Gunung Tapis

Gunung Tapis- Day 2

Lepas subuh, kami bersiap2 untuk bergerak mendaki bukit taubat dan terus hiking ke puncak.. Perjalanan yang guide estimate adalah 2 jam untuk melepasi bukit taubat dan 4 jam lagi untuk naik terus ke puncak. Total perjalanan naik adalah 6 jam..

Around 7 o’clock lepas kitoang siap packing bagai.. takdelah bawak beban berat pun ( sebab tanker yang 3 orang lagi dah tolong bawakkan).. kami pun start lah jalan.. oh.. jangan lupa bawa headlamp.. penting tu.. siap dengan extra battery lagi.. sebab kompem akan berjalan malam.. Overtime lah nie..

Bukit pertama yang ditempuh adalah Bukit Taubat.. kenapa dinamakan bukit taubat..? sebab korang akan taubat nasuha dan taknak naik lagi bukit nih hahahaha.. macammana nak describe keadaan bukit taubat nih eaa.. emmm.. umpama bukit yang lerengnya 100% daripada selut yang warna merah tu.. dan licin (sebab time comey pergi tu cuti Chinese New Year.. so cuaca mendung dan hujan je manjang). Dan nak naik tu kene menggunakan 100% kekuatan buku lali dan tapak kaki sebab nak elakkan gelongsor jatuh dan lebih parah..takde tempat nak pegang kat kiri kanan tu.. pokok2 ada.. tapi jauh dengan trek dan sangat hutan. Ada lahh sekali dua terpeleot sane sini.. adat la tu.. tapi elakkan jatuh yang boleh menyebabkan korang injured dan seksa nak turun balik nanti. Kalau dah pernah injured macam cramp atau perasaan macam tertarik urat dalam lutut or peha, mintak ngan doc siap2 ubat untuk sakit urat. Boleh makan malam sebelum start activiti tu. Bukan makan ubat pastu start hiking yer.. kang ting tong plak.

Air sungai yang deras.. maybe sebab hujan semalam kot
Air sungai yang deras.. maybe sebab hujan semalam kot

Perjalanan berakhir apabila korang jumpa kem 3. Tempat  ni sangat sesuai untuk camping sebab ada water source dan dah dekat dengan kaki gunung. Actually pelan asal masa Day 1 kitorang nak camping kat sini, tapi memandangkan ada diantara team member dah tak larat nak jalan dan masing-masing ada yang tak cukup tidor bagai, maka cancellah wat base camp di kem 3 ini dan free body day pack je naik ke puncak.

Pokok Ada Rasa.. betul... pokok nih ada tag pokok ada rasa.. tak tau ler balak jenis apa.. tapi ada lah dekat 6 pemeluk..
Pokok Ada Rasa.. betul… pokok nih ada tag pokok ada rasa.. tak tau ler balak jenis apa.. tapi ada lah dekat 6 pemeluk..
Kem 3.. kat tempat nilah berlaku tragedi kemalangan jiwa yang menyebabkan seorang guide meninggal dunia sebab ditimpa dahan jatuh
Kem 3.. kat tempat nilah berlaku tragedi kemalangan jiwa yang menyebabkan seorang guide meninggal dunia sebab ditimpa dahan jatuh

Okeh.. stat dari sini.. 4 jam hiking yang bebetul hiking..  stress dah datang.. nafas semput, kaki lenguh, badan rasa berat yang amat sangat.. udara juga makin sejuk bile latitude menjadi semakin tinggi.. kadang-kadang duk sibuk menguap macam tak cukup oksigen. Ada trek yang boleh nampak lutut jumpe dengan dagu lagi.. hohoho.. masa nih muka dah tak cantek dah.. dah bertukar jadik penyu.. rasa nak golek2 badan biar turun bawah balik.. ~~~~tapi takutt :”(.. redah je lah…  bejalan dah tak pakai kaki.. tapi mind control dah nih.. betis dah tak rasa betis lagi.. trek sangat pacak yer.. plus cuaca yang hujan dan udara yang sangat sejuk sebab baju dah basah kuyup.. trek juga penuh dengan kayu balak yang tumbang, pokok berkeriuk bergesel sesama pokok sebab angin ( sangat ngeri masa nih ). Jadi, jalan cepat-cepat walaupun dah semput dan jauhkan diri daripada kawasan yang ada pokok cracking sound tu.. huhuhu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Anak sungai yang akan korang jumpa lepas berjaya melepasi bukit taubat nasuha.. :D
Anak sungai yang akan korang jumpa lepas berjaya melepasi bukit taubat nasuha.. 😀
Pokok "Ada Rasa".. seriesly... tak tau kenapa nama pokok cenggitu.. naseb baik bukan pokok masak tiga rasa keh3
Pokok “Ada Rasa”.. seriesly… tak tau kenapa nama pokok cenggitu.. naseb baik bukan pokok masak tiga rasa keh3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tepat jam 3 petang, kami berjaya akhirnya sampai ke puncak. Happy betul.. err.. happy lah 3 minit.. masa bergambar-gambar tu.. skali mai angin tiup.. perghhhhh.. rase menusuk sampai tulang hitam! Menggeletar memang takleh cakap apa dah. Zammy ngan Memerang terus bukak dapur dan panaskan air. Buat air kopi panas kaw.. pastu kitorang lunch dengan nasik lemak ngan sambal yang dah tapau tu.. hohohoh heaven tau.. dah ler penat + lapor + sejuk = dapat lak makan nasik lemak sambal.. Actually ade telur goreng ngan mentimun.. tapi ada dalam beg si Abg Lan. Die lak kami tak tau duk mane.. so.. blasah je laa mana yang ada dulu..

Successs :D ^^' .. rupa2nya.. gunung tapis nih gunung angkat program Everest.. ( signage tu yang cakap..)
Successs 😀 ^^’ .. rupa2nya.. gunung tapis nih gunung angkat program Everest.. ( signage tu yang cakap..)
lambai tangannn...~~ nak suh lompat tapi jerit tak kuor suara dah :D
lambai tangannn…~~ nak suh lompat tapi jerit tak kuor suara dah 😀
peace lagi.. kene kerat jugak tangan budak nih.. takde gaya lain dah.. asyik jari 2 kerat tu je yang reti posing
peace lagi.. kene kerat jugak tangan budak nih.. takde gaya lain dah.. asyik jari 2 kerat tu je yang reti posing
Tunjuk kaki yang "kattang" ke..? heheehhe (kattang=super gagah)
Tunjuk kaki yang “kattang” ke..? heheehhe (kattang=super gagah)
nampak signage ni maka dengan rasminya kami dah sampai kat simpang taman bonsai
nampak signage ni maka dengan rasminya kami dah sampai kat simpang taman bonsai
semak samun dah jarang-jarang ada.. tapi kene beware sebab jalan sangat licin nih
semak samun dah jarang-jarang ada.. tapi kene beware sebab jalan sangat licin nih
Kami pergi dulu yer... hehehe.. kene gerak dulu sebab dah rest almost stengah jam.. Zammy ngan Middy prepare tea break untuk Ijam ngan Abg Lan kat blakang.. Bagus betol diorang nih :D.. sentiasa ingat kat kawan2
Kami pergi dulu yer… hehehe.. kene gerak dulu sebab dah rest almost stengah jam.. Zammy ngan Middy prepare tea break untuk Ijam ngan Abg Lan kat blakang.. Bagus betol diorang nih :D.. sentiasa ingat kat kawan2
Abang guide dan abang sweeper ku :D.. deeply thanks for their patient.
Abang guide dan abang sweeper ku :D.. deeply thanks for their patience towards us.
cantik kan..? ^^
cantik kan..? ^^
Sangat terang.. nampak segala keindahan Allah taala.. Alhamdulillah
Sangat terang.. nampak segala keindahan Allah taala.. Alhamdulillah
Alhamdullilah.. dalam 10 minit, awan pergi dan matahari muncul
Alhamdullilah.. dalam 10 minit, awan pergi dan matahari muncul
Kami hanya mampu berdoa agar Allah bukakan pintu awan dan berikan kami pemandangan gunung Nya
Kami hanya mampu berdoa agar Allah bukakan pintu awan dan berikan kami pemandangan gunung Nya
Sedikit demi sedikit kabus berlalu pergi.. memberikan kami pemandangan yang mampu menghapuskan semua penat dan fizikal drain.
Sedikit demi sedikit kabus berlalu pergi.. memberikan kami pemandangan yang mampu menghapuskan semua penat dan fizikal drain.
Puncak tapis.. err.. sebelah puncak tapi dekat taman bonsai.. Kabus banyak lagi even dah pukul 4 petang
Puncak tapis.. err.. sebelah puncak tapi dekat taman bonsai.. Kabus banyak lagi even dah pukul 4 petang
Debushhhh.. tangan duk selak dedaun.. mata tengok depan.. kaki terjelus elok dalam lopak selut yang beku
Debushhhh.. tangan duk selak dedaun.. mata tengok depan.. kaki terjelus elok dalam lopak selut yang beku
kentang nih laa yang paling epik.. ingatkan kentang bakar bercheese menjadi.. rupanya jadik arang! Taste pun sebijik arang nihh keh3.. tahniah yer Zammy
kentang nih laa yang paling epik.. ingatkan kentang bakar bercheese menjadi.. rupanya jadik arang! Taste pun sebijik arang nihh keh3.. tahniah yer Zammy
Errrr.. tersnap nihhh
Errrr.. tersnap nihhh
Zammy ala seriel killer gigih masak air even terketaq-ketaq melawan kesejukkan
Zammy ala seriel killer gigih masak air even terketaq-ketaq melawan kesejukkan

 

Pas makan, kemas-kemas apa yang patut dan bergambar lompat sane sini, abg guide ngan Memerang decide yang lepas pukul 4 kalau takde orang lain sampai atas, kitorang akan gerak turun. So, dalam perjalanan turun tu, kami nak singgah kat Taman Bonsai terserempak laa dengan si Zally ngan abg lan on the way naik. Ijam takde lak. Kami babai kat tengah jalan dan jumpe balik diorang masa kat kem 3 waktu malam tu.. Abang guide suh tunggu semua orang dah sampai kat kem 3 baru boleh gerak turun sesame.. bahaya jalan malam kalo takde guide.. kat tempat tu banyak binatang liar.. jalan ramai-ramai rasa selamat sket..

Perasaan berjalan malam ni tengah hutan rimba ( bukan sebarang hutan tau.. bersempadan dengan taman negara. So, memang tempat binatang liar travel jugak lah Gunung Tapis nih ). Err.. ini opinion comey sendiri.. rasanya, kalau masuk hutan or gunung yang jarang-jarang orang naik, better bawak mercun banyak-banyak.. Kalau ada perasaan kureng enak..~~pepaham sendirilah bila korang rasa bulu roma korang meremang atau ada bau lain macma~~ boleh letup mercun tu sebijik dua.. binatang liar pun lari kalau dengar bunyi berdentum tu.. minda korang yang separa clear sebab letih pun boleh refresh balik. Group comey ada bawak mercun tu.. so bila berenti rehat sekejap, bersahut-sahutan lah bunyi mercun tu antara team comey ngan team ijam.

Sampai kat base camp balik pukul 12 tengahmalam.. tepat! hehehe.. letak beg, terus menuju ke tepi sungai.. carik port jauh-jauh sket dan boleh duduk, terus selam kaki dalam air dan kutip pacat yang bergayutan tu.. hhuhuhu.. geli nak nangessss… tapi buat jugak lah.. walaupun dah kembang telingan dan rambut rasa macam dah naik mencacak tu.. siap basuh-basuh stokin, bersihkan kasut, buang selut yang tebal melekat kat badan tu.. Comey dan geng ciki-ciki lain masuk khemah, amik pakaian bersih dan mensucikan diri kat sungai tu… take turn.. yang lelaki duk atas.. hidupkan api dan rehatkan badan dulu.. Pas kami dah bertukar jadik siti solehah, barulah diorang lak take turn mensucikan diri dari segala2nya.. kul 1 pagi duk berkubang dalam air sejuk hahahahah…

Pas solat.. masuk khemah atau fly dan terus pengsan. Sapa nak makan, pi amik roti cecah air dah.. tak larat nak masak dah.. stakat wat air teh panas je yang mampu.. mata dah tak larat nak celik dah 😀

GuD Niteee… babai Day 2.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s