Jalan-jalan di Korea

Tak kira la orang cakap comey nih berangan @ kuat koya hehehe.. tapi memang tak leh nak diubati nih.. suka serba serbi bab korea.. kene plak comey ada ramaiiiii kengkawan dan suku sakat yang sama naik kalo crite bab korea ni.

Yang parahnye, kalo bab artist korea nu.. tak kire laa pelakon ke, penyanyi ke, penari ke, cerite, drama, movie atau gosip.. fuhh seme comey blasah amik tau.. rase2nye, pengetahuan am comey pasal diorang nih lebih mantap dari yang negara sendiri erkkk :p ( tapi tak salah kannnnnn …)

Jadi, dengan tekad yang nekad.. maka comey dengan sahabat comey yang tak berapa nak makan saman tu.. plan dan berjaya execute planning itu.. maka.. hasrast untuk melawat ke negara idolaku pun tercapai laaaa :D.. Bangga tau.. ( sambil nanges sambil kumpul duit )

daun-daun di musim autumn

Yang bestnye.. time tu adalah waktu musim luruh atau auntum. Semua daun-daun dah start tukar warna jadik kuning, merah-merah pastu coklat dan tunggu masa nak kering dan gugur. Cuaca boleh tahan gigil laa. Nak wat guane, comey nih anak orang asli Malaysia yan memang tak berapa nk tebal kulit nih.

signboard dah universal.. semua ada translate English

Ni dulu-dulu punye cerite laa, comey ada laa jugak tengok tv ke dokumentari ke yang korea nih sangat sangap nak cari apa-apa sahaja yang berkaitan bahasa asing. Kirenye , totally bahasa korea yang diorang pakai. Tapi semenjak kerajaan diorang ni duk promote sesangat Korea Visit Program tu.. takyah heran dah.. Even makcik yang jual key-chain kat tepi jalan Insa-dong tu reti cakap ” apa kabarrrr”.. terkejut comey tau..

ini lah rupe2nye payung comel tu… isk3

haa.. yang comey tempek gambar payung tu ada makna tebenornye.. masa comey ada hura hara nak gi Korea ni la kan.. ada laa sorang dua kawan comey duk pesan suh carik payung-payung comel.. masa tu, comey memanggg takde idea starang baros amende laa payung comel tu.. duk melilau-lilau jumpe laa benda alah ni.. tapi kannn.. sat noo.. comey tempek satu lagi gambo zoommmmmm

45,000 won

Tu dia… terbersin badak comey dibuatnye.. dah laa time sejuk-sejuk cuaca kat sane tu, calculator dalam kepala comey nih tersumbat… satu kaki payung harganya 45,000 won atau >< RM 135.. perghhhh… kalo beli gak, memang simpan dalam frame je laa jawapnye

bendera Malaysia yang berkibar-kibar.. chewah

 Iyer.. comey pun terharu jugak bila tengok ada bendera negara kita berkibar2 kat atas feri pulau nami nih.. walaupun kecik je.. tp besar maknanye tuh.. Untuk pengetahuan am semua, pulau nami nih jadik bombastik sebab drama glemer Winter Sonata shooting kat sini. Banyak jugak la cafe2 yang tempek gambar winter sonata kat pulau tu.

Mt sorak aka Soraksan

Tabik spring betul laa.. semua yang datang kat Mt sorak nih kategori makcik-makcik ngan pakcik-pakcik. Soraksan ni jauh sket dari bando seoul tu.. lebih kurang 3 jam kot kalo naik bas dari seoul. Cuaca.. triple sejuk sampai jari-jari tangan tak rase apa dah. Yang menariknya, diorang ni semua pakai standart hiking set / gear. Siap ngan tongkatnya, bagpack, topi, jaket dan bagai2 lagi lah.. ( comey ngan kawan comey lak pakai macam mouse deer masuk bando hahahaha… tourist laa sangat.. mane kite tauuu.. )

pandangan mt sorak dari dalam kereta kabel
jeti kereta kabel.. sentiasa penuh dengan rakyat die jee hemm
sweet kan ahjumma ni.. 😀

comey duk jauh ngan makcik nie.. tapi tengah die duk tarik2 daun merah tu.. terus comey angkat kamera, superzoommmm  pastu snap.. hehehehe … ampun ye makcik.. tp masa ni makcik sangat kiutttt.. ( cuma muka je masam cetungg hohoho )

Advertisements

One thought on “Jalan-jalan di Korea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s