Mekah

Day 3_ Madinah

Day 3.

Mulakan hari anda dengan senyuman.. dan ubat demam serta kaum kerabat first aid kit. Aktiviti hari ni selain daripada pergi ke Masjid, kami akan melawat masjid Quba, ladang kurma dan pasar kurma. Ustaz Hanif cakap, Jemaah sangat suka akan aktiviti melontar ni. Ingatkan masa musim haji je ada aktiviti melontar. Rupa-rupanya, ni bukan melontar batu di Jamrah, tapi lontar duit riyal kat penjual hehehe..

Mulakan hari ini dengan niat untuk solat di Masjid Quba bilamana hendak turun dari tangga hotel menuju ke bas yang akan membawa Jemaah ke Masjid Quba. Sepanjang perjalanan kami, ada banyak cerita tentang sejarah dan kisah-kisah yang berlaku pada zaman dahulu. Ada je masjid lain di sekitar madinah nie, tapi dia punya fadhilat tak standing dengan Masjid Quba yang wajib di kunjungi.

http://msmtravels.wordpress.com/2009/12/16/bersolat-di-masjid-quba/

” Kelebihan masjid Quba’ sepertimana hadith rasulullah dari riwayat ibnu majah dengan sanannya yang sohih. Hadis ini diletakkan di pintu masuk masjid Quba’. Maksud hadith ‘ barangsiapa yang berwudu’ dirumahnya lalu mendatangi masjid quba’ dan bersolat di dalamnya, maka baginya seperti pahala mengerjakan umrah’

Masjid Quba’ adalah merupakan masjid yang pertama didirikan sewaktu hijrah Rasulullah ke Madinah. Allah merakamkan akan kisah masjid ini dalam surah at-taubah ayat 107-110.”

Subhanallah, ramainya muslimin dan muslimat yang datang sewaktu dengan rombongan kami. Ustaz Hanif dah pesan siap-siap untuk semua Jemaah agar tak lupa akan kedudukan bas sebab deretan bas tersangatlah banyak dan sama lak tu. Kami tak ambil masa yang lama pun sebab masing-masing dah ada air sembahyang, terus cari ruang untuk solat dan berdoalah. Mutawwif kami dah tunggu siap-siap kat simpang letak bas tu kot-kot Jemaah dia tersasar kat mana-mana. Comey pun tak sempat nak explore seluruh masjid sebab gaya Ustaz pesan tadi macam pergi bagaikan juara dan balik sepantas kilat? Errrr.. ape yang aku merapik nih.. maknahu, toksah nak sunat dhuna 12 rakaat laa kat dalam tu, solat cepat-cepat dan balik ke bas pun cepat-cepat. Lambat, kene tinggal dan balik naik unta katanya.

Main entrance ke Masjid Quba'. Bas akan parking agak jauh dari jalan masuk dan wajib ingat no bas masing-masing. Sebab bas yang ada tersangat lah banyak dan serupa je
Main entrance ke Masjid Quba’. Bas akan parking agak jauh dari jalan masuk dan wajib ingat no bas masing-masing. Sebab bas yang ada tersangat lah banyak dan serupa je

20140403_130209

20140403_130212

Yang lelaki boleh amik air sembahyang kat sini.. dan yang perempuan, kene keluar dari kawasan masjid untuk ke tandas dan air sembahyang. Tapi comel dah bawak botol spray yang diisi air zam-zam lagi..
Yang lelaki boleh amik air sembahyang kat sini.. dan yang perempuan, kene keluar dari kawasan masjid untuk ke tandas dan air sembahyang. Tapi comel dah bawak botol spray yang diisi air zam-zam lagi..
Tempat solat wanita. Jangan lupa bawak sarung kasut untuk disikan kasut bila nak masuk dalam masjid. Takyah nak simpan selipar kat tepi tu, orang ramai berasak-asak.
Tempat solat wanita. Jangan lupa bawak sarung kasut untuk disikan kasut bila nak masuk dalam masjid. Takyah nak simpan selipar kat tepi tu, orang ramai berasak-asak.

20140403_132308

Lepas tu, kami terus ke ladang kurma. Ingatkan bila sebut ladang tu, dapat laa kami petik kurma by hand ke macam petik rambutan kat pokok tu. Rupanya, bas akan parking kat dalam ladang tu, dan semua Jemaah akan turun untuk melontar kat satu tempat macam one stop center gitu. Ada macam-macam jenis kurma, kacang dan cokelat dan yang paling femes tentulah kurma ajwa made in Madinah. Banyak debate dan pesanan pasal beli-belah kurma nie. Ada yang pesan jangan beli kat ladang laa.. beli kat pasar je nanti.. kat ladang mahal, kat pasar murah. Pro and con nya, bak kata ustaz Hanif, kalau beli di ladang kurma, memang dah gerenti akan dapat kurma ajwa original tanah Madinah. Boleh beli jugak dengan pasar kurma tu, tetapi pasar tu dah dipenuhi dengan kurma yang datang dari banyak negara sekitar. Kut tertipu je. Jadi, kami pun decide, walaupun mahal, boleh laa beli untuk 2 portion. Satu yang mahal, satu lagi yang murah.

Ikhsan : https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/07/24/kagumi-khasiat-buah-kurma-nabi-ajwa

“Keistimewaan kurma ajwa dibandingkan dengan lain-lain jenis kurma adalah kerana berkat petunjuk dan pengkhususan Rasulullah SAW ke atasnya, sebagaimana baginda telah mengkhususkan jumlah 7 biji di setiap pagi. Keberkatan juga mungkin berasal dari keistimewaan tanah Madinah yang menjadi tempat khas pokok-pokok kurma ajwa. Ia juga mempunyai fadilat seperti menguatkan urat perut, mengendurkan urat saraf dan melembutkan perangai.”

20140403_140933 20140403_140402

20140403_140348

Dah penat berebut ngan pelbagai jenis bangsa Jemaah, kami naik bas dan menuju ke pasar kurma. Comey bayangkan pasar kurma nie, macam pasar laa.. jenis yang dalam bangunan besar dan luas serta banyak penjual yang duk kat dalam tu. Rupa-rupanya, pasar diorang ni macam shop-lot yang berpetak tu. Dan setiap shoplot jual kurma, makanan jenis kering macam kekacang dan cokelat je. Minyak-minyak wangi pun ada gak. Tapi, takde selera nak beli minyak wangi tu. Dasat sangat promosi diorang. Asal lalu je, calit kat lengan kite, calit kat tangan kite. Pening gituuu je ngan macam-macam bau yang sangkut.

20140403_155450

Ustaz Hanif dah bagi signal dan semua Jemaah pun paham-paham sendiri laa untuk naik bas dan balik ke hotel. Memang setiap perjalanan tambahan dan ziarah akan dilakukan pada waktu senggang selepas subuh dan akan balik sebelum waktu zohor. Aktiviti tambahan yang dilakukan seboleh-bolehnya tidak akan menggangu ibadah para Jemaah yang inginkan ke Masjid dan sebagainya.
Dah balik hotel, kami terus menuju ke masjid Nabawi dan menunaikan solat zohor disana. Untuk kaum perempuan, baik gi awal sket, sebab bila dah sampai waktu solat keadaan akan jadi sangat sesak dan boleh dikatakan, mana-mana tempat yang boleh solat, semua akan dipenuhi oleh makmum yang berpelbagaian jenis dan mazhab. Tapi, kita buat tak nampak je laa.. dah nama duk dalam masjid dan niat nak beribadah setulus hati kat Allah taala, jadi tak usahlah nak usik hal yang entah apa-apa dan tak de kene mengena dengan kita. Niat kene sentiasa betul dan mulut hendaklah sentiasa berjaga. Daripada bercakap entah hal apa-apa ada baiknya kita diam terus dan praktikan dengan berzikir dan berdoa. Seriessss!

Oh, lupa.. sebelum bertolak balik ke hotel, dalam perjalanan kami singgah di Jabal Uhud. Kawasan padang pasir yang berbukit dan kat tengah-tengah padang tu, macam ada bazar jualan jugak.. Jadi, bagi jemaah yang larat dan upaya nak panjat bukit tu, boleh nai dk keatas secara hati-hati sebab pasir bukit tu agak licin dan curam. Sejarah Jabal Uhud ni korang boleh google lah kalau nak tau lebih lanjut. Tapi bukit uhud adalah sejarah wajah sebenar bagaimana orang yahudi madinah yang berpaling tadah dan ingkar untuk berperang dengan baginda Rasullullah walaupun sudah berjanji dengan pakatan sebelum itu. Memang bangsa terkutuk sejak zaman nabi lagi Yahudi nih..

20140403_150529 20140403_145421 20140403_145412

20140403_145308

Sesudah selesai solat berjemaah, kami pelan-pelan jalan balik ke hotel untuk lunch. Biasa diorang akan limitkan waktu lunch daripada pukul 12-2.30 ptg ( selepas zohor). Kalau comey terasa nak makan makanan orang sane, comey berenti kat kedai yang berdekatan dengan masjid tu, kedai yang ala2 fastfood tapi tak semua makanan fastfood diorang jual. Ada jual nasi beriani, nasi arab, nasi putih biasa, lauk pauk… jus… tapi semuanya kene tapau. Takde seat yang boleh makan dalam kedai. Kalau malas nak tapau balik hotel, boleh makan kat tepi kedai atau ada gazebo yang disediakan kat luar kedai makan tu. Cuma, kawasan masjid tu sedikit berdebu.. kalau anda bukan warga arab atau sealiran dengannya, maknanya body melayu yang makan nasik ngan ikan goreng.. maka saya nasihatkan tapau dan makan kat hotel atau dewan makan je laa.. takyah makan kat luar. Antibodi anda tidak kebal.. cuaca disana tidak synchronise dengan kebiasaan body anda

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s