Mekah

Day 6- Mekah

DAY 6.

Balik daripada masjid selepas subuh, kami bersarapan dan kemudian naik ke bilik untuk bersihkan diri dan beristirehat. Waktu zohor, kami sambung balik pergi ke masjid.. selagi larat jalan dan takde kesulitan apa-apa.. sila gagahkan diri menghadirkan diri solat di Masjid. Walaupun ustaz cakap, pahala beribadah di Tanah Haram Mekah adalah sama dengan pahala beribadah di Masjidil Haram, tapi feel dia lain. Alang-alang gi masjid, boleh buat sunat tawaf gak. Tapi kalau penat atau rasa badan tak sihat, toksah laa gagahkan diri.. elok-elok sihat, kang tak pasal-pasal jatuh sakit.. lagi susahkan orang keliling.

perbanyakkan tawaf sunat.. dan berdoa.. sayu sungguh hati apabila menadah tangan sambil mata memandang kaabah
perbanyakkan tawaf sunat.. dan berdoa.. sayu sungguh hati apabila menadah tangan sambil mata memandang kaabah
pancuran emas..di bawah  pancuran emas itu, ada lengkungan simen yang mana itulah hijir ismail
pancuran emas..di bawah pancuran emas itu, ada lengkungan simen yang mana itulah hijir ismail
Hiasan dalaman masjidil Haram
Hiasan dalaman masjidil Haram
Air zamzam yang sentiasa  menyejukan tekak dan haus..
Rehat di dalam masjid sambil membaca quran..

On the way balik daripada masjid, boleh laa melontar sikit-sikit. Beli cenderamata atau hadiah untuk kawan-kawan kat rumah.
Untung sket duk jauh dari masjid ni, perjalanan yang ditempuh tu.. banyak bende yang kite jumpa.. ada kedai makan, groceries store, kedai gunting rambut, shopping mall… banyak bende laa yg ralit2.. hahahaha… bukan gi percung cari.. memang dah dalam perjalanan..

Hari ni tiada aktiviti ziarah luar.. biasanya diorang wat aktiviti tu selang sehari.. rehat dan aktiviti.. sapa yang nak ikut, boleh ikut.. sapa yang taknak ikut sebab dah biasa pergi.. boleh stay kat masjid atau kat hotel je.

Advertisements

2 thoughts on “Day 6- Mekah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s