Makan-Makan · Malaysia

Road to North.. The journey begin :D_ DAY 1

Day 1.

Pukul 6 pagi sesudah solat subuh, kami dah start sumbat barang dalam bonet kereta. Takde laa barang sangat pun. Cuma backpack masing-masing ngan bantal bucuk comey je. Comey, Sully, Lindan dan Saky masing-masing amik cuti kerja satu hari untuk ukur jalan dari timur ke utara hehehe.

Hening pagi di Lebuhraya Pantai Timur.. babaiii... kami pi Utara la plak hehehe
Hening pagi di Lebuhraya Pantai Timur.. babaiii… kami pi Utara la plak hehehe

Kat umah sully ada laa sekor anak kucing.. kecik lagi. Maybe dalam 2-3 bulan kot umur dia.. tapi dak tau ler mana maknye pegi.. Mengiauuu je kucing tu sebab lapar kot. Sebab kami nak tinggal rumah lama ( takut kucing tu mati kebuluran), kami pun decide nak anto baby kucing tu kat paso yang ada gerai makan kat ujung tu aaa.. Hopefully, kucing tu boleh survive laa :(.. pepagi dah ada story dukacita.

Okey, tinggalkan part kucing. Kami start masuk lebuhraya dan berenti rehat di Hentian Temerloh jam 9.3o pagi. Breakfast biasa2 je.. Tapi macam mahal je harga makanan.. Mee sup semangkuk ( sup yang tersangat clear dah macam air panas dah..) RM 4.50, nasi lemak+sambal+telur rebus RM 2.50 dan roti bodoh RM 1.50 sebijik.. hemm… kalo sedap tu, takde laa nak kisah sangat.. ni biasa2 je.. Okeh, sebelum gerak cek tayar sebelum gerak dan perjalanan diteruskan…

Lepas melalui Tol Gombak, kami terus amik DUKE highway dan menuju ke Ipoh. Kemudian kami ambil PLUS Highway (lebuhraya utara-selatan) dan terus je pandu hingga jumpa Tol Juru. Sampai kat sini lebih kurang pukul 1.30 petang.

Mamam eskrem dulu.. nom nomm nommm... hehehe.. gile havoc kat RR Tapah nih.. biasa hentian ada kedai makan biasa2 je.. kat sini seme jenis fastfood ada.. Donat dunkin pun ado
Mamam eskrem dulu.. nom nomm nommm… hehehe.. gile havoc kat RR Tapah nih.. biasa hentian ada kedai makan biasa2 je.. kat sini seme jenis fastfood ada.. Donat dunkin pun ado
Abam kat kaunter tu sedikit encem lar.. muehehehe
Abam kat kaunter tu sedikit encem lar.. muehehehe

Perut dah start bunyik keruk-kerak.. brekafast je pun tadi.. pastu duk ngunyah jajan je dalam kete.. Mau perut tak nanges mintak diisikan.. hehehhe.. Misi pertama adalah pi lunch dulu sebelum menyeberangi jambatan pulau pinang. So, kami teruskan perjalanan ke Sungai Dua.. atas sket dari Permatang Pauh untuk try seafood dan char kuey tiaw yang dikatakan famous kat area nih..

Kebanyakkan bloggers recommend mee udang dan seafood dekat area sini lah.. since comey and the geng sedikit terjah, kami drive pakai google maps ngan application android waze untuk cari tempat-tempat ni. Deretan kedai-kedai makan nih before stesen minyak Mobil lepas daripada simpang sikit je.. Tapi sayangnya.. kebanyakkan kedai maybe bukak malam or hari jumaat tutup. Ada 2 kedai je yang bukak.. so kami pun menerjah laa kedai makan Ida Mee Udang.

Kami memasing order fruit juice dan mee udang.. pendapat jujur kami berempat lah.. tak best pun mee udang kedai nih.. tahap kechiwa pun ada.. dah ler lapar.. dapat mee udang lak kuahnye alahaiii.. cair semacam je.. dah ler takde rase kuah udang langsung.. udang lak kecik-kecik je.. tesusun 3 ekor.. bak kate sulli.. kuah die macam air panas campur ngan sos tomato je.. pastu perah asam limau..  Tak puas ati betoll.. (makan sambil bebel).

Lunch pertama di Penang.. Sebab restoren yang dicari tu tutup, kami blasah kat gerai yang berada di sekitar..
Lunch pertama di Penang.. Sebab restoren yang dicari tu tutup, kami blasah kat gerai yang berada di sekitar..
Ini lah rupenye mee udang Ida Sungai Dua.. rasanya tidak seindah rupa laa plak..huhuhu
Ini lah rupenye mee udang Ida Sungai Dua.. rasanya tidak seindah rupa laa plak..huhuhu

pfft.. tapi tu, pendapat kitorang laa.. kalo korang jenis suka je.. takde kudis gatal pun.. memasing punye tastebud kan bebeza..

Selesai makan, kami menuju ke George Town.. actually, comey first time sampai Penang nih.. so teruja gile dapat naik Jambatan Pulau Pinang. Dapat lihat laut yang terbentang luas dan pembangunan kawasan sekitar Perai. Memang membangun dengan pesat lah.

Jambatan Pulau Pinang... tak sibuk sangat.. maybe sebab weekday kot
Jambatan Pulau Pinang… tak sibuk sangat.. maybe sebab weekday kot
tengah-tengah bandar George Town
tengah-tengah bandar George Town

Kami tinggal di Red Inn Heritage yang terletak di Lorong Love. Hehehe.. sweet kan nama lorong die.. Comey search pakai “Waze” je.. Alhamdulillah, senang je jumpe. Condition hotel dari luar, nampak mcm bangunan lama zaman perang tu.. dengan lampu ala2 suram.. Receptionist diorang lak orang filipina.. Boleh laa skadar nak parking barang dan rehatkan badan. Red Inn Heritage ni sedikit glemer di kalangan backpacker. Masa comey sampai, semua yang ada kat dalam adalah foreigners. Rase macam duk overseas plak dah hehehehe..

Si receptionist tu siap mintak “Passport pleaseeee.. dalam loghat filipino”..  Kami pun balas balik ker.. ” Malaysians pleaseeeee”.. hehehehe

Red Inn Heritage Hotel, Love Lane.
Red Inn Heritage Hotel, Love Lane.
Kami amik dorminotary.. 4 orang sebilik bunkers type. Backpackers style hehehe
Kami amik dorminotary.. 4 orang sebilik bunkers type. Backpackers style hehehe

Satu tips.. nak senang, korang potostate siap2 IC person yang booked hotel tu.. boleh cross ID kite siap2.. kalo diorang yang potostate, takut softcopy still ada kat dalam machine fotokopi diorang tu.. well.. berhati2 lebih baik daripada lagha kan..  ( kang diorang jual ID korang kangg.. haaaa)

Linden booked dorm 4 katil dengan harga RM100 ( ada laa plus tax masa nak checkout tu..) Light breakfast disediakan. Oh.. memang coffea corner available all the time.. cuma comey je kembang tekak nak share sudu cawan kat situ..

Interior design Red Inn Heritage Hotel.. Style suram muram gitu.. kalo yang jenis rabun tak pakai spek, kompem langgar couch yang tersadai kat dalam tu..
Interior design Red Inn Heritage Hotel.. Style suram muram gitu.. kalo yang jenis rabun tak pakai spek, kompem langgar couch yang tersadai kat dalam tu..
tangga dalam Red Inn.. dah ler tinggi.. step die kecik-kecik lak tu
tangga dalam Red Inn.. dah ler tinggi.. step die kecik-kecik lak tu
Cantik kan.. korang boleh lepak2 tengok tv kat lobi hotel ni.. juga ada mini fridge dan coffee maker & free wifi.
Cantik kan.. korang boleh lepak2 tengok tv kat lobi hotel ni.. juga ada mini fridge dan coffee maker & free wifi.

Lagi satu tips untuk diri comey sendiri dan jugak orang lain, kalau travel by car dan tak bound untuk bawak banyak barang, rasanya boleh kot spare cadar nipis selai ngan sarung bantal sendiri.. ( untuk backpackers nyer hotel lah…). Bukan apa, masa kitorang masuk bilik tu, rase macam di0rang tak salin pun cadar ngan sarung bantal. Just bagi towel je.. so, kalo diri yang jenis tak kisah ngan hygienic tu, pakat blasah je kot..

sempit je.. tapi still lepas nak solat 3 orang.. ruangan nak simpan barang ada kat kepala katil masing-masing (ada plug nak charging bateri ke apa ke & ada personal lamp ).. pendek kata.. selesa laa.. tengok betapa tebalnye tilam tu
sempit je.. tapi still lepas nak solat 3 orang.. ruangan nak simpan barang ada kat kepala katil masing-masing (ada plug nak charging bateri ke apa ke & ada personal lamp ).. pendek kata.. selesa laa.. tengok betapa tebalnye tilam tu

Pukul 4.00 petang, lepas cuci muka, solat dan refresh diri.. kami pun turun balik explore kawasan George Town nih.. Tempat pertama adalah menuju ke Toy Museum yang terletak di Jalan Tanjung Bungah.

Kame Hame Haaaaaaa... kabbushhhh... feveret katun masa kecik2
Kame Hame Haaaaaaa… kabbushhhh… feveret katun masa kecik2
Ni plak hero pojaan hati ku.. Cloud dari Final Destiny
Ni plak hero pojaan hati ku.. Cloud dari Final Destiny
Ayyy kity-kity.. sambil geletek bawah dagu...
Ayyy kity-kity.. sambil geletek bawah dagu…
Jedi Master Yoda "Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you?" Yoda
Jedi Master Yoda “Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you?” Yoda
Nih feveret gak nih.. tapi diorang takde display la plak gundam yang latest.. Double O Gundam Exia
Nih feveret gak nih.. tapi diorang takde display la plak gundam yang latest.. Double O Gundam Exia

DSCN2624

Toy museum nih teletak bersebelahan dengan sebuah sekolah ( lupa dah sekolah tu nama apa). Bangunannye… errr.. macam lebih pada warehouse atau gudang kecik kot.. kene bayar tiket nak masuk sini.. RM15 perhead. Review..? emmmmmmmmm.. dah pergi skali, takkan pergi lagi wakakakaka… ingatkan apenye toy museum nih.. rupa2nya ada figure anime, cartoon, superhero dan movie. Ada yang  human scale size dan selebihnya yang saiz kecik2 tu.. tapi.. bosan lahh… sebab semua figure tu berada dalam kotak plastik yang lutsinar tu.. cheap gile! Bila kite nak ambil gambar, akan terpantul balik reflect cahaya tu.. sangat tak cantek..  😦

Roughly dalam sejam, posing sane sini, kami pun gerak ke next attraction iaitu pantai Batu Feringghi.  Boleh lihat pemandangan pantai yang cantik sambil makan laksa penang. Tapi laa.. cuaca tersangatlah panas..  kul 6.30 petang pun matahari still lagi terik.. berkerut2 muka tahan panas.. hehehe.. Sambil menunggu panas terik hilang.. kami redakan perut kami dengan laksa dan air limau nipis.. nyum2

DSCN2641

Pantai Batu Feringghi.. (tak larat nak panjat batu bata tu.. tapi scene kat situ sangat cangtekkkk huhuhu)
Pantai Batu Feringghi.. (tak larat nak panjat batu bata tu.. tapi scene kat situ sangat cangtekkkk huhuhu)
simple je kedai makcik nih..
simple je kedai makcik nih..
Berhenti rehat dekat medan selera ( macam medan selera je) kat Pantai Batu Feringghi, makan asam laksa dan minum air limau nipis sejuk.. fuh.. nikmat.
Berhenti rehat dekat medan selera ( macam medan selera je) kat Pantai Batu Feringghi, makan asam laksa dan minum air limau nipis sejuk.. fuh.. nikmat.

Malam tu.. sebelum balik hotel, kami singgah makan di Anjung Gurney.. bebetul depan bulatan Gurney depan pantai..Ada banyak stall kat sini.. tapi yang paling menarik perhatian adalah Pasembor glemer Anjung Gurney.. pakcik tu pasang lagu Industan kuat-kuat sambil die menari-nari ( sambil potong pasembor tu kauuu ) dan sebut

” rojakk~~rojak~~rojak~~”… hahaha.. addicted betol.. kami blasah makan serba-serbi signiture dishes kat situ.. membuntalkan diri ini hehehe

Pasembor paling glemer kat Anjung Gurney.. sos die best.. takde laa rasa kacang pekat sangat.. just nice
Pasembor paling glemer kat Anjung Gurney.. sos die best.. takde laa rasa kacang pekat sangat.. just nice
tu die... semangkuk besar nih kami makan 4 orang.. licinnnn
tu die… semangkuk besar nih kami makan 4 orang.. licinnnn
char kuey tiaw.. sepinggan 4 engget.. tapi sikittt sangat laa comel rase.. :( tak cukup sebab sangat sedap hehehe
char kuey tiaw.. sepinggan 4 engget.. tapi sikittt sangat laa comel rase.. 😦 tak cukup sebab sangat sedap hehehe
cendol penang..
cendol penang..
ABC special.. ada rasa sarsi ngan soda kat ice shave tu
ABC special.. ada rasa sarsi ngan soda kat ice shave tu

Day 1.. end…

ps; lenguhnye kaki… panasnyeee.. nak balik hotel nak mandiiiiiii.. uuwuwuuu

Advertisements

4 thoughts on “Road to North.. The journey begin :D_ DAY 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s