Apa-apa saje lah

Jenjalan di Bukit Fraser- Pahang

Day 1

Ni ceritanya pada musim Raya Haji baru-baru ni. Kami sekeluarga yang di mastermind kan oleh akak ipar comey yang ohsem, booked rumah penginapan TNB di Bukit Fraser Pahang.  ( Kami memang suka memaksimumkan penggunaan faedah-faedah yang TNB bagi kat pekerja diorang.. muahahahaaaa).

Dulu-dulu masa remaja, comey dah pernah pergi ke area Bentong ni untuk camping dan main white water-rafting. Tapi, bila dah lama-lama tinggal jalan,  pulak tu jadi ketua konvoi yang tak rasmi ( of cos laa jadi driver merangkap pengguna waze tegar) memang hadap waze tu lah jadik pedoman tunjuk arah dari pantai timur.

Gedebuk gedebak, dekat 6 jam jugak kesudahnya baru sampai puncak bukit fraser nie. Takde apa-apa yang menarik sepanjang perjalanan daerah Bentong tu. Kut ada pun, dusun-dusun durian musang king yang tak menjadi ( tutup dusun) dan adalah makcik-makcik yang duk menjual nangka madu yang ulas dia besar-besar penumbuk tauuu.

Okeh. Udah sampainya di simpang utama tu, dont worry be pening.. sebab kat situ adalah dalam 30 minit duk berpusing-pusing susur jalan tepi bukit macam ular kena ketuk. Selekoh dah laa tajam-tajam, lepas tu dia punya jalan ngam-ngam soi je muat 2 kereta. Ngeri gile tau…

Insha Allah, takkan sesat nya dalam usaha nak mencari rumah penginapan tu. Walaupun dia punya jalan berlingkar-lingkar, hakikatnya straight je jalan tu.. takde simpang kiri dan kanan. Kalau jumpa simpang pun, tembus jugak kut celah-celah mana. Abis teruk pun, jalan mati. Simple kehidupan atas bukit fraser ni. Kedai mini market ada lah 2 biji. Tu pun barang-barang very limited edition. Barang basah takde terus ( or kami tak jumpa). Takde pasar kat atas ni.

Rumah tu located di Pine Resort, Fraser Hill iaitu hujungggggggg nun di sana. Memang kalau terlepas simpang, boleh terus turun dari Bukit Fraser dan kene harung naik 30 minit yang derita.

Ceritanya, Pine Resort tu banyak owner. Means, ada pelbagai syarikat yang beli unit rumah penginapan tu dan under maintenance diorang. So, ada rumah yang elok dan cantik, dan ada rumah yang subhanallah ngeri. Boleh buat penggambaran entiti terbang atau diintai entiti ngeri.

Jadi, kami bawak banyak stock ration untuk dimasak sepanjang kami menumpang di bukit fraser nih. Macam-macam ada, pendek kata actually, the real mini market was in our car hahahaha (pehal ngko tetiba mengomputehkan diri nim? cehhhhh ). Ada menu Western, Eastern and Norwegian ( hahahaha, yang ni comey reka).

Hari pertama tu, mak comey dah bawak bekal lunch siap2, nasi minyak beras basmathi & nasi putih dengan gulai ayam kampung meletop & ikan goreng & sambal belacan & sayur goreng & ikan kering & sotong goreng merah & ulam2 & telur asin. Sila mengucap!

Next, menu grill & BBQ. Comey mengamanahkan my big bro and big sis untuk prepare semua bahan bbq iaitu semestinya kambing bakar & ketiak ayam & kebab sosej & mcm2 frozen food.

Next, menu steambot, yang mana comey personnaly give my chef touch untuk prepare semua bahan-bahan steambot ( sup, tempah kat restoren dan frozenkan.. balut dalam surat kabar, letak dalam container.. berminggu2 pun boleh tahan tau).. dan segala mak nenek bebola dan sosej. Sayur takde.. cendawan tertinggal kat umah. Hampagas! Tak healthy langsung sebab takde sayur. Kenapa tak beli sayur kat Taman Flora ( Kebun ) kat sana.. melah oiiii, yang ada kubis bulat  ajaaa… buah oren 2 bakul dan ubi manis 1 bakul.. ooppss, serta tomato cherry yang diimport dari cameron highland. Tak best langsung pilihan sayuran yang ada.

Yang lain, macam biasa lah.. meggi dan sardin. Makanan goreng-goreng.

Day 2. 

Kami menyambut Hari Raya Aidiladha dalam keadaan yang sederhana dan bersemangat. Bangun awal pagi dan bersiap-siap ke masjid seawal jam 8 pagi lagi. Sebenarnya tak sure yang masjid kat sini start solat pukul berapa. Jadi main serkap je lah keluar pukul 8 tu.. sebab tak pernah dibuat orang lagi solat raya pukul 7.30 kan kan kan. Alhamdulillah, ramai jugak lah jemaah yang terdiri daripada penduduk kampung dan jugak pelancong dalam dan luar. Penuh melimpah sampai ke porch. 3 ekor lembu dan 5 ekor kambing ditumbang kan pada hari itu. Kami tak merasa mana lah daging korban tu. Banyak duk kat rumah dan segan hehehehe..

Balik rumah lepas solat, bedal nasik lemak mum handmade yang meletop 2nd time. Memang membuntal je lah kerjanya.

Aktiviti utama masa cuti adalah, tengok tv , tido dan main badminton hahahahaha… penyucian badan namanya.

Bosan-bosan petang-petang, boleh laaa hirup udara segar di taman awam. Cukup besar dan selesa untuk lepaskan anak-anak buah yang energy level tak pernah nak surut tu. boleh rental basikal dan pelbagai game lain. Sila ambil peluang ni untuk sedut oksigen tepu dalam-dalam.

Day 3.

Tracking route agak banyak untuk kaki explorer. Comey suka je, tapi takde geng. Ada geng, tapi si sloth adik comey tu.. huhuhuhu. Btw, pagi-pagi buta comey pi round-round keliling bukit tinggi ni. Just bawak pelan2 sebab jalan sangat sempit. Maybe muat sebiji kereta jer.. kalau bertembung, kene salah satu berhenti dan bagi laluan.

So, google 3 saat mana patut pergi, comey decide nak pi tengok air terjun Jeriau. Kalau dalam waze dalam 15 minit je.. tapi, dia punya pusing-pusing tu.. fuhh…. ingat dah turun kaki bukit ke apa jeriau nie… memang menurunnnn je kereta tu… takde naik bukit. Heran jap.

Disebabkan masih awal pagi ( kul 8 lebih awal sangat ke.?), takde manusia waima seketul pun di hutan lipur tu. Sunyi bening betul. Kami pun jalan je laaaa sampai ke hujung. Takde jauh mana sangat pun, area air terjun tu boleh dikategorikan sebagai kecik je benornya. Kalau nak piknik sangat sesuai, dengan udara sejuk2 susu gitu, kawasan air terjun pun cetek je.. insha Allah kalau ibu bapa bawak anak2 tu, takdelah sesak nafas kut anak terbabas main kat tempat dalam ke apa.

Dah cek in kat Jeriau, kami cek out balik. Nak prepare menu untuk lunch hari ni, iaitu steambot yang segala jenis sayur mayur comey tertinggal dekat peti sejuk rumah kui2. Barang-barang frozen tu pulak penuh satu peti sejuk. Bala betul. So, kamu bedesup hidup kan enjin kereta dan cepat-cepat pegi cari kebun sayur. Engkau ingat mentang-mentang cuaca sesejuk cameron highland, mesti imagine kebun sayur kehijauan tunggu masa nak petik je kan? huhuhuh, takde sayur-sayuran segar! Sekian. Yang ada setakat kubis bulat je. dengan keledek yang tak fresh. Dan tomato ceri yang encik bangladeshi tu claim diimport dari cameron. Hah!

Beli je laa tomato ceri tu satu bekas 5 hengget. Elok je, manis.

 

Day 4

A bit of tepu at this time. Nasib baik laaa setakat ini je kami melangut. Sumbat barang-barang dalam kereta, satu kereta balik pantai barat, satu lagi balik pantai timur. Rasanya, dah tak repeat kut Bukit Fraser nih. Anniyongggggggggggggggg

 

 

Apa-apa saje lah

Bengang vs Bangang

Haduiiii… tetiba pedih telinga..

Apesal laa ada orang yang tak sensitif dengan hati dan perasaan orang lain..

Bercakap tak pandang kiri kanan..

Bercakap ikut sedap mulut..

Bercakap bagaikan diri itu menjunjung langit..

Memandang rendah pada orang lain.. Mencemuh mengumpat pada orang lain..

Hebat sangatkah awak..? Kalau kereta langgar awak, awak kebal kah ?

Awak hidup sepanjang zaman kah? Kalau awak mati, awak duk dalam peti besi kah?

Kadang-kadang.. saya sangat kasihan melihat hakikat sebenar hidup awak..

Dikelilingi oleh orang-orang yang perangainya sama seperti awak juga..

Saya taknak pahala saya disedekah kat awak secara sia-sia disebabkan saya terasa hati dengan awk dan mengumpat hidup awk..

 


ps: fuh.. korek punye korek dalam tabung draft.. ada luahan hati zaman lampau rupa2nya..

tapi dah tak ingat pasai apa..

since its got no means to anyone (since I cant remember it).. so I decided to published it.

Apa-apa saje lah

Bodoh Sombong..

Tau apa itu bodoh sombong?

Maknanya, bodoh tak boleh diajar.. dan sombong tak boleh di tegur!

Hidup laa engkau dalam kebodohan…

Konon2 nye.. detail person laa sangat..

Bukan sebab perangai details engkau tu.. tapi tak paham konsep.. tapi.. duk pertegak jugak konsep engkau yang salah paham sampai akhir zaman..

Lantak engkau lah…

Pi mampus!!!!

Dunia engkau… kehidupan engkau… otak engkau.. kebodohan engkau!

………………………………………………………………….

Fuhhhh… lega sikit hati ni…

Dalam ofis mesti ada makhluk yang pesen2 gini…

Engkau nak sentap orang tegur engkau tu apesal…

Patut terima kasih… and move on..

Huh… !!!!

Demmit…

Warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh…..

Apa-apa saje lah

Next project.. Skill kendiri!

Comey dalam withdrawal state..

Sebab dah terbiasa study waktu weekend, sekarang ni asal weekend je blur.. sangap.. rasa kosong.. rasa macam takde bende nak buat..

So, comey decide… okeh.. jom belajar menjahit!

APA! Jahit????

Yer.. jahit… terap2.. potong2.. sambung2.. haaa.. jadilah baju kain sluor ke ape.. ( ni memori masa kelas kemahiran hidup ni..)

Nak belajar secara proper nyer..  bukan kelas2 derma yang pada comey, kene hadap lebih sket laaa… Kalau kita bayar ni, at least, diri sendiri akan bagi 200% komitmen sebab ada rasa derita tang kene fees tu..

Practically, comey dah settle registration dan dah attend 1st class..

Jauh lagi perjalanan kehidupan ni..

Tapi dah nekad.. nak blajar betul2.. at least.. lepas laa jahit baju sendiri or jahit kain perca buat sarung ke apa ke….

Minat dah ada sikit2.. kene polish dengan rajin je.. insha Allah..

Nanti.. dah lega2.. comey upload teknik2 lukis pola untuk blause mudah yer…

Eiyyy.. tak sabar betul nak tunggu next class…

hehehehe

 

Hanoi

Day 6 @ Hanoi

Day 6. Hanoi

Hari ni hari last kami kat Hanoi.. dah habis schedule nak follow. Pepagi hari kami terus check out dan menuju ke lapangan terbang. Setakat ni alhamdulillah, takde apa-apa masalah. Breakfast tak sempat… Jadi, kami mintak diorg pack breakfast… makan kat epot..

Siap sumbat luggage dalam check in counter.. kami lepak2 laa kat area free duty tu sambil habiskan duit dong yang ada.

Babaiii Hanoii.. Adiosss 🙂

……

worth it laaa pergi hanoi.. walaupun tak sampai kat puncak fansipan, tapi dia punye view lereng2 gunung tu.. Subhanallah sangat cantik.. diorang takde laa modern sangat.. tapi tak jugak mundur sampai naik kereta kuda.. kawasan pergunungan tanah tinggi yang sentiasa sejuk dan keluar kabus…

Hanoi

Day 5 @ Hanoi -> Halong Bay

Day 5. Hanoi.

Setibanya kami semua di stesen keretapi Hanoi pukul 6 pagi tu, seorang driver daripada travel agent dah ready datang untuk pick up kami dan drop kami di hotel hanya untuk shower dan salin baju. Breakfast pun disediakan.. tapi breakfast apa laa sangat. Roti dan telur rebus je laa menu utama kami. Beg besar semua tinggal kat hotel dan ada driver lain yang pickup kami menaiki van menuju ke Halong Bay.

Suasana sepanjang perjalanan ke Halong Bay sebenarnya tersangatlah membosankan. Apa taknya.. satu biji van tu ada dalam 20 orang termasuklah kami 10 orang. Betapa sempitnya ruang untuk satu perjalanan yang jauh ( 4 jam pergi dan 4 jam balik.. almost 9 jam untuk perjalanan pergi dan balik termasuklah berhenti sana sini ).

Takde apa2 yang special sepanjang perjalanan since kami semua terbongkang tido hahahaha. Tapi adalah satu tempat perhentian tu, ntah apa nama tempat tu.. tapi kat situ macam pusat kraf untuk ukiran batu marmar dan jahitan sulaman bergambar. Harga toksah cakap laa.. memang juta-jutas Dong punye. Tapi, boleh tengok terus laa macammane complicated nya lukisan yang dibentuk melalui jahitan. Sangat real plak tu.. pandang berkali-kali pun belum tentu percaya yang itu semua adalah seni jahitan 100%.

Lebih kurang 4 jam sangap dalam van, akhirnya kami semua tiba di jeti. Tunggu agent collect tiket dalam stengah jam, pastu kami semua boarding dalam boat ( macam boat house pun ada ). Pelancong lain amik lunch set masa naik bot tu, kami semua lak just lunch dengan bekalan yang ada.. termasuklah pisang tapau dan telur rebus.

Pemandangan sepatutnya cantik yang amatlah ( according to visitor comments and trip advisor ), tapi di sebabkan kabus yang tebal, maka warna putih je laa yang kami nampak almost all the long way to the island. Nak menapak keluar dari  bot pun comey malas.. sekali angin langgar muka, mau kejung kulit muka nih..

Dah sailing lebih kurang 1 jam, bot berhenti kat gua Dau Go. Specialty gua nie, setiap corner, celah batu dan batu yang berbagai bentuk tu diorang highlightkan dengan lampu yang berwarna-warni. Si saky wat kelakar masa nih.. dengan konfidennya dia terkagum ” wahhhh.. hebatnya gua nie.. ada banyak kaler”… kahkahkah..  boleh die tak nampak lampu sorot kat celah-celah batu tu.. Yang pastinya.. gua ni takde bau sulfur.. atau bau taik kelawar.. clear je udara tu. Harga tiket kami tak amik pot sebab dah include dalam pakej sekali harung..

Lebih kurang pukul 4 petang, kami bertolak pulang ke Bandar Hanoi dan lepas terus drop bag, kami pi mengular kat bandar situ dan dinner. Niat dihati lepas makan malam nak mengular kat night market, tapi dah sampai situ baru tau yang night market diorang dah tak buat weekday.. weekend je. Huhuhu.. takde shopping2 dah lepas nie.. kami dinner pun kedai dah nak tutup.

Lepas makan, dan cuci mata lepas buntalkan perut, kami singgah di Happy Coffee. Kedai die kecik je, tapi dapat minum kopi meletup dan harga murah ( takde laa murah sangat.. tapi bukan kategori cekik darah lah).

Tips (tiba-tiba teringat.. sila hadam air kopi dia hari2.. sedap gileee)

Hanoi

Day 4 @ Hanoi -> Cat Cat Village

Day 4. Hanoi

Dah empat hari comey membeku kat daerah Sapa ni. Bibir dah crack abis hehehe.. kulit muka pun dah bebayang menggelupas.. memang kompem anak jati Melayu lah.. kes tak tahan sejuk.

Pagi tu, kami takde apa-apa aktiviti sementara menunggu masa untuk lawatan ke Cat-Cat Village selepas checkout daripada hotel pada pukul 12.30 thgari. So, ada yang habiskan masa sambung shopping bagai dan ada yang lepak kat bilik je.. (sejuk wooooo).. Lepas checkout kami pack semua barang-barang dan letak kat lobby hotel. Kami start jalan kaki dari hotel Sunny Mountain terus menuju ke Cat Cat Village.

Si Abale punye akalan cerita kat kami asal usul kampung kucing tu. Lagaknya macam betul je, sampai berkerut jugak la dahi comey ni. Ape taknya, die cakap asal usul penduduk kampung tu jenis makan kucing sampai habis kucing pupus.. Cesssss… takde maknanya… Encik Google telah memberi penjelasan yang lebih jitu gituuuu

“Cat Cat Village. The ethnic Cat Cat is a few kilometers’ walk from Sapa. You’re not likely to get lost – just walk down the road out of Sapa, which should be marked on maps, and after a while you’ll find a path which descends the hill to your left. This path runs through the village before climbing another hill back to the road. This walk provides a good chance to observe Vietnamese farming and farm animals, and there are excellent views. The walk back up can be difficult (it is steep in parts) but once you get back onto the road there are plenty of enterprising locals ready to take you back to Sapa on motorbikes (40,000VND per person per bike, but remember to try negotiate the price even lower). Entrance to the village is currently 40,000 VND. Elderly persons should skip this Cat Cat trek. Nothing much actually. Walking down you see a few home cottage industries like fabrics, carving , art shops. In the middle of the trek, you come to a restplace, with a so-so waterfall, and a supposedly minority village which is a block of dwelling, like compartmentalised units in one building, and no sign of any activity. Nice stroll if you have a morning or afternoon free.” ( Ihsan Wikitravel)

Kena makan kenyang-kenyang sebelum menapak sebab.. fuhhh.. dalam misi mencari scenery yang cantik dan awesome, kene tabah menghiking dengan gigih. Jalan diorang sentiasa akan menaik.. jarang sangat menurun. Pastu akan berselisih dengan makhluk kaki 4 yang pendek dan hagham itu.. hadoiii… seb baik ada Helson ( baik, gentleman, kiut..) , sahabat baru kami.. hehehe.

Mula-mula Mao tunjukkan kami gaya hidup masyarakat Black H’mong. Sebuah rumah di pinggir kawasan pergunungan yang usang tapi kukuh, dan mempunyai 1 bilik sahaja. Mao cakap yang sebuah rumah bersaiz kecil macam tu mempunyai 11 orang ahli rumah, dan ada yang lagi ramai. Terpikir jugak kat mana laaa diorang tido ramai-ramai.. Mao tunjuk kat lantai tempat kami duk berkumpul, jerami padi akan dibentangkan di lantai tempat kami berdiri dan di situ laa jugak tempat tidur diorang, Kat atas siling umah, mereka gantungkan jagung untuk dibuat benih bagi penanaman musim akan datang. Bahagian atas rumah (macam loteng atau separa tingkat atas ) dipenuhi dengan guni berkepuk kepuk.. dah macam stor jadinya. Talian elektrik dan tv ok je kat situ.. takde laa primitif sangat hahaha.. mesti terbayang macam kaum orang asli gitu.. takde laaa..

Kraftangan utama bagi kaum wanita Black H’mong adalah menenun kain ( macam wooven gitu ), lepas tu warnakan kain tadi, jemur dan jadikan beg, baju, kain sulam dan macam-macam lagi. Bak kate si Mao, idup diorang start dengan celik je biji mata terus hadap mesin tenun atau mesin jahit. Kalau musim panas diorang akan bercucuk tanam sambil jaga kerbau air.

Kat kampung kucing ini jugak tiada lah kelihatan barang seekor kucing pun yang melintas hahaha.. series.. yang ada cuma babies dan anjing yang serupa serigala tu je. Agak-agak comey, selepas separuh daripada perjalanan, kami bertemu dengan satu jambatan gantung dan kawasan air terjun yang sangat cantik.  Ala-ala macam pit stop aa gitu. Kat situ juga ada rumah budaya yang menyediakan persembahan tarian kebudayaan dan nyanyian kepada para pelancong. Masuk free je. Nak join menari sekali pun boleh ( tarian ala-aka tarian ngajat gitu ).

Perjalanan diteruskan dengan menyusuri lereng-lereng gunung dan sawah padi dan kandang kerbau hahahaha… ( kat kampung sendiri pun tak masuk sampai ceruk2 kandang ).. sehinggalah abis route course tu.

Sampai kat satu point, bas dah sedia menunggu kami. Kami di bawa pulang ke hotel dan boleh lepak-lepak kat hotel atau sambung shopping selama 2 jam sementara pukul 6 petang. Bas hantar kami semua ke stesen keretapi Lao Cai sebab train akan gerak pada pukul 9 dan kami dah boleh masuk ke gerabak masing-masing pada pukul 8.30 mlm.

Dalam keretapi, memang dah kong sangat amat dah.. settle je makan malam kami.. comey terus bungkus tido pengsan.. sejuk beku campur kepala dah tingtong sangat amat dah.