Gunung Tapis

Gunung Tapis- Day 1

Trip dirancang seawal 2 bulan sebelum. Bukan apa, group kami terdiri daripada warga pantai barat dan warga pantai timur.. so memang akan termakan cuti jugak lah sorang satu. Seminggu sebelum kejadian, group leader pun emaillah checklist barang-barang personal yang perlu dibawak dan barang-barang group. Comey incharge bahagian medical kit. Jenuh laa jumpe 2 orang docter nak penuhkan kit tu ( kit laa sangat.. padahal zipped plactic made from ikea je.. rembat plastic dapur pun takpe.. asal waterproof)

Okeh, trip terdiri daripada 5 guys yang gagah perkasa dan 3 orang ciki-ciki yang mana salah sorang tu adalah super ciki ( semestinya bukan daku hek3).. maksud super ini.. trek yang comey buat 5 jam die boleh pintas wat 2 jam stengah saje.. hebakkkkkk sangat.. dan muka die senantiasa suci, takde iras letih dah sentiasa kanak-kanak Ribena..  Go Go Girl Power ^^

Sebelum apa-apa terjadi, eloklah kite bersarapan dulu.. sumbat perut kenyang2 sebelum lenjan kaki masing-masing kearah kawasan yang tiada tamadun dan seksa. Kami sarapan di gerai kecil berhadapan dengan balai polis sungai lembing. Kecik je tempat makan tu. Comey makan nasik lemak lauk sambal bilis+telur goreng+air teh tarik+ tapau pulut kepal 2 ketul.. dan harganya adalah 3 hengget sahaja.. bulat je mata comey tengok makcik tu dan siap tanye lagi skali.. makcik.. betul ke 3 hengget.. makcik ada tertinggal kira apa-apa tak..? ><’

Inilah powil yang kiut itu.. bukan sebarang kiut tau.. hampir wheely nih..
Inilah powil yang kiut itu.. bukan sebarang kiut tau.. hampir wheely nih..
redah lopak dan kawasan yang becak dengan powill.. perasaan masa nih lebih dasat dari naik roller coaster tau
redah lopak dan kawasan yang becak dengan powill.. perasaan masa nih lebih dasat dari naik roller coaster tau

Dah makan, dah tapau.. tukar slipar kepada kasut getah sekerap.. stoking panjang gile (dah macam penjaga gol dah).. beg dah compress, okeh..lompat naik atas powil ( 4 wheel ).. comel gile powil tu.. pastu mai ngeri.. erkk.. boleh muat ke 9 orang (plus guide) ngan beg gedabak masing2 nih? Okeh.. tenang~~ tenang~~.. susun beg elok2.. yang lain2.. scram aje!

Sejam jugak la berhempas pulas nak sampai kat first sungai yang perlu cross.. hopefully air tak naik lah.. sebab kalau air naik, bahaya nak lintas dan kebarangkalian kene cancel trip adalah sangat besar… Upah powil gi balik adalah RM450 dan guide adalah RM 400. Cadangnya, first day powill akan direct pegi ke air terjun pelangi dan patah balik untuk cross sungai. Tapi setelah dipikir2.. maybe akan makan masa nak sampai ke camp base kalau kami pi ke waterfall dulu.. mesti terjun tiruk bagai.. badan dah berat + basah.. nak hiking lagi.. estimate masa jalan 4-5 jam.. so kanak2 ribena dengan sokongan cherry-cherry yang lelain bersetuju yang air terjun akan pergi waktu last day, iaitu Day 3.

Kete powill stop dekat tepi sungai dan perjalanan bermula. Terhuyung haying jugak la nak cross sungai tu. Even air tak dalam, tapi arus sungai tu boleh tahan kuat la jugak. Kawan comey si shaky nih sempat laa tergolek dalam air sungai waktu dekattt dah nak sampai kat tebing sebelah. Kih kih kih.. gelak sengsorang kat blakang.. gelojoh nak mandi letteww… ^^

takyah tengok kiri kanan.. lintas je
takyah tengok kiri kanan.. lintas je

Mane yang laju, pi jalan dulu.. comey tergamam apabila melihat pacat-pacat sedang berusaha gigih nak panjat kasut dan seluar comey. Uwaaaaaaa.. daku geli ngan binatang takde kaki nih.. dah ler lembik.. laju lak tu diorang panjat. Kawan comey laa (Zammy)   yang sentiasa jadik mangsa pengutip pacat yang setia.. sebab dah janji dengan die nak jalan ketwok je..takmo laju2.. sebab takleh laju pon hahahaha.. si Zammy nih laju je tebenornye.. dah ler tanker ( beg super berat walopun orangnye kurus je 😀 ).. So he’s become my sweeper aka peneman bejalan dan sembang2.. lagi 3 orang dah laju kedepan. Diorang tu memang.. Memerang ngan Middy pakai enjin turbo gamaknya.. Plus guide.. diorang bukak jalan, tebas resam dan zoommmmmmm…  Kami yang belakang sket nih.. kutip pacat kejenye.. Menci tauu!

Zalli yang mula-mula pakai sandal je.. lepas tu cuak tak tahan ngan pacat yang kerasukan tengok orang huhuhuh
Zalli yang mula-mula pakai sandal je.. lepas tu cuak tak tahan ngan pacat yang kerasukan tengok orang huhuhuh
tengok tu.. dah kene jentik , tumbuk dan tampo pun masih berkeyakinan tinggi nak panjat badan orang
tengok tu.. dah kene jentik , tumbuk dan tampo pun masih berkeyakinan tinggi nak panjat badan orang

Berenti rest kat 2nd sungai yang ada.. kene cross lagi.. tapi air cetek je.. paras lutut gitu.. (masa ni lah kasut cap getah sangat berguna.. selam je dalam air.. kejap je kering.. hehehe).. cabut pacat lagi.. minum air sket.. pastu  group picture.. muka masing-masing still lagi ceria sebab jalan tak lama pun.. tak sampai sejam.

Meredah la resam bagai.. dah macam berenang pun ada.. Kami naik powil kul 9, sampai kat sungai kul 10, start jalan dan sampai kat base camp kul 3. Setup tent dan pasang ground and fly.. buat unggun api..tebas apa yang patut.. sempat laa masak meggi dulu isi perut. Oh.. lupe, comey makan pulut kepal yang bungkus pagi tadi ngan makcik jual makanan murah tu.. tak terasa nak duk atas darat sebab pacat banyak lagi orrr.. duk dalam air berenti lenguh.. Orang last yang sampai around pukul 6 sebab banyak berenti dan setiap kali diorang jumpe sungai diorang pi terjun mandi.. hehehe.. riadah betul.

kami jumpe satu tempat air terjun mini.. tapi tak singgah lah.. just jalan je
kami jumpe satu tempat air terjun mini.. tapi tak singgah lah.. just jalan je
comel je en.bejambul nih.. goreng sedap tak ehh?
comel je en.bejambul nih.. goreng sedap tak ehh?
resam jenis nih tak best.. sebab die ada duri yang tajam.. abih la tecalar balar lengan ngan kaki..
resam jenis nih tak best.. sebab die ada duri yang tajam.. abih la tecalar balar lengan ngan kaki..
ada satu tempat tu, tanah dah runtuh.. so kene panjat lah thru selut2 licin tu.. kiri kanan lak jurang uhuhuh..
ada satu tempat tu, tanah dah runtuh.. so kene panjat lah thru selut2 licin tu.. kiri kanan lak jurang uhuhuh..
lintas alur.. tanah lembik ngan lecak memang takleh elak.. halal je lah
lintas alur.. tanah lembik ngan lecak memang takleh elak.. halal je lah
pacat gemuk dah kenyang.. pasni nak takik ngan batu.. geram!
pacat gemuk dah kenyang.. pasni nak takik ngan batu.. geram!

 

Okeh, keluarkan semua bekalan makanan daripada beg masing-masing. Layout cantik-cantik supaya senang nak cari dan amik. Zammy ngan Memerang dah stat buat unggun api. Baru diorang sedar yang si memerang dah pikul 6 kg arang kotak atas belakang. Huhuhuh.. badang betul laa.. takde keje pi pikul arang sampai 6 kg.. bara arang tu boleh panggang kambing seko tau.

Si Shakky ngan Middy jadik tukang goreng mee mamak (extra pedas horrr).. Zally tulun shaky goreng fries, Comey ngan abang guide ngan Zammy bakar ayam sampai rentung hahahaha.. Si Abby lak bakar daging burger ngan sosej cheese gemok. Pas makan malam.. prepare menu untuk pagi esok plak.. nasik lemak ngan sambal untuk lunch dan mee goreng yang tak habes dengan sosej untuk breakfast. Pepagi hari dah kene trekking untuk naik ke puncak. Kalo lewat gerak maka lewat laa kami sampai balik kat camp base. Tak nak OT lebih.. Pack untuk sorang satu, dah pagi esok nya free body je naik ke puncak. Takde laa free body sangat. Bawak beg kecik untuk isi air, kamera (penting) dan jajan nak kunyah2.. Barang makanan berat lain si tanker Abby, Memerang ngan Zammy yang bawakkan. Oppss.. jangan lupa, air Ribena mobile jua… pembekal vitamin c dikala anda kekeringan hahahaha..

tent ngan ground pun tak proper pasang lagi.. masak meggi dulu.. makan tengah penat.. heaven.. Plus strawberry tea.. hahahah
tent ngan ground pun tak proper pasang lagi.. masak meggi dulu.. makan tengah penat.. heaven.. Plus strawberry tea.. hahahah
Ada ayam bakar, sosej bakar, mee goreng berdessup, fries dan segala macam mak nenek sos diorang hangkut bawak
Ada ayam bakar, sosej bakar, mee goreng berdessup, fries dan segala macam mak nenek sos diorang hangkut bawak
walopun rentung.. tapi taste tetap superb!
walopun rentung.. tapi taste tetap superb!
kan dah cakap.. sosej gemok!
kan dah cakap.. sosej gemok!
Advertisements

3 thoughts on “Gunung Tapis- Day 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s