Cats

My lovely babies..

image

 

Tanggal 15 September 2014, ini adalah baby baru comey.. anak kepada si Kembang.. Luna, Tommy dan Bunga.

 

Kenapa nama campur-campur dan tak seragam ?

Takde apa-apa reason. Dah nenek diorang suka nama tu.. terus panggil diorang lepas diorang tengok dunia manusia.

Tapi pada 21 September 2014, Tommy dah takde.. uwawaaaaaaaaa.. sedihnya..

Tommy jadik mangsa kerasukan dan kerakusan kucing jantan mana ntah, tarik kain lapik dlm cage diorang dan sentap keluar si Tommy.

Si Kembang takde masa tu.. kami bawak keluar cage sebab nak kasi diorang dinner sama ngan Chameng dan Donyok.

Sedar-sedar je, mak comey dah nanges2 sambil call comey (comey takde kat umah) bagitau yang si Tommy dah takde.. pastu darah meleleh2 dari cage sampai ke simen.

Keji betul kucing jantan tu.. mesti kucing jantan jiran yang suka kencing kat depan pagar umah comey.

Sedihnya.. comey dah siap order new cage dan litter box untuk babies2 tu..

To Tommy.. comey always cayam2 bucuk2 golek2 kat Tommy 😥

 

Mekah

Day 11

Day 11.

Alhamdulillah.. setakat ni, Allah taala permudahkan perjalanan kami dengan memberikan kesihatan yang baik dan kegembiraan kepada kami. Rombongan chartered flight kami pun selamat tiba semua di airport Jeddah pada pukul 12 tengahari. Kami zohor kat sana dan terus jamak waktu asar.

Suasana airport Jeddah atau terminal Haji Jeddah tersangatlah unik. Terminal diorang sangat luas dan besar, dan juga sangat open air hohoho. Maksudnya, sebelum kaunter dibukak untuk urusan check in luggage, Jemaah akan menunggu di luar terminal dan tiada aircond dan juga berdebu.. kat tengah-tengah padang pasir kot terminal nie. Jadi facemask sangat berguna pada waktu ini, sebab flight pukul 7 karang.. kami dah ready beratur dengan luggage start tengahari lagi. Ustaz Hanif cakap, ,memang prosedur di Jeddah yang Jemaah harus tiba 5 jam lebih awal dari waktu boarding.

Kaedahnya, dari dalam bas lagi dah ada agreement yang jemaah akan collect berapa riyal sorang (dah lupaaa.. maafkan kecomelan dakuuuu) untuk bayaran bagi pengurusan luggage dan troli. Kalo dibiarkan arab-arab terminal tu tolak troli kita, mau kene takik bayar sewa diorang tu. Jadi, ustaz akan sewakan segerombolan troli, letak semua luggage, make sure takde yang tertinggal je sebab semua akan masuk dalam perut plane.

Bila semua beg dah ada atas troli, semua troli tadi akan beratur menuju ke kaunter (kaunter tak bukak pun lagi.. just line up kat tengah2 lorong tu menghala ke kaunter.. ). Jadi, para jemaah hanya take care off hand carry sahaja. Yang gagah perkasa akan tolong tolakkan trolli tu nanti. Masa senggang yang ada, kami solat zohor dan lunch kat open air situ.

Ada laa time kalutnya apabila waktu check in tu, ada Jemaah yang dah lagha duk merata bersepah dan tertinggal barang nak check in laa, beg kecik tu takmo wat naik onboard laa.. ustaz kecik yang 2-3 orang tu kalut nak layan pak arab lagi, orang yang sorong troli lagi.. air zam-zam lagi.. hehehhe.. demam laaa ustaz2 mutawwif tu bila kami dah balik nanti..

Urusan check in.. Alhamdulillah.. pak arab tak banyak songeh.. dia main masukkk je dalam kaunter.. Kami yang nak g chop passport ngan scan hand carry luggage pun tak banyak songeh.. kumpul je departure card, passport dan boarding pass utk satu keluarga, beratur dan chop degang.. tak banyak songeh.. Pak imigresen tu chop passport kami sambil duk layan iphone die tauu.. tangan kanan duk scroll iphone dan tangan sebelah kiri pegang chop! Heheheeh.. multitasking gitu..

To Ustaz Hanif, Kami sekeluarga amat berterima kasih atas bimbingan dan tunjuk ajar ustaz. Nak ucap selamat tinggal pun dah tak nampak bayang ustaz dah.. sebab ustaz sibuk duk kutip barang-barang Jemaah lain yang tertinggal.. isk isk iskkk.. tekun betul. Kalau ada segala salah dan silap tu, harap maafkan laa kami sekeluarga. Akak pun sama laa dik hehehee.. Moga adik menjadi pembimbing yang diredhai, diberkati dan disukai oleh semua orang. Aminn..

Ps: ustaz nih cakap, orang kampung dia sebut telekung semayang tu.. mengkana.. errr… hehe

Sekian lah travellog comey.. setakat tu je yang mampu comey gambarkan kembara yang indah ini. Memang takleh compare laa dengan jelajah-jelajah comey kat tempat lain. In Sha Allah, jika ada keizinan dan kurniaNya.. comey akan pergi lagi.. perbanyakkan ibadah lagi.. perbanyakkan doa lagi.. Nak cium kaabah banyak-banyak. Nak tawaf banyak-banyak. Nak jelajah seluruh pelosok masjid. Amin..

Ps: Ustaz ada berpesan.. yang segala yang tak elok.. toksah dibawak balik cerita kat orang.. cerita yang baik-baik je.. cerita yang bagus-bagus je. Maksudnya, takyah laa beria cerita pasal sana sangat berdebu.. cuaca kering ke.. cerita untuk orang lain wat panduan dan preparation tu ok je.. tapi bercerita gaya negative dan mendorong orang lain berfikiran negative juga.. baik diam daripada bersuara.

Nak balik daripada mekah pun, toksah nak bergembira bagai.. sebab kita sepatutnya dalam kedudukan berduka dan bersedih.. sebab tak tau bila lagi kita ada kesempatan untuk kembali ke rumah Allah. Tapi ada Jemaah yang seangkatan dengan Comey, stat je berada kat dalam airport Jeddah, dah datang balik perangai yang kurang berhemah. Bergelak ketawa bergurau sakan.. siap mencemuh keadaan sana sini.. subhanallah.. Cepatnya pesanan tu berlalu pergi. Comey hanya mampu pandang dan berdoa agar peringatan tu kembalik hadir kat dalam hati beliau.

menu masa lunch.. very the malaysian punye menu.
menu masa lunch.. very the malaysian punye menu.
berkampung lah kat sini sementara menunggu gate masuk ke kaunter tu bukak. Ada banyak je seat yang available
berkampung lah kat sini sementara menunggu gate masuk ke kaunter tu bukak. Ada banyak je seat yang available
bukan eskelator, so kene panjat tangga tu sambil heret hand carry luggage
bukan eskelator, so kene panjat tangga tu sambil heret hand carry luggage
menu dalam flight.. mewwah doh
menu dalam flight.. mewwah doh

Sekian sahaja coretan sepanjang perjalanan comey sekeluarga menjadi tetamu rumah Allah. Insha Allah, comey tanamkan niat dan azam, jika ada rezeki lain.. akan comey pergi lagi.

Mekah

Day 10- Tawaf wida’

Day 10.

Pejam celik dah hampir 10 hari kami kat sini. Alhamdulillah, kami dikurniakan kesihatan tubuh badan yang baik. Alaa.. setakat demam terkejut tu biasa laa.. sebab tu kena bawak bekal ubat dimana jua anda berada. Your body is unpredictable.. tak tau bila tubuh badan terkejutkan cuaca, atau terkejutkan budaya atau terkejutkan dengan makanan yang ada kat sana.

Hari ni pada waktu petang selepas solat asar, akan ada taklimat berkenaan dengan tawaf wida’ atau tawaf selamat tinggal. Esok kami semua akan meninggalkan tanah suci kota mekah sob sobbb… entah bila lagi laa kami akan menjengah ke sini lagi..

Ada 4 pesanan utama yang perlu dipatuhi oleh Jemaah sesudah melaksanakan tawaf selamat tinggal.
1. Tidak boleh tidur dengan sengaja ( naik ke bilik dan tidur di atas katil )
2. Tidak boleh bergambar
3. Tidak boleh shopping
4. Tidak boleh menderma.

Kalau buat juga.. akan kene bayar dam lah.. seko kambing! Hehehe.. ( err..tak sure jugak.. sbb dah ingat-ingat lupa dah.. sila semak dengan ustaz smula!)

Kena jaga semua perkara di atas sehinggalah kita meninggalkan tanah haram mekah.

Disebabkan kami semua akan bertolak ke Airport Jeddah pada pukul 10 pagi esok, jadi tawaf wida’ boleh dilakukan sebelum subuh dalam pukul 3.00 pagi ke bawah dan boleh juga buat sesudah solat subuh. Tapi kene cepat-cepat sket laa.. takut terstuck kat laluan keluar ke apa ke.. kesian kat orang lain laa yang akan menunggu kita untuk berangkat pulang tu.

Jadi.. malam tu, kami dah pack siap2 barang-barang dalam beg besar dan beg kecil, cuma tinggal apa yang kecil-kecil dan boleh sumbat kat dalam beg hand carry tu. Beg besar pun seal siap2.. pastu kalau ada weight scale tu, boleh laa dibuat timbang kot-kot beg besar tu terlebih berat ke apa..

Ikutkan pengalaman comey la, untuk beg yang bersaiz 24 inch tu, kalo setakat letak pakaian dan barang-barang keperluan perjalanan kita tu, in sha Allah takkan terbabasnye nya pada 25kg.. apatah lagi nak exceed 30kg ( max weight untuk check in luggage bagi Saudi airline ). Tapi kalo korang sumbat kurma berkotak-kotak dalam beg, atau air zam-zam.. haaa, yang tu.. sangat besar laa untuk capai 30kg nye..

Jadi, apa yang comey buat adalah barang makanan macam cokelat, buah tin, gajus bagai tu dan kurma, kami distribute dalam hand carry luggage. Justifikasinya, sebab hand carry jadi takde lah insiden kene penyet ke, tetindih ke.. just precaution je laa.. kalau nak ilang pun, ilang jugak.. alhamdulillah, luggage kami maintain pergi dan balik, takde yang terberanak. Ada yang ikat beg dengan tali yang ala-ala jala tu.. better takyah kot.. inshaAllah, beg tu tak pecah ( lain laa kalo jenis yang menyumbat beg sampai over kembung ). Sebab, beg tu akan lalu kot conveyor belt yang kita tak tau kot celah mana lagi diorang lalu. Boleh tereksiden macam tersangkut ke apa ke..

Mana-mana beg yang nampak macam obesiti tu, kami belit dengan muskin tape ( belambak jual kat tepi-tepi jalan.. 2 riyal untuk gulung yang kecik tu ). Pastu, sangkutkan padlock yang kecil tu. Make sure name tag bag ok dan buang strip flight yang lepas-lepas tu.. tak yah simpan tag yang lama2 tu kat beg tu..

Pendek crite, dah siap mengemas, terus ready untuk ke masjid. Tido-tido ayam je laaa..

So, pukul 3 pagi tu, kami dah ready susun beg-beg besar tu kat lobby untuk diangkut ke dalam bas pagi nanti, dan kami terus ke masjid untuk melaksanakan tawaf wida’.

Mekah

Day 9- Masjid Saidatina Aishah di Tanaim

Day 9.

Hari ini merupakan hari terakhir kami melakukan umrah ke 4 yang mana kami akan miqat di Tan’aim iaitu Masjid Saidatina Aishah. Bas membawa kami ke masjid dan seperti biasa kami akan menunaikan solat sunat tahiatul masjid dan sunat ihram.

Umrah kali ni, masih dibimbingi oleh Ustaz Hanif, tapi bagi yang nak buat sendiri pun boleh carry on. Comey satu family pakat ikut mutawif sebab nak maintain satu kumpulan. Tapi lepas je tawaf, kami dah terpisah dengan mutawif dan lepas menunggu dalam 15 minit takde nampak bayang dan spek mata Ustaz tu, kami pun pelan-pelan gerak ke tempat Saie. Takde masalah pun.. gerak sendiri pun sama gak. Cuma adik comey ngomel sorang-sorang, dia cakap, tak dapat laa nak aminkan doa yang ustaz baca sepanjang masa ibadah umrah dibuat. ( bace sendiri laaaaa dik oiiii.. hempuk kangg… errr.. astaghfirullahhhhhh ).

Kami sudahkan ibadah tawaf kami dengan tahallul sebelum waktu asar. Lepas tu, macam biasa laa.. kami gi tandas dan amik air sembahyang yang baru sambil menunggu masuk waktu asar di dalam masjid.

Dah habis bertahalul, ada jemaah yang pulang ke hotel untuk berehat, ada yang berehat dalam masjid aja.. ada jugak yang berjalan-jalan ambil angin dalam shopping mall tu.  Takde masalah.. pandai-pandailah bahagikan masa.. jangan sampai membazir masa dengan membuat perkara2 yang tak mendatangkan pahala.

Bab shopping tu.. nawaitu kena sentiasa betul. Takde masalah untuk membeli belah. Kebanyakkan yang shopping pun, bukannya shopping untuk diri sendiri.. kebanyakkannya mesti plan nak bawak balik buah tangan untuk sedara mara lah.. kawan-kawanlah.. adik beradik lah.. iyelaa.. sejadah, tasbih dan minyak wangi mesti jadi satu kemestian.

Kalau rasa lapar, boleh keluar dari masjid tu, dan beli bekal kat kedai-kedai makan sepanjang jalan tu. Kompem… takyah nak risau2 walaupun duk oversea.. HALAL!

Masjid Saidatina Aishah di Tanaim
Masjid Saidatina Aishah di Tanaim

Masjid di Tanaim merupakan masjid yang paling hampir dengan tanah haram Mekah. Bermaksud, para jemaah yang ingin berniat ihram untuk membuat ibadah umrah, bolehlah keluar daripada tanah haram, naik teksi dah miqat di Masjid Tanaim ini. Kalau mampu dari segi fizikal dan mental, boleh lah perbanyakkan ibadah umrah dengan miqat kat masjid Saidatina Aishah ini.

Mekah

Day 8- Ziarah luar_ Museum Mekah, Ladang Unta dan Masjid Hudaibiyah

Day 8_Ziarah luar_ Museum Mekah, Ladang Unta dan Masjid Hudaibiyah

Okey, ini adalah aktiviti tambahan dan takde dalam pakej. Ada dinyatakan tapi kena bayar extra sebanyak 25 riyal. Lawatan pertama kami adalah museum Mekah yang mana seorang mutawif telah menggunakan suaranya menjadi speaker kepada semua Jemaah dalam usaha untuk menerangkan segala macam sejarah bahan pameran yang ada ( sampai serak-serak suara beliau hahahaha… err.. astaghfirullah… )

20140409_130127

Tekun dengar penerangan ustaz mengenai pembangunan akan datang kota mekah
Tekun dengar penerangan ustaz mengenai pembangunan akan datang kota mekah
Seni ukiran pada bekas pintu kaabah yang lama.
Seni ukiran pada bekas pintu kaabah yang lama.

20140409_135830

Telaga original zam-zam sebelum era pemodenan
Telaga original zam-zam sebelum era pemodenan
kat sini pun ada disediakan tong air zam-zam.. Jadi takde masalah nak topup air minum atau air spray
kat sini pun ada disediakan tong air zam-zam.. Jadi takde masalah nak topup air minum atau air spray
Pintu masuk museum masjidil haram
Pintu masuk Museum

Menarik je.. tapi jenis comey suka baca sendiri amende yang tertempek kat dinding dan explain bahan pameran daripada dengar ustaz yang sayup-sayup suara jadinya hehehe.. ampun ustaz. Lawatan tu sekejap je..
PS: Ustaz Hanif tertinggal bas.. jadi dia tak ikut lawatan luar hari ni.. kelakar bila mutawif sendiri kene tinggal dek bas. Bukan disebabkan beliau lambat, tapi ada kekeliruan pasal bas dan jalan kene tutup, jadi Jemaah main hentam masuk bas je. Ada bas yang penuh dan ada bas yang kosong.

Lepas tu, melalui jalan yang sama (takde u-turn pun) kami pergi melawat ke kandang unta. Hehehe, kelakar kan.. Ustaz Hanif cakap, kalau sebut ladang tu macam besar sangat.. ni memang bebetul saiz kandang je. Specialnya pergi sini, of coz laa tengok unta secara life. Boleh gosok-gosok badan unta, atau boleh kenyit mata ngan untaaa.. bulu mata unta kan panjangggg… wakakaka.. ape yang aku merapik nih.

Ps: masa ni kami tak tau lagi yang MERs atau Middle East Virus sedang outbreak kat Mekah dan Jeddah. Dah sampai Malaysia baru tau crite bagai pasal virus nie. Di nasihatkan, bagi sesapa yang antibody jenis lemah longlai tu, toksah gi la melawat si unta ni.. kalo mnegidam sangat nak minum susu untaa..susu pun minum susu kotak kat Bin Daud jual je..

Comey turun kat kandang unta tu sekejap je.. sebab matahari waktu tu bebetul terpacak terang atas kepala.. fuh.. berpinar jugak biji mata comey. Kami akan dibawa ke Masjid Hudaibiyah dan bagi sesapa yang berniat nak mengerjakan umrah buat kali ke-3 boleh laa berniat ihram kat sini.

Inilah ladang untanya aka kandang unta.. memang bebetul padang pasir ah.. panas bersinar menyinari untaaaa
Inilah ladang untanya aka kandang unta.. memang bebetul padang pasir ah.. panas bersinar menyinari untaaaa
Unta-unta yang tenang duk 'sun-tan'.. muehehehe
Unta-unta yang tenang duk ‘sun-tan’.. muehehehe

Balik kat hotel sebelum pukul 12 tengahari dan comey solat kat hotel lepas lunch, dan settle bagai, comey gerak sorang-sorang pi buat umrah. In sha allah, kene yakin dengan diri sendiri. Dah 2 kali ikut mutawif kan.. dah boleh bawa sendiri dah..
Buat sorang-sorang lagi cepat settle rupanya.. tak taulaa pasai apa jadi cepat.. co mey gerak cepat-cepat kot. Sampailah masuk waktu asar.. Syukur Alhamdulillah..

ps: tak disarankan berjalan sorang-sorang.. boleh menimbulkan fitnah dan macam-macam masalah.. better bergerak dengan mahram masing-masing atau secara berkumpulan.

Sebenarnya, sebelum comey sampai di Mekah dan Madinah ( back in Malaysia punye cerita ), ramai laa orang berpesan kat comey supaya jangan jalan sorang-sorang, jangan keluar hotel malam, jangan gi tandas kat masjid, jangan itu.. jangan ini… comey suka berbaik sangka.. lagi pulak bila duk sana, comey terasa selamat.. sangat selamat. Feel dia lain.. rasa bagaikan dah sangat biasa kat sana.. Orang sana walau kasar takde laa sampai tak hormat orang lain. Jalan besesak terak macam mana pun.. takkan ada sexual harassment… NEVER! berhimpit laa lagu mana pun, sehabis daya sesame manusia akan cuba jaga jarak dan adab. Sebesar mana atau sekecil mana pun orang tu, diorang akan panggil comey hajjah.. hehehe… comey gi je tandas tengok guane rupe. Ok jee… takde laa menakutkan sebagaimana yang ditakutkan.. nak takut apa.. tandas bersih tau.. langsung takde bau hancing ke hapak ke..

Cuma kalau nak gi tandas, jangan pergi waktu solat.. iye laa.. orang semua tengah solat ngko nak gi tandas buat apa.. kalau tak tahan sangat.. tahan jugak.. masa tu takde manusia yang bergerak.. semua tengah solat.. Lagi satu, elakkan gi toilet lagi 15 minit nak masuk waktu solat.. orang sangat ramai jadi tandas akan sangat sesak waktu tu.. tu yang nampak ngeri je… padahal sangat oke… tandas kat China tu macam bumi ngan galaksi bimasakti kalau nak di compare.. sama je laa kalau nak compare public toilet kat negara kita pun.. hampehhh..

Ada satu waktu tu, comey pi duk dalam satu shoping complex dekat dengan Bin Daud tu.. pi laa makan aiskrim kat tengah2 shoping mall tu. Duk dalam shopping mall pakai telekung ngan slipar je… Sebelah mall tu plak Hilton Hotel.. try buat kat Malaysia balik dari masjid pakai telekung je pastu singgah mall makan aiskrim. Tengok camne orang tengok balik wakakaka… err.. sambung crite balik, masa duk makan airkrim tu, ada laa sorang pak arab, tetiba dia hulur tangan die kat idung comey.

“ Try to smell it.. Do you like this one.. or this one? “ sambil hulur kepal tangan die kat idung comey…
Die bukan nak jual minyak wangi pun… just nak tanya opinion kita.. takde bismillah pape pun hahaha…
Comey cakap yang kanan tu lagi best.. die super happy and say thank you sambil sengih sampai telinga..

Moral of the story, jangan duk takut-takut entah apa-apa.. Try.. mencuba sesuatu yang baru adalah priceless.. selagi selari dengan hokum dan syara’. memang precaution is better that prevention, tapi kalau over sangat.. tak betul dah tu..

Ps: kat sana terlalu ramai orang yang ingin menderma.. jadi, in sha allah.. akan sentiasa ada rezeki untuk kita.. samada sekepal kacang, secawan kurma, seutas tasbih, seketul cokelat, segelas teh.. dan sebiji cubitan kat pipi. Itu semua comey dah rasa secara percuma.

Tasbih hadiah daripada seorang hajjah dari Iran..
Tasbih hadiah daripada seorang hajjah dari Iran..
Mekah

Day 7 – Ziarah luar umrah ke 2, Miqat di Masjid Ja’ranah

DAY 7

Hari ni lepas sarapan, kami semua berkumpul di Lobi dan akan menaiki bas untuk melakukan ziarah luar dan tempat-tempat bersejarah di Makkan seperti Jabal Thur, Arafah, Jabal Rahmah dan Jabal Nur.

Kat Jabal Thur, kami hanya tengok puncak bukit sambil lalu je sebab driver bas taknak berhenti hehehe.. ingatkan si Ustaz Hanif tu bergurau.. bebetul rupanya driver tu tak nak berhenti.. nonongggg je die bawak bas. Rupe-rupanya, driver pak arab ni dah naik angin, bas die bergesel dengan satu kereta kat selekoh.. kami lak tak perasan apa-apa pun.. tercalarr laa bas pak arab ni.

Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Ni lepas subuh punye scene nih
Ni lepas subuh punye scene nih

20140407_214351

Gua Thur adalah tempat persembunyian Nabi Muhammad saw dan sahabat baginda saidina Abu Bakar daripada puak Quraisy Mushrikin. L abah-labah telah membuat sarang dan burung merpati bertelur di depan pintu gua telah mengelirukan puak-puak kafir daripada membunuh Rasulallah saw dan sahabat baginda.

Lepas tu, kami menuju ke Jabal Rahmah. Kat sini, bas berenti dan kami diberi masa 20 minit untuk panjat Jabal Rahmah bagi yang mampu dan ziarah kawasan sekitar bagi yang tak larat nak jajah bukit.

Naik tangga pun boleh, tapi sedikit sesak laa dengan orang ramai yang bertali arus.. tu tak campur lagi dengan peminta sedekah yang duk baring kat tengah2 tangga tu.. Jadi on the way naik, comey panjat bukit tu dari tepi.. jalan lagi short, tapi kena hati2 sket laa sebab licin dan sedikit pacak. Boleh je… pakai slipar lak tu.. hehehe..

Menurut ustaz Hanif, Jabal Rahmah merupakan tempat pertemuan antara Adam dan Hawa setelah terpisah selama 400 tahun selepas diusir daripada syurga ke muka bumi. Adam di turunkan di India dan Hawa diturunkan di Jeddah. Jabal Rahmah adalah tempat pertemuan romantic mereka berdua ( ..quote ayat ustaz Hanif.. masa ni Jemaah dah bantai gelak dalam bas ). Die pesan lagi, dah naik sane.. toksah dibuat benda-benda khurafat macam tulis nama sesapa ngan marker pen lah.. peluk cium nangis laa… berdoa straight to Allah.. hanya amik tempat keberkatan sahaja semoga dengan izinNya doa kita dimakbulkan oleh Allah taala.

Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin

20140408_135222

Lepas tu kami hanya drive thru sahaja area Arafah dan Mina. Dari dalam bas, hanya mampu imagine je betapa ramainya Jemaah Haji dari seluruh dunia yang berkumpul disini compare dengan bilangan khemah-khemah putih yang jauh mata memandang tak putus-putus.

Lastly, kami akan miqat di Ja’ranah dan akan melakukan ibadah umrah kali ke-2. Yang lelaki akan bawak bekal kain ihram siap-siap dan akan tukar pakaian di dalam masjid. Yang perempuan.. just pakai sebagaimana menutup aurat dan ready untuk umrah.
Ustaz Hanif pesan, better umrah ke-2 ini dibuat untuk diri sendiri dahulu.. toksah buat umrah badal lagi (umrah badal adalah umrah hadiah yang diniatkan umrah tu untuk mak ayah yang dah meninggal atau sesapa yang kita nak kita niatkan), seeloknya diperbetulkan atau di enhance kan ibadah yang terdahulu bagi menampung mana-mana yang terkehel dan terlompang. Mana laa tau.. pertama-tama kali kot banyak yang tak sempurna.

Dah balik ke hotel smula, kami solat zohor di hotel dan makan tengahari, pukul 2 petang kami start buat umrah secara berjemaah. Alhamdulillah, maybe sebab lepas zohor, jadi cuaca sedikit panas maka orang yang tawaf kurang laa padatnya. Kurang sikit je.. jadi boleh laa berjalan tak bersesak-sesak sangat. Spek itam sangat membantu.. kurang silau dan boleh baca buku doa dengan releks.

Mekah

Day 6- Mekah

DAY 6.

Balik daripada masjid selepas subuh, kami bersarapan dan kemudian naik ke bilik untuk bersihkan diri dan beristirehat. Waktu zohor, kami sambung balik pergi ke masjid.. selagi larat jalan dan takde kesulitan apa-apa.. sila gagahkan diri menghadirkan diri solat di Masjid. Walaupun ustaz cakap, pahala beribadah di Tanah Haram Mekah adalah sama dengan pahala beribadah di Masjidil Haram, tapi feel dia lain. Alang-alang gi masjid, boleh buat sunat tawaf gak. Tapi kalau penat atau rasa badan tak sihat, toksah laa gagahkan diri.. elok-elok sihat, kang tak pasal-pasal jatuh sakit.. lagi susahkan orang keliling.

perbanyakkan tawaf sunat.. dan berdoa.. sayu sungguh hati apabila menadah tangan sambil mata memandang kaabah
perbanyakkan tawaf sunat.. dan berdoa.. sayu sungguh hati apabila menadah tangan sambil mata memandang kaabah
pancuran emas..di bawah  pancuran emas itu, ada lengkungan simen yang mana itulah hijir ismail
pancuran emas..di bawah pancuran emas itu, ada lengkungan simen yang mana itulah hijir ismail
Hiasan dalaman masjidil Haram
Hiasan dalaman masjidil Haram
Air zamzam yang sentiasa  menyejukan tekak dan haus..
Rehat di dalam masjid sambil membaca quran..

On the way balik daripada masjid, boleh laa melontar sikit-sikit. Beli cenderamata atau hadiah untuk kawan-kawan kat rumah.
Untung sket duk jauh dari masjid ni, perjalanan yang ditempuh tu.. banyak bende yang kite jumpa.. ada kedai makan, groceries store, kedai gunting rambut, shopping mall… banyak bende laa yg ralit2.. hahahaha… bukan gi percung cari.. memang dah dalam perjalanan..

Hari ni tiada aktiviti ziarah luar.. biasanya diorang wat aktiviti tu selang sehari.. rehat dan aktiviti.. sapa yang nak ikut, boleh ikut.. sapa yang taknak ikut sebab dah biasa pergi.. boleh stay kat masjid atau kat hotel je.