Mekah

Day 2_Madinah Al-Munawarah_Rhaudah, Makam Nabi Muhammad saw & Perkuburan Baqi

Day 2

Start hari ke-dua, comey dah rasa lain macam. Tekak dah start rasa perit-perit dan kepala pun macam dah pusing-pusing. Terus bukak bekalan ubat-ubatan dan telan pil demam siap-siap. Cuaca kat Madinah sedikit sejuk berbanding di Mekah. Sekali mai angin sejuk die.. peghhhh… sampai kedalam tulang jugak laa rasanya.

Pagi tu selepas sarapan pagi, kami diberitahu akan ada taklimat berkenaan dengan lawatan ke Rhaudah atau taman-taman syurga. Ada sorang ustazah yang pakai vest petugas Andalusia ditugaskan untuk bawa Jemaah perempuan melawat Makam Nabi Muhammad s.a.w dan perkuburan Baqi.

Oh, lupa nak bercerita. Andalusia punya sistem broadcasting untuk bagitau aktiviti atau program perjalanan kepada para Jemaah adalah melalui tampalan kertas pengumuman kat Board Hotel atau tepi-tepi lif. Contohnya korang punya flight adalah charterd tarikh 1 April, so travel code adalah SV 1 April 2014 ( dan sila ingat no.bas atau nama mutawif masing-masing.. senang nak rujuk kat sesapa kalau ada masalah atau pertanyaan.. lagi best, ambil no telefon mutawif tu). Dan di kertas hebahan tu, diorang akan letak laa, masa mana nak berkumpul di lobi, atau susunan tarikh untuk ziarah luar.

Ceritanya, nak masuk Rhaudah tu, kene ikut kumpulan-kumpulan tertentu yang telah ditetapkan. Maksudnya, akan ada satu signage untuk group Bahasa Melayu, Parsi, Iran, dan ada 2-3 kelompok group lagi yang comey kurang pasti. Masing-masing akan duduk dalam satu kelompok dan akan dengar ceramah atau tazkirah daripada petugas Masjid yang berpakaian serba hitam itu. Mereka akan bukak pintu atau laluan ( ekceli die macam tirai kayu yang ada roda tu.. untuk block laluan atau pandangan ) ikut suka hati mereka. Jadi takyah nak teka-teka laa pintu no berapa yang diorang bukak dulu a.k.a group mana yang akan pergi masuk dahulu.

Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah

Once pintu dah bukak, akan dengarlah tapak-tapak kaki yang berlari dan Jemaah lain diharap bersabar dan tak ikut sama berlari ke pintu. Ikut turn masing-masing, kene banyak bersabar dan jangan ikut nafsu yang tak reti bersabar tu macam kat Malaysia. Biasanya, sebelum masuk dan berjumpa dengan pintu masuk ke Rhaudah dan makan Nabi Muhammad s.a.w, anda akan berhenti untuk dengar ceramah sebanyak 2-3 kali gak.. Mungkin untuk elakkan kesesakkan yang melampau kat dalam tu. Iye laa.. kawasan taman syurga tu tak luas.. Mana yang ada karpet hijau, itulah area Rhaudah.

Kalau ada ruang dan kesempatan, berdoalah banyak-banyak kat situ.. setulus dan seikhlas hati. In sha Allah, mustajab dan dimakbulkan oleh Allah Taala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s