Gunung Tapis

Gunung Tapis- Day 3

At last.. hari yang ditunggu-tunggu pun tiba jua.. hehehe.. pelik kan? Tak sabar nak jumpa “tamadun”.. takmo dah :

  1. basah lencun
  2. sejuk
  3. perang ngan pacat
  4. Nak mandi payah, nak gi toilet pun memang mimpi laa
  5. Penat jalan tak sampai-sampai
  6. Nak minum air panas kene turun sungai amik air, panaskan air dan tunggu air gelegak bebetul baru boleh buat air ( kat umah pakai hot flask je)
  7. Nak makan kene tunggu ramai-ramai dah ready.. takleh wat selfish pi makan sorang2
  8. Galas beg besar gabak dan berat nak bengkok tulang belakang
  9. Kuku kaki semua kembang air plus kuku kompem jahanam
  10. Stokin sentiasa basah lencun!
  11. Pakai kasut dalam air
  12. Pakai baju hiking yang sama selama 2 hari sebab taknak ada banyak helai baju basah yang akan memberatkan beg.. get it?
  13. Perang ngan agas.. gatal woooo
  14. Tido dalam khemah yang tanah tak rata.. lagi torture minda bila tanah tu ada batu ketul or akar kayu.. nanges!
  15. Jatuh tegolek sebab tanah bukit dalam hutan licin
  16. Nak jatuh tapi tak sempat jatuh sebab tangan berpaut pada akar dan dahan pokok yang tergantung.. ( tapi disaster bile terpaut dahan yang berduri.. Nanges lagi )
  17. Badan berpeluh-peluh ngan busuk!
  18. Takde fridge nak makan eskrim
  19. Takde tv
  20. Takde radio
  21. Takde spagetti
  22. Takleh online ( Zalora, Lazada, blogspot, kpop, korean drama, RunningMan)
  23.  Kene marah ngan mak ngan ayah.. (sebab aktiviti lasak ngan kejantanan uwawawa)
  24. Makan annual leave
  25. Takde sijil hape2 pun..

Perghhh.. laju je taip.. nononggg je kuor ayat.. heheheh.. sila baca dengan nada yang biasa2 aja.. bukan nada nyah yang gedix dan annoying.. tu bukannya perasaan tak puas hati.. tapi apa yang comei rasa bila dah duk dalam hutan selama 2 hari.. so I already know my limit.. not more than 3 days to out from civilization life. Heheheh.. tak pernah lagi pecahkan rekod 3 hari tu… Nanges sambil jalan kat tengah jalan gamaknya.. hehehe

Tapi.. jangan laa salah paham.. bukannya aduan or keluhan or repekkan kat atas tadi adalah disebabkan perasaan benci or tak puas ati or bagai.. tapi hanyalah omelan kosong je.. ( memang tu hakikat ponnn ).. masa penat tu macam-macam boleh keluar kot mulut.. tapi once dah berjaya reached the peak, semua penat tu washed away like a slowly river flow.. perghh.. hehehe.. betul.. tak tipu! ^^ Happy moment dengan kengkawan yang berjaya atau half way kat peak.

Pagi last day tu, comey ngan Sakky bangun awal sket.. pi sungai.. gosok gigi, basuh muka.. mandi2.. erkk.. tak mandi pon hahahaha.. sejuk weh.. air sungai dari air terjun tuuu. Pas siap tukar baju, Sakky tukar jadik chef.. masak nasik lomak.. pastu masak sambal sardin. Perabihkan bahan makanan.. takmo bawak turun dah.. Ikan kering Abby habis kene panggang.. keropok keping ngan papadom pun berjaya digoreng sebanyak 70%. Masak air dan tadaaaaa.. teh strawberry mantap seteko aka periuk karrimor Abby yang cun tu.

Dalam pada kemas fly, tinggal ground je lagi yang tak kemas sebab barang-barang personal still bertaburan. Kami breakfast sama-sama sambil gelak2.. imbau kenangan selama 2 hari.. Pas makan, kami sama-sama kemas semua peralatan masak dan khemah. Comey kemas barang sendiri je hik2.. diorang mmg tak harap comey pi kemaskan pun.. samaada takut jahanam atau hilang terus! ( Daku tak macam tu tauuuu 😛 )

Kemas beg.. tak hirau kiri kanan..
Kemas beg.. tak hirau kiri kanan..
bakar semua sampah sarap...
bakar semua sampah sarap…

Balut kaki siap2 ngan bandage yang tak pakai lagi.. wat balik pun sia-sia je.. baik pertahankan kaki dari serangan pacat yang sangat zombie. Sebab apa zombie.. pijak ke… lempang ke.. tarik ke.. selam air ke.. mmg tak mati-mati… huh.. ( baygone lak tak  bawak sbb mmg tak aspect langsung kawasan sini tempat pembiakan pacat.. ).. Korang jgn tak tau.. even pakai stokin tebal 2 lapis.. gigi pacat still boleh tembus sampai ke kulit.. Scary kan..

IMG_8500

Sungai di sepanjang laluan turun .
Sungai di sepanjang laluan turun .

Okeh.. dah ready.. start jalan ke arah ketamadunan.. hehehe.. Abg guide, Memerang ngan Middy super laju.. comey ngan Sakky pelan-pelan jalan kat belakang.. kene tinggal.. dalam ati kami.. kalo tak sure jalan.. kami tunggu Zammy, Abby ngan Ijan yang stay blakang skali.. Kadang-kadang jumpe jugak dengan jalan yang tak macam jalan.. jadik kami was-was.. nak go on ke or carik laluan lain.. Tak sure.. tunggu je lah orang belakang.. jangan wat pandai-pandai.. nanti tak sampai terus.. Hutan besar nih

5 jam perjalanan lepas berhenti sane sini… maka kami pun sampai lah semua skali.. First team zasss turun tak sampai 2.30.. perghhh… bandingkan 5 jam vs 2.30 .. babai laaa

Naik powill dan terus menuju ke bandar sungai lembing.. comey tumpang mandi kat tandas balai polis.. Yang lelain tumpang mandi kat umah abg guide.

Mission Accomplish..!! Sayonara.. Till next trip.. InsyAllah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s