China · Shanghai

Day 7_ Shanghai

Hemm.. hari ni adalah hari terakhir comey berada di Bumi China. Beg dah siap kemas dan kami check out terus dari Hostel ni dan akan simpan barang dalam luggage room. Sebenarnya takde bilik luggage pun. Sandar dalam kaunter receptionist dalam tu je. Sedikit cuak gak. Tapi since takde barang-barang berharga dalam beg tu, cuma ada pakaian je, kami pun sandar je lah.

20131016_130624

20131017_163433

20131017_164047

Dalam hotel ni, diorang ada bela sekor anjing yang sangat besar.. sangat besar.. lebih besar dari sekor kambing biri-biri tu.. kecik sikit je dari lembu.. series.. dan anjing tu diorang lepas berjalan-jalan dengan riangnya dalam hotel tu. huhuhuh.. takde pape masalah pun, cuma sedikit cuak je. Ye laa.. asyik nak sondol sana sini je.. (kunun2nya nak bermanja laa tu.. tapi.. kaedahnya.. kamoo tetap harammmm )

Dah settle hal beg bagai tu, kami menuju ke stesen subway dan destinasi seterusnya adalah Qibao Ancient Town.  Daripada stesen Dalian Rd ( Yangshupu Road ) Ln 4 -> Century Avenue
( Shangcheng Rd / Songjiang Railway ) Ln 9-> Century Avenue ( Shangcheng Rd / Songjiang Railway) Ln 9 -> Qibao ( Exit 2 ).

Stesen subway diorang nih.. dari Beijing-Xian-Suzhou-Shanghai.. ada satu persamaan, iaitu kene scan bag tiap kali nak masuk subway termasuklah change lane. Perghhh… dah laa pikul si tapir, satu kerjaan plak nak angkat letak pikul tapir tu. Dah laa berat.. seksa betul jiwa raga huhuhuh…

Okey, cerita kat Qibao nih.. kalau korang ada tengok drama Korea “Cain and Abel” lakonan So Ji Sub ( ^^ Oppaaaaa), haaa adegan berlari-lari kat sungai dan jambatan lekuk tu kat sini lah.. dengan lambaian pokok-pokol willownye… udara yang segar daPengaruh drama betul laa… heheheeh.. Kawasan Qibao ni sangat besar. Dan ada banyak tempat lawatan macam personal museum dan tempat pameran lain yang tidak memerlukan yuran masuk. Selain daripada seni bina bangunan dan landskap yang sangat unik dan antik, comey rasa kat sini barang-barang merchandise lagi murah kot.. Untuk barang-barang kraf yang kecik2 laa macam gelang kristal atau fridge magnet.

Okey.. lets the picture do the talks ^^

20131017_085240 20131017_090009 20131017_073834

Pagi lagi ni.. kedai pun tak bukak lagi
Pagi lagi ni.. kedai pun tak bukak lagi
Air sungai yang tenang..
Air sungai yang tenang..

20131017_092327 20131017_093510

Dah puas hati jajah Qibao nie, kami bergerak ke China Art Museum plak.. Museum ni terrrrrrrrrrrsangatlah besar. Tiket masuk adalah percuma ( ada portion yang kene bayar, kalau nak tiket free.. samada reserve online ataupun boleh je amik kat kaunter tiket tu.. tapi kene beratur awal-awal laa.. sebab tourist kat cinaa nih penuh dengan warga cina je.. ).  Tapi kalo korang jenis yang ngeri dan phobia dengan ketinggian.. silalah reconsider visit museum nih.. sebab dia punye escalator, punyalah mencuram tinggi.. dan ada satu escalator tu je untuk naik dan turun ke level 1 dan seterusnya. Sangat tinggi ! Boleh bawak jajan tapi jangan laa obvious sangat.. sebab museum tu ada banyak showroom dan tiap-tiap showroon ada kerusi rehat. Jadi, comey ngan sulli makan biskut oreo bila behenti rehat sambil urut-urut tapak kaki. 😥 ^^ 😛

Jom masuk Shanghai Art Museum
Jom masuk Shanghai Art Museum
lukisan pakcik ni tersangat real
lukisan pakcik ni tersangat real
Tangga eskelator yang sayup tinggi.. kalau jenis yang gayat, memang seriau laaa
Tangga eskelator yang sayup tinggi.. kalau jenis yang gayat, memang seriau laaa
tangga bergerak lagi..
tangga bergerak lagi..

DSCN3800 DSCN3809

Ada berbelas dewan yang macam nie.. kalau lenguh, boleh lepak-lepak santai kat kerusi yang diorang sediakan ni..
Ada berbelas dewan yang macam nie.. kalau lenguh, boleh lepak-lepak santai kat kerusi yang diorang sediakan ni..
Errr... beliau berpintal?
Errr… beliau berpintal?

Kami kembali ke hotel untuk pickup si tapir. Sebelum tu, kami singgah sekali lagi untuk dinner dekat restoren abang mee pintal tu. Tapi kali ni dah takmo makan mee tarik tu.. comey makan nasik sepinggan dengan selambak lauk atas nasi tu. Rasa lauk tetap sama je.. ada rasa minyak bijan, sos tiram dan kicap sahaja.. huhuhuh..  Sulli still kenyang so, dia tapau menu die untuk bekal makan kat airport karang.

Nasi terakhir sulli sebelum terbang balik ke Malaysia
Nasi terakhir sulli sebelum terbang balik ke Malaysia

Dah settle semua checkout, kami bereksperimental dengan menaiki Maglev… lebih kurang ERL laa.. tak terasa laju pun even indicator kat dinding tu ada tulis speed train dah cecah .. err .. dah lupa.. karang2 laa comei korek balik gambar2 proof. Hehehehe

20131017_200417

oohh.. baru ingat.. speed Maglev boleh reach 300km/h
oohh.. baru ingat.. speed Maglev boleh reach 300km/h

20131017_202055

Mana kitorang duk perabih masa nunggu boarding gate bukak, ada laa jumpa sorang budak nie.. ingatkan warga shanghai mana sebab dia asyik duk wat call je ( iyo lah.. international call kan mahal.. even roaming pun.. so.. sesapa yg ralit sembang by phone tu.. kami kompius sket laa warganegara mana ).. Pulak tu kat tangan dia ada air tin (tulisan cino) dan kepek jajan yang kami tak recognize.. so, even seat duk berhadapan pun.. kami wat donooo je la.. duk sembang berdua je sambil gelak sana sini ( comey ngan sulli memang sepanjang masa duk gelekek.. tak tau laa amende yang kelakar.. tapi memang all the time laa ada je yang kami gelakkan ).

Pastu, budak tu pandang kami berdua dan tanya:

” … dari Malaysia ea”

“ehhh.. bulih cakap melayuu… ingatkan warga sini tadi.. hahahaha…”

Budak laki tu pun bantai gelak.. jakunnye laa kami.. akceli, Sulli ni jenis yang sangat menjaga segala benda yang akan masuk dalam mulut dia.. so, kalau ada makanan yang dia rasa ragu-ragu level kehalalan tu, memang die tak akan makan.. dengan diriku sekali harung laa terjaga skali hehehe.. alhamdulillah..

mencari yang halal tu adalah wajib.. ” bak kate sulli 🙂

Budak tu student Universiti Malaysia, lecturer dia hantar die untuk attend conference. Dalam hati comey, mesti dasat gila budak ni kot.. dah laa datang sorang-sorang diri. Ramah dan very brotherly. Kuat gelak gak..

Flight delay.. tapi takde laa lama sangat.. tapi disebabkan flight kami tengah-tengah malam, jadi kebanyakkan kedai duty free tu dah tutup.. cafe pun tutup sekali.. tapi kedai serbaneka tu ada je.. boleh laa beli orange juice wat hilang dahaga.

KL- Beijing naik MAS… makan very the heaven..

Shanghai-KL naik AA… dah niat dari awal nak tido puas-puas hati.. so, tak amik inflight meal.

Sekian perjalanan kami..

Sulli sangat suka kat gambar nie.. so nekad laa nak tempek.. hehehe.. sangat girl group katanya :p
Sulli sangat suka kat gambar nie.. so nekad laa nak tempek.. hehehe.. sangat girl group katanya :p
China · Shanghai

Day 6_ Suzhou

Keretapi kali ni ada banyak tempat berhenti. Buat kami berdua terasa was-was jugak laa.. buatnya terlajak ke mana-mana.. huhuhu banyak cekadak plak jadinya. Tiket kami di ambil semasa pemeriksaan tiket dibuat dan digantikan dengan sekeping kad bernombor. Agak-agak lagi stengah jam nak sampai ke destnasi, stewardess diorang ( rambut mengerbang berterabur maybe sebab baru bangun dari tido terus sambung duty kot..) so, bila amoi tu dah kejutkan kite, kami pun bersiap-siap dan kemaskan barang-barang get ready to discharge.

Air ni yang makcik sorong trolli jual.. jiran depan comei yang beli air ni.. tapi dia tak minum pun.. tak sedap gamaknya ( macam air kosong tapi ada pulpa oren.. )
Air ni yang makcik sorong trolli jual.. jiran depan comei yang beli air ni.. tapi dia tak minum pun.. tak sedap gamaknya ( macam air kosong tapi ada pulpa oren.. )
Platform no 3 yang kami turun berhenti.. jauh jugak laa nak menapak sampai kat luar station tu
Platform no 3 yang kami turun berhenti.. jauh jugak laa nak menapak sampai kat luar station tu

DSCN3617

Kunun-kununnya nak buat bekal masa kat Tembok besar China.. tapi tak luak punnnn
Kunun-kununnya nak buat bekal masa kat Tembok besar China.. tapi tak luak punnnn

Kami tiba di Terminal Suzhou agak awal pagi.. udara toksah cerita laa.. dah kering habis bibir ngan kulit dibuatnya. Firstly, kami kena cari lugage storage yang berada di luar bangunan terminal berdekatan dengan stesen bas. Dalam kami duk melilau cari tu, kami terjumpa satu escalator naik ke tingkat atas ( terminal keretapi tu kat ground floor ). Sebelah escalator tu ada satu restoren muslim.. Hoyehhhhhh.. yang ni memang unexpected sungguh nih. Jadi, lepas kami sumbat beg dalam dalam luggage store (kene charge berapa yuan ntah.. dah lupa ), kami pun berkejar gi breakfast kat muslim restoren tadi. Tunjuk-tunjuk je apa yang nak sambil tabah menunggu sebab perut dah berkeroncong.

Restoren muslim dalam stesen keretapi suzhou
Restoren muslim dalam stesen keretapi suzhou
Laupannnnn
Laupannnnn
Mee tarik atau lamyien mee
Mee tarik atau lamyien mee

20131016_115716

Alhamdulillah.. kenyang.. dont worry kalau terasa tak cukup sebab setiap portion, sangat besar. Semangkuk penuh dengan mi tarik dan sup panas.. Kami pi carik bas lepas bertarung bersilat pakai bahasa insyarat dengan pakcik-makcik yang duk tunggu bas juga.  Oh, sebelum tu, baik beli tiket ke Shanghai siap-siap… kang takde seat kang.. haruu je.. Kami beli yang fast train tu. Saje je nak merasa Maglev aka fast train. Tiket yang kami beli ni macam 1 day pass. Maknanya dalam masa 1 hari, kami boleh travel kat semua subway dan pakai maglev nih masa nak ke airport esok.

Okey, menuju ke Humble Garden..  Kami naik bas awam.. tapi sebab was-was dengan destinasi bas tu, kami tanye kat driver tu.. Jie Feng.. Jie Fieng… Bersilat bagai skali lagi.. nasib baik dalam bas takde orang ramai.. dapat seat boleh laa redakan lenguh sambil snap gambar sane sini…

okey.. meh tengok gambar..

Dalam perjalanan ke Humble Garden
Dalam perjalanan ke Humble Garden
Udah berdoyon-doyonn tiba pelancong dalam negeri..
Udah berdoyon-doyonn tiba pelancong dalam negeri..

DSCN3658

20131016_080318

20131016_080631

20131016_081110

20131016_082702_HDR

20131016_090638

20131016_091145

20131016_091842

20131016_092142

20131016_092735

20131016_102321

Lepas tu.. kami jalan-jalan kat museum suzhou lak.. bangunannye kat sebelah humble garden ni je.. tak jauh pun.. ( sila gunapakai tandas dalam musium  nih.. sangat bersih dan wangiiii )

DSCN3695

"Plesea throw the tissue in the wastebin"... ngehehehe
“Plesea throw the tissue in the wastebin”… ngehehehe

DSCN3700

DSCN3697

Dah penat jalan-jalan, kami pun decide untuk balik ke stesen bas/keretapi menghala ke shanghai..

DSCN3703

kalau laa jumpa minah ni malam2 ngan rambut mengerbang  gitu.. mau senak perut dibuatnya..
kalau laa jumpa minah ni malam2 ngan rambut mengerbang gitu.. mau senak perut dibuatnya..

DSCN3715

masing-masing buat hal sendiri dalam station keretapi ni.. tapi mungkin train laju ni menghala ke shanghai, kawasan yang maju.. boleh nampak warga kat sini sangat uptodate..  takde nampak dah bebudak pakai seluar takde bontot belari-lari sana sini..
masing-masing buat hal sendiri dalam station keretapi ni.. tapi mungkin train laju ni menghala ke shanghai, kawasan yang maju.. boleh nampak warga kat sini sangat uptodate.. takde nampak dah bebudak pakai seluar takde bontot belari-lari sana sini..
DSCN3717
tapir yang tersandar kekenyangan… huhuhuh… nangess pikul si debab nih

DSCN3721

DSCN3722

Dah sampai di Shanghai.. kami naik subway lagi… misi mencari hotel… Kami stay di Naza Youth Hostel.. senang gak laa nak cari hostel ni sebab dekat dengan stesen subway.. Bahasa yang digunapakai kali ini masa nak check in hotel tu adalah Chinglish.. hahahaha.. Berterabur gak laa nak explain sebab nama kami takde dalam senarai diorang ( padahal dah bagi kat diorang slip booking daripada Agoda tu.. ). Dah letak beg dalam hotel, bersihkan badan padan patut, kami pun mengular semula.. menuju ke The Bund. Dekat tepi hotel Naza tu, ada sebuah restoren muslim.. kecik je.. ala2 gerai pun ada. Masa nih dah lembik dah.. rasa nak merangkak pun ada.. nih semua gara2 pikul si tapir yang demuk tu lah..

Untuk ke The Bund, ambil subway Dalian Rd ( Linping Rd ) Ln 4 -> Hailun Rd ( North Sichuan / Hongqiao ) (trf) Ln 10 -> East Nanjing.  Lepas tu cari laa signage menuju ke Huangpu River. Berjalan lebih kurang 15 minit. Tapi…. sekeliling jalan besar tu dipenuhi dengan bangunan hotel yang sangat awesome… dan ekslusif ( ala-ala pintu boleh pusing tu.. ). Sampai ke malam jugak lah kami melepak dekat The Bund nih.. sebab nak tengok suasana malam dekat sini. Cuaca perghhhhh.. sejuk yang amat!.. Tahap gigil-gigil dah..

20131016_160025

Berapa kali nak semak nama dah mamat nih.. sepuk kang... penat gile dah nih
Berapa kali nak semak nama dah mamat nih.. sepuk kang… penat gile dah nih

20131016_160955

20131016_163024

Rasa hampir rata amoi ni tarah dataran nih.. macam-macam baju dan gaya dah.
Rasa hampir rata amoi ni tarah dataran nih.. macam-macam baju dan gaya dah.
amoiii ni sangat tabah!.. sejuk woooooo
amoiii ni sangat tabah!.. sejuk woooooo

20131016_175826_LLS

20131016_180452_LLS

20131016_180524_LLS
On the way balik ke hotel, kami singgah dekat restoren muslim tu.. Nomm nommm.. ( tapi asyik makan mee je.. huhuhu ). Mee plak mesti kuah dia pedas gile, pastu tawar je.. memang kene taruk garam tambah. Air tak disediakan.. sebab tak reti dan malas nak bersilat mintak air, kami sentiasa stanby air minum dalam backpack kami.

tak paham mee nih.. sup dia macam air panas campur ngan serbuk lada je..
tak paham mee nih.. sup dia macam air panas campur ngan serbuk lada je..

20131016_193854

wajah suci abang mee tarik wakakaka.. terus dan-dan tu jugak die tarik mee dengan gagahnya..
wajah suci abang mee tarik wakakaka.. terus dan-dan tu jugak die tarik mee dengan gagahnya..
mee dengan cendawan telinga kera.. hehehe.. tapi cam biasa ah, mesti ada minyak bijak dan sos tiram.. pastu gaul-gaul
mee dengan cendawan telinga kera.. hehehe.. tapi cam biasa ah, mesti ada minyak bijak dan sos tiram.. pastu gaul-gaul
China · Xian

Day 5_ @ Xian

Apa yang comei boleh compare stakat nie untuk Beijing vs Xian adalah :

  • Beijing sangat crowded.. kurang bersih.. udara tak best.. makan tak best.. dan mahal..
  • Xian crowded jugak tapi tak terasa mana, maybe sebab kota diorang besar masyarakat kat sini ramai muslim.. udara tak terasa banyak carbon… makanan kat muslim street sangat heavennnnnn muehehehehe.. dan tak mahal..

Okeh.. comey ngan sulli bangun pepagi hari lagi sebab niat nak pi solat Aidiladha dekat masjid besar Xian tu.. since kami dah visit masjid tu kelmaren, jadi kami dah boleh jimat masa cari masjid tu.. Kami bangun sebelum subuh.. tapi bila hendap keluar tingkap hotel tu, omak aiiii.. golapnye.. macam tak berani laa plak nak jalan kaki gi masjid tu.. Jadi, kami pun sambung balik tidooo.. kejut-kejut dah cerah tanah alam sekitar. Apa lagi, melompat laa kami berdua..

Dah siap-siap pakai baju kurung.. iyerrr.. kami berdua pakai baju kurung kat bandar Xian nih.. hahahahah.. breakfast apa yang patut.. kami pun bergegas turun dan menuju ke masjid besar xian.. dah sampai kat masjid, kami melongo kehairanan.. sebab takde sesapa pun kat masjid tu.. siap mangga lagi pintu pagar masjid. Errrrr… diorang tak solat raya kat sini ke..?

Dalam kami duk mundar mandir kat lorong masjid tu, tetiba ada sorang lelaki pakai kopiah putih keluar dari salah satu pintu bangunan kat tepi-tepi lorong tu, sambil pegang cawan dan berus gigi.. ( err.. kenapa pakcik ni berus gigi kat tepi jalan.. dalam rumah die takde bilik air ke.. ). Dipendekkan cerita rupa2nya, Raya Qurban kat sini diorang sambut selama 3 hari. Hari pertama dekat masjid lain, hari ke dua kat masjid lain dan hari ke tiga baru diorang buat dekat masjid besar ni. Lepas tu, pakcik tu suruh kami ikut sekumpulan bebudak Han pergi ke masjid yang lagi satu. Still dalam kawasan yang berhampiran, cuma dia punye jalan tu, berliku-liku  sampai memang takde nak hapal pun kut celah mana ntah diorang bawak kami ni.

Alhamdulillah, akhirnya sampai juga kat masjid ni. Kami masuk kat dalam dan since awal lagi, diorang solat kul 8.30 pagi, comey ngan suli pun melilau laa dalam masjid sambil tengok persiapan yang dilakukan. Diorang tak solat dalam masjid ( tempat terhad kot ).. Jadi, diorang hampar ground (karpet plastik tuu ) kat segenap ceruk laman masjid tu. Sejadah takde pun sebab masing-masing kene bawak sejadah sendiri. Bukan stakat sejadah, diorang siap bawak kain tebal atau karpet atau toto untuk wat lapik sejadah.. sebab.. ground tu direct atas tanah.. sejuk tu sampai masuk ke tulang bontot tauu..

DSCN3554

Lengang lagi masjid ni.. awal sangat kami sampai
Lengang lagi masjid ni.. awal sangat kami sampai

DSCN3557

diorang takde pakaian tradisi macam kita pakai baju kurung dan baju melayu..
diorang takde pakaian tradisi macam kita pakai baju kurung dan baju melayu..

DSCN3560

DSCN3562

DSCN3568

Kalau tak bawak sejadah, boleh beli kat pakcik depan pintu masuk masjid ni ( errr.. tak tau laa beli ke atau derma )
Kalau tak bawak sejadah, boleh beli kat pakcik depan pintu masuk masjid ni ( errr.. tak tau laa beli ke atau derma )
anak warga sudan ni.. tetiba nak pakai subang tengah2 orang duk dengar khutbah.
anak warga sudan ni.. tetiba nak pakai subang tengah2 orang duk dengar khutbah.

DSCN3575

ni suasana bila solat Qurban dan selesai.. semua orang berpusu keluar dari masjid.
ni suasana bila solat Qurban dan selesai.. semua orang berpusu keluar dari masjid.

Yang uniknya, tiada golongan wanita yang bersembahyang di masjid kecuali lelaki. Dalam duk sembang-sembang dengan sorang foreigners dari Sudan ( husband dia cikgu kat Xian ) yang datang untuk solat Aidiladha, memang wanita tidak dibenarkan solat di masjid. Samaada di tempat lain atau solat dirumah sahaja. Kami ni exepti0nal sebab tourist kot. Dah laa ternganga2 dengan khutbah bahasa Cina.. dengan sejuknya..

Dah siap solat.. kami bergambar-gambar dengan penduduk kat dalam masjid tu.. pastu, siap aaaa kami merewang. Mula-mula skali, haruslah mencari sarapan pagi.. Hidung dah kembang dengan macam-macam bau yang sedap-sedap. Kami berhenti kat gerai pakcik ni. Dia jual macam sup sayur campur yang pekat gitu.. ada ketulan daging kat dalam dan ada soohon..

ni laa rupenye sup yang kami makan pepagi hari tu..
ni laa rupenye sup yang kami makan pepagi hari tu..

Kemudian, kami jalan-jalan lagi menyusuri Muslim Street ni. Mungkin disebabkan kami berdua memakai baju kurung di tengah-tengah perkampungan China, maka mungkin sedikit sebanyak mendapat perhatian daripada orang ramai. Siap ada yang offer kami makan dan minum lagi dan bersama-sama menyambut suasana Hari Raya Aidiladha. Layanan daripada mereka tersangatlah mesra.. terharu pun ada hehehe..

Kami dipanggil masuk ke satu kedai dan kami duk semeja dengan abam dua orang nih.. lepas tu diorg bagi kami 2 mangkuk besar sup sayur campur yang ada daging kambing tu skali ngan ubi rebus dan pau kosong. Alhamdulillah.. begini rupanya tradisi masyarakat sini pada hari raya Qurban. Dan yang pastinya tak ada kaum wanita yang join majlis ni kecuali kami.
Kami dipanggil masuk ke satu kedai dan kami duk semeja dengan abam dua orang nih.. lepas tu diorg bagi kami 2 mangkuk besar sup sayur campur yang ada daging kambing tu skali ngan ubi rebus dan pau kosong. Alhamdulillah.. begini rupanya tradisi masyarakat sini pada hari raya Qurban. Dan yang pastinya tak ada kaum wanita yang join majlis ni kecuali kami.
kambing yang disembelih di tepi lorong-lorong je.. hanya 2 orang yang buat kerja.. sorang tukang pegang, sorang lagi tukang sembelih dan lapah..
kambing yang disembelih di tepi lorong-lorong je.. hanya 2 orang yang buat kerja.. sorang tukang pegang, sorang lagi tukang sembelih dan lapah..

DSCN3585

Pau kosong yang gebu gebas.. cicah  ngan sup sayur dalam mangkuk tadi.
Pau kosong yang gebu gebas.. cicah ngan sup sayur dalam mangkuk tadi.
kami meronda dan jumpa satu tempat nih.. diorang berkumpul wat majlis sembelihan kat sini upenye..
kami meronda dan jumpa satu tempat nih.. diorang berkumpul wat majlis sembelihan kat sini upenye..

DSCN3597

Comey amik kesempatan yang ada untuk beli buah tangan nak dibawa balik ke kampung. Antaranya yang mendapat suggestion daripada para tourist yang lain adalah kurma merah dan dried persimmon ( comey pun wat test drive gak.. memang boleh ditelan dan sangat sedap.. ). Sebelum kami balik ke hotel untuk check out, kami tapaukan kebab kambing dan mana2 jajan yang terasa best untuk dimakan.

DSCN3610

Macam lempeng goreng.. tapi boleh pilih nak filling apa..
Macam lempeng goreng.. tapi boleh pilih nak filling apa..

DSCN3612

Jumpa kedai yang ada tanda bismillah gini.. kedai halal laa tu..
Jumpa kedai yang ada tanda bismillah gini.. kedai halal laa tu..

20131015_112310

20131015_114746

Train kami akan berlepas ke dalam pukul 5 petang, jadi kami harus berada dalam stesen keretapi 2 jam setengah sebelum berlepas. Dah siap kemas beg dan check out, kami pun pi laa carik bas sambil pikul tapir yang berat dabak tu.

Cerita kelakar:

Since kami sampai awal dalam stesen keratapi tu, macam-macam karenah dan gelagat orang ramai jadi perhatian. Sulli lak tetiba nak pi tandas, dah dia melilau-lilau comey nampak Sulli patah balik ke tempat duduk kami. Dengan mata yang buntang dan air muka tak sabar-sabar nak bercerita, dia cakap, dia nampak tandas serupa kotak-kotak paras pinggang. Dan dia nampak sorang autie bangun daripada kotak tu sambil betulkan zip seluar. Hahahaha, terus mati selera Sulli nak memerut. Wakakaka…Satu lagi  cerita, ada laa sorang mamat cina ni. Kalo tengok daripada appearance, macam office worker yang up atau canggih sket laa.. dengan kot yang kemas, bawak beg sling dan laptop backpack.. kami ingat boleh laa nak bercommunicate dengan mamat nih.. tapi harammmm.. sepatah berkataan omputeh pun die tak tau.. even Yes atau No. Aduiiiiii.. lagi best, bila dia ingat kami berdua ni orang dari Xianjing ( sebab perkataan tu je kami dapat tangkap ). Best part, mamat tu tekejut besar bila tengok passport kami made in Malaysia hahahaha… ( tapi sedikit ngeri laa.. sebab tetiba dia nih sambar passport comey dan pegang dan tunjuk kat kawan dia.. silap besar nih.. buatnya diorang nih sindiket melarikan passport warga asing… mau dapat bala.. len kali jangan bagi diorang pegang passport kita even diorang nk tengok! )

Train kali ni kami share ngan pakcik-pakcik cino semua.. comei tingkat bawah dan sulli tingkat atas skali. Tapi dah ada pengalaman, makanya, kami menyelesakan diri dengan sumbat tapir bawah katil siap-siap dan keluarkan barang-barang makanan dan keperluan. Train bergerak waktu petang, jadi kami ada masa untuk menikmati pemandangan sambil makan maggie rendam. Lepas tu ada makcik tolak trolli jual buah-buahan, comey beli 6 biji kiwi yang gemuk-gemuk dan manis ranum.

Dah kenyang.. kami Zzzzzzzzzzzzz dengan lenanya.. penat hooooo

China · Xian

Day 4_ Xian

Kali ni dapat tido dengan lena-selena-helena-gomez gitu. Hehehehe.. Memang tido yang sangat berkualiti lah. Walaupun muka sedikit bengkak sebab sebelum menghibernatekan diri, comey dan sulli melantak megi rendam air panas sebungkus sorang.

Dah bangun pagi, kami cuci muka dan uruskan diri serta apa yang patut lah. Senang kalau bangun awal-awal pagi nih, orang tak ramai dan tak perlu nak bersesak-sesak kat sinki atau kat lorong dalam keretapi tu ( sempit lah ).

Turun dari stesen keretapi tu, kami amik bas no 611 dan lepas kira 5 stop, silalah turun dengan segera. Bas tu akan melalui satu pusingan yang kat tengah-tengah pusingan tu ada Bell Tower. Hotel tu adalah Xian Bell Tower Youth Hostel dan stop sebelum Bell Tower tu lah ( andai terlepas jugak.. silalah menapak hehehe). Senang je nak cari hotel tu, sebelah hotel tu ada kedai APPLE STORE dan hotel adalah sebelah kiri kedai APPLE tu… errr.. tepi jalan besar tu je.. bebetul mengadap Bell tower tu..

Kondisi hotel amatlah terbaik. Siap ada kettle lagi. Boleh wat hot choc dan bubur oat instant, isi perut dengan kenyangnya sebelum kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu.. Teracotta Warrior Museum.

tiket masuk ke Terracota warrior
tiket masuk ke Terracota warrior

20131014_115904

Kami pakai tebal sket sebab cuaca semakin sejuk dan hujan pun turun lebat jugaklah.  Naik bas ke stesen keretapi semula dan cari sign board bas Tourism bus #5 (306). Kena beratur panjang sebelum naik bas nie sebab ramai gak laa yang menuju ke Teracotta Museum. Tiket akan diberi oleh conductor bas dan standby siap-siap Yuan 7. ( Bas henti-henti rupenyee )

Citer lucu skali lagi… macam biasa, sulli duk belakang.. Comey duk sebelah makcik mana ntah.. sebab duk seat sebelah dalam dan tak nampak apa-apa kat tingkap, maka comey pun berdengkur laa sepanjang jalan. Pastu, tiba-tiba makcik sebelah tu goncang-goncang bahu comey sambil jerit-jerit dan tunding-tunding jari.. dalam hati comey ” Apekahhhh..” ( orang Cina kat sana suka cakap dalam nada jerit atau mcm nak marah.. tapi tak marah pun sebenarnya ^^ ).. Pastu, ingatkan dah sampai destinasi sebab semua turun beramai-ramai kat bus stop tu. Lepas comey ngan sulli turun, baru lah perasan, tu bukan stop kami. Macam ayam serama, naik bas balik dan lepas tu boleh lah duduk kat seat sama-sama.

Perjalanan lebih kurang 1 jam, dan lepas sampai kami ikut flow orang ramai je ( positif dan aspect yang semua orang akan terus menuju ke kaunter tiket dan.. memang betul hehehe ). Oh, lupe nak crite.. sepanjang perjalanan bas kami tu, kiri kanan jalan penuh dengan ladang buah delima.. masak-masak ranum plak tu.. main agriculture kot..

Jalan sampai lenguh kaki sebab kawasan museum nih tersangatlah besar. Jemaah yang visit pun terrrrrsangatlah ramai.. Tapi, toilet kat sini surprisingly bersih. Maybe sebab harga tiket mahal, so accommodation yang disediakan pun terjaga. Ada 3 dewan pameran utama. So.. let the picture do the talking.. ^^

20131014_115310

20131014_115410

20131014_115904

20131014_122710

20131014_124604

20131014_125522

kawasan bukit bukau yang menghijau.. musim autumn baru nak masuk kot

20131014_140059 20131014_140836

Kami naik bas yang sama untuada k pulang ke hotel. Bas tu parking kat tempat yang sama masa kitorang turun tadi. Tapi be careful tau, sebab ada 2-3 biji bas yang lalu route yang sama.. tapi kene bayar style nego-nego gitu.. haa, tak payah nak nego2 lah.. for sure kene cekik darah punye. Better amik bas yang Tourism bus #5 (306) nih je. Fix rated.

Nyumm nyummmm
Nyumm nyummmm
Ada satu persembahan seni kat stesen keretapi bila dah balik dari Terracotta museum. Meriah tapi sila berjaga-jaga dengan beg anda di tempat yang ramai orang mcmni.
Ada satu persembahan seni kat stesen keretapi bila dah balik dari Terracotta museum. Meriah tapi sila berjaga-jaga dengan beg anda di tempat yang ramai orang mcmni.

Dah sampai kat stesen bas, cari bas no 611 menuju ke hotel. Tapi kami tak berenti kat hotel, kami turun depan sket lagi.. lepas daripada bulatan Pagoda tu. Kami pi solat dekat The Great Mosque of Xian. Melilau gak lah nak cari jalan masuk ke laluan masjid ni sebab setiap jalan dan lorong akan melalui bazar ( market atau kedai-kedai) muslim dan sepanjang jalan Muslim Street ni, akan ada kedai-kedai makan dan barang-barang kraftangan. (Banyaknyeeee makanan halallllll hehehehe).

Kami gi solat dulu.. Great Mosque of Xian ni macam museum pun ada. Kalau tourist non-muslim datang nak ziarah, diorang kene bayar entrance fee. Macam kami ni takyah bayar la.. Jumpa je gate tu, terus jumpa ngan ustaz yang ada kat situ, cakap nak solat. Pakcik tu terus jerit panggil sorang makcik dan makcik tu bawak kami pi amik air solat. Tandas dan tempat ambil air sembahyang berada di ruang yang berbeza dengan ruang sembahyang. Kalau kene cari sendiri tempat amik air solat tu, memang takkan jumpa lah.. kompem.

Ukiran ayat suci Al-Quran pada dinding dalam masjid
Ukiran ayat suci Al-Quran pada dinding dalam masjid

20131014_171436

banyak bangunan berbentuk pagoda dalam masjid.

Masa selebihnya, kami pi jajah muslim street tu. Hehehe.. masa untuk cuba segala jenis masakan dan memang tengah lapar gile kot sebab hampir seharian kami jalan-jalan.

20131014_183205

menu potato yang kecik2..
menu potato yang kecik2..

20131014_182834

ini adalah sup daging dengan ketulan atau hirisan roti ( yang warna putih tu ) plus soohoon dan daging, Side dished adalah cili potong dan bawang putih jeruk
ini adalah sup daging dengan ketulan atau hirisan roti ( yang warna putih tu ) plus soohoon dan daging, Side dished adalah cili potong dan bawang putih jeruk
Inilah yang dicari.. kebab kambingggggggg
Inilah yang dicari.. kebab kambingggggggg
pilih lidi mana yang kite nak, pastu diorang akan grill kan..
pilih lidi mana yang kite nak, pastu diorang akan grill kan..
tengah tumbuk sejenis manisan..
tengah tumbuk sejenis manisan..

 

 

Apa-apa saje lah · Beijing · China

Day 3_Beijing

Okey.. pagi-pagi sebelum keluar kami dah packing siap2.. dan bawak keluar beg simpan dekat dalam luggage stor hotel. Terus check out sebab dah plan nak jalan satu hari dan tak payah nak kejar balik hotel untuk check out waktu tengahari tu. Breakfast ala kadar je (makan apa yang ada.. errr.. comey makan bekal tapau steamboat semalam.. kekeekeke… celik mata je terus ngapppp… tak membazir betul)

Sebenarnya, cuaca makin sejuk. Jadi, kami pakai tebal sket. Tapi bibir comey dah start kering-kering dah.. tonyoh lip balm pun tak jadi apa dah.. Okey, destinasi pertama kami pada hari ini adalah Forbidden City.. Tapi sebelum tu, kami bergambar-gebus dulu kat Qianmen Street. Kami jalan kaki je dari hotel ke main road. Situ ada deretan bangunan yang senibinanya tu berjaya membulatkan biji mata comey dan sulli. Apa lagi.. snap je lah sepanjang-panjang jalan. Ada kedai yang jenis high end dengan branded outlet.. ada kedai macam jual barangan 2 hengget je.. Kat sini banyak senibina bangunan ala-ala istana lama gitu. Street performance pun ada jugak macam pakai outfit yang pelik-pelik tu pastu duk berdiri tegak je. Tak tau laa diorang buat income kot mane, sebab tengok takde orang baling duit pun kat diorang.

Ni lah pelakon jalanan nih... tegakkk berdiri tak gerak2.. ingat patung dah
Ni lah pelakon jalanan nih… tegakkk berdiri tak gerak2.. ingat patung dah
Tak tau laa akak ni jual mainan atau duk eksesais pepagi buta.. sejukkk masa ni tau
Tak tau laa akak ni jual mainan atau duk eksesais pepagi buta.. sejukkk masa ni tau
Pau~~pau~~ panas~~ panas~~~
Pau~~pau~~ panas~~ panas~~~
International franchise.. kat mana ceruk pun ada
International franchise.. kat mana ceruk pun ada
Building lama nih shopping complex tauu
Building lama nih shopping complex tauu

Sulli amat memahami comey.. dia agak2 yang jalan kaki tu mungkin akan menetaskan urat-urat tapak kaki comey, maka kami pun naik bas menuju ke Forbidden city. (  Forbidden city terletak didalam pagar besar dalam Tiananmen Square ).

Take bus 9, 17, 44, 48, 59, 66, 803, 808, 4, 7 or Tuanjiehu Special Line and get off at Qianmen, Qianmen Xi, or Qianmen Dong Station

Bile bas berenti dekat bas stop yang terdekat dengan Forbidden City tu, turun je tangga bas.. terus comey ternganga.. Ya Allah, ramainya manusia yang berkerumun kat dataran sebelum masuk gate yang ada gambar pemerintah diorang tu ( macam gambar pesen lamaaaa je :/ ). Comey boleh cakap yang sesungguhnya, rakyat cina nih memang suka melancong dalam Negara sendiri. Boleh kire je berapa kerat foreigners yang ada kat situ. Yang lelainya, semua crowd atau kumpulan yang beratur tu adalah rakyat cina. Diorang siap amik guide lagi ( yang bawak speaker kecik sambil bawak bendera kecik, pastu).

tiket masuk ke Forbidden City..
tiket masuk ke Forbidden City..
ilusi optic yang sedikit gagal hehehehe
ilusi optic yang sedikit gagal hehehehe
detail gile seni bumbung diorang.. ada orang cakap, semua tu bersalut emas tau.. kalau berani, sila panjat dan cuba kikis!
detail gile seni bumbung diorang.. ada orang cakap, semua tu bersalut emas tau.. kalau berani, sila panjat dan cuba kikis!
Dari Tiananmen Square ke pintu masuk Forbidden City
Dari Tiananmen Square ke pintu masuk Forbidden City
ni baru beratur kat luar.. kat dalammm lagi haru
ni baru beratur kat luar.. kat dalammm lagi haru
cross jambatan ni laa... terussss masuk dalam forbidden citu
cross jambatan ni laa… terussss masuk dalam forbidden citu
kaunter tiket
kaunter tiket
ramaii...
ramaii…
sangat ramai
sangat ramai
bederettttt
bederettttt
kawah ni buat ini air.. kot2 istana terbakar ke apa ke
kawah ni buat ini air.. kot2 istana terbakar ke apa ke
ngeri sket laa penjaga kawah nih.. nak kate naga pun bukan
ngeri sket laa penjaga kawah nih.. nak kate naga pun bukan
singgahsana raja...
singgahsana raja…
takleh masuk kat dalam ni.. zoom kamera je panjang2
takleh masuk kat dalam ni.. zoom kamera je panjang2
kota yang sangat luas
kota yang sangat luas
penat mata memandang... penat lagi kaki nak melangkah hehehehe
penat mata memandang… penat lagi kaki nak melangkah hehehehe
gambar bumbung pun Nampak cam cantikkk je
gambar bumbung pun Nampak cam cantikkk je
ni bilik tido si permaisuri...
ni bilik tido si permaisuri…
kolam ni ada ikan koi yang sangat gemuk gemukss
kolam ni ada ikan koi yang sangat gemuk gemukss
Ada 7 ekor naga kat situ dan air yang menuruni bukit ni akan melalui naga2 ini..
Ada 7 ekor naga kat situ dan air yang menuruni bukit ni akan melalui naga2 ini..

 

 

Comey ngan sulli terjenguk-jenguk sana sini laa sekejap. Macam curious sebab diorang macam duk beratur kat luar gate tu je. Mana kaunter tiket nih..?  Kami pun belasah ikut jalan yang macam jambatan putih gitu. Kat dalam tu kami ternganga buat kali ke-2. Kaunter tiket dah banyak, tapi orang yang beratur dah macam puzzle maze dah. Kami pun beratur jugak lah. Lepas amik tiket, kami pun jalan-jalan kat dalam Forbidden City tu.

Forbidden City nih adalah kawasan istana diraja dari zaman dinasti lama-lama tu.. Basically, senibina istana diorang sama pesen je. Cuma besar kecik je bezanya dan ada satu palace tu diorang display bilik tidur permaisuri. Kawasan dalam Forbidden City nih tersangatlah luas.. jadi, sila bersedia tapak kaki mengembang!

Dalam 2 jam jugak lah kami menghabiskan masa kat dalam tu. Makin lama semakin penuh pelancong yang menyerbu. Kami pun beransur-ansur keluar dan dalam perjalanan kami melintas jalan, ada gerai kecil yang menjual ubi keledek bakar. Comey sambar satu ketul. Ingatkan kecik je.. amik, besar peha budak! Tapi keledek bakar tu sangat manisssss… fevered betul laaa jenis-jenis ubi nih.

Kami amik bas dan subway menuju ke  Bird Nest dan ini bukanlah sarang burung sembarangan yer. Icon Olimpik Asia nih!

Subway Line 8 (Olympic Special Line): get off at Olympic Sports Center Station,get out of the station from Exit B1 (northwest exit) or Exit B2 (northeast exit), and walk north. Or Bus Route Take bus no. 82, 538 and get off at National Stadium East Station.

Okeh, kaki dah rabak.. kami beransur-ansur pulang ke hotel untuk pickup beg dan terus menuju ke Stesen keretapi Beijing. Xian… here we come!

Dekat Olympic Sport Station..
Dekat Olympic Sport Station..
bekabus sket.. sebab sejuk kott
bekabus sket.. sebab sejuk kott
bukan sebarang tiles ni tau.. ada ukiran wajah dan muka kat tiap keeping tile tu
bukan sebarang tiles ni tau.. ada ukiran wajah dan muka kat tiap keeping tile tu
hemmm.. snap je lahhh
hemmm.. snap je lahhh
errrr.. tak tau exhibition apa nih.. tapi free of charge hahahaa
errrr.. tak tau exhibition apa nih.. tapi free of charge hahahaa
rasa nak melompat berguling je kat pokok2 bunga nih
rasa nak melompat berguling je kat pokok2 bunga nih

DSCN3416

DSCN3417

DSCN3421

Disebabkan tapir tersangatlah berat, kami tak rela nak naik bas walaupun niat dah cukup suci untuk jimatkan kos pengankutan. Kami tahan teksi kat tepi jalan gitu je (takde designated teksi stop kat sini.. jadi blasah tahan gitu je). Teksi driver takde pun nak tolong bukakkan bonet atau tolong angkat beg masuk bonet. Kami berdua lah dengan gagahnya hangkat 2 ekor tapir tu dah sumbat dalam bonet teksi. Takde berbasi basa.. terus menuju ke Stesen Keretapi Beijing. Kami amik teksi yang warna kuning tu, sebab diorang pakai meter reader. Jadi takdelah kene ketuk atau cakap bahasa makhluk asing nak nego harga.

Pintu masuk stesen keretapi tu, sangat unik bagi comey. Sebab, diorang terus check tiket kat situ. Means, kalau takde tiket, takleh masuk dalam stesen tu. Siap scanning beg bagai tau. Dekat tiket tu dah dibagitau kat section / lounge berapa yang kite akan boarding train. Jadi takkkan sesat atau tersilap trainnye.. System boarding ngan check in dah ala2 nak naik flight dah.

Beijing Railway Station
Beijing Railway Station
Ini lah pintu masuknyee
Ini lah pintu masuknyee
Dari jauh macam kaunter ape ntah... buat kompius je nak masuk.. dah ler takde signage lansung
Dari jauh macam kaunter ape ntah… buat kompius je nak masuk.. dah ler takde signage lansung
pemandang dalam stesen keretapi
pemandang dalam stesen keretapi
Information Board.. boleh check train duk kat gate berapa..
Information Board.. boleh check train duk kat gate berapa..

Kami tiba dalam stesen keretapi tu dalam 2 jam awal sebenarnya. Jadi, apa lagi.. duk perati lah gelagat rakyat jelata dari Republic of China nih. Macam-macam pesen. Yang paling unik, kami dapat tengok gelagat bebudak yang duk main kehulu hilir. Diorang pakai seluar yang ada lubang besarrrr kat bontot. Motipp…???? Ingatkan sorang dua je yang pesen gitu..  rupa2nya, memang parent diorang tak pakaikan pampers, tapi create lubang kat bontot seluar diorang. ( comey ada google.. diorang panggil Chinese toilet training pant).. huhuhuh…

Satu lagi culture diorang, time boarding keretapi, takde announcement yang dibuat melalui pembesar suara. Tapi akan ada staff yang pakai uniform dan jerit sambil jalan **dalam bahasa cina.. ikut orang je lah nak senang.. diorang bangun beratur, kami pun bangun jugak lah.

Crite dalam keretapi plak…

Satu kabin ada 6 seat. Seat paling bawah (lower berth) paling mahal harganya. Mungkin sebab space sedikit luas daripada tingkat tengah dan atas skali. Beg boleh letak bawah katil (share ngan org lain jugak ).. ada meja kat tepi tingkap dan tilam takde laa keras sangat ( comey ada baca dalam blog org lain yang cakap tilam sangat keras ).. Bantal bersih je takde bau (tapi comey still lapik ngan towel kecik hehehehe ) dan blanket diorang sangat tebal.. dah macam toto dah.. jadi bila selimut, takdelaa kain tu melekap elok kat badan.. even comey tido kat lower berth.. takde rasa segan sangat sebab blanket tu tebal.. skali begulung kat dalam tu, dah ilang patern badan  hehehehe… Toilet ok je.. walaupun sulli cakap, die takde selera tengok toilet hahaha.. sempat laa comey basuh muka kat singki dan salin baju kat toilet tu.. dekat 10 jam jugak lah travel dari Beijing to Xian.. sila penuhkan bateri tepon dan mp3 beforehand okeh. Sebab travel waktu malam, jadi takde pemandangan mana pun.. golapp je sepanjang perjalanan. Gud Niteeeeeee 🙂

Apa-apa saje lah · Beijing · China

Day 2

Day 2.

Bestnye tidooo… tapi kene bangun gak sebab banyak tempat lagi nak pi jalan-jalan ni.. lepas siap2 kami keluar awal pagi menuju ke station bas lepas amik exit B di Dongzhimen station.

Part ni kelakar sket. Kami sebenarnya tergagau-gagau mencari bas mana yang patut kami amik. Si Sulli dah survey yang kami sepatutnya amik bas no 867 atau 916 ke Huoarou Bei Daije dan lepas tu carik mini bas ke mutianyu tu. Tapi dalam kami duk panjang leher bulat biji mata tu, ada laa sorang aunty Chinese ni yang ramah tegur kitorang. Pastu kami habaq laa kat die yang kami nak cari  bas sekian sekian… tanpa makcik tu berlengah2, die terus heret kami berdua pi carik bas. Bahasa kami tetap maintain pakai bahasa insyarat plus ayam itik. Hahahaha… Selamat die anta kami atas bas.. tapi.. bas lain! Dan kami ingatkan die pun nak naik bas tu.. rupenye2, die tulun hantarkan aja. Aiyarkkkk~~~~

Comey ngan Sulli pun tawakkal je laaaa.. kami duduk kat seat asing-asing sebab dah takde seat couple yang kosong. Bas pun bergerak laa.. perjalanan hampir 1 jam lebih. Tiba-tiba, bas berhenti mengejut. Lepas tu ada pakcik jerit dari muka pintu bas tu ” Mu~tian~yuuuuu”.. lepas tu die naik atas bas dan tunding jari kat muka comey yang baru separuh celik sebab tidur dalam bas. Comey terkejut+blur= ikut pakcik tu turun bas.  Padahal, takde sorang pun penumpang yang turun dari bas tu selain daripada comey ngan sulli.

Aaaa sudahhhh… kami tengok keliling. Bas berenti dekat perhentian teksi sapu gitu. Ada laaa kereta 2-3 biji kat tepi jalan tu. Selain daripada tu, kosong! Takde pape atas jalan. Fuhhhh.. jangan gabra monyet. Drama pun bermula. Mula-mula pakcik tu cakap dalam nada jerit sambil tunjuk peta Great Wall China tu. Huh, nak kene begaduh + nego taxi fee nih.. Pakcik tu amik pen dan sekeping kertas pastu tulis 350 yuan.. huarghhhhh… kene ketuk dah.. mana lehhh.. lari budget gini.. Maka, kami pun berlakon laaa.. “student.. student… school… poor… very poor”.. lepas main tolak tarik ngan pakcik tu, last deal, pakcik tu rela lah hantarkan kami berdua dengan harga 150 yuan dan perjalanan amik masa dalam 1 jam. Berbuih gak laa mulut baca doa moga dihindarkan dari segala bencana dan musibah. Ye laaa.. buatnya dicampak kami kat mana2.. tak haru!

pemandangan dari dalam teksi sapu... tersapu jua poketku pada hari tu..
pemandangan dari dalam teksi sapu… tersapu jua poketku pada hari tu..
Kawasan parking bas dan tempat beratur naik bas
Kawasan parking bas dan tempat beratur naik bas

 

Alhamdulillah.. selamat sampai.. terus kat pintu gate tau.. tak sia-sia bayar teksi mahal-mahal hahahaha… sakit perut gelak ngan sulli bila teringat part nih..

Kami terus berjalan ke kaunter tiket dan terus beli tiket kereta kabel dan tiket masuk ke Great Wall China: Admission fee 45Yuan dan cable car 45Yuan.

entrance ticket ngan cable car ticket..
entrance ticket ngan cable car ticket..

Subhanallah, cantiknya pemandangan dari atas banjaran nie. Daun-daun belum bertukar warna secara keseluruhan, tapi udara sangatlah segar. Oh, baik bawak bekal siap-siap. Takde restoren kat atas tu hehehe. Kami bawak bekal buah-buahan, roti sandwich hand made kat dalam bilik hotel dan air mineral.. tak lupa cokelat bar jugak hehehe..

Pelukis jalanan berimaginasi dan berhaluseni
Pelukis jalanan berimaginasi dan berhaluseni
sambung makan buah delima yang ranum, besaq2 ngan manis2 isinya
sambung makan buah delima yang ranum, besaq2 ngan manis2 isinya
bawak bekal siap2 pastu kite berpiknik kat atas "Tembok Terhebat" hehehe
bawak bekal siap2 pastu kite berpiknik kat atas “Tembok Terhebat” hehehe

20131012_095922

uiiiiiii... jauhnyaa kene bejalan nihhh
uiiiiiii… jauhnyaa kene bejalan nihhh
oppsss... tunjuk ape tuuu
oppsss… tunjuk ape tuuu
beratur beli tiket dulu yer...
beratur beli tiket dulu yer…

Dah puas berjalan mendaki dan menurun “dinding hebat” itu, kami turun ke kaki gunung dengan menaiki toboggan. Bayar yuran toboggan 45Yuan dan yeahaaaaaa, sila guna fleksibiliti badan dan intuisi sendiri untuk break dan release break  atau toboggan akan meluncur laju turun. Bestttttttt… super best! Sangat di recommended.

laju nihhh... breakkkk
laju nihhh… breakkkk
tobbogan meluncurrr... yiehaaaaaa
tobbogan meluncurrr… yiehaaaaaa

Sampai kat bawah tu, kami pusing2 kat gerai-gerai yang meniaga merchandise kat kaki jalan.. macam biasa, kalau nak beli barang-barang kat situ, kene tawar gile-gila punye harga.. sampai 75-90% dari harga sebenar. Kalau tak, memang kene ketuk lagi.

"wat yu say... sambil pegang calculator"
“wat yu say… sambil pegang calculator”

Bas untuk balik adalah pada pukul 2.00 petang, tepat. Terlepas yang tu, haaa.. meraba laaa pakai teksi atau minivan yang nak kene nego bagai. Kami beratur awal, sbb dah nak putus kaki duk jalan-jalan kat area situ. Sebelum tu, kami dah singgah kat semua kedai yang ada kat bawah tu dan try beli buah-buahan tempatan. Still, nak beli buah pun kene nego bagai.. aiyyoooh.

buah ni macam bush bidara pun ada, macam epal hijau yang kecik pun ade..
buah ni macam bush bidara pun ada, macam epal hijau yang kecik pun ade..
yang kaler cokelat gini lagi ,manis ngan crunchy upoenye
yang kaler cokelat gini lagi ,manis ngan crunchy upoenye
Dah lenguh.. tak kira dah melepek kat tepi jalan mana sambil teropong kaki orang hakhakhak
Dah lenguh.. tak kira dah melepek kat tepi jalan mana sambil teropong kaki orang hakhakhak

Ramai je foreigners yang naik bas lompat-lompat ni ( sbb tu die amik masa sampai 3 jam nak sampai kat pusat Bandar Beijing). Nak dijadikan cerita kelakar, masa bas sampai tu, kami beratur laa naik bas. Tapi disebabkan jakun tak pernah naik bas pesen gini, kami pi duk kat seat area tayar depan. Tak tau lak terpaksa laa duduk dalam keadaan lutut terlipat sbb memang takde lantai sampai ke bawah. Bayangkan duduk dalam keaadaan kaki tercongok camtu sepanjang-panjang perjalanan. Comei penat gile, asal duk dalam bas, mesti lentok. Out terus. Sulli lak, muka dah tukar kaler ikan lemas dah hahahaha.. die boleh lak sengal bontot duk lelama gitu tapi takleh nak buat pape. Terpaksa tahankan diri je. Muka memang torture gila ah.. semput comey gelakkan die.

Kami turun dekat stesen apa ntah, dah lupa. Sepatutnya turun dekat Dongzhimen, tapi sulli dah memang jem tahap dewa sebab sengal bontot, kami blasah turun je mana-mana stesen pastu ke Dongsi untuk cari masjid Dongsi. Sadis gak cari masjid nih, sebab dia punye signage ada dalam pagar tinggi. Memang tak perasan lah. Berpusing-pusing siap Tanya bebudak sekolah yang duk makan aiskrim lagi. Walaupun English diorang hancur tapi still boleh tangkap laa apa yang diorang cuba nak tolong. Masjis Dongsi memang tepi jalan je. Skali pandang, macam satu rumah antik orang kaya-kaya. Pintu masuk lak tertutup rapat.

Masjid Dongsi dari pandangan luar...
Masjid Dongsi dari pandangan luar…

Lepas solat, kami pi cari pearl market dan naik subway menuju ke Yong’Anli. Pearl Market nih tempat orang Malaysia pi shopping. Sebab apa comei cakap macam tu, sebab ada pekedai yang jual beg/ kain/ merchandize boleh cakap melayu suh comey ngan sulli masuk kedai diorang ” Murah.. murah.. kasi murahhhh”…  Amazing race betul.. bayangkan comey nak dengar orang cakap omputeh pun payah.. nih siap boleh cakap melayu lagi.. Kitorang takde shopping mana pun.. (tak larat nak menyumbat dalam beg tapir dan heret sana sini).. Tapi bolehlah kalau nak beli China Silk untuk table cloth atau runner atau sarung bantal. Kedai patern banyak shoplot dalam bangunan gitu.. dan sila nego gila-gila jugak.

Balik kat area hotel, kami jumpa kedai makan muslim. Kami order hot pot (macam steamboat) dan pilih 2-3 jenis frozen food. Portion diorang sangat banyak untuk tiap2 hidangan, so jangan haloba sebab takleh nak beli separuh pun. Still kitorang makan tak habis, tapi sebab dalam beg ada bekas plastic, kami tapau apa yang tak habis tu, simpan wat balik hotel muehehehe.. ( rugi weh.. bayar mahal tuuuu… dah le tak sedap!.. sup diorang macam air panas taruk cili serbuk je ).. bebel plak dah

End of Day 2

China · Sweet Journey....

Day 1- Beijing

 

 

Day 1.

Bismillahirohmanirohimm… Ya Allah, Engkau selamatkanlah perjalanan kami berdua. Semoga kami dihindari daripada segala bencana dunia dan kembali dengan selamat. Ameen.

Bag dah sumbat dalam bonet kereta, passport dan segala dokumen perjalanan dah ada dalam sling bag.. Cuti dah approve! Yahoooooooo.. perjalanan pun bermula..

Kami park kereta dekat Ampang ( rumah kekanda Sully, mekasih kak long.. sebab susah payah tolong anto kami berdua kat stesen LRT ) pastu terus g ke KL Sentral dan naik ERL ke KLIA.

Disebabkan kaunter check in masih belum buka lagi, kami pun heret laa si tapir merah dan hijau tu ke hulu hilir carik surau. Jumpa laa surau dekat dengan Departure Hall tapi belah belakang skali, dekat dengan area meninjau. Semestinya KLIA, surau sangat bersih, kemas dan luas. Ada yang duk betulkan urat, ada yang main2 tepon dan ada yang duk mengaji.

Pas solat, kami terus pergi ke kaunter check in dan ambil boarding pass. Kaunter yang dibuka banyak, tapi takde designated places. Skali harung je atas label International Flight. Pantas dan tuntas. Still kene beratur, tapi tak lama laa.. KLIA thumbs up for you.

Pas si tapir merah dan hijau selamat di kebumikan dalam perut conveyer tu, kami pun meliliau laa tengok keliling. Jarang sangat dapat melilau dalam KLIA sebab biasa2 travel ikut penerbangan jiran sebelah die nih,si  AA. Nak dijadikan cerita, masa nak beli tiket tu, terbukak laa hati tengok page MAS, perghhhh.. buntang terus biji mata kami bila tengok harga MAS lagi murah daripada AA untuk tarikh yang kami plan tu.. apa lagi, syukur Alhamdulillah sambil menggulupur ngan Sully dek suka hati. Sebelum kami masuk melepasi departure gate tu kami pi carik kafe “Food Garden”, sane banyak pilihan makanan stail masakan panas atau kampung. Kafe fastfood pun banyak, tapi disebabkan kami berdua nih jenis perut nasik dan makan sampai kenyang aka buntal.

Prosedur imigresen adalah seperti biasa je. Tak ada drama dan tak heboh pon hehehehe.. Dah lepas bahagian imigresen, kami terus menuju ke aerotrain dan ke Internationa Departure Hall. Suasana kat situ sangat happening, dan kami ada lebih kurang 1 jam setengah untuk cuci mata dan cuci hidung hahahaha.. perfume sangat banyak dan semuanya duty free. Comey tersambar laa jugak satu set losyen dan myth spray Victoria Secret. Sebab utama adalah murah dan adik yang jadik sales girl tu comey je ramah tamah tak eksyen. Hehehehe… terjebak.

Flight sedikit delay disebabkan ada sorang passenger tersangkut dekat imigresen. Dan pilot sangat baik hati buat permohonan maaf dan mintak semua yang ada dalam flight bersabo.. Comey dan Sully okey je sebab eksaited dapat bantal, blanket dan headset untuk movie dan radio. Wah wah wahhhh… tak payah prebook yu olsss.. semuanya included.. oh tiket MAS daku.. I Lap Yu. E> kekeke.. kedaratan sekejap.. sila maafkan kami..

Terendap-rendap jugak laa kami duk menatap info board nih
Terendap-rendap jugak laa kami duk menatap info board nih
Kami dapat seat berdua.. kalau kene kapit ngan grandpa grandma kat tengah2 tu, sakit gak kott hehehehe
Kami dapat seat berdua.. kalau kene kapit ngan grandpa grandma kat tengah2 tu, sakit gak kott hehehehe

Kul 4.30 pagi, kami dikejutkan dengan sahur.. hahaha.. mata pun takleh bukak lagi, pastu depan mata ada selambak makanan atas tray. Mamai2 tapi tangan pantass je bukan plastik sudu dan garfu tu. Ada mee dengan ayam ( macam black bean noodle ), air teh, oren, semangkuk buah-buahan potong, yogurt (tapi perisa original.. cannot go huk3).

Yaaaa.. ini lah sahur kami yang tersangat meriah. Mata pun tak berapa nak bukak lagi.. Lets have the feastttttt
Yaaaa.. ini lah sahur kami yang tersangat meriah. Mata pun tak berapa nak bukak lagi.. Lets have the feastttttt

Kapal terbang selamat mendarat dan pilot buat pengumuman yang cuaca di Beijing Capital International Airport adalah sekitar 18-20 degree. Hemmm.. jaket semua ada dalam mat tapir.

remangg pagi yang meremang.. :) Subhanallah.. sangat cantik.
remangg pagi yang meremang.. 🙂 Subhanallah.. sangat cantik.

Alhamdullilah.. touch down to PEK. Kami menonong je ikut flow untuk collect si tapir. Tapi sebelum tu, kene melepasi gate Imigresen dulu. Beratur panjang gak laa untuk line foreigner. Opss, lupa nak habaq, sila isi form declaration masa dalam flight tu, kepit dalam passport terus. Slip boarding pass pun selit lah skali, in case kalau ada apa2 masalah, takyah laa nak selongkar beg ke ape ke..

Untuk ke Arrival Hall, kene naik aerotrain gak.. boleh tahan jauh jugak laa keliling bulding tu.. Lepas collect beg, kami pi carik kaunter untuk collect tiket train yang dah booked dengan Helen kat Terminal 3, Arrival Hall kat T3 kaunter No.22, bukak kaunter stat kul 7.00 pagi ( muka amoi tu ya tuhannn.. mcm baru bangun tidoo.. terus tukar uniform keje..  ressenggg). Setiap tiket yang di collect kat kaunter airport akan dikenekan charge 5 Yuan, so kami ada tiket keretapi dari Beijing ke Xian dan Xian ke Suzhou. Setiap orang kene bayar 10 Yuan.

Tak mampu nak angkat muka. Penat tengok perut orang berdiri. Tengok beg sendiri udah
Tak mampu nak angkat muka. Penat tengok perut orang berdiri. Tengok beg sendiri udah

Kami ke seberang bangunan untuk ambil keretapi ke Bejing City. Tapi sebelum tu, kene beli tiket keretapi kat AREX kaunter dan kad Yikatong. Kad tu harganya 20 yuan dan kami topup setiap kad sebanyak 70 yuan. Daripada Airport, kami berhenti di Dongzhimen dan bertukar subway Dongsi ke Qianmen di Line 2.

Keluar dari pintu subway, kami jalan di sepanjang jalan Meishi street dan lintas jalan sket sampai laaa kat hotel kitorang. Si Sulli nih memang pakar laaa bab baca peta. Tabik spring. Peta curik dari google maps lak tuhhh. LEO Hostel, here we come! Ececehhhh..

Kami sampai awal lagi.. dalam kul 8 gitu.. Mula-mula, kami ingat prosedur check in sama macam kat tempat kite, masuk kul 12.00 kuor kul 2.00 petang. Amoi tu mintak passport dan cakap kami boleh check in terus.. terusss terseringaiiii kami sengih-sengih.. boleh guna toilet dan simpan barang dengan selamatnya.

Hiasan dalaman hostel LEO
Hiasan dalaman hostel LEO

Pas amik jaket tebal sket dari dalam si tapir, topup air mineral dan makan roti sikit-sikit, kami pun menuju ke destinasi yang pertama iaitu Fragrance Hill. Tempat nih menurut cakap-cakap si traveller dalam dunia blogger, satu kemestian untuk dikunjungi lebih-lebih lagi di waktu autumn.

Amik subway daripada Qianmen menuju ke Xizhimen dan berhenti di Beogongmen. Pastu amik bas dekat dengan bus stop area station Beogongmen tu. Perjalanan dengan bas boleh tahan jauh jugak lah.. nak-nak announcement dalam bas tu dalam bahasa pekat diorang, tak kire tadah camne pun tinger tu, campur dengan bunyi bising dalam bas lagi, hiruk pikuk  dan takde seat, berdiri sepanjang waktu, cabaran jugak lah nak mendengar station Xianshang.

Alhamdulillah.. selamat sampai.. Kene bayar 10 yuan untuk entrance fee.

Cerita sadis:

Nak dijadikan cerita, di tepi jalan tu ada laa tempat jualan buah-buahan dan gerai makanan. Satu kedai tu tengah duk tarik mee tepung tu. Dek disebabkan kami teruja, first time tengok live depan mata laa katakana, comei terus laa snap gambar. Si Sulli lak, duk korek camera gabak die dalam beg sandang tu. Entah macammana, tetiba comey terdengar bunyi bukkkkkkk.. lembuttt je bunyi tu. Muka Sulli kalut dah. Kamera gabak tu jatuh terselorot dari bahu Sulli tersadai kat tanah depan mamat mee tarik. Blurrrrrr.. Kamera gabak dengan lense satu jengkal stengah tu selamat patah kat die punye penyambung body kamera tu. Seb baik Sulli ada kamera canggih sebijik lagi. Cuma memory kad kecik, kene transfer-transfer hari-hari gambar tu.

Gara-gara pakcik tarik mee ni lah, camera gabak si Sulli arwah
Gara-gara pakcik tarik mee ni lah, camera gabak si Sulli arwah

Okeh, back to the Fragrance Hill.

Ada banyak laluan tebenornya. Cukup berselirat dan banyak kali lah comey tertipu dengan route die. Dah laa membukit menegak. Takde rasa sejuk dah lepas tu. Panas kelung sebab memanjat bukit ada laa.. Cuma skali skala tu, buntang laaa bijik mata bila tengok amoi-amoi pakai High Heel panjat High Hill. Kehkehkeh..

Dah bayar tiket, silalah masuk ikut pintu gerbang sini.
Dah bayar tiket, silalah masuk ikut pintu gerbang sini.
Simpang pertama di sebelah kanan dan simpang kedua di sebelah kiri.. kami amik langkah kanan hehehehe
Simpang pertama di sebelah kanan dan simpang kedua di sebelah kiri.. kami amik langkah kanan hehehehe
Yuhuanxiu Hall ni lah yang kami cari bagai nak rak.. kire center dan iconic scene berada kat sini lah
bunga2 ni diorang tanam dalam pasu2 kecik tu.. macam kat Cameroon Highland tu
bunga2 ni diorang tanam dalam pasu2 kecik tu.. macam kat Cameroon Highland tu
Di kesempatan ini, ada je sign board dalam bahasa universal, terus snap. Jarang tauuu dapat jumpa signage selain daripada bahasa ibunda diorang
Di kesempatan ini, ada je sign board dalam bahasa universal, terus snap. Jarang tauuu dapat jumpa signage selain daripada bahasa ibunda diorang

Time comey gi tu, tak berapa nak autumn pun lagi, jadik.. suasana kurang best. Sebab hijauuuuuu je mannjang ( kite nak tengok kaler merah perang tuuuuu .. *muncunggg ).  Merangkak laa kite turun naik bukit nak cari satu tempat / spot yang dikabarkan memang tempat terbaikkk kat bukit ni.

Yuhuanxiu Hall ni lah yang kami cari bagai nak rak.. kire center dan iconic scene berada kat sini lah
Yuhuanxiu Hall ni lah yang kami cari bagai nak rak.. kire center dan iconic scene berada kat sini lah

Lagi satu cerita sadis;

Kantung buah pinggang comey nih, jenis yang tak tahan lama. Kene buang slalu hehehehe.. jadi, seperti biasa comey singgah laa kat tandas awam dalam fragrance hill tu. Mula-mula nak masuk ikut pintu tu dah terasa ada bau yang kurang menyenangkan. Comey dah semat dalam kepala yang dalam toilet takde air dan tisu, jadi dah standby dalam sling bag comey nih. Toilet die memanjang ke blakang. Jadi bile comey lalu nak cari tandas yang kosong, tadaaaaaaa.. makcik-makcik yang pakai tandas tu buat keje tak tutup pintu. Argggggghhhh… gelinyeee… dah laa comey wat lintas langsung kat situ. Terus terkujat, kansellll pi tandas. Ngeri wohhh.. pintu ada je. Awat tak tutup. Tak paham sampai ke sudah comey ape kes tak tutup pintu. Terus ku lari keluarrrr carik sulli.. tak menyempat2 nak cerita kat die. Sulli hanya mampu bukak mulut dan HHAHAHAHAHA… trauma!

Dah puas ronda2, kaki pun dah lenguh, kitorang pun menuju ke destinasi ke 2 iaitu misi mencari masjid Niujie di Niujie Street. Tapi sebelum tu, kami testing beli buah delima yang bederetttt ada tepi jalan. Kami beli kat tempat yang dah ada harga siap2. Malas dah nak bertekak nak tawar-tawar harga. Dapat beli 2 biji dengan harga 10 yuan. Besar dan merah menyala isi dia. Puas ati laa.. Kami beratur nunggu bas.

Fuhh.. manis.. sangat berjus.. besar lak tu.. tak sesia beli...
Fuhh.. manis.. sangat berjus.. besar lak tu.. tak sesia beli…
zoom skettttt...
zoom skettttt…
Tengok, betapa ramainya yang beratur nak naik bas.. huhuhuh..
Tengok, betapa ramainya yang beratur nak naik bas.. huhuhuh..

 

Kami naik subway di Beogongmen dan berhenti di Changchunjie, lepas tu menapak cari masjid. Jauhhhhhhhhhhnye menapak.. rasa nak tanggal tapak kaki.. berblok-blok kami jalan sambil mata melilau-lilau carik tanda masjid dan Niujie Muslim Supermarket. Kami decide nak berenti makan dulu baru solat. Lapar woooooo.. Tempat makan dalam Niujie Muslim Supermarket ni kat tingkat atas. Ala-ala medan selera gitu. Ada banyak stall yang jual macam-macam jenis makanan yang kite tak reti nak sebut atau tak tau nak makan macamana. Comey amik nasik campur ngan 3 jenis lauk. Tak tau gak tu lauk apa, main tunjukkk je. Bila dah masuk mulut baru tau.. satu lauk ubi manis goring tiram, terung goreng amende ntah ( rasa cam minyak bijannn je), dan sup sayur macam air suam taruk minyak satu mangkuk ( tetiba jadik vegetarian hahahahaha ).Sudu kene mintak, kalau tak diorang kasi chopstick kayu tu je. Nak mintak sudu pun serupa bagai bersilat dah sebab mintak sudu tak paham, spoon pun tak paham.

Ntah apa laa yang dibebelkan si Sully.. ayam dan itik bertemu di China hahahaha
Ntah apa laa yang dibebelkan si Sully.. ayam dan itik bertemu di China hahahaha
Sebenarnya area ni panjang lagi..
Sebenarnya area ni panjang lagi..

Makan tak habis pun.. tak kene ngan selera tekak kot. Sebelum balik kami tapau kuih-kuih yang terasa macam sedap dan boleh masuk tekak. Satu tu macam kuih lipat atau lempeng tapi ada inti daun kucai, digoreng ngan minyak bijan kot, 2 yuan. Rasa die, boleh tahan muak laaa.. sebab seketul tu macam padat ngan tepung dan daun kucai. Satu lagi, macam onion ring, tapi bukan. Macam maruku tapi takde rasa maruku pun, 3 yuan ( tak best.. huhuhuh.. minyak yang terserat je yang lebih).

Inilah menu lunch kami.. Nasik campuq + sup yang takde rasa huhuhuh
Inilah menu lunch kami.. Nasik campuq + sup yang takde rasa huhuhuh
Kat luar dari Muslim supermarket tu, ada kedai jual street food tu.. beratur panjang. Comey tengok gak amende yang diorang jual tu, rupa sebijik macam lempeng yang ada inti kucai tapi warnanya hitam.. tak berani nak beli aihhh
Kat luar dari Muslim supermarket tu, ada kedai jual street food tu.. beratur panjang. Comey tengok gak amende yang diorang jual tu, rupa sebijik macam lempeng yang ada inti kucai tapi warnanya hitam.. tak berani nak beli aihhh

Okeh, masjid niujie nih berada bertentangan dengan Muslim supermarket. Daripada pintu masuk menuju ke dewan sembahyang berselirat skali. Tapi takdelah sampai sesat. Kene menyusuri lorong-lorong dan lalu kut pintu-pintu gerbang yang penuh dengan seni ukiran cina. Okeh, first impression comey dan Sulli adalah, orang Islam di China sangat bersih. Maksud comey bersih adalah, tandas diorang sangat suci; takde bau, kering, banyak kain tuala yang tersidai, banyak ketur ( atau kendi kecik, tak tau diorang pakai untuk apa). Sangat berbeza dengan pembawaan orang kafir. Kotor yang amat huhuhuhuh.  Bilik sembahyang sangat nyaman. Tapi takde telekung lah. Pakaian bersih dan menutup aurat dah memadai untuk menunaikan kewajipan seorang muslim. Lepas solat dan hilangkan penat, kami ke destinasi ke 3 dan yang terakhir untuk hari ini iaitu ke Sichachai.

Pintu masuk dewan sembahyang wanita.
Pintu masuk dewan sembahyang wanita.
Tempat parking imam masjid.. dan comey assume, itu adalah kereta imam masjid.. kelassssss
Tempat parking imam masjid.. dan comey assume, itu adalah kereta imam masjid.. kelassssss

Dari Niujie Street, kami amik bas ke Sichachai. Apa yang ada kat shichachai..? haa.. Drum tower and Bell tower adalah diorang punya main attraction. Dan kalau korang peminat runningman, penggambaran episode 61 diadakan disini. Comey tiba di Sichachai waktu dah gelap.. So, tak nampak drum towel pun. Kami menapak di sisi tebing tasik sambil menikmati keindahan panorama yang penuh dengan lampu berwarna warni. Seperti biasa, jarang kot diorang jumpa 2 orang perempuan bertudung duk berjalan sana sini tanpa guide. Skali diorang toleh, sampai ke blakang2 tauu.. takde cover2 dah… banyak kelab-kelab dan live band di sepanjang pesisiran tasik tu. Pokok- pokok willow melayut-layut di sepanjang jalan. Bot berhias pun ada, tapi kami tak pi naik lah.

Dalam bas menuju ke Sichachai..
Dalam bas menuju ke Sichachai..
Kiri kanan jalan  di sepanjang sungai penuh dengan warna warni lampu neon
Kiri kanan jalan di sepanjang sungai penuh dengan warna warni lampu neon
Best jugak mamat nih nyanyi... mendayu daya..
Best jugak mamat nih nyanyi… mendayu daya..

Selesai berjalan- kami pun memutuskan untuk kembali ke hotel. Cukup lah sudah perjalanan pada hari ini. Bersambung keesokkan harinya pula.

DAY 1- END.