Mekah

Day 5_Keluar dari Kota Madinah, Miqat di Bir Ali dan berhenti di Wadi Qudaid umrah pertama

Day 5.

Hari ni adalah hari terakhir comey berada ni Madinah Al-Munawarah. Comey tanyakan siap2 kan Ustaz Hanif tu bagaimana jadual perjalanan esok untuk persediaan comey sekeluarga. Luggage besar dah siap kami kemaskan. Cuma tinggalkan beg kecil je untuk kemaskan barangan dan pakaian semasa musafir nanti.

Kami akan solat zohor berjemaah ( tamam) dan akan jamak waktu asar dalam waktu zohor terus. Maknanya, lepas habis imam solat zohor, terus bangun dan sambung niat untuk jamak solat asar.

Lepas tu, dalam pukul 2.30ptg kami terus gerak keluar daripada bumi madinah dan berhenti miqat iaitu berniat Umrah pertama/wajib di Bir Ali. Berhenti di masjid sini, kami solat sunat tahiyatul masjid dan sunat mutlat dan terus niat untuk berihram. Kalau rasa tak yakin dengan niat yang dibuat sendiri, boleh la niat sekali lagi beramai-ramai atas kenderaan ( mutawif akan ajar niat beramai-ramai ).
Start saat itu, dah start kena jaga 13 pantang larang ( yang paling utama dan kebiasaan kita terlagha adalah memakai bau-bauan macam minyak angin, lip balm berperisa, wet tissue yang wangi & tutup muka bagi perempuan ). Yang potong kuku atau rambut atau cabut pokok-pokok atau memburu bintang tu.. in sha allah laa kita takkan tersasul.. tak pasal-pasal kene bayar dam sekor kambing.

gate masuk ke Bir Ali untuk miqat umrah selepas keluar daripada Madinah. Dah siap-siap pakai ihram dari hotel lagi dah.. niat je belum.
gate masuk ke Bir Ali untuk miqat umrah selepas keluar daripada Madinah. Dah siap-siap pakai ihram dari hotel lagi dah.. niat je belum.
Pintu masuk ke dalam masjid untuk wanita.
Pintu masuk ke dalam masjid untuk wanita.

20140405_204138
Perjalanan daripada Bir Ali ke tanah haram mekah mengambil masa selama 7-8 jam. Bergantung kepada kelajuan driver yang tekan pedal bas tu. Driver kami tu sedikit darah muda… laju nonongg je dia bawak bas. Kami lak, ustaz Hanif nasihatkan kami agar berehat atau tido je sementara nak sampai ke sana. Dan nak sampai die akan kejutkan.. Suweett sungguh ustaz ini hahahaha…

Dalam waktu magrib tu, kami sampai di satu R&R di Wadi Qudaid. Tempat dia memang untuk berhenti rehat, makan dan solat. Tandas ada je kat blakang surau tu, tapi sedikit sesak laa nak tampung berbas-bas Jemaah yang turun kat situ.
Tiap tempat yang kami berhenti mesti mempunyai sejarahnya sendir seperti di Wadi Qudaid ini adalah kisah Ummu Ma’bad yang menyaksikan mukjizat Rasulullah saw. Boleh rujuk sejarah tu kat sini :
http://tulahan.blogspot.com/2011/10/kisah-ummu-mabad-menyaksikan-mukjizat.html

Pemandangan untuk kawasan hentian rehat di Wadi Qudaid. Ustaz Hanif dah pesan, niat solat jamak takhir dan jemaah kene makan tengahari dahulu sebelum berkejar nak solat. Sebab tempat makan kat situ adalah terhad, nanti kalau dah semua jemaah tertumpu kat situ, ada yang tertinggal makan ke apa.
Pemandangan untuk kawasan hentian rehat di Wadi Qudaid. Ustaz Hanif dah pesan, niat solat jamak takhir dan jemaah kene makan tengahari dahulu sebelum berkejar nak solat. Sebab tempat makan kat situ adalah terhad, nanti kalau dah semua jemaah tertumpu kat situ, ada yang tertinggal makan ke apa.
Bangunan yang hujung kaler cokelat tu lah restoran tempat kitorang makan. Agent dah booking siap2.. Masuk, basuh tangan dan duduk bersila yer..   Bangunan kuning cair kat sebelah kanan tu, adalah surau dan belakang surau tu, tandas.
Bangunan yang hujung kaler cokelat tu lah restoran tempat kitorang makan. Agent dah booking siap2.. Masuk, basuh tangan dan duduk bersila yer.. Bangunan kuning cair kat sebelah kanan tu, adalah surau dan belakang surau tu, tandas.
Inilah hidangannya.. nasik arab talam dengan lauk ikan talapia goreng telentang dan 2 ketul ayam panggang.. lebih dari cukup untuk 4 orang makan.
Inilah hidangannya.. nasik arab talam dengan lauk ikan talapia goreng telentang dan 2 ketul ayam panggang.. lebih dari cukup untuk 4 orang makan.

Ustaz Hanif sediakan Jemaah semua tempat makan dan makan yang cukup. Bila semua dah makan dan dah solat, baru nampak dia pi makan. Sebelum tu, dia hanya jalan dan pusing tengok keadaan Jemaah lain.

Makanan yang disediakan secara berdulang, maknanya, kena sharing and caring lah. Kalau takde selera pun, sila telan juga untuk tampung tenaga yang akan digunakan sepanjang hari kita berada dalam ihram. Seb baik nasik arab ni jenis takde kuah, kering kontang.. kalau tak, abih laaa kuah jiran sebelah banjir kat kampung kite ihikss.. astaghfirullahalazimmm

Dah solat jamak taakhir Magrib dan Insya, kami pun meneruskan perjalanan menuju ke Tanah Haram Kota Mekah.
Bilamana bas hampir menggolekkan tayar masuk ke dalam gerbang kawasan Tanah Haram Mekah, Ustaz Hanif mengajak kami bersama-sama membacakan doa masuk ke Tanah Haram. Masing-masing dah segar bijik mata. Terus kami bersama-sama bertalbiah di sepanjang laluan di Tanah Haram.

Dalam bersesak-sesak di jalan besar (hotel kami berada di jalan kecil yang bas tak boleh masuk), kami turun dari bas dan menunggu Ustaz Hanif di ruang lobi hotel sambil menunggu beg besar di bawa masuk. Dah siap dibagi kunci bilik, mana yang takde masalah apa-apa, boleh naik rehat kat bilik sambil beringat mereka itu berada dalam ihram lagi. Comey kasi semua family naik ke bilik dulu untuk rehat dan comey stay kat lobi untuk cek luggage. Maybe sebab terbiasa dengan travel dan jalan banyak, jadi tak terasa mana penat tu plus eksited plus rasa bertanggungjawap untuk control keadaan membantu apa yang patut.

Berehat sementara nak settlekan luggage, bilik dan  macam-macam. Sila jaga batas-batas dalam ihram yer.. jangan lupeeeee
Berehat sementara nak settlekan luggage, bilik dan macam-macam. Sila jaga batas-batas dalam ihram yer.. jangan lupeeeee

Kami start berkumpul jam 12 tengah malam di lobi dan setelah semua Jemaah selesai dengan urusan beg dan luggage masing-masing. Penat, tapi tak terasa langsung..  Talbiah bermula apabila kami beramai-ramai memulakan langkah untuk melaksanakan rukun umrah ini.

Perjalanan yang paling bersejarah dalam hidup comey. Kami terus menuju ke Masjidil Haram dan setibanya di sana, Ustaz Hanif menunjukkan tempat mengambil air sembahyang untuk lelaki dan perempuan dan juga tandas.

Untuk melaksanakan rukun tawaf, kami wajib berada dalam air sembahyang. Selepas itu, dengan lafaz dan doa kami masuk ke pintu No 1 ( ada nombor gerbang kat pintu.. ). Oh, satu lagi.. kalau ada uncang kasut, terus bawak uncang tu. Walaupun berada dalam ihram, takde masalah untuk pakai beg galas, name tage atau pun jam tangan. Ramai yang kompius dan buang atau tak pakai terus bende-bende yang comey sebut tadi. Begitu juga dengan wangi-wangian dan juga deodorant. Boleh pakai sebelum niat ihram..

Semasa dalam ihram memang lah kita tidak boleh memakai segala jenis bau-bauan atas sebab larangan. Tetapi, sebelum niat ihram atau miqat kat mana-mana, boleh je kite pakai deodorant sebelum tu.. atau pakai wangi-wangian sebelum berniat ihram. Islam kan indah. Mana ada umat Nabi yang busuk-busuk, tak bersih dan tak menjaga kebersihan.

Comey pakai buku lipat yang ada tali tu sebagai bantuan dan pedoman comey untuk berdoa. In sha allah.. sempat baca.. sebab kita jalan sambil tawaf tu secara pelan-pelan.. da nada banyak masa untuk baca semua doa. Nak kata mata asyik duk tengok buku sampai tersasar jalan dan bahu kiri tu.. takde laah.. semua orang yang tawaf secara otomatik akan lead kita punya tawaf secara circle.. in sha allah, takkan jadi nye jalan straight je sebab duk pandang buku doa sambil jalan.

Setiap tawaf ada bacaan doa masing-masing, juga apabila bertemu dengan rukun yamani, hijir ismail dan maqam nabi Ibrahim.
Ps: jangan dipegang kaabah semasa berada dalam ihram, sebab kelambu kaabah tu ada bau wangi… juga hajarul aswad. Kawasan hijir Ismail atau dalam pancuran emas tu pun tak boleh masuk semasa buat tawaf rukun.

http://umrahmukmin.com/kelebihan-umrah/
Rasulullah saw juga pernah bersabda mengenai kelebihan pada Baitullah:
“Pada Ka’abah itu ada 120 rahmat kepada pengunjungnya pada setiap hari, iaitu 60 untuk tawaf, 40 untuk solat sunat dan 20 untuk melihat Ka’abah.”

Sudah selesai 7 pusingan, mutawif akan terus susur keluar ke tepi dan buat solat sunat tawaf. Pandai-pandai laa cari ruang sendiri. Toksah harapkan mutawif je. Amik masa untuk berdoa, panjatkan kesyukuran dan muhasabah diri di kala diri terasa sangat kerdil di depan kaabah tu.

Selesai je tawaf, terus ke laluan Marwah untuk saie. Mutawif kami tunggu kat hujung laluan masuk ke Marwah, sambil duk kira Jemaah mana yang ada dan yang still missing. Kat dalam terowong ( errr.. macam terowong sebab duk dalam bangunan gitu ) ada tong-tong air zam-zam. Disunatkan minum air zam-zam dan ada doa untuk minum air zam-zam lepas buat ibadah tawaf ( boleh cek dalam buku lipat kecil yang ada tali tu..).

Saie… pertama kali comey wat saie adalah kat tingkat bawah.. yang ada bukit dan batu.. boleh panjat naik sampai atas.. takde laa tinggi sangat.. yang bebetul puncak ada dalam pagar.. yang ada hanyalah tebing-tebing dan bukit tu sendiri dan dilapisi dengan lapisan yang berkilat dan licin.. nak elakkan orang kutip atau kikis batu bukit tu.

Cabaran saie ni bagi comey sangatlah besar. Satunya, jarak dan satu lagi… tapak kaki terasa kemek.. hahahah.. seriesly.. dari awal sampai laa ke habis, mulut gatal nak tanye ustaz, takleh ke saie kita pakai slipar?.. tapi.. ternyata Allah tak izinkan comey tanye.. memang samada terlupa nak tanya, atau memang tak tertanya terus. Allah hanya nak bagi sedikit ujian je.. dan comey dah stat nak takwil itu ini.. Astaghfirullah… Jadi, lapangkan dada, teruskan membaca doa di setiap perjalanan saie dan niat lillahitaala. Kerana Allah taala.. Amin.
Ps: gunung duk tarah takde lak nak ngomel2.. jalan sana sini nak putus kaki takde laa nak ngomel2.. isk2.. Ya Allah, kau terimalah taubatku ini.. amin.

Tak banyak gambo yang comey snap masa buat umrah.. sebab nak focus dekat ibadah. Tapi ini adalah bukit marwah. Boleh duduk, solat, dan berdoa kat sini. Maybe sebab kami buat umrah pagi-pagi hari, jadi, jemaah kurang ramai. Jadi banyak laa tempat lapang yang ada.
Tak banyak gambo yang comey snap masa buat umrah.. sebab nak focus dekat ibadah. Tapi ini adalah bukit marwah. Boleh duduk, solat, dan berdoa kat sini. Maybe sebab kami buat umrah pagi-pagi hari, jadi, jemaah kurang ramai. Jadi banyak laa tempat lapang yang ada.

Alhamdulillah, habisnya saie, terus Ustaz Hanif bacekan doa untuk bertahalul.. dah siap bawa gunting kecil dalam beg sandang.. potong je rambut sendiri dan lepas tu, barulah disunatkan untuk tolong potong rambut orang lain. Jangan main sorong je tau.. nanti kene paw.. kalau niat nak bersedekah tu takpe laa.. banyakkan sedekah dan jangan mengungkit.

Dah habis saie 7 kali dan bertahalul atau bergunting maka jelas lah sudah satu ibadah umrah untuk diri kita.
Dah habis saie 7 kali dan bertahalul atau bergunting maka jelas lah sudah satu ibadah umrah untuk diri kita.

Comey sangat happy.. penat tapi gembira.. Alhamdulillah.. berjaya akhirnya comey menyudahkan ibadah umrah ini, dengan niat daripada diri sendiri.. bukan sebab ibu bapa atau duk ikut2 orang. Comey buat sebab comey hendakkan ibadah ini menjadi satu lapisan dalam diri comey. Lapisan yang akan membendung comey daripada menghampiri sifat-sifat yang berdosa dan comey nak kekalkan apa yang comey sudah amalkan bila berada di tanah haram ini. Huhuhuh..

Masa ni barulah perasan kesilapan diri. Baru lah sedar.. kesedaran dan pemberitahuan sudah sentiasa di beri.. apakah yang halal.. apakah yang haram.. apakah yang betul.. apakah yang salah.. tapi.. tak diamalkan.. buat tak kisah.. tak nampak dosa membukit dan menggunung.. Alhamdulillah… sekurang-kurangnya.. hidayah hadir dan datang.. walaupun lambat tapi belum terlewat.. subhanallah…
Comey sekolah agama 5 tahun!.. belajar Bahasa arab.. masuk kolej islam 3 tahun.. ruginyaaa hidup comey.. abis sekolah dan kolej.. tutup buku.. agama yang belajar.. stakat nak lepas pada periksa je.. tak buat amalan.. Ya Allah… ruginya hidup aku. 😥
Dunia.. kawan-kawan.. tv.. musik.. keberkatan hidup.. hemmm…

Dalam riwayat Al-Bukhari, Rasululluh SAW telah bersabda yang bermaksud :
”Satu ibadah umrah sehingga sampai umrah lainnya adalah sebagai pelebur (dosa) di antara keduanya. Sedang haji yang mabrur tidak mempunyai balasan kecuali syurga”.

Ibadah umrah yang pertama comey dan rombongan dapat habiskan lebih kurang pukul 3 pagi.. Mutawif bagi kebebasan kepada para Jemaah samaada untuk terus pulang ke hotel atau boleh tunggu subuh kat masjid.

Comey dan emak dan beberapa Jemaah lain, turun pergi ke tandas dan ambil air solat yang baru. Segarkan badan sambil menunggu subuh di dalam masjid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s