gunung Tapis
Sneek peek from  Taman Bonsai Gunung Tapis

Checklist for the ladiesssss untuk hiking trip 3D2N:

  1. Pakaian dan peralatan :

–          Comey cuma bawak 2 helai seluar trek( satu pakai dan satu wat tido)

–           2 helai dri-fit tshirt ( Trekking pakai t-shirt sama je.. wat berat pikul baju basah wat per..nak wangi2 pi opis la.. jangan masuk utan)

–          1 helai windbreaker (sebab nipis dan ringan dan boleh tahan sejuk)

–          kain batik wat emergency apa2

–          baju smayang yang pek traveller tu..

–          ubat-ubatan .. yang ni biasa group ada sediakan.. tapi kita sedia maklum dengan badan dan kecederaan yang kite senang dapat.. so, sediakan dalam pek kecik.. letak dalam bekas waterproof dan simpan.. yang biasa2 bandage, handsplus, krim antibakteria, insect repellent, minyak angin, ubat sakit urat, ubat tahan sakit ( nak senang pi klinik cakap.. saya nak masuk utan..nak standby ubat.. kompem doc akan listkan segala mak nenek untuk korang).. standby untuk diri sendiri.

–          Toiletries; mini size je segala benda.. rebottled. Perlu diingatkan.. beg ringan sangat membantu dalam membawa pendakian berjaya ke puncak. Beg berat seksa woooo

–          Stokin panjang dan pendek.. comey suka extrakan stoking.. beli yang murah2.. nak buang pun tak sayang..

–          Ponco.. gi beli kat kedai 2 hengget tu.. beli 2.. poncor nih cepat koyak.. tu pasal beli extra.

–          Sleeping mat & sleeping bag untuk tidor yang bermutu dan tidak sengal badan.

–          Kamera

–          Selipar jepun kot nak begerak kat base camp takkan nak pakai kasut bagai gak..

** tambahan.. comey ada tertinggal headlamp dan batteri.. penting tuu… beli yang jenis LED tu.. lampu die terang dan jelas dan jugak jimat bateri.

Untuk Makanan dan Minuman:

–          Biasanya kalau trekking dalam group, barang makanan akan dibelikan secara pukal, dan pembahagian makanan masa nak bawa tu.. ikut kapasiti pembawa lah kan.. macam group comey nih.. ada 3 orang supply tanker.. sepatutnya ada 4 orang.. tapi sorang lagi tu last minit kene cancel.. boss suh keje.. meroyan gak laa sekejap pakcik tu.. so diorang bertiga nih akan berusaha menyumbat beg masing-masing penuh dengan barang2 dan pikul sampai naik keatas. Comey wat muka mintak ampun dan di wavekan daripada membawa bebanan yang maha berat tu.. hohoho.. tak larat den.. kat sini group understanding dan tolak ansur sangatlah memainkan peranan.. nak travel dalam hutan 3 hari kenalah ada persefahaman dan bonding yang kukuh.. kawan-kawan ibarat family dah.. perasaan segan..? sebab dah kenal, dah berkawan, sentiasa bergurau.. dan penat yang amat.. maka tiadalah lagi perasaan malu2 itu… hehehe..  Malu kenelah bertempat tau… kalu serba bende nak malu.. payah laa orang lain.. bukan maksud buang perasaan malu tu dengan tukar baju depan2 orang ke or yang sewaktu dengannya.. contoh.. kalau malam-malam terasa nak buang air kecil.. ajak kawan pompuan dah ok.. tapi kalo bawah yng lelaki temankan skali lagi okay.. dalam hutan tuu.. bukan tepi semak.. dan bukan die suluh hang pun.. jadi pak pacak jauh2 je.. in-case serempak dengan apa2 kann..

–          Untuk diri sendiri.. comey bawak biskut paket kecik.. senang nak abiskan skali makan je.. pastu air mineral select sport 700ml.. air Ribena mobile.. dan nak extrakan air mineral pun takpe.. kalo tempat hiking tu banyak water source, bawak bekal sket dah ler.. topup kat sungai je.. ingat RINGAN.. ingatlah COMEY hehehe.. kalo korang jenis yang mengunyah lebih.. bawak je laa coklat ke apa yang patut.. comey ada bawak kismis kotak cap lego tu.. tapikan.. adoyaa… masa hiking atas gunung tu.. kitorang berenti recharge energy.. makan laa kismis cap lego tu.. comey main tuang atas tapak tangan pastu terus sumbat dalam mulut. Nak jadi ke crite, tengah duk refill kat tapak tangan tu.. tergerak laa nak pandang dan kuis-kuis tapak tangan.. hamik.. 2 ekor ulat yang gemok tengah tegedik-gedik nak lari.. uwuwuwuw… ottokee.. mesti dah banyak ekor masuk dalam mulut comey.. lenkali.. jangan beli kismis kotak.. beli kismis timbang and repacked balik.

Ni khas untuk Mt Tapis sahaja..

silalah beli Baygone berbotol-botol sebab pacat masyallah.. banyaknye.. tak terkira dan terhitung.. daripada ngeri dan phobia terus tak larat nak layan dah pacat ni.. bukan kecik2 pacat.. yang berbelang, yang kurus, yang panjang, yang pendek.. pendek crite macam pacat buat AGM laa ari tu.. langkah sket sauk pacat.. even pakai stoking berlapis-lapis pun diorang akan gigih panjat stoking korang dan masuk dalam badan dan nyonyot darah korang.  Dan once die dah gigit kat situ, even korang berjaya get rid off this pacat, yang lelain akan panjat dan magicnye diorang akan gigit kat tempat yang sama je. Comey punye kaki ada satu fevered spot untuk si pacat nih diorang gigit tempat yang sama 4-5 ekor tau..

Advertisements

2 thoughts on “Checklist sebelum gi Hiking- Especially untuk ladiesssss

    1. Salam pinkYpetTite,

      Sebenarnya, sedikit cuak jugak laa kalau kita join trekking/ hiking masa kite tengah peot-peot. Tapi nak buat camne kan..? Panggilan alammm.. Base on experience ( & experiment hahaha ), comey akan bawak kertas A4(recycle) untuk wat balut P.A.D yang sudah dibasuh atau.. kalau tak jumpe water source.. takyah basuh lagi.. buh dalam plastik and then balut ngan kertas A4 tu.. boleh je nak pakai suratkabar lamaa.. tapi surat kabar lama sedikit nipis dan cepat menyerap lembapan.. kite tak nak lembapan sebab ia akan merembeskan bauan yang kurang menyenangkan sat lagi.. letak dalam plastik, lepas tu.. secure laa dalam bagpack kita.. jangan ditinggal merata2 rata.. tak elok.. niat dan doa tu sentiasa kena pasang kat dalam diri semoga Allah swt merestui perjalanan kita dan keselamatan kita sepanjang masa. Kalau jenis yang time rest malam-malam tu ada wat firecamp.. bakar terus pun takpe.. tapi make sure terbakar habis laa.. jangan tinggalkan sisa ke apa ke plak.. Itu je laaa yang comey boleh share 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s