Malaysia

Road to North :D_Day 3

Day 3

Huarghhhhh… malas nye nak bangun.. seronoknye dapat tido walopun memalam ada bunyi senandung irama bergetar daripada anak tekak Sully. Hahaha.. rase nak sumbat mulut sully ngan bantal.. krohhhhh krohhhhh… sangat lena leteww…

Kami packing barang-barang lepas semua nye settle mandi dan solat subuh.. ready to check out lah.. last day kami berempat travel sesame.. lepas hand over kunci bilik, kami pun pergi lah kat tempat parking.. nak load up barang dalam kete..

comey ada cerita kan.. yang hotel Station 18 nih bersebelahan dengan kelab malam aka disko.. jadi, nak dijadikan cerita, lepas kami keluar melilau dan supper semalam, kawasan parking dalam pagar kat hotel tu dah penuh.. terpaksalah park kat hujung bangunan sebelah kelab malam tu.. ada lah selang sepintu je.. Jadi pagi ni, fuh.. berterabur botol arak pecah ada keliling kereta.. ngeri gak.. terus kami inspect kereta tu kot ada kecederaan diluar jangkaan.. manelah tau mangkuk mabuk mane ntah yang tersondol kat kereta ke ape ke.. dah keliling kereta kami tenung, alhamdulillah.. takde kesan eksiden atau calar pun.. cuma si sully lah rajin kutip serpihan kaca-kaca tu dan buang kat longkang…

Kami gi breakfast dulu.. ada bangunan kedai berdekatan dengan petronas.. Kedai Mee Rebus amende ntah.. lupa dah.. tapi signiture dish adalah mee rebus dan pelbagai jenis roti.. Comey amik laa mee rebus tu.. tapi rasanye macam sangat berbeza dengan mee rebus yang biasa comey makan.. lebih kepada rasa rojak campur gitu.. tapi bukan kuah kacang.. semangkuk tu ada telur rebus, jemput goreng, isi ayam dan mee kuning.. huh.. muak gile nak perabih kan satu mangkuk besar tu…

Kemudian kami bergerak menuju ke Batu Gajah untuk melawat tempat bersejarah Kellie’s Castle. Kami drive lebih kurang dalam 20-30 minit dari Station 18, Ipoh. Apa yang boleh dikatakan, bagi yang kaki photographer atau sukakan background ala-ala dinding bangunan runtuh gitu, silalah kesini.. Comey sedikit teruja bila mana lihat bangunan ni dari jauh.. dengan matahari terik dan tegak kat atas kepalanya.. fuh… sampai sepet2 mata dibuatnye…

blok lama istana.. orang cakap tempat ni berhantuuu.. sangat berhantuuuu
blok lama istana.. orang cakap tempat ni berhantuuu.. sangat berhantuuuu
puing runtuhan yang masih lagi utuh berdiri..
puing runtuhan yang masih lagi utuh berdiri..

DSCN2773

merchandise kat kelly castle..
merchandise kat kelly castle..

DSC_4056

mee udang mak jah.. meletopppp.. kat wangsa maju je
mee udang mak jah.. meletopppp.. kat wangsa maju je
terdapat jambatan merentasi sungai di laluan masuk kelly kastle
terdapat jambatan merentasi sungai di laluan masuk kelly kastle

Jadi.. bergambar sakan lah kite yer.. oh.. lupa nak cerita.. kebetulan laa plak. Masa comey and the geng sampai kat castle tu, ada laa sepuak bangsa duk test camera kat situ.. Siap ada model posing-posing.. Masalahnye.. awk bergambar sakan tu kat tempat public.. dah nama tempat public means bukannye awak punye backyard.. jadi, silalah hormati hak dan privasi orang lain juga.. sekali diorang conquer satu ceruk.. nak lintas pun payah.. berkepungg gitu.. pastu wat muka ala2 yang kite nih serabutkan kerja diorang.. tak suke sungguh.. well.. kami nih bukannya jenis kemaruk sangat.. dah spot tu tak available, kami pi carik angle lain.. takde maknanya nak menunggu2 kome siap berposing tu… huh! ( pastu sambung bergambar lagi..heheehe)

Lepas habis berpeluh satu badan, kami pun beransur untuk pulang..last trip kami adalah Menara Jam Condong Teluk Intan. Sebab apesal menara nih jadik condong.. adalah disebabkan factor geology atau faktor masa dan beban. Ye laa.. menara ni asalnye tempat takungan air. Menara nih sama design dengan Menara Pisa di Itali. Sama ke..? Lebih kurang la kot…

gambar lama yang tergantung dalam bangunan menara condong
gambar lama yang tergantung dalam bangunan menara condong
pemandangan bandar Teluk Intan dari dalam bangunan
pemandangan bandar Teluk Intan dari dalam bangunan
Sila abaikan princes yang duk posing tu yer.. l
Sila abaikan princes yang duk posing tu yer.. l

Menara condong adalah tempat terakhir yang kami jelajah sebelum kami pulang ke pangkuan keluarga masing-masing. Masing-masing dah penat berposing sakan. Tengah-tengah panas terik tu, kami sejukkan diri masing-masing dengan order ABC special dekat dengan medan selera sebelah jalan menara condong tu. Boleh tahan laa dengan aiskrim dan sirap yang meleleh2….

Perjalanan balik kami singgah di Kedai mee udang Mak Jah di Wangsa Maju.. ni baru bebetul mee udang! Meletop lahhhhhhh 🙂 Dibarisi oleh incik udang yang demok-demok dan sangat segar.. senyap kami berempat mengadap mee udang mak jah ni..

20130414_171334

Till then.. adiosssss

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s