CBL · Gunung Ganang

CBL2020- 2.0

Alkisahnya… last March comey and the geng sempat laaa menghiking di Chemerung-Berembun-Langsir (CBL), Chemerung, Dungun, Terengganu. Comey hanya joint venture event anjuran rakan sepejabat ni haa… Trip ini adalah selama 3 hari 2 malam.

Sebenarnya zaman comey dolu2 dah penah datang sini.. tapi masa tu, kubis bebenauuuu… takde prepare apa-apa.. ada kawan sauk join, comey pun OK jommm.. pastu seharian jalan.. kaki kebas2.. on the way turun.. kaki dah takmo cooperate terus… kejung krem hehehe.. heret jugak laa kaki tu walaupun perasaan sakit tu macam siksanamatey… tapi ok laa.. selamat sampai jua akhirnya… okeh.. settle citer past tense!

Trip yang comey joined nie di khabarkan trip kayangan sket hahaha.. jadinya, line-up tak perlu pikul ration.. siap dapat beg souvenir quechua 10L yang penuh ngan jajan sorang satu. Bahagia kan! Wehuuuuu takyah pikul beras minyak kubis dan segala mak nenek isi perut dapur.

Quechua Arpenaz Backpack 10L – Pink – MHL Services
cantik beg nyer..

Walaupun trip ni bagaikan trip kayangan, still kene bawak barang-barang personnel laaa.. kalau takmo tido kat fly company, boleh pikul tent sendiri yang mana comey takkan laa.. hahaha.. tido laa mereput kat bawah fly tu sambil sharing dengan yang lain-lain..

Check List Barang-Barang :

  1. Tshirt & Hiking pants
  2. Kasut getah & stokin – comey pakai kasut hiking proper.. tapak kaki comey kennot go laa ngan kasut getah.. skali terjun atas akar kayu, rasa macam dah takde tapak kaki begegar sampai ke tulang hahaha
  3. Stongan atau sarung lengan untuk gegels.. tutup aurat helok2 yer… benda bukan berat sangat pun, jadi comey bawak extra..
  4. Water bladder + isi air siap2..
  5. Hat- taknak pakai pun takpe.. sbb takde trek yang matahari tegak atas kepala.. pokok2 semua helok memayungi..
  6. Face towel- yang ringan jer… taknak bawak pun takpe
  7. Towel- ringan & cepat kering
  8. Sleeping bag
  9. Jaket- pun rasanya tak perlu kat CBL.. takde laa sejuk sangat kat ataih tu… kalau sleeping bag dah tebal.. boleh skip
  10. Rain cover- cari yang murah2 & pakai buang.. sebab malas nak lipat helok2 & simpan… bendanya nipis.. mau mereput dulu before pakai next trip
  11. Energy bar/ gel
  12. Fordable food storage & mug ( senang kalo korang nak google)…
  13. Plastik sampah besar & tebal ( untuk isi beg masa kita unpack barang2… senang comey humban semua kat dlm tu… beg tak kotor.. kalau hujan pun barang2 maintain kering)
  14. Toiletries
  15. Small waterproof bag
  16. Sandal
  17. Sleeping mat ( untuk elakkan urat kejung sebab landing atas akar kayu)
  18. Ubat-Ubatan
  19. Telekung Solat
  20. Headlamp & powerbank (headlamp comey jenis yang rechargeable tu.. so takyah bawak bawak bateri spare)
  21. Jajan-jajan

Untuk pengetahuan korang, trek CBL ni cantik je.. takde becak bekubang dan pacat pun macam rare speceis je.. alhandulillah.. jodoh comey nge pacat sangat jauh.. kami langsung tak selisih muka hahaha.. syuhhhhhh3… pi jauh2… Abis je trek yang cantik, trek spiderman muncul… kattang habis kaki tangan duk paut akar kayu batu sungai bagai plus galas beg gabak tu..

Lagi satu.. water source nye sepanjang trek… jadi kalau malas nak pikul air bekal, boleh sedut air sungai tu je.. fresh! Bukak dapur, masak air & minum air kopi panas berasap.

Settle bahagian preparation barang-barang… next step.. prepare hati dan perasaan pulak.. ehhhhhh… #engom prepare fizikal la plak.. kang pancit tengah-tengah hutan tu sapa yang nak layan… zambie takde ni hahahaha.

-tbc-