jelajah @ Landmark @ monument

 

Suasana malam kat seoul sangat meriah.. semua bangunan, jalan-jalan raya dan kedai-kedai akan bertukar penuh warna warni. Musim luruh menyebabkan waktu siang jadi sedikit pendek. Dalam pukul 6 dah gelap dan jalan-jalan akan meriah dengan pekerja yang baru nak balik kerja. Tapi kebanyakkannya balik lewat malam. Jadi biasa je laa kalo comey kuor naik subway dalam kul 9 malam, akan jumpa dengan oppa2 ngan unni yang office attire dan baru balik kerja.

tarian kebangsaan korea

Ini adalah tarian tradisional yang berlangsung di Namsamgol Hanok Village. Kebetulan la plak waktu hujan lebat. Tapi demi untuk tidak menghampakan harapan pengunjung termasuklah comey ngan kawan comey nih.. tercongokkk duk nunggu bawah payung sambil gigil2 tahan sejuk, diorang pun menari laa jugak.. even bawah hujan tau.. terharu comey..

sepanjang jalan di Itaewon

Ni comey snap masa pi kat Namsan Tower, bear museum. Pada pendapatan comey la.. walopun bear yang ada kiut miut, tapi kalo sekadar w at lawatan macam MB melawat kawasan, len kali tak yah pi pun takpe. Cuma ada bear2 yang duk dalam kandang, pastu dipakaikan bear tu macam2 pesen baju.. Tapi kalo nak tengok gak pun takde masalah.. Yang penting, hati puas. Dak gitu..?

Ni plak perarakan “change parade ceremony” atau soljar2 zaman-zaman king sejong dulu tukar duty kat satu kawasan istana. Satu platun akan standby depan gate pastu bila sampai time die tukar, satu platun lagi akan berarak dengan bendera bagai dan bunyi gendang ketang-ketung untuk tukar duty.

sungai han-gang
yeuiodo park

Yeuido ni kena amik subway kalo dari seoul. Pastu kene jalan sket la.. tak jauh pun.. sambil jalan sambil cuci mata. Kawasan ni sangat cantik sebab area bangunan kerajaan dan tv broadcasting ( KBS, MBC dan SBS ).

taman di pulau nami
mendaki tangga di Mt Sorak

Best betul laa jalan di sepanjang trail ke Mt sorak waterfall ni. Kawasan sangat cantik, tenang dan segar. Walopun pada awalnye macam sedikit horror sebab hanya comey dan kawan comey je yang duk jalan dan tak jumpa sorang pun manusia pada awal perjalanan. Tapi bila tengok pokok-pokok yang bertukar warna kemerah-merahan tu, hati sangat ceria tau.

Rupa2nya, makcik-makcik pangkat nenek2 lagi awal naik atas berbanding comey… diorang dah otw turun dan reason diorang naik awal sbb nak tengok matahari naik. Cayalah haelmonyi 😀 ..

Airport incheon sangat selesa. Ruang rehat yang banyak, kerusi pun selesa, bersih, security sangat terjamin. TV tu plak boleh tukar2 channel sesuka hati tau.. comey siap tengok drama lagi kat sini.. sambil makan kerepek seaweed 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s