China · Shanghai

Day 6_ Suzhou

Keretapi kali ni ada banyak tempat berhenti. Buat kami berdua terasa was-was jugak laa.. buatnya terlajak ke mana-mana.. huhuhu banyak cekadak plak jadinya. Tiket kami di ambil semasa pemeriksaan tiket dibuat dan digantikan dengan sekeping kad bernombor. Agak-agak lagi stengah jam nak sampai ke destnasi, stewardess diorang ( rambut mengerbang berterabur maybe sebab baru bangun dari tido terus sambung duty kot..) so, bila amoi tu dah kejutkan kite, kami pun bersiap-siap dan kemaskan barang-barang get ready to discharge.

Air ni yang makcik sorong trolli jual.. jiran depan comei yang beli air ni.. tapi dia tak minum pun.. tak sedap gamaknya ( macam air kosong tapi ada pulpa oren.. )
Air ni yang makcik sorong trolli jual.. jiran depan comei yang beli air ni.. tapi dia tak minum pun.. tak sedap gamaknya ( macam air kosong tapi ada pulpa oren.. )
Platform no 3 yang kami turun berhenti.. jauh jugak laa nak menapak sampai kat luar station tu
Platform no 3 yang kami turun berhenti.. jauh jugak laa nak menapak sampai kat luar station tu

DSCN3617

Kunun-kununnya nak buat bekal masa kat Tembok besar China.. tapi tak luak punnnn
Kunun-kununnya nak buat bekal masa kat Tembok besar China.. tapi tak luak punnnn

Kami tiba di Terminal Suzhou agak awal pagi.. udara toksah cerita laa.. dah kering habis bibir ngan kulit dibuatnya. Firstly, kami kena cari lugage storage yang berada di luar bangunan terminal berdekatan dengan stesen bas. Dalam kami duk melilau cari tu, kami terjumpa satu escalator naik ke tingkat atas ( terminal keretapi tu kat ground floor ). Sebelah escalator tu ada satu restoren muslim.. Hoyehhhhhh.. yang ni memang unexpected sungguh nih. Jadi, lepas kami sumbat beg dalam dalam luggage store (kene charge berapa yuan ntah.. dah lupa ), kami pun berkejar gi breakfast kat muslim restoren tadi. Tunjuk-tunjuk je apa yang nak sambil tabah menunggu sebab perut dah berkeroncong.

Restoren muslim dalam stesen keretapi suzhou
Restoren muslim dalam stesen keretapi suzhou
Laupannnnn
Laupannnnn
Mee tarik atau lamyien mee
Mee tarik atau lamyien mee

20131016_115716

Alhamdulillah.. kenyang.. dont worry kalau terasa tak cukup sebab setiap portion, sangat besar. Semangkuk penuh dengan mi tarik dan sup panas.. Kami pi carik bas lepas bertarung bersilat pakai bahasa insyarat dengan pakcik-makcik yang duk tunggu bas juga.  Oh, sebelum tu, baik beli tiket ke Shanghai siap-siap… kang takde seat kang.. haruu je.. Kami beli yang fast train tu. Saje je nak merasa Maglev aka fast train. Tiket yang kami beli ni macam 1 day pass. Maknanya dalam masa 1 hari, kami boleh travel kat semua subway dan pakai maglev nih masa nak ke airport esok.

Okey, menuju ke Humble Garden..  Kami naik bas awam.. tapi sebab was-was dengan destinasi bas tu, kami tanye kat driver tu.. Jie Feng.. Jie Fieng… Bersilat bagai skali lagi.. nasib baik dalam bas takde orang ramai.. dapat seat boleh laa redakan lenguh sambil snap gambar sane sini…

okey.. meh tengok gambar..

Dalam perjalanan ke Humble Garden
Dalam perjalanan ke Humble Garden
Udah berdoyon-doyonn tiba pelancong dalam negeri..
Udah berdoyon-doyonn tiba pelancong dalam negeri..

DSCN3658

20131016_080318

20131016_080631

20131016_081110

20131016_082702_HDR

20131016_090638

20131016_091145

20131016_091842

20131016_092142

20131016_092735

20131016_102321

Lepas tu.. kami jalan-jalan kat museum suzhou lak.. bangunannye kat sebelah humble garden ni je.. tak jauh pun.. ( sila gunapakai tandas dalam musium  nih.. sangat bersih dan wangiiii )

DSCN3695

"Plesea throw the tissue in the wastebin"... ngehehehe
“Plesea throw the tissue in the wastebin”… ngehehehe

DSCN3700

DSCN3697

Dah penat jalan-jalan, kami pun decide untuk balik ke stesen bas/keretapi menghala ke shanghai..

DSCN3703

kalau laa jumpa minah ni malam2 ngan rambut mengerbang  gitu.. mau senak perut dibuatnya..
kalau laa jumpa minah ni malam2 ngan rambut mengerbang gitu.. mau senak perut dibuatnya..

DSCN3715

masing-masing buat hal sendiri dalam station keretapi ni.. tapi mungkin train laju ni menghala ke shanghai, kawasan yang maju.. boleh nampak warga kat sini sangat uptodate..  takde nampak dah bebudak pakai seluar takde bontot belari-lari sana sini..
masing-masing buat hal sendiri dalam station keretapi ni.. tapi mungkin train laju ni menghala ke shanghai, kawasan yang maju.. boleh nampak warga kat sini sangat uptodate.. takde nampak dah bebudak pakai seluar takde bontot belari-lari sana sini..
DSCN3717
tapir yang tersandar kekenyangan… huhuhuh… nangess pikul si debab nih

DSCN3721

DSCN3722

Dah sampai di Shanghai.. kami naik subway lagi… misi mencari hotel… Kami stay di Naza Youth Hostel.. senang gak laa nak cari hostel ni sebab dekat dengan stesen subway.. Bahasa yang digunapakai kali ini masa nak check in hotel tu adalah Chinglish.. hahahaha.. Berterabur gak laa nak explain sebab nama kami takde dalam senarai diorang ( padahal dah bagi kat diorang slip booking daripada Agoda tu.. ). Dah letak beg dalam hotel, bersihkan badan padan patut, kami pun mengular semula.. menuju ke The Bund. Dekat tepi hotel Naza tu, ada sebuah restoren muslim.. kecik je.. ala2 gerai pun ada. Masa nih dah lembik dah.. rasa nak merangkak pun ada.. nih semua gara2 pikul si tapir yang demuk tu lah..

Untuk ke The Bund, ambil subway Dalian Rd ( Linping Rd ) Ln 4 -> Hailun Rd ( North Sichuan / Hongqiao ) (trf) Ln 10 -> East Nanjing.  Lepas tu cari laa signage menuju ke Huangpu River. Berjalan lebih kurang 15 minit. Tapi…. sekeliling jalan besar tu dipenuhi dengan bangunan hotel yang sangat awesome… dan ekslusif ( ala-ala pintu boleh pusing tu.. ). Sampai ke malam jugak lah kami melepak dekat The Bund nih.. sebab nak tengok suasana malam dekat sini. Cuaca perghhhhh.. sejuk yang amat!.. Tahap gigil-gigil dah..

20131016_160025

Berapa kali nak semak nama dah mamat nih.. sepuk kang... penat gile dah nih
Berapa kali nak semak nama dah mamat nih.. sepuk kang… penat gile dah nih

20131016_160955

20131016_163024

Rasa hampir rata amoi ni tarah dataran nih.. macam-macam baju dan gaya dah.
Rasa hampir rata amoi ni tarah dataran nih.. macam-macam baju dan gaya dah.
amoiii ni sangat tabah!.. sejuk woooooo
amoiii ni sangat tabah!.. sejuk woooooo

20131016_175826_LLS

20131016_180452_LLS

20131016_180524_LLS
On the way balik ke hotel, kami singgah dekat restoren muslim tu.. Nomm nommm.. ( tapi asyik makan mee je.. huhuhu ). Mee plak mesti kuah dia pedas gile, pastu tawar je.. memang kene taruk garam tambah. Air tak disediakan.. sebab tak reti dan malas nak bersilat mintak air, kami sentiasa stanby air minum dalam backpack kami.

tak paham mee nih.. sup dia macam air panas campur ngan serbuk lada je..
tak paham mee nih.. sup dia macam air panas campur ngan serbuk lada je..

20131016_193854

wajah suci abang mee tarik wakakaka.. terus dan-dan tu jugak die tarik mee dengan gagahnya..
wajah suci abang mee tarik wakakaka.. terus dan-dan tu jugak die tarik mee dengan gagahnya..
mee dengan cendawan telinga kera.. hehehe.. tapi cam biasa ah, mesti ada minyak bijak dan sos tiram.. pastu gaul-gaul
mee dengan cendawan telinga kera.. hehehe.. tapi cam biasa ah, mesti ada minyak bijak dan sos tiram.. pastu gaul-gaul
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s