Khatamandu

Part 3- Tikedhunga – Ulleri

Alhamdulillah, dapat tido lena walaupun tido kejap je. Dah siap2, kami check out. Breakfast hotel kami request utk bungkus take away. Amitabhachan dah ambik tiket bas kami ke checkpoint Birethanti. Kat situ diorg akan collect info kita nyer TIMS & ACAP ( yang ni agent dah settlekan.. all in dengan package tu.. cuma bagi kat dia gambaq kita tu je untuk dia tampal kat kad tu)

20181204_111137

Perjalanan dari Nayapul ke kaki gunung Annapurna rupa2nya jauh gile.. fuhhhhh.. ingatkan town kat sebelah jer.. rupa2nya naik bas saja kat 6 jam.. dengan jalan nye halfway adalah off road.. serupa goyang inul duk dalam bas… tak mabuk sebab bas tu tak laju pun.. macam biasa, sentiasa ada orang yang hop in dan hop off bas ni.. kalau express, mau 3 jam dah sampai…

Tengah2 jalan kami berenti ala2 rnr diorang lah.. tepi lereng gunung ganang dan sejuk yakmat hehehe.. kami order tea nepal dan makan packed breakfast hotel tadi.

Dah sampai kat check point tu, ada mat salih sepasang turun dan start jalan. Batchan kami cakap, jangan turun dulu sambil lenggang lengguk kepala dia… kami macam.. okey.. dalam hati apesal mat salih tu turun ehhhhh… kirenye dah pasang niat “nawaitu saumaghodin…..hehehe”

Rupa2nya, bas kami tu anto kami sampai kat pintu hutan… maknanya tadi, si mat salleh tu akan berjalan lah meredah off road tanah merah menapak sambil pikul anak badak dan berjalan selama 6-8 jam… Kami lak jalan dalam 2 jam je.. dah sampai kat guest house utk berenti tea break, solat dan makan jugak..

Anak badak 2 ketui yang warna merah tu porter yang pikul… comey try angkat.. tak begerak oiii.. mau terkensot tulang belakang ku kalau pi pikul jugak.

Part ni drama sket.. kami tak tau yang local arrangement once kite menginap di guesthouse diorg, kita wajib amik meal.. dinner lah pendek critenye… kitorang dah kenyang makan kan bawah tadi… taknak laa amik meal.. just nak beli air panas je buat minum kopi.. rupanya mendatangkan kemarahan kat owner guest house tu… dah kenyangggggg mana nak sumbat lagi pakcik ooiii.. si amitabachan tu comey tengok kembang kecut besar kecik je… padan duk sengih2,.. hadoi laaa… duk explain dgn pakcik nepal tu macam ayam ngan itik dah…

20181204_133734

20181204_145640

Perjalanan tak terasa letih pun, sebab asyik dengan pemandangan lereng gunung yang subhanallah cantiknya… kadang2 ada laaa bau semerbak taik2 kambing ngan lembu yang bekeliaran kat sini.. tapi most of the trail, memang memukau hati dan best jalan sambil layan perasaan.

1st night kami stay sini.. majestic guest house.. free wifi & free kene marah ngan owner guest house hahahaha… memori daun pisang betul laa… tercalar jap hati nan gumbira..20181204_163734

last resort… taknak cari gaduh.. walaupun si belalang dah nak tukar kaler warna hijau dah hahaha.. diorg beli meal apa ntah… okey laa dari takde amik apa2 langsung… kalau lah si agent tu ada depan muka.. mmg comey carut berdas2… ada ke tak inform kite awal2.. mana la kite nak tau custom kat sini yang macam2..

Malam tu.. lepas mandi hot shower puas2.. layan wifi je.. pastu tido awal.. esok kabarnye kene jalan jauh lagi…

Btw, bilik ok laaa… kami bawak sleeping bag sendiri.. jadi.. takde laa rasa kembang dagu sangat sebab paham2 je laa tempat macam ni.. takkan nak expect diorg tukar cadar ngan sarung bantal untuk every guest… sejuknye sampai ke tulang yang paling ujung skali tu.. eheks.

tbc…

Khatamandu

Part 2: Kathamandu-Pokhara

Day 1- KUL- KTH

Alhamdullilah.. selamat landing kat airport Kathamandu.. pendapat comey tang airport diorang adalah tak hectic, slow and steady je.. tourist lain pun takde lah berkepul2 datang ke nepal on that day.. boleh kata line immigration untuk foreigners tu tak busy langsung… pegawai diorg pun baik je.. senyum2.. ramah tamah… dah cop degang passport tu.. gi collect bag…. by the way… comey bawak beg luggage.. yang bertiga lagi pikul anak badak… so, diorg duk bahan comey sbb sepanjang masa duk heret beg ada tayar tu…

Lepas tu.. jalan ke depan sket utk beli sbb si memerang nak beli simcard nepal… reporting kenalah hantor hari2… yer dak… harga tak tau.. dah tak ingat… pastu, kitorg amik teksi yang bersepah2 kat luar tu.. dah deal elok2… dapatlah 700rp shared 4 orang… dalam 7 hengget sorang…  kami straight pi ke Hotel Pilgrims, Thamel road.

See.. betapa sunyinye laluan turun dari kapalterbang, pastu nak menuju ke area baggage claim.

20181202_150436

Ni rasanya tempat diorg mendobi pakaian, sebab nampak kakak ngan makcik2 duk pulas2 pastu hempas2 kain yg diorag dah perah tu… macam dewan apa ntah tempat basuh kain diorg nih.. amazing…20181202_160544

Bawah hotel kami tu, ada cafe coffee nih.. best je minum kopi sambil borak2 mengenangkan nasib yang laluu… hahaha… by the way.. kami dah deal dengan sorg agent (walk in je) utk ambil packgage hiking ABC.. sambil2 survey, jumpa package yang ok dan sesuai, then bayar terusss… All in package per person RM850 ( guest house + porter aka guide 2 orang.. makan minum excluded )20181202_20422620181202_205604

Thamel road ni sangatlah berdebu.. macam padang pasir pun ada.. huhuhu.. seb baik comey dah beli facemask siap2… kejap2 jadik ninja… tapi, orang dia slamber je takde pakai apa2 filter… filter original iaitu bulu idung diorang sahaja.. kalau lah diorg boleh scan paru2 tu.. gamaknya nangis tengok paru2 yang bekebukkkkkk asap.. huhuhu20181203_091452

Pemandangan dari atas hotel Pilgrim, hotel ni ada sediakan light breakfast.. jadi, sebelum bertolak ke Pokhara, isi perut dulu dengan roti 2 keping, planta & jem, telur rebus atau omelette style.. pisang sebijik!20181203_091504

Day 2- Kathamandu- Pokhara

Huh.. lepas ni, lengan comey akan kattang sebab heret luggage tu dari celah2 lorong thamil road ni keluar ke jalan besar… dan dari sana kami akan ambil teksi untuk ke perhentian bas ke Pokhara.. Teksi tu pun main tahan tengah2 jalan camtu je… ala-ala tuk tuk gituu….

Lebenarnya, bukan perhentian bas pun, sebab kami naik van panjang yang mcm coaster tu.. magicnya, dia punye seat adalah unlimited hahaha.. sebabnya, rupanya sepanjang jalan akan ada org hop in and hop off… dan kalendan van ni akan  jadik tukang siren jerit Poharaaaaaaaa… Poharaaaaaaaa utk pickup sesapa yang nak naik… satu line seat dalam van tu diorg boleh sumbat sampai 6 orang… siot betul.. kebas bontot woiiiiii sebab duduk tersepit mcm tu… nak duk ganas2 kang, atuk merangkap moyang tersepit jugak kat seblah… nantiam betul… len kali.. kalo korang amik pakej sendirik cari, clarify bebetul dengan travel agent tu.. ni nak bergaduh kang, dah duk dlm van dah… dengan si guide tu yang reti senyum je.. cakap lebey2… enggak pahamm…

Perjalanan dari Kathamandu ke Pokhara lebih dari 8 jam… dari terang.. sampai lah malam.. adoila stress.. dengan lapar mcm ghimau nyer… mana laa lalu nak makan kat tempat2 yng diorg berenti tu.. beli jajan ngan air dlm tin je… pastu buah2… nak nasik!

Dah sampai kat Pokhara.. kami pun turun laaaa.. dengan harapan, sampai depan hotel terus lah… rupanya idok… pastu si guide tu dengan tak cerdiknya cakap jalan kaki sampai kat depan.. dah laa malam2.. dengan kereta bus mcm2 lalu lalang kat jalan laju bedecung2… hati sudeh cuak… si belalang selaku bapak tiri trip pun settlekan problem tu.. dia amik satu teksi comel, pastu sumbat kami 5 orang.. plus driver jadi 6 orang.. plus beg mcm anak badak lagi.. Ya tuhannnn.. kennot brain at all.. kene ketuk tu satu hal.. yang paling takleh nak digest.. pintu takleh nak tutup sbb overload.. mmg tak muat.. sardin pun elok lagi sbb ada ruang2 untuk kuah… ehhhhh…

Lepas tu, geng2 teksi nepalrina ni bersatu tenaga, tolak pintu teksi tu belah kiri kanan, dan berjaya tutup.. si dharma (kaminyer guide yg mcm siput sedut punye reaction tu) dia tu dah laa panjang… i mean.. more than 180cm kutt… dengan beg besau tu.. dilipat2nye budak tu oleh geng2 teksi tu…

Demi tuhan, kalau comey jumpa lagik driver teksi tu datang Malaysia (sebab dia cakap dia penah keje kat malaysia), comey report dia dekat Immigresin! Huh! Mentang-mentang kite datang tempat dia.. abih2 kederat dia ketuk kite… okeh.. done bebel

Pendek crite.. kami sampai laa dengan selamatnye… alhamdulillah… takde yg patah riuk.. hotel tu dekat je yang sebenarnya…tapi still kene ketuk 500 rupee.. nantiam betul…

Dah check in.. kami stay dekat Romantica Hotel,  walaupun namanya romantik,, tapi bilik & hotel takde lah romantik mana… hot shower takde lak tu… kut kami yang tak reti nak pulas2 tombol dalam bathroom tu tak sure lah..  kami merayap jalan2 ke pekan pokhara tu dinner. Kami menuju ke Pokhara Halal Food Land.. dekat dengan lake area.. location.. google ajah..

Menu utama adalah nasik beriani.. lepas tu momo.. momo ni macam dumpling gitu.. memerang, belalang & saky order nasi beriani kambing & ayam… comey lak oder makan nasik goreng cina.. dengan telur dadar… karbo loading for tomorrow journey kununnye… dah laa dinner kul 9 malam.. kalau kat sini, 9 malam tu basically dah tengah malam dah..

Dah kenyang2, balik hotel untuk kemaskan barang2 utk start hiking. Since kami sewa 2 orang porter, jadi kami share barang2 untuk 2 orang sumbat dalam 1 beg hiking saky. Memerang share dengan belalang 1 beg hiking.

Beg luggage comey, kami tinggal kat hotel since nanti balik akan stay di hotel yang sama jugak.

tbc…

Part 3- Tikedhunga – Ulleri

Gunung Ganang · Khatamandu

Part 1: Permulaan Cerita – ABC DEC 2018

Lama betul perancangan trip ABC Kathamandu ni..

Semuanya bermula dengan tok batin memerang hahaha… comey dengan memerang ni attend satu kursus anjuran pejabat comey. Masa tengah2 kursus tu, memerang ni asyik nauu dengan telefon dia.. duk berbalas2 text.. comey pun intai lah…

Amboi2… diorang ada subgroup pulak… isk3… dengki.. takleh jadi.. kene tinggei nih… dan dan tu laa si memerang pasang racun.. Amacam, nak join trip to ABC tak..?

Info trip ni tersangatlah dangkal. Sebab memang takde dalam to do list before i grown old pun. Tapi dun worry, trip ni ada si nakal belalang, tok batin si memerang,  always jelita miss saky & budak gemuk sepanjang zaman iaitu comey. Asalnya berenam… yang kelima & ke enam short circuit.. jadilah korum tetap hanya berempat… lantak lahhhhhh

Bermulalah ticket hunter.

Tiap2 kali ada promo AA atau Malindo atau MAS, mesti laju je jemari tu belek2 tix price.

Nak di jadikan rezeki, kami dapat sambar tix flight Malindo pada bulan Dec ini. Yayyy, kite cari santa kat sana yer… ngekkk

Tix Price Malindo – RM 1036.38 (return)

Travel Insurance- RM42.48 (ni beli dengan malindo je… coverage dia OK & ada cover medical evacuation.)

Domestic Tix MAS – RM 180.00 ( return)

Total : RM 1,256.28

Any kind of travel insurance can do. Sebenarnya, kalau ikutkan pembacaan, travel insurance ni tak penting bila takde apa-apa terjadi, yang mana kita duk doa sentiasa semoga dijauhkan dengan perkara-perkara yang tidak baik.

Tapi, kunun laa kita jenjalan, tetiba gunung berapi meletus macam yang terjadi kat Bali tu, tak ke ngeri? Jadi, untuk kita rest assure, sila ambik travel insurance yang tak berapa hinggit tu.. tiket ribu riban boleh beli, insurance yang tak berapa sen tu duk wat kedekut ntah apa-apa lak. Heh! bebel plak makcik.

Done beli tiket. So, nekad lah kiranya ni.

Pelan-pelan carik barang-barang kelengkapan winter dan hiking. Apa yang wajib ada dalam beg.. dan tak patut bawak time travel.. nak ngelakkan berat belebihan katanya..

Bekal makanan haruslah ada.. tak banyak pun… wajib bawak.. kut laa tekak takleh nak bekawan sangat dengan menu nepal.. sambal bilis wojibbbb bawak, roti2, canned food, instant food, 3 in 1, biskut cokelat bagai…

Lagi satu, sila lah carik kasut yang bagus.. whether tight, cushion support & multi terrain. Sebabnya, korang akan jalan berjuta-juta kilometer dan macam2 jenis tanah yang bakal dipijak.. dari bertar, berpasir, berbukit, bertangga, berakar, bersalji, belopak dan macam2 lagi… fuhhhh.. jadi a good shoes is a must… kalo tapak kaki ang kebal mcm shrek tu takpe lah.. pakai kasut tapak nipis mcm hapa pun boleh jalan jer… mcm kami nyer guide aka porter.. pakai kasut macam nak gi hantor buku kat library je.. kasut canvas yang tapak nipih tu… tabikkkkkkkkk..

Kami pergi tak pakai pakej. Sepertibiasa, redah je laa…. tapi takde laa redah buta2… baca and selam2 dulu apa yang patut…

Oh.. Visa.. nak masuk nepal kena apply visa.. tapi tak susah pun.. semua online.. sediakan gambar visa nepal ( gi kedai cakap je nak pi nepal.. diorang akan printkan ikut size yang required. )

By the way, apply visa online ni tersangatlah convenience. Attached gambar kita, then isi lah segala details yg diorg nak tu.. macam biasa lah, tix pergi & balik dah ready, hotel pun dah booked.. dah isi2 bagai.. print copy application visa online kita tu.. just hulur kat pegawai imigresen diorg utk diorg cop & and print dalam kita nyer passport. Takyah gambar hardcopy pun.. diorg pakai gambar online yg kite attached dlm sistem tu je… ( menyosal haku print gambar tu banyak2.. pakainye 2 keping je…denggggggg.. dah laa print muka besau gedabak!) Bayar kut RM pun boley… dlm seratus hengget gitu…

Ni adalah last meal kat epot sebelum depart to Kathamandu.. hehehe… feveret budak gemuk forever!

Teruja naik aero train nih… hehehehe… jakun lantaklah…

Okey.. kami boarding duluuuuuu.. jumpa di lain page ngeh3…

Part 2: Kathamandu-Pokhara

Apa-apa saje lah

Ku tetiba teringat

Rupanya ada travel trip yang comey lupa nak nulisnya.. isk2…

Trip to Krabi, Pattaya dan Hadyai..  ( April 2017 )

Gambaq2 of course ada lagi..

Kene gali balik iti yang comey pakai last trip.. Of course laaa, comey and the geng design sendirik iti tuh…

Satu lagi.. to Jeju Island… yang ni fresh lagi.. sbb gi sana time winter yang delayed sampai bulan 4…

will come back !… hehehehe

 

 

Apa-apa saje lah

I just want to be happy…

Disember 2017- titik tolak comey ambik keputusan yang besar dalam hidup comey. Setelah pelbagai masalah dan pancaroba penderitaan mental dan fizikal.. comey nekad untuk berpisah. Keputusan ini comey ambil setelah comey hadam, telan dan kisar segala macam situasi, yang mana end resultnya comey sangat tidak bahagia. Sentiasa berada dalam kehidupan yang kelam, tidak lagi dapat menjadi diri yang sebenar, memendam rasa dan menjeruk hati.

Januari 2018- perbincangan yang pada awalnya berjalan lancar, menjadi huru hara disebabkan oleh jolokkan syaitan berambut hitam oleh orang kiri kanan. Melepaskan secara bermaruah tidak lagi menjadi pegangan. Sebaliknya, andai comey ingin dilepaskan, dia menuntut bayaran gantirugi berpuluh ribu dari comey. Saat ini, comey nekad dan bersyukur, kerana wajah sebenar lelaki ini yang di kelabui oleh santun dan budi bahasa di hadapan orang lain sangat dusta sebenarnya. Bukan perkongsian perhubungan yang menjadi jantung keluarga, sebaliknya memeras dan mengambil kesempatan atas perhubungan. Tiada kerjasama sebaliknya hanyalah sebagai alat untuk digunakan untuk menekan dan menyenangkan hidup dia.

Februari- Comey nekad.. akan tabah menunggu sehingga melebihi 4 bulan yang mana tidak bersekedudukan dan tidak menerima nafkah, comey akan failkan cerai taklik. Untuk membayar dia, tidak sama sekali. Kerugian apakah yang ingin dituntut! Semoga Allah bagi pembalasan untuk dia kerana mengkhianati amanah tuhan dan amanah ibu bapa comey.

Sehingga saat ini.. kes mahkamah masih lagi berjalan. Comey sentiasa berdoa agar perpisahan ini di permudahkan oleh Allah. Comey berdoa agar pengakhiran perhubungan ini tidak menutup pintu hati comey untuk hidup lebih bahagia.

Hanya diriku yang tahu.

Hanya diriku yang rasa.

Hanya diriku yang ditipu.

Aku redha.

 

PS: don’t ever judge me if you not even know me..

 

Apa-apa saje lah

Chili Fried Onion

Ada sekumpulan penumis bawang detected.

Yang amazing race nya, diorang punya circle tersangatlah luas coverage area. Whatever happen kat daerah lain, kompem news tu akan circulate dengan jayanya dekat daerah comey. Waima hal tu lansung takde kene mengena dengan batang hidung diorang ataupun bersangkut paut. Cemerlang kan…

Comey rasa lah.. diorang ni banyak masa luang kut… takde keje hakiki yang sepatutnya mengguna pakai otak diorang yang di bayarkan gaji itu… isk3…

Perangai macam pondan.. aihhhhh…

So, penumis2 bawang bekenaan biasanya akan buat sebaran am mengenai cerita-cerita peribadi orang… achievement atau failure… but most that I hate it, whenever they reka-reka cerita then petik2 nama orang lain.. huh… boleh buat gelegak hati.. fitnah tu sajat oiiii… fitnah…

Orang jenis macam ni comey takkan pegang buku.. or takkan jadi sohabat kecil ku.. takpelah sekadar kawan atas angin macam tu… tak mo jadi buddy.. wat rosak akidah je… you say hi, I say hi back.. not more than that. Tak rugi pun kehidupan.. Yup.. tak rugi…

Okeh.. Next trip.. ABCDEFGHIJK……… cer teka2… hehehehe..