Apa-apa saje lah · Mekah

SunoLut

 

Mendapat panggilan ke rumah Allah dan kekasihNya Rasulullah swt, merupakan satu takdir dan rezeki yang tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana travel yang comey pernah pergi. Eksaited tu memang lain macam sket lah. Teruja, berdebar, rasa cinta, terasa disayangi, terasa diingati, terasa dirahmati.. pendek crite, memang banyak rasa laa..

Okeh.. alkisahnya… semua perempuan normal atau tak monopaus lagi mesti runsing kalau ibadah umrah atau haji akan terganggu disebabkan period. Iye laa, dah pergi umrah biasa-biasa 10- 12 hari je.. kalau dah tetiba peot2 seminggu, terkilan lah tak dapat nak berdoa atau beribadah kat sana.

Jadi, comey pun dapatkan laa khidmat dokter kat tempat comey. Rupa-rupanya, ubat ni jugak diberi nama pill hormon @ pil tahan darah @ pill perancang kehamilan ( errrrr.. yang ni titlenye sedikit ngeri woh.. lum kawen lagi nak rancang hamil amendenyee.. haihhhhhhhh )

image

image

Doc ada cerita yang ubat ini berfungsi seperti hormon penahan yang menahan dan memanjangkan kitaran haid kita. Maknanya, pusingan haid tu berlangsung seperti biasa, ubat tu akan memanjangkan proses penampalan haid kat dinding rahim kita tu ( lebih kurang camni laa doc tu explain kat comey ). Terasa ada sesuatu di ovari dan perut akan bloated.

Agak-agak dalam 3 hari lagi kita nak mai period, dah boleh start consume ubat hormone nie. Makan tanpa fail 3 biji sehari. Comey siap buat timer kat phone as a reminder untuk elakkan daripada terlupa atau terlebih waktu. Iye laa.. waktu kat Malaysia ngan kat sana mana sama. Beza 5 jam. Jadi ada kemungkinan kita akan terlupa tu sangat besar.

Kesan sampingan adalah tidak tetap antara satu sama lain. Bagi comey, yang paling ketara adalah jerawat naik berbijik-bijik kat dahi. Lepas tu, mood swing. Kejapppppp je nak naik angin.. dan kejappp jugak angin tu surut. Lagi satu.. comey jadi kurang selera makan. lebih kepada nak minum yang manis-manis je..

Dah habis tawaf wida’, terus behenti makan ubat ni.. Dan keesokkan harinya, terus gugur laaa period yang tertahan tu.. 🙂

Advertisements

5 thoughts on “SunoLut

  1. Salam sis nak tanya , kalau hari dah period masih boleh makan lg ke pil tu ? please shareeee . whtsapp saya ye kalau tak keberatan 017 201 5653 🙂 tq sisss

    1. Salam.. kalau dh period, tak ada effect dah.. sbb according to doc explain kat saya hari tu, ubat ni memanjangkan cycle period dlm rahim sebelum period tu luruh. So, kene kira cycle betul2.. agak2 akan mai peot2 lagi 3-5 hari.. blh laa makan.. seriesly ubat tu menahan period tu keluar.. agak rasa laa kat perut kite tu tebal semacam je..

    2. erkk… terlepas notice nih.. takpelah.. comey tengah rajin membelek dan menaip nih.. ikutkan doctor nyer ulasan hari tu, once cycle tu dah turun (jadi darah haid).. so.. ubat tu dah tak function.. kita pun dah dikira period dan ibadah dah tak sah..
      Gitu lah kiranya… sebab ustazah penah cakap, once period dah keluar even satu tanda.. so, dah kira day 1 period.

    1. Wassalam.. maaf lah awak, comey takde knowledge bab after effect ubat ni dan juga ubat lain.. btw, baik awak pi klinik dan mintak advice doctor in case terambil ubat ni semasa hamil.. lagi secure yer.. please jangan berguru dengan internet.. :)v

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s