Makan-makan

Story bab makan-makan kat korea nih banyak gak laa songehnya.. yer laa.. kat sane kan makanan ruji untuk belia-beliau adalah mr.pig… yang tak halal tu toksah kire laa.. ni haram terus nih.. huhuhu.. kene banyak wat research ngan study dulu laa sebelum melantak ke hape ke..

Breakfast ngan roti je laa senang.. lagi satu, tengah exited nak jalan2.. kadang2, perut lapor pun tak terasa mane.. hik3.. cuma yg berbentuk segitiga tu ( kimpab ) actually sebijik cam pulut kepal.. cuma rasenye lebih pada nasi goreng yang kene kepal pastu ada inti.. inti ni laa banyak ceritenye… ada yg inti tuna… dan ada yg inti HAM or daging pig.. sonang crite, takyah makan terus laa.. ( was-was kanggg ).. banyak jual kat convenience store aka 7-Eleven

comey bukan penggemar kopi pon.. tp tengah sejuk2 camtu, dapat pegang cawan kertas panas pun dah cukup syukur dah.. tp nama pun nak ngetest kannn.. harga 3,000 won. Comey amik coffee with cream, sedap la jugak rasenye.. kawan comey amik Americanooo.. kunun2nye macam dalam citer ‘Running Man’ tu lahh.. haramm tak sedap tau.. tawar hebe.. cam neskepe tak cukup camce…

Ini plak adalah bibimbap.. basically nasi + sayur mayur celur + kimci ( sayur jeruk ) + red pepper paste + minyak bijan + telur goren suter! Gaul2… makan2.. kenyang gile semangkuk tu.. Harga lebih kurang 5,000 won

Saje je comey tempek gambo from street stall nih.. malam2 bukan main meriah lagi.. penuhh yg menjual ngan yang membelinya.. tapi comey tengok saje je lah.. hik3..

Tak tau amende maksud cantata.. tapi ni kopi daripada mesin vending.. boleh laa secawan kecik ni 4 teguk.. best laa daripada kopi yang ada penutup tu.. ( mahal saje sedap dop starang )

Bila makan kat mane2 restoren, order menu yang satu mangkuk je.. tp yang sampai.. hamekkk hang.. penuh meja! Tu seme adalah pelbagai jenis sayur dan jenama kimci je tu.. complimentary youuuuu..  ( terketaq2 comey pakai sepit besi tu.. jakun tauuu )

Kat restoren sinchon Loving Hut ni menyediakan makanan untuk vegetarian.. setelah disurvey dan ditanye.. memang tiada sebarang unsur haiwan dalam kedai tu.. ( siap ada jual meggi korea yang vegetarian punya tau ).

Yang bergolek cam ulor sawe tu, california roll aka nasi gulung.. yg sebelah tu.. mee udon je…

Air jus karet yang dibeli kat 7-E masa duk lepak2 kat Incheon Airport.. best gak 😀 .. ada macam2 jenis jus dan botol.. kiut sesangatKal

Biasa kalo kat tempat kite, makan mesti order air orkk.. kat sane tak yah order air.. biasa air teh ni atau air masak tu.. free je.. maybe sebab makanan2 diorang ni banyak yang jenis berkuah.. so takdek la boyak sangat kalo tambah ngan air lagi.. dak..?

Ni comey saje je tempek nihh.. korang jangan laa pi try plak..! Air arak ni.. tapi campur ngan bunga lah, akar lah, kayulah, daunlah, bunga lah… macam2 diorang peram dalam arak tu..

Seafood stew atau haemultang. Rabak gak laa poket makan bende alah ni.. tp puas ati woooo… kedai ni prepared dishes seme jenis seafood cam sashimi dengan pelbagai jenis stew. Comey makan satu hidangan ni ( rasenye 4 orang boleh makan nih ) kene dalam 32,000 won.. RM 45 hengget sorang laa..huhuhuh…. pas makan baru nanges

ada satu restoren halal kat pulau nami tu… dah penat melilau satu pulau, boleh gi kat restoren ni.. lupa nama restoren ni.. tapi memang ada tempek logo halal laa kat kedai tu.. juga hanya sediakan seafood dan vege sahaja.. Nasi bekal cara orang dulu2.. dalam bekas tembaga yang panas.. nak makan kene goncang2 dulu bekas tu, kasi kimci kat bawah lapisan nasi tu serata.. 5,000 won gak sebekas ni.. tp memang sangat kenyang 😀

Advertisements

5 thoughts on “Makan-makan

      1. Aah planning nak ke sana nanti. kalau boleh nak merasa makanan korea yang boleh di makan :p
        Kalau ingat, nak tahu yang tempat makan bibimbap juga. Hiks
        Terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s