Mekah

Day 1- Panggilan ke Rumah Allah

Day 1. – Kuala Lumpur- Madinah
Barang-barang persiapan dah lama kami packing dan taruk dalam beg siap-siap. So, dihari kejadian tu, kami dikehendaki berada di KLIA seawal 3 jam dari masa pelepasan. Kami singgah subuh kat Masjid di Sepang. Agak lewat sebenarnya sebab ayah comey siap ikut sembahyang berjemaah kat masjid tu. Terkejar-kejar jugak laa nak ke departure hall kat KLIA tu. Dah laa orang ramai, kita plak tak dapat nak predict apa yang akan jadi kat sana kan.. so, moral of the story.. len kali.. pi direct to airport dan solat kat sana je.. In case tak nak jiwa berasa tidak tenteram hehehe.

 
Wakil daripada Andalusia tak nampak batang idung sorang pun lagi. Rakyat jelata dengan beg biru gabak dah menunggu lebih dari satu jam. Takde announcement dan takde apa-apa maklumat. Bagi yang cool menunggu.. boleh laa wat dekk je.. tapi bagi orang yang jaaarang bejalan jauh macam parent comey, diorang sedikit cuak a.k.a gusar laa.. dah laa tiket dan passport semuanya ada ngan diorang. Comey okey je..

 
Kaunter untuk Saudi Airline dah bukak lama dah.. sebab comey suka pusing-pusing amik port.. tengok kiri kanan apa yang berlaku.
Alhamdulillah, lepas tu nampak laa wakil Andalusia yang pakai vest biru approach Jemaah dan suh kami semua check in luggage besar. Beg troli kecil tu kami hand carry onboard.

 
PS: Komen untuk warga Andalusia sebagai penambahbaikan untuk perkhidmatan mereka. Seharusnya, wakil anda wajib berada di airport lebih awal daripada Jemaah yang akan hadir. Mereka kebanyakkan warga senior, mungkin berasa tida secure dengan tiadanya kelibat vest biru untuk tenangkan hati mereka. Kompem Jemaah akan tertanya-tanya.. saya sendiri ada menelifon nombor2 yang tertera dalam surat mereka untuk bertanyakan khabar dan semua nombor itu tidak berjawap.

 
Beg dah check in, kami ada masa dalam setengah jam lagi sebelum Andalusia buat briefing kat anjung tinjau ( tak tau betul ke idok nama tempat nie). Kami breakfast dulu sementara menunggu pukul 8.30 di level 3 food garden. Silalah menjamu selera sebab flight akan take off dalam pukul 10.30 dan makan yang disediakan mungkin lambat lagi.. kut-kut laaa mana yang jenis takleh perut kosong tu, gastrik plak kang..

 
Antara isi kandungan briefing adalah, berkenaan keselamatan dan isu kesihatan Jemaah. Juga pembahagian tag nama, passport dan juga boading pass. Dah settle semua, kami pun terus ke bahagian pelepasan antarabangsa sebab nak diikutkan comey, kami ni dah lewat dah. Beg kecik still nak kene cek imigresen, still kene naik aerotrain.. dan Jemaah Andalusia sahaja seramai 200++. Hemnmmm.. tak paham kenapa diorang nak buat briefing 1 jam stengah sebelum waktu pelepasan.
Airport kita sedikit strict kali nie, gamaknya disebabkan kes MH370 kot. Siap ada yang kene bukak kasut ngan belt bagai (menambahkan kelewatan dan keberaturan yang super panjang!).

Yang pakai vest biru tu adalah petugas Andalusia. Mereka akan bagi ceramah perkenaan perjalanan, pasport dan boarding pass.
Yang pakai vest biru tu adalah petugas Andalusia. Mereka akan bagi ceramah perkenaan perjalanan, pasport dan boarding pass.

Flight delayed dalam 20 minit. Kami berlepas lepas captain membaca doa bagai dan Alhamdulillah, penerbangan selama 8 jam kami manafaatkan dengan rehat dan tidur yang lena. Opps, lupa nak habaq, 2 jam after take off dan 2 jam before landing makanan akan disediakan oleh akak-akak stewardess yang berambut merah yang disangkut sehelai tudung jarang kat atas kepala tu. Flight chartered ni walaupun seat die ada screen monitor kecik tu, tapi takde siaran.

20140401_174127

20140401_113103

Kalau terasa lenguh leher, its ok sebab Saudi Airlines akan bekalkan kita dengan bantal kecil dan selimut yang gebus ini.
Kalau terasa lenguh leher, its ok sebab Saudi Airlines akan bekalkan kita dengan bantal kecil dan selimut yang gebus ini.
Besar nya sayap kapalterbang nie.. terasa sangat gagah dan perkasa! Ya Allah, selamatkan lah perjalanan kami ini.
Besar nya sayap kapalterbang nie.. terasa sangat gagah dan perkasa! Ya Allah, selamatkan lah perjalanan kami ini.
Eksaited dengan tulisan arab kat back seat.
Eksaited dengan tulisan arab kat back seat.

Kami sampai di Airport Medina dan selepas selesai urusan mencari beg besar gabak tu dan passport dah beres berchop imigresen, kami keluar mencari bas mengikut nombor yang telah ditag siap-siap kat kita punya tagnama. Mutawwif pun akan cek nama biar tally nama Jemaah yang ada dalam bas dengan yang ada kat tangan beliau. Mutawwif kami ni comel orangnya hahaha.. sejukkk mata comey memandangnya chewah. Beliau namanya Muhammad Hanif.. dan dengan humblenye dia suh kami panggil die Hanif je. Tapi kami panggil ustaz laa jugak ( biau laa muda pun.. ustaz pun ustaz laaa )

Haa... inilah ustaz comel yang menjadi pembimbing atau mutawif bagi kumpulan bas kami. Gigih beliau cari nama jemaah yang tak naik bas lagi.. hehehe
Haa… inilah ustaz comel yang menjadi pembimbing atau mutawif bagi kumpulan bas kami. Gigih beliau cari nama jemaah yang tak naik bas lagi.. hehehe

Perjalanan daripada Airport Madinah menuju ke kota Madinah lebih kurang 1 jam setengah. Tapi tak terasa panjang pun, sebab duk dengar celoteh ustaz yang duk bercerita pasal sejarah Madinah dan kerasulan Baginda.

Gambar lapangan terbang Madinah yang sempat snap.. menononggg je bas tu lalu..
Gambar lapangan terbang Madinah yang sempat snap.. menononggg je bas tu lalu..
Jalan raya tak sibuk mana kat sini.. boleh kata lengang je jalan ngan kereta.
Jalan raya tak sibuk mana kat sini.. boleh kata lengang je jalan ngan kereta.

Dah sampai hotel, terus dibahagikan bilik masing-masing dan pada yang nak turun pi masjid Nabawi secara konvoi ( gi sendiri pun takpe.. sebab mmg dah nampak pagar masjid dari pintu depan lobi hotel) diminta berada di lobi sebelum azan zuhur. Kami pun pakat laa turun ramai-ramai dan terus stay untuk solat magrib dan insya terus. Malas gtu, untuk Jemaah lelaki, ustaz Hanif ajak pi ke Makam Rasulullah dan Rhaudah terus pada mana-mana yang larat. Sebab kalau ikut perkiraan ustaz tu, Jemaah yang baru sampai dan akan melawat makan Rasulullah pada keesokkan harinya adalah sangat ramai. Jadi untuk mengelakkan kesesakkan, dia ajak pi malam tu terus.

Payung yang belum tutup lagi.. sat lagi, diorang pasanng lampu kat tiang-tiang payung nie
Payung yang belum tutup lagi.. sat lagi, diorang pasanng lampu kat tiang-tiang payung nie
Solat pertama kami di Masjidil Nabawi adalah Maghrib. Tapi disebabkan kami gi awal, makan penuhlah sepanjang jalan ke masjid dengan kereta sorang penjual yang macam-macam. Kalau time solat, kompem semua kedai ditutup.
Solat pertama kami di Masjidil Nabawi adalah Maghrib. Tapi disebabkan kami gi awal, makan penuhlah sepanjang jalan ke masjid dengan kereta sorang penjual yang macam-macam. Kalau time solat, kompem semua kedai ditutup.
Mekah

Sejenak san Sebening..

Alhamdulillah… syukur ke hadrat Ilahi, kerana dengan keizinanNya comey sekeluarga selamat pergi dan kembali dalam mengerja umrah di tanah suci Mekah. In Sha Allah, comey sedang susun coretan untuk dikongsi pengalaman tu.. semoga apa yang dikongsi boleh memberi manafaat kepada kita semua. Chewah..

Yang pastinya, bila dah kembali, comey berdoa agar apa yang comey cuba jaga sepanjang beribadah disana.. comey akan cuba carry dan teruskan di sini.. Semoga Allah menetapkan iman yang teguh buat diri kita semua.

Life must go on.. comey ada banyak bende yang nak di catch up.. ada belambak-lambak assignment dan test yang comey kene submit. Nasib baik tugasan hakiki kerja comey kat pejabat tu takde mendesak sangat. Slow progress means takde yang kene kejar atau kene bambu dek agensi sane sini.

Pelan-pelan..

Hadith Rasulullah bermaksud:

“Haji dan Umrah itu adalah fardhu, maka tidak salah hendak mendahulukan yang mana satu”

Rasulullah saw pernah menghuraikan mengenai Umrah:

“Satu Umrah dengan satu Umrah yang lain adalah penghapus dosa, tiada balasan haji yang mabrur melainkan dengan syuga.”

(kredit : umrahmukmin.com/kelebihan-umrah)