Perjalanan ke puncak gunung kinabalu, Sabah

Comei ada list to do before umuq capai certain2 age.. hehehe.. kire wish before getting older or tak larat nak jalan2 dah.. dipendekkan cerite, comei pun stat laa plannning apa yang patut.. Comei siap buat list lagi tau..

– Cuti
– Budget
– Iternary
– dan… yg paling penting skali adalah.. FITNESS!

Dah settle gedebuk gedebak bab tiket dan planning.. maka kami semua pun terbang lah ke negeri di bawah bayu tu.. cuaca tersangatlah baik dan comei dapat duk tepi tingkap.. maka snap laa gambo awan yang kiut miut nih.. rase cam nak lompat2 je.. gebuuuuu heheheh

Dapat je naik bas ngan travel agent ( dah booked sebulan sebelum waktu kejadian ) terus request tempat makan.. sebelum singgah kat masjid ngan restoren, guide bawak comei and the geng gi kilang cokelat dulu.. dekat je dengan airport.. tak sampai 10 minit pon.. Ingatkan kilang laa sangat.. rupanya kilang kat lain.. tempat yang comei berenti tu kedai je.. dan.. cokelatnye tu boleh tahan laa mahalnye..  hand made katenye.. range harga semua RM10 ke atas even yang saiz cinonet je.. huhuhu.. comey tak beli pon.. jimat! hahahahaa.. gi kedai runcit biasa2 pastu beli cokelat cadburry wat bekal nak panjat gunung.. 5 hengget je sekeping..

Bas comei berenti kat kedai Matahari.. restoren biasa-biasa je ikut daripada apa yang comei nampak lah.. senarai harga pun takde lah cekik darah sangat.. cuma taste bud comey tak berapa nak mesra alam dengan cara masak kat sane.. hehehe.. a bit weird 😛

Comei makan nih.. seafood tomyam.. tapi rasa tomyam die macam kuah sardin yang extra tomato sauce.. takde bau serai or daun limau purut… tapi sebab dah lapo telan je lahh..

Tag yang paling mahal comei pernah ada sepanjang comei hidup. Comei amik pakej 3D2N dengan agent dan lalu kot trail mesilau.. total pakej RM900.00 sorang.. tag wajib pakai sepanjang masa perjalanan..

Tolok cuaca nih masa comei nak balik baru terperasan.. ada tergantung kat luar pintu restoren di laban rata. Sejuk yang amat toksah nak cakap laa.. 9-11 Celcius masa kat laban rata.. air-con kat pejabat pun paling kecik 16 je kan.. skali angin datang hembus.. omak aiii.. gigil uuuuuuu.. kat puncak lagi lah gigil.. bawah  pada 6 celcius!

Stat jalan dari Mesilau resort sampai lah jumpa simpang timpohon/mesilau nih lebih kurang 6 jam perjalanan.. tu pun jalan pelan2 steady2 je sebab rase dah nak tanggal tapak kaki ngan paha.. lutut pun dah gigil bila nampak tangga yang sayup2 mata memandang hahahaha

Ingatkan bila dah nampak papan tanda ni.. kira2 dalam 2Km je lagi nak sampai laban rata.. masa nih hujan renyai2.. adoyaaa.. tangan dah kebas takleh rasa apa dah.. comei pun dah stat jalan sorang2 stat dari tengah2 trail.. sbb geng laju dah tinggal jauh ke depan dan geng sedikit slow comei laa plak yang tinggalkan diorang.. tp takde laa plak rasa takut ke hape.. sebab mental dah letih.. takde tepikir pun perkataan “takut” tu.. tau nak hayun kaki je biau cepat sampai..

Masa ni, jalan die dah takde landai lansung… semuanya mendaki.. pastu batu2 ala kawasan air terjun tu semua penuh dengan air.. sebab hujan.. so, kaki kene break sket laa.. takut menggelongsor sorang2.. hehehe.. takleh injured masa nih.. bahaya.. dah bayar mahal2 kene make sure wajib sampai ke puncak

Dengki + kagum gile dengan porter2 nih.. dah ler bawak beban berat.. pastu laju yang amat.. kalah kite yang duk jalan bawak beban tak sampei 10kg nih.. ( tengok ler betis diorang.. huhuhuh… kattangggg )

Ni ghupe kawasan bonzai kat laban rata.. pokok2 dah kecik2 kat sini.. jalan 5 minit lagi sampai lah kat chalet laban rata.. comei sampai kat sini kul 4.30 ptg.. almost 8 hours walking and climbing non-stop.. rest dan makan2 dulu sbb malam karang kul 2 pagi dah stat kene daki ke puncak.. yer.. masa nih la comei pakai headlamp yang comei beli mahal2 tu.. tak sabo nak pakai lampu tu hahahahaha

Uwaaaaaa… nak nanges naik ke puncak gunung kinabalu nih.. bukan sebab terharu.. tapi letih nak mampus!!!!.. Sejuk + tak larat+ tinggi+ kene pegang tali+ licin+ gelap+ jalan sorang2 sbb guide takdenye nak tunggu ngko= nanges sengsorang sambil jalan pelan2.. hahahha.. trauma betol! Tapi memandangkan to do list comei wajib di laksanakan.. maka jalan lah walo pun dah senget2 kaki nih..

alhamdulillah… walopun comei adalah makhluk yang paling lasttt skali sampai kat puncak nih waktu nih.. semua orang lain dah stat turun balik dan terserempaklah dengan comei yang tengah terhegeh2 merangkak naik hahahahaha.. yang pentingnya I MADE IT!!! I’ve DONE it!! yaiyyyyyyyy!!!!

Keindahan dan perasaan tiba ke puncak bercampur baur.. terus hilang letih dan tak de malu segan lompat-lompat riang ngan buddy comei.. 😀 success..

Gunung Kinabalu… Touch down

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s