Apa-apa saje lah · China

Pre-journey

 

Tiket comei dah booked pada bulan May 2013. Tak sure akan ada tiket yang lagi murah, comei dan sulli bantai blasah beli tiket promosi MAS dan AA. ( oh promo.. kerana dikau lah daku bergerak ke hadapan tanpa kesakitan dan kepayahan yang ekstrim hehehe )

Lepas kad kredit masing-masing cedera parah akibat pertempuran semasa payment process, maka kami berdua sah! akan travel ke “merantaulah sampai ke Negara China”. Yippieee..  Dapat tarikh super cantik gabungan cuti Raya Aidiladha.. errr… matilah kene tutuh ngan mak bapak lepas nie.. masa beli tiket takde pikiaq masalah kalau tak balik raya… Nih lagi 3 minggu nak gi, tak inform apa2 lagi. Ngeri la plak.

Okeh.. check list yang utama :

  1. Itenary si sulli dah susun baikk punye. Mantap bab-bab organize itinerary. You the best laa sulli.. sayangggggggg unni
  2. Hotel pun dah booked semua. Pakai encik agoda. Sonang dan reliable.
  3. Visa dah settle. Comei pakai agent je. Isi borang siap-siap, pastu kepilkan salinan booking hotel dan tiket flight, bayar service fee dan settle. Seminggu lepas kejadian boleh mai collect passport.
  4. Train booking ticket tengah tunggu si Helen dari China DIY Travel. Sangat di recommended sebab setakat yang comei survey, charge diorang adalah yang paling munasabah berbanding agent lain. Nak booked sendiri pun boleh, tapi takut takde tiket yang available since kaunter tiket keretapi dibuka 20 hari lebih awal daripada tarikh perjalanan. Kaedahnya adalah si Helen dan partner die akan tolong booked kan tiket keretapi untuk kita base on details yang kita submit kat diorang. Lepas dah confirm tiket dah dibeli, diorang akan charge harga tiket berserta 10 AUD untuk setiap tiket sebagai charge perkhidmatan. 10 AUD memang macam mahal kalau di convertkan ikut RM, tapi still murah berbanding agent dari China sendiri. Dan tiket boleh dicollect di kaunter tiket kat airport Beijing.
  5. Cuti~~~ errr.. belum apply lagi. Tapi insyaAllah akan lepas. Sebab tahun ni sangat sikit spent cuti. Yoohooooo
  6. Traveller adapter dah beli. Siap beli yang ada USB plug lagi, senang nak charge powerbank gak.

Bulan 10 adalah musim peralihan daripada autumn kepada winter. Walaupun dalam travelguide china tak berapa di sarankan pergi china time tu sebab diorang banyak holiday dan cuti-cuti besar. Nak elakkan crowd dan high rate expenses. Tapi comey manage pergi pada minggu ke 3 dengan harapan crowd dah surut.

Tak sabar menunggu tarikh travel kami ^^..

Kumpul duit dan kurangkan lemak dalam badan. Kuatkan mental dan yang paling penting, kuatkan kaki dan jaga kesihatan badan dengan baik. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s