Mekah

Day 4

Day 4 .

Terasa masa sedikit lambat berlalu. Mungkin disebabkan comey tidak memikirkan hal duniawi at all hehehe.. takde fikirkan hal ofis, tak fikirkan hal sekolah, tak fikirkan hal kengkawan.. just comey dan Allah dan ibadah. Comey fikir dalam-dalam.. memang tempat yang dimuliakan oleh Nabi dan Allah amat memberikan makna kepada diri comey. Jadi comey berniat, nak teruskan.. dengan apa yang comey dah lakukan sekarang, comey nak carry dan jaga sampai bila-bila. Berjanji dengan diri sendiri. Tak nak dah pakai jeans ketat-ketat… t-shirt paras bontot.. nak jaga aurat.. tak nak tinggal solat.. nak jaga waktu solat… wawawaaaaaa.. Ya Allah, aku berdoa agar didekatkan dengan nur MU dan dijauhkan oleh fitnah dunia dan akhirat. Ameen.

Comey gi Rhaudah lagi hari ni.. lepas subuh, terus stay kat masjid sebab waktu untuk pelawat wanita ke Rhaudah adalah lepas subuh sehingga 9.00 pagi, lepas zohor dan lepas insya sehingga pukul 11.00 mlm. Kali ni gi sorang-sorang.. err.. still kene masuk by grouping, tapi comey tak g skali ngan mak comey. Masa solat main terjah je mana ruang kosong yang ada, jadi tak jumpa ke sudah akhirnya. Takpe laa.. niat nak beribadah.. bukan nak berkepit. In sha allah, Allah akan menjaga hamba-hambaNya yang ikhlas nak beribadah.

20140404_104948

20140404_121245

20140404_121259

20140404_121325

20140404_124525

20140404_130521 20140404_113024

20140404_113036

Mekah

Day 3_ Madinah

Day 3.

Mulakan hari anda dengan senyuman.. dan ubat demam serta kaum kerabat first aid kit. Aktiviti hari ni selain daripada pergi ke Masjid, kami akan melawat masjid Quba, ladang kurma dan pasar kurma. Ustaz Hanif cakap, Jemaah sangat suka akan aktiviti melontar ni. Ingatkan masa musim haji je ada aktiviti melontar. Rupa-rupanya, ni bukan melontar batu di Jamrah, tapi lontar duit riyal kat penjual hehehe..

Mulakan hari ini dengan niat untuk solat di Masjid Quba bilamana hendak turun dari tangga hotel menuju ke bas yang akan membawa Jemaah ke Masjid Quba. Sepanjang perjalanan kami, ada banyak cerita tentang sejarah dan kisah-kisah yang berlaku pada zaman dahulu. Ada je masjid lain di sekitar madinah nie, tapi dia punya fadhilat tak standing dengan Masjid Quba yang wajib di kunjungi.

http://msmtravels.wordpress.com/2009/12/16/bersolat-di-masjid-quba/

” Kelebihan masjid Quba’ sepertimana hadith rasulullah dari riwayat ibnu majah dengan sanannya yang sohih. Hadis ini diletakkan di pintu masuk masjid Quba’. Maksud hadith ‘ barangsiapa yang berwudu’ dirumahnya lalu mendatangi masjid quba’ dan bersolat di dalamnya, maka baginya seperti pahala mengerjakan umrah’

Masjid Quba’ adalah merupakan masjid yang pertama didirikan sewaktu hijrah Rasulullah ke Madinah. Allah merakamkan akan kisah masjid ini dalam surah at-taubah ayat 107-110.”

Subhanallah, ramainya muslimin dan muslimat yang datang sewaktu dengan rombongan kami. Ustaz Hanif dah pesan siap-siap untuk semua Jemaah agar tak lupa akan kedudukan bas sebab deretan bas tersangatlah banyak dan sama lak tu. Kami tak ambil masa yang lama pun sebab masing-masing dah ada air sembahyang, terus cari ruang untuk solat dan berdoalah. Mutawwif kami dah tunggu siap-siap kat simpang letak bas tu kot-kot Jemaah dia tersasar kat mana-mana. Comey pun tak sempat nak explore seluruh masjid sebab gaya Ustaz pesan tadi macam pergi bagaikan juara dan balik sepantas kilat? Errrr.. ape yang aku merapik nih.. maknahu, toksah nak sunat dhuna 12 rakaat laa kat dalam tu, solat cepat-cepat dan balik ke bas pun cepat-cepat. Lambat, kene tinggal dan balik naik unta katanya.

Main entrance ke Masjid Quba'. Bas akan parking agak jauh dari jalan masuk dan wajib ingat no bas masing-masing. Sebab bas yang ada tersangat lah banyak dan serupa je
Main entrance ke Masjid Quba’. Bas akan parking agak jauh dari jalan masuk dan wajib ingat no bas masing-masing. Sebab bas yang ada tersangat lah banyak dan serupa je

20140403_130209

20140403_130212

Yang lelaki boleh amik air sembahyang kat sini.. dan yang perempuan, kene keluar dari kawasan masjid untuk ke tandas dan air sembahyang. Tapi comel dah bawak botol spray yang diisi air zam-zam lagi..
Yang lelaki boleh amik air sembahyang kat sini.. dan yang perempuan, kene keluar dari kawasan masjid untuk ke tandas dan air sembahyang. Tapi comel dah bawak botol spray yang diisi air zam-zam lagi..
Tempat solat wanita. Jangan lupa bawak sarung kasut untuk disikan kasut bila nak masuk dalam masjid. Takyah nak simpan selipar kat tepi tu, orang ramai berasak-asak.
Tempat solat wanita. Jangan lupa bawak sarung kasut untuk disikan kasut bila nak masuk dalam masjid. Takyah nak simpan selipar kat tepi tu, orang ramai berasak-asak.

20140403_132308

Lepas tu, kami terus ke ladang kurma. Ingatkan bila sebut ladang tu, dapat laa kami petik kurma by hand ke macam petik rambutan kat pokok tu. Rupanya, bas akan parking kat dalam ladang tu, dan semua Jemaah akan turun untuk melontar kat satu tempat macam one stop center gitu. Ada macam-macam jenis kurma, kacang dan cokelat dan yang paling femes tentulah kurma ajwa made in Madinah. Banyak debate dan pesanan pasal beli-belah kurma nie. Ada yang pesan jangan beli kat ladang laa.. beli kat pasar je nanti.. kat ladang mahal, kat pasar murah. Pro and con nya, bak kata ustaz Hanif, kalau beli di ladang kurma, memang dah gerenti akan dapat kurma ajwa original tanah Madinah. Boleh beli jugak dengan pasar kurma tu, tetapi pasar tu dah dipenuhi dengan kurma yang datang dari banyak negara sekitar. Kut tertipu je. Jadi, kami pun decide, walaupun mahal, boleh laa beli untuk 2 portion. Satu yang mahal, satu lagi yang murah.

Ikhsan : https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/07/24/kagumi-khasiat-buah-kurma-nabi-ajwa

“Keistimewaan kurma ajwa dibandingkan dengan lain-lain jenis kurma adalah kerana berkat petunjuk dan pengkhususan Rasulullah SAW ke atasnya, sebagaimana baginda telah mengkhususkan jumlah 7 biji di setiap pagi. Keberkatan juga mungkin berasal dari keistimewaan tanah Madinah yang menjadi tempat khas pokok-pokok kurma ajwa. Ia juga mempunyai fadilat seperti menguatkan urat perut, mengendurkan urat saraf dan melembutkan perangai.”

20140403_140933 20140403_140402

20140403_140348

Dah penat berebut ngan pelbagai jenis bangsa Jemaah, kami naik bas dan menuju ke pasar kurma. Comey bayangkan pasar kurma nie, macam pasar laa.. jenis yang dalam bangunan besar dan luas serta banyak penjual yang duk kat dalam tu. Rupa-rupanya, pasar diorang ni macam shop-lot yang berpetak tu. Dan setiap shoplot jual kurma, makanan jenis kering macam kekacang dan cokelat je. Minyak-minyak wangi pun ada gak. Tapi, takde selera nak beli minyak wangi tu. Dasat sangat promosi diorang. Asal lalu je, calit kat lengan kite, calit kat tangan kite. Pening gituuu je ngan macam-macam bau yang sangkut.

20140403_155450

Ustaz Hanif dah bagi signal dan semua Jemaah pun paham-paham sendiri laa untuk naik bas dan balik ke hotel. Memang setiap perjalanan tambahan dan ziarah akan dilakukan pada waktu senggang selepas subuh dan akan balik sebelum waktu zohor. Aktiviti tambahan yang dilakukan seboleh-bolehnya tidak akan menggangu ibadah para Jemaah yang inginkan ke Masjid dan sebagainya.
Dah balik hotel, kami terus menuju ke masjid Nabawi dan menunaikan solat zohor disana. Untuk kaum perempuan, baik gi awal sket, sebab bila dah sampai waktu solat keadaan akan jadi sangat sesak dan boleh dikatakan, mana-mana tempat yang boleh solat, semua akan dipenuhi oleh makmum yang berpelbagaian jenis dan mazhab. Tapi, kita buat tak nampak je laa.. dah nama duk dalam masjid dan niat nak beribadah setulus hati kat Allah taala, jadi tak usahlah nak usik hal yang entah apa-apa dan tak de kene mengena dengan kita. Niat kene sentiasa betul dan mulut hendaklah sentiasa berjaga. Daripada bercakap entah hal apa-apa ada baiknya kita diam terus dan praktikan dengan berzikir dan berdoa. Seriessss!

Oh, lupa.. sebelum bertolak balik ke hotel, dalam perjalanan kami singgah di Jabal Uhud. Kawasan padang pasir yang berbukit dan kat tengah-tengah padang tu, macam ada bazar jualan jugak.. Jadi, bagi jemaah yang larat dan upaya nak panjat bukit tu, boleh nai dk keatas secara hati-hati sebab pasir bukit tu agak licin dan curam. Sejarah Jabal Uhud ni korang boleh google lah kalau nak tau lebih lanjut. Tapi bukit uhud adalah sejarah wajah sebenar bagaimana orang yahudi madinah yang berpaling tadah dan ingkar untuk berperang dengan baginda Rasullullah walaupun sudah berjanji dengan pakatan sebelum itu. Memang bangsa terkutuk sejak zaman nabi lagi Yahudi nih..

20140403_150529 20140403_145421 20140403_145412

20140403_145308

Sesudah selesai solat berjemaah, kami pelan-pelan jalan balik ke hotel untuk lunch. Biasa diorang akan limitkan waktu lunch daripada pukul 12-2.30 ptg ( selepas zohor). Kalau comey terasa nak makan makanan orang sane, comey berenti kat kedai yang berdekatan dengan masjid tu, kedai yang ala2 fastfood tapi tak semua makanan fastfood diorang jual. Ada jual nasi beriani, nasi arab, nasi putih biasa, lauk pauk… jus… tapi semuanya kene tapau. Takde seat yang boleh makan dalam kedai. Kalau malas nak tapau balik hotel, boleh makan kat tepi kedai atau ada gazebo yang disediakan kat luar kedai makan tu. Cuma, kawasan masjid tu sedikit berdebu.. kalau anda bukan warga arab atau sealiran dengannya, maknanya body melayu yang makan nasik ngan ikan goreng.. maka saya nasihatkan tapau dan makan kat hotel atau dewan makan je laa.. takyah makan kat luar. Antibodi anda tidak kebal.. cuaca disana tidak synchronise dengan kebiasaan body anda

Mekah

Day 2_Madinah Al-Munawarah_Rhaudah, Makam Nabi Muhammad saw & Perkuburan Baqi

Day 2

Start hari ke-dua, comey dah rasa lain macam. Tekak dah start rasa perit-perit dan kepala pun macam dah pusing-pusing. Terus bukak bekalan ubat-ubatan dan telan pil demam siap-siap. Cuaca kat Madinah sedikit sejuk berbanding di Mekah. Sekali mai angin sejuk die.. peghhhh… sampai kedalam tulang jugak laa rasanya.

Pagi tu selepas sarapan pagi, kami diberitahu akan ada taklimat berkenaan dengan lawatan ke Rhaudah atau taman-taman syurga. Ada sorang ustazah yang pakai vest petugas Andalusia ditugaskan untuk bawa Jemaah perempuan melawat Makam Nabi Muhammad s.a.w dan perkuburan Baqi.

Oh, lupa nak bercerita. Andalusia punya sistem broadcasting untuk bagitau aktiviti atau program perjalanan kepada para Jemaah adalah melalui tampalan kertas pengumuman kat Board Hotel atau tepi-tepi lif. Contohnya korang punya flight adalah charterd tarikh 1 April, so travel code adalah SV 1 April 2014 ( dan sila ingat no.bas atau nama mutawif masing-masing.. senang nak rujuk kat sesapa kalau ada masalah atau pertanyaan.. lagi best, ambil no telefon mutawif tu). Dan di kertas hebahan tu, diorang akan letak laa, masa mana nak berkumpul di lobi, atau susunan tarikh untuk ziarah luar.

Ceritanya, nak masuk Rhaudah tu, kene ikut kumpulan-kumpulan tertentu yang telah ditetapkan. Maksudnya, akan ada satu signage untuk group Bahasa Melayu, Parsi, Iran, dan ada 2-3 kelompok group lagi yang comey kurang pasti. Masing-masing akan duduk dalam satu kelompok dan akan dengar ceramah atau tazkirah daripada petugas Masjid yang berpakaian serba hitam itu. Mereka akan bukak pintu atau laluan ( ekceli die macam tirai kayu yang ada roda tu.. untuk block laluan atau pandangan ) ikut suka hati mereka. Jadi takyah nak teka-teka laa pintu no berapa yang diorang bukak dulu a.k.a group mana yang akan pergi masuk dahulu.

Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah

Once pintu dah bukak, akan dengarlah tapak-tapak kaki yang berlari dan Jemaah lain diharap bersabar dan tak ikut sama berlari ke pintu. Ikut turn masing-masing, kene banyak bersabar dan jangan ikut nafsu yang tak reti bersabar tu macam kat Malaysia. Biasanya, sebelum masuk dan berjumpa dengan pintu masuk ke Rhaudah dan makan Nabi Muhammad s.a.w, anda akan berhenti untuk dengar ceramah sebanyak 2-3 kali gak.. Mungkin untuk elakkan kesesakkan yang melampau kat dalam tu. Iye laa.. kawasan taman syurga tu tak luas.. Mana yang ada karpet hijau, itulah area Rhaudah.

Kalau ada ruang dan kesempatan, berdoalah banyak-banyak kat situ.. setulus dan seikhlas hati. In sha Allah, mustajab dan dimakbulkan oleh Allah Taala.