Apa-apa saje lah

Pray for MH370

Allahuakbar..

mh370

Pesawat yang hilang tu adalah pesawat yang sama masa comei ngan Sully pi travel gi Beijing ari tu.. Subhanallah..

Comey doakan agar Allah swt permudahkan misi mencari dan menyelamat semua penumpang dan anak kapal berkenaann..  juga semoga semua penumpang selamat walau dimana mereka berada. Ameen.

Banyak betul draf huhuhu.. tak tempek gambar lagi.. kelas pun dah nak start balik..
Siap dah balik dari Hanoi pun.. :p

Apa-apa saje lah · Beijing · China

Day 3_Beijing

Okey.. pagi-pagi sebelum keluar kami dah packing siap2.. dan bawak keluar beg simpan dekat dalam luggage stor hotel. Terus check out sebab dah plan nak jalan satu hari dan tak payah nak kejar balik hotel untuk check out waktu tengahari tu. Breakfast ala kadar je (makan apa yang ada.. errr.. comey makan bekal tapau steamboat semalam.. kekeekeke… celik mata je terus ngapppp… tak membazir betul)

Sebenarnya, cuaca makin sejuk. Jadi, kami pakai tebal sket. Tapi bibir comey dah start kering-kering dah.. tonyoh lip balm pun tak jadi apa dah.. Okey, destinasi pertama kami pada hari ini adalah Forbidden City.. Tapi sebelum tu, kami bergambar-gebus dulu kat Qianmen Street. Kami jalan kaki je dari hotel ke main road. Situ ada deretan bangunan yang senibinanya tu berjaya membulatkan biji mata comey dan sulli. Apa lagi.. snap je lah sepanjang-panjang jalan. Ada kedai yang jenis high end dengan branded outlet.. ada kedai macam jual barangan 2 hengget je.. Kat sini banyak senibina bangunan ala-ala istana lama gitu. Street performance pun ada jugak macam pakai outfit yang pelik-pelik tu pastu duk berdiri tegak je. Tak tau laa diorang buat income kot mane, sebab tengok takde orang baling duit pun kat diorang.

Ni lah pelakon jalanan nih... tegakkk berdiri tak gerak2.. ingat patung dah
Ni lah pelakon jalanan nih… tegakkk berdiri tak gerak2.. ingat patung dah
Tak tau laa akak ni jual mainan atau duk eksesais pepagi buta.. sejukkk masa ni tau
Tak tau laa akak ni jual mainan atau duk eksesais pepagi buta.. sejukkk masa ni tau
Pau~~pau~~ panas~~ panas~~~
Pau~~pau~~ panas~~ panas~~~
International franchise.. kat mana ceruk pun ada
International franchise.. kat mana ceruk pun ada
Building lama nih shopping complex tauu
Building lama nih shopping complex tauu

Sulli amat memahami comey.. dia agak2 yang jalan kaki tu mungkin akan menetaskan urat-urat tapak kaki comey, maka kami pun naik bas menuju ke Forbidden city. (  Forbidden city terletak didalam pagar besar dalam Tiananmen Square ).

Take bus 9, 17, 44, 48, 59, 66, 803, 808, 4, 7 or Tuanjiehu Special Line and get off at Qianmen, Qianmen Xi, or Qianmen Dong Station

Bile bas berenti dekat bas stop yang terdekat dengan Forbidden City tu, turun je tangga bas.. terus comey ternganga.. Ya Allah, ramainya manusia yang berkerumun kat dataran sebelum masuk gate yang ada gambar pemerintah diorang tu ( macam gambar pesen lamaaaa je :/ ). Comey boleh cakap yang sesungguhnya, rakyat cina nih memang suka melancong dalam Negara sendiri. Boleh kire je berapa kerat foreigners yang ada kat situ. Yang lelainya, semua crowd atau kumpulan yang beratur tu adalah rakyat cina. Diorang siap amik guide lagi ( yang bawak speaker kecik sambil bawak bendera kecik, pastu).

tiket masuk ke Forbidden City..
tiket masuk ke Forbidden City..
ilusi optic yang sedikit gagal hehehehe
ilusi optic yang sedikit gagal hehehehe
detail gile seni bumbung diorang.. ada orang cakap, semua tu bersalut emas tau.. kalau berani, sila panjat dan cuba kikis!
detail gile seni bumbung diorang.. ada orang cakap, semua tu bersalut emas tau.. kalau berani, sila panjat dan cuba kikis!
Dari Tiananmen Square ke pintu masuk Forbidden City
Dari Tiananmen Square ke pintu masuk Forbidden City
ni baru beratur kat luar.. kat dalammm lagi haru
ni baru beratur kat luar.. kat dalammm lagi haru
cross jambatan ni laa... terussss masuk dalam forbidden citu
cross jambatan ni laa… terussss masuk dalam forbidden citu
kaunter tiket
kaunter tiket
ramaii...
ramaii…
sangat ramai
sangat ramai
bederettttt
bederettttt
kawah ni buat ini air.. kot2 istana terbakar ke apa ke
kawah ni buat ini air.. kot2 istana terbakar ke apa ke
ngeri sket laa penjaga kawah nih.. nak kate naga pun bukan
ngeri sket laa penjaga kawah nih.. nak kate naga pun bukan
singgahsana raja...
singgahsana raja…
takleh masuk kat dalam ni.. zoom kamera je panjang2
takleh masuk kat dalam ni.. zoom kamera je panjang2
kota yang sangat luas
kota yang sangat luas
penat mata memandang... penat lagi kaki nak melangkah hehehehe
penat mata memandang… penat lagi kaki nak melangkah hehehehe
gambar bumbung pun Nampak cam cantikkk je
gambar bumbung pun Nampak cam cantikkk je
ni bilik tido si permaisuri...
ni bilik tido si permaisuri…
kolam ni ada ikan koi yang sangat gemuk gemukss
kolam ni ada ikan koi yang sangat gemuk gemukss
Ada 7 ekor naga kat situ dan air yang menuruni bukit ni akan melalui naga2 ini..
Ada 7 ekor naga kat situ dan air yang menuruni bukit ni akan melalui naga2 ini..

 

 

Comey ngan sulli terjenguk-jenguk sana sini laa sekejap. Macam curious sebab diorang macam duk beratur kat luar gate tu je. Mana kaunter tiket nih..?  Kami pun belasah ikut jalan yang macam jambatan putih gitu. Kat dalam tu kami ternganga buat kali ke-2. Kaunter tiket dah banyak, tapi orang yang beratur dah macam puzzle maze dah. Kami pun beratur jugak lah. Lepas amik tiket, kami pun jalan-jalan kat dalam Forbidden City tu.

Forbidden City nih adalah kawasan istana diraja dari zaman dinasti lama-lama tu.. Basically, senibina istana diorang sama pesen je. Cuma besar kecik je bezanya dan ada satu palace tu diorang display bilik tidur permaisuri. Kawasan dalam Forbidden City nih tersangatlah luas.. jadi, sila bersedia tapak kaki mengembang!

Dalam 2 jam jugak lah kami menghabiskan masa kat dalam tu. Makin lama semakin penuh pelancong yang menyerbu. Kami pun beransur-ansur keluar dan dalam perjalanan kami melintas jalan, ada gerai kecil yang menjual ubi keledek bakar. Comey sambar satu ketul. Ingatkan kecik je.. amik, besar peha budak! Tapi keledek bakar tu sangat manisssss… fevered betul laaa jenis-jenis ubi nih.

Kami amik bas dan subway menuju ke  Bird Nest dan ini bukanlah sarang burung sembarangan yer. Icon Olimpik Asia nih!

Subway Line 8 (Olympic Special Line): get off at Olympic Sports Center Station,get out of the station from Exit B1 (northwest exit) or Exit B2 (northeast exit), and walk north. Or Bus Route Take bus no. 82, 538 and get off at National Stadium East Station.

Okeh, kaki dah rabak.. kami beransur-ansur pulang ke hotel untuk pickup beg dan terus menuju ke Stesen keretapi Beijing. Xian… here we come!

Dekat Olympic Sport Station..
Dekat Olympic Sport Station..
bekabus sket.. sebab sejuk kott
bekabus sket.. sebab sejuk kott
bukan sebarang tiles ni tau.. ada ukiran wajah dan muka kat tiap keeping tile tu
bukan sebarang tiles ni tau.. ada ukiran wajah dan muka kat tiap keeping tile tu
hemmm.. snap je lahhh
hemmm.. snap je lahhh
errrr.. tak tau exhibition apa nih.. tapi free of charge hahahaa
errrr.. tak tau exhibition apa nih.. tapi free of charge hahahaa
rasa nak melompat berguling je kat pokok2 bunga nih
rasa nak melompat berguling je kat pokok2 bunga nih

DSCN3416

DSCN3417

DSCN3421

Disebabkan tapir tersangatlah berat, kami tak rela nak naik bas walaupun niat dah cukup suci untuk jimatkan kos pengankutan. Kami tahan teksi kat tepi jalan gitu je (takde designated teksi stop kat sini.. jadi blasah tahan gitu je). Teksi driver takde pun nak tolong bukakkan bonet atau tolong angkat beg masuk bonet. Kami berdua lah dengan gagahnya hangkat 2 ekor tapir tu dah sumbat dalam bonet teksi. Takde berbasi basa.. terus menuju ke Stesen Keretapi Beijing. Kami amik teksi yang warna kuning tu, sebab diorang pakai meter reader. Jadi takdelah kene ketuk atau cakap bahasa makhluk asing nak nego harga.

Pintu masuk stesen keretapi tu, sangat unik bagi comey. Sebab, diorang terus check tiket kat situ. Means, kalau takde tiket, takleh masuk dalam stesen tu. Siap scanning beg bagai tau. Dekat tiket tu dah dibagitau kat section / lounge berapa yang kite akan boarding train. Jadi takkkan sesat atau tersilap trainnye.. System boarding ngan check in dah ala2 nak naik flight dah.

Beijing Railway Station
Beijing Railway Station
Ini lah pintu masuknyee
Ini lah pintu masuknyee
Dari jauh macam kaunter ape ntah... buat kompius je nak masuk.. dah ler takde signage lansung
Dari jauh macam kaunter ape ntah… buat kompius je nak masuk.. dah ler takde signage lansung
pemandang dalam stesen keretapi
pemandang dalam stesen keretapi
Information Board.. boleh check train duk kat gate berapa..
Information Board.. boleh check train duk kat gate berapa..

Kami tiba dalam stesen keretapi tu dalam 2 jam awal sebenarnya. Jadi, apa lagi.. duk perati lah gelagat rakyat jelata dari Republic of China nih. Macam-macam pesen. Yang paling unik, kami dapat tengok gelagat bebudak yang duk main kehulu hilir. Diorang pakai seluar yang ada lubang besarrrr kat bontot. Motipp…???? Ingatkan sorang dua je yang pesen gitu..  rupa2nya, memang parent diorang tak pakaikan pampers, tapi create lubang kat bontot seluar diorang. ( comey ada google.. diorang panggil Chinese toilet training pant).. huhuhuh…

Satu lagi culture diorang, time boarding keretapi, takde announcement yang dibuat melalui pembesar suara. Tapi akan ada staff yang pakai uniform dan jerit sambil jalan **dalam bahasa cina.. ikut orang je lah nak senang.. diorang bangun beratur, kami pun bangun jugak lah.

Crite dalam keretapi plak…

Satu kabin ada 6 seat. Seat paling bawah (lower berth) paling mahal harganya. Mungkin sebab space sedikit luas daripada tingkat tengah dan atas skali. Beg boleh letak bawah katil (share ngan org lain jugak ).. ada meja kat tepi tingkap dan tilam takde laa keras sangat ( comey ada baca dalam blog org lain yang cakap tilam sangat keras ).. Bantal bersih je takde bau (tapi comey still lapik ngan towel kecik hehehehe ) dan blanket diorang sangat tebal.. dah macam toto dah.. jadi bila selimut, takdelaa kain tu melekap elok kat badan.. even comey tido kat lower berth.. takde rasa segan sangat sebab blanket tu tebal.. skali begulung kat dalam tu, dah ilang patern badan  hehehehe… Toilet ok je.. walaupun sulli cakap, die takde selera tengok toilet hahaha.. sempat laa comey basuh muka kat singki dan salin baju kat toilet tu.. dekat 10 jam jugak lah travel dari Beijing to Xian.. sila penuhkan bateri tepon dan mp3 beforehand okeh. Sebab travel waktu malam, jadi takde pemandangan mana pun.. golapp je sepanjang perjalanan. Gud Niteeeeeee 🙂

Apa-apa saje lah · Beijing · China

Day 2

Day 2.

Bestnye tidooo… tapi kene bangun gak sebab banyak tempat lagi nak pi jalan-jalan ni.. lepas siap2 kami keluar awal pagi menuju ke station bas lepas amik exit B di Dongzhimen station.

Part ni kelakar sket. Kami sebenarnya tergagau-gagau mencari bas mana yang patut kami amik. Si Sulli dah survey yang kami sepatutnya amik bas no 867 atau 916 ke Huoarou Bei Daije dan lepas tu carik mini bas ke mutianyu tu. Tapi dalam kami duk panjang leher bulat biji mata tu, ada laa sorang aunty Chinese ni yang ramah tegur kitorang. Pastu kami habaq laa kat die yang kami nak cari  bas sekian sekian… tanpa makcik tu berlengah2, die terus heret kami berdua pi carik bas. Bahasa kami tetap maintain pakai bahasa insyarat plus ayam itik. Hahahaha… Selamat die anta kami atas bas.. tapi.. bas lain! Dan kami ingatkan die pun nak naik bas tu.. rupenye2, die tulun hantarkan aja. Aiyarkkkk~~~~

Comey ngan Sulli pun tawakkal je laaaa.. kami duduk kat seat asing-asing sebab dah takde seat couple yang kosong. Bas pun bergerak laa.. perjalanan hampir 1 jam lebih. Tiba-tiba, bas berhenti mengejut. Lepas tu ada pakcik jerit dari muka pintu bas tu ” Mu~tian~yuuuuu”.. lepas tu die naik atas bas dan tunding jari kat muka comey yang baru separuh celik sebab tidur dalam bas. Comey terkejut+blur= ikut pakcik tu turun bas.  Padahal, takde sorang pun penumpang yang turun dari bas tu selain daripada comey ngan sulli.

Aaaa sudahhhh… kami tengok keliling. Bas berenti dekat perhentian teksi sapu gitu. Ada laaa kereta 2-3 biji kat tepi jalan tu. Selain daripada tu, kosong! Takde pape atas jalan. Fuhhhh.. jangan gabra monyet. Drama pun bermula. Mula-mula pakcik tu cakap dalam nada jerit sambil tunjuk peta Great Wall China tu. Huh, nak kene begaduh + nego taxi fee nih.. Pakcik tu amik pen dan sekeping kertas pastu tulis 350 yuan.. huarghhhhh… kene ketuk dah.. mana lehhh.. lari budget gini.. Maka, kami pun berlakon laaa.. “student.. student… school… poor… very poor”.. lepas main tolak tarik ngan pakcik tu, last deal, pakcik tu rela lah hantarkan kami berdua dengan harga 150 yuan dan perjalanan amik masa dalam 1 jam. Berbuih gak laa mulut baca doa moga dihindarkan dari segala bencana dan musibah. Ye laaa.. buatnya dicampak kami kat mana2.. tak haru!

pemandangan dari dalam teksi sapu... tersapu jua poketku pada hari tu..
pemandangan dari dalam teksi sapu… tersapu jua poketku pada hari tu..
Kawasan parking bas dan tempat beratur naik bas
Kawasan parking bas dan tempat beratur naik bas

 

Alhamdulillah.. selamat sampai.. terus kat pintu gate tau.. tak sia-sia bayar teksi mahal-mahal hahahaha… sakit perut gelak ngan sulli bila teringat part nih..

Kami terus berjalan ke kaunter tiket dan terus beli tiket kereta kabel dan tiket masuk ke Great Wall China: Admission fee 45Yuan dan cable car 45Yuan.

entrance ticket ngan cable car ticket..
entrance ticket ngan cable car ticket..

Subhanallah, cantiknya pemandangan dari atas banjaran nie. Daun-daun belum bertukar warna secara keseluruhan, tapi udara sangatlah segar. Oh, baik bawak bekal siap-siap. Takde restoren kat atas tu hehehe. Kami bawak bekal buah-buahan, roti sandwich hand made kat dalam bilik hotel dan air mineral.. tak lupa cokelat bar jugak hehehe..

Pelukis jalanan berimaginasi dan berhaluseni
Pelukis jalanan berimaginasi dan berhaluseni
sambung makan buah delima yang ranum, besaq2 ngan manis2 isinya
sambung makan buah delima yang ranum, besaq2 ngan manis2 isinya
bawak bekal siap2 pastu kite berpiknik kat atas "Tembok Terhebat" hehehe
bawak bekal siap2 pastu kite berpiknik kat atas “Tembok Terhebat” hehehe

20131012_095922

uiiiiiii... jauhnyaa kene bejalan nihhh
uiiiiiii… jauhnyaa kene bejalan nihhh
oppsss... tunjuk ape tuuu
oppsss… tunjuk ape tuuu
beratur beli tiket dulu yer...
beratur beli tiket dulu yer…

Dah puas berjalan mendaki dan menurun “dinding hebat” itu, kami turun ke kaki gunung dengan menaiki toboggan. Bayar yuran toboggan 45Yuan dan yeahaaaaaa, sila guna fleksibiliti badan dan intuisi sendiri untuk break dan release break  atau toboggan akan meluncur laju turun. Bestttttttt… super best! Sangat di recommended.

laju nihhh... breakkkk
laju nihhh… breakkkk
tobbogan meluncurrr... yiehaaaaaa
tobbogan meluncurrr… yiehaaaaaa

Sampai kat bawah tu, kami pusing2 kat gerai-gerai yang meniaga merchandise kat kaki jalan.. macam biasa, kalau nak beli barang-barang kat situ, kene tawar gile-gila punye harga.. sampai 75-90% dari harga sebenar. Kalau tak, memang kene ketuk lagi.

"wat yu say... sambil pegang calculator"
“wat yu say… sambil pegang calculator”

Bas untuk balik adalah pada pukul 2.00 petang, tepat. Terlepas yang tu, haaa.. meraba laaa pakai teksi atau minivan yang nak kene nego bagai. Kami beratur awal, sbb dah nak putus kaki duk jalan-jalan kat area situ. Sebelum tu, kami dah singgah kat semua kedai yang ada kat bawah tu dan try beli buah-buahan tempatan. Still, nak beli buah pun kene nego bagai.. aiyyoooh.

buah ni macam bush bidara pun ada, macam epal hijau yang kecik pun ade..
buah ni macam bush bidara pun ada, macam epal hijau yang kecik pun ade..
yang kaler cokelat gini lagi ,manis ngan crunchy upoenye
yang kaler cokelat gini lagi ,manis ngan crunchy upoenye
Dah lenguh.. tak kira dah melepek kat tepi jalan mana sambil teropong kaki orang hakhakhak
Dah lenguh.. tak kira dah melepek kat tepi jalan mana sambil teropong kaki orang hakhakhak

Ramai je foreigners yang naik bas lompat-lompat ni ( sbb tu die amik masa sampai 3 jam nak sampai kat pusat Bandar Beijing). Nak dijadikan cerita kelakar, masa bas sampai tu, kami beratur laa naik bas. Tapi disebabkan jakun tak pernah naik bas pesen gini, kami pi duk kat seat area tayar depan. Tak tau lak terpaksa laa duduk dalam keadaan lutut terlipat sbb memang takde lantai sampai ke bawah. Bayangkan duduk dalam keaadaan kaki tercongok camtu sepanjang-panjang perjalanan. Comei penat gile, asal duk dalam bas, mesti lentok. Out terus. Sulli lak, muka dah tukar kaler ikan lemas dah hahahaha.. die boleh lak sengal bontot duk lelama gitu tapi takleh nak buat pape. Terpaksa tahankan diri je. Muka memang torture gila ah.. semput comey gelakkan die.

Kami turun dekat stesen apa ntah, dah lupa. Sepatutnya turun dekat Dongzhimen, tapi sulli dah memang jem tahap dewa sebab sengal bontot, kami blasah turun je mana-mana stesen pastu ke Dongsi untuk cari masjid Dongsi. Sadis gak cari masjid nih, sebab dia punye signage ada dalam pagar tinggi. Memang tak perasan lah. Berpusing-pusing siap Tanya bebudak sekolah yang duk makan aiskrim lagi. Walaupun English diorang hancur tapi still boleh tangkap laa apa yang diorang cuba nak tolong. Masjis Dongsi memang tepi jalan je. Skali pandang, macam satu rumah antik orang kaya-kaya. Pintu masuk lak tertutup rapat.

Masjid Dongsi dari pandangan luar...
Masjid Dongsi dari pandangan luar…

Lepas solat, kami pi cari pearl market dan naik subway menuju ke Yong’Anli. Pearl Market nih tempat orang Malaysia pi shopping. Sebab apa comei cakap macam tu, sebab ada pekedai yang jual beg/ kain/ merchandize boleh cakap melayu suh comey ngan sulli masuk kedai diorang ” Murah.. murah.. kasi murahhhh”…  Amazing race betul.. bayangkan comey nak dengar orang cakap omputeh pun payah.. nih siap boleh cakap melayu lagi.. Kitorang takde shopping mana pun.. (tak larat nak menyumbat dalam beg tapir dan heret sana sini).. Tapi bolehlah kalau nak beli China Silk untuk table cloth atau runner atau sarung bantal. Kedai patern banyak shoplot dalam bangunan gitu.. dan sila nego gila-gila jugak.

Balik kat area hotel, kami jumpa kedai makan muslim. Kami order hot pot (macam steamboat) dan pilih 2-3 jenis frozen food. Portion diorang sangat banyak untuk tiap2 hidangan, so jangan haloba sebab takleh nak beli separuh pun. Still kitorang makan tak habis, tapi sebab dalam beg ada bekas plastic, kami tapau apa yang tak habis tu, simpan wat balik hotel muehehehe.. ( rugi weh.. bayar mahal tuuuu… dah le tak sedap!.. sup diorang macam air panas taruk cili serbuk je ).. bebel plak dah

End of Day 2

China · Sweet Journey....

Day 1- Beijing

 

 

Day 1.

Bismillahirohmanirohimm… Ya Allah, Engkau selamatkanlah perjalanan kami berdua. Semoga kami dihindari daripada segala bencana dunia dan kembali dengan selamat. Ameen.

Bag dah sumbat dalam bonet kereta, passport dan segala dokumen perjalanan dah ada dalam sling bag.. Cuti dah approve! Yahoooooooo.. perjalanan pun bermula..

Kami park kereta dekat Ampang ( rumah kekanda Sully, mekasih kak long.. sebab susah payah tolong anto kami berdua kat stesen LRT ) pastu terus g ke KL Sentral dan naik ERL ke KLIA.

Disebabkan kaunter check in masih belum buka lagi, kami pun heret laa si tapir merah dan hijau tu ke hulu hilir carik surau. Jumpa laa surau dekat dengan Departure Hall tapi belah belakang skali, dekat dengan area meninjau. Semestinya KLIA, surau sangat bersih, kemas dan luas. Ada yang duk betulkan urat, ada yang main2 tepon dan ada yang duk mengaji.

Pas solat, kami terus pergi ke kaunter check in dan ambil boarding pass. Kaunter yang dibuka banyak, tapi takde designated places. Skali harung je atas label International Flight. Pantas dan tuntas. Still kene beratur, tapi tak lama laa.. KLIA thumbs up for you.

Pas si tapir merah dan hijau selamat di kebumikan dalam perut conveyer tu, kami pun meliliau laa tengok keliling. Jarang sangat dapat melilau dalam KLIA sebab biasa2 travel ikut penerbangan jiran sebelah die nih,si  AA. Nak dijadikan cerita, masa nak beli tiket tu, terbukak laa hati tengok page MAS, perghhhh.. buntang terus biji mata kami bila tengok harga MAS lagi murah daripada AA untuk tarikh yang kami plan tu.. apa lagi, syukur Alhamdulillah sambil menggulupur ngan Sully dek suka hati. Sebelum kami masuk melepasi departure gate tu kami pi carik kafe “Food Garden”, sane banyak pilihan makanan stail masakan panas atau kampung. Kafe fastfood pun banyak, tapi disebabkan kami berdua nih jenis perut nasik dan makan sampai kenyang aka buntal.

Prosedur imigresen adalah seperti biasa je. Tak ada drama dan tak heboh pon hehehehe.. Dah lepas bahagian imigresen, kami terus menuju ke aerotrain dan ke Internationa Departure Hall. Suasana kat situ sangat happening, dan kami ada lebih kurang 1 jam setengah untuk cuci mata dan cuci hidung hahahaha.. perfume sangat banyak dan semuanya duty free. Comey tersambar laa jugak satu set losyen dan myth spray Victoria Secret. Sebab utama adalah murah dan adik yang jadik sales girl tu comey je ramah tamah tak eksyen. Hehehehe… terjebak.

Flight sedikit delay disebabkan ada sorang passenger tersangkut dekat imigresen. Dan pilot sangat baik hati buat permohonan maaf dan mintak semua yang ada dalam flight bersabo.. Comey dan Sully okey je sebab eksaited dapat bantal, blanket dan headset untuk movie dan radio. Wah wah wahhhh… tak payah prebook yu olsss.. semuanya included.. oh tiket MAS daku.. I Lap Yu. E> kekeke.. kedaratan sekejap.. sila maafkan kami..

Terendap-rendap jugak laa kami duk menatap info board nih
Terendap-rendap jugak laa kami duk menatap info board nih
Kami dapat seat berdua.. kalau kene kapit ngan grandpa grandma kat tengah2 tu, sakit gak kott hehehehe
Kami dapat seat berdua.. kalau kene kapit ngan grandpa grandma kat tengah2 tu, sakit gak kott hehehehe

Kul 4.30 pagi, kami dikejutkan dengan sahur.. hahaha.. mata pun takleh bukak lagi, pastu depan mata ada selambak makanan atas tray. Mamai2 tapi tangan pantass je bukan plastik sudu dan garfu tu. Ada mee dengan ayam ( macam black bean noodle ), air teh, oren, semangkuk buah-buahan potong, yogurt (tapi perisa original.. cannot go huk3).

Yaaaa.. ini lah sahur kami yang tersangat meriah. Mata pun tak berapa nak bukak lagi.. Lets have the feastttttt
Yaaaa.. ini lah sahur kami yang tersangat meriah. Mata pun tak berapa nak bukak lagi.. Lets have the feastttttt

Kapal terbang selamat mendarat dan pilot buat pengumuman yang cuaca di Beijing Capital International Airport adalah sekitar 18-20 degree. Hemmm.. jaket semua ada dalam mat tapir.

remangg pagi yang meremang.. :) Subhanallah.. sangat cantik.
remangg pagi yang meremang.. 🙂 Subhanallah.. sangat cantik.

Alhamdullilah.. touch down to PEK. Kami menonong je ikut flow untuk collect si tapir. Tapi sebelum tu, kene melepasi gate Imigresen dulu. Beratur panjang gak laa untuk line foreigner. Opss, lupa nak habaq, sila isi form declaration masa dalam flight tu, kepit dalam passport terus. Slip boarding pass pun selit lah skali, in case kalau ada apa2 masalah, takyah laa nak selongkar beg ke ape ke..

Untuk ke Arrival Hall, kene naik aerotrain gak.. boleh tahan jauh jugak laa keliling bulding tu.. Lepas collect beg, kami pi carik kaunter untuk collect tiket train yang dah booked dengan Helen kat Terminal 3, Arrival Hall kat T3 kaunter No.22, bukak kaunter stat kul 7.00 pagi ( muka amoi tu ya tuhannn.. mcm baru bangun tidoo.. terus tukar uniform keje..  ressenggg). Setiap tiket yang di collect kat kaunter airport akan dikenekan charge 5 Yuan, so kami ada tiket keretapi dari Beijing ke Xian dan Xian ke Suzhou. Setiap orang kene bayar 10 Yuan.

Tak mampu nak angkat muka. Penat tengok perut orang berdiri. Tengok beg sendiri udah
Tak mampu nak angkat muka. Penat tengok perut orang berdiri. Tengok beg sendiri udah

Kami ke seberang bangunan untuk ambil keretapi ke Bejing City. Tapi sebelum tu, kene beli tiket keretapi kat AREX kaunter dan kad Yikatong. Kad tu harganya 20 yuan dan kami topup setiap kad sebanyak 70 yuan. Daripada Airport, kami berhenti di Dongzhimen dan bertukar subway Dongsi ke Qianmen di Line 2.

Keluar dari pintu subway, kami jalan di sepanjang jalan Meishi street dan lintas jalan sket sampai laaa kat hotel kitorang. Si Sulli nih memang pakar laaa bab baca peta. Tabik spring. Peta curik dari google maps lak tuhhh. LEO Hostel, here we come! Ececehhhh..

Kami sampai awal lagi.. dalam kul 8 gitu.. Mula-mula, kami ingat prosedur check in sama macam kat tempat kite, masuk kul 12.00 kuor kul 2.00 petang. Amoi tu mintak passport dan cakap kami boleh check in terus.. terusss terseringaiiii kami sengih-sengih.. boleh guna toilet dan simpan barang dengan selamatnya.

Hiasan dalaman hostel LEO
Hiasan dalaman hostel LEO

Pas amik jaket tebal sket dari dalam si tapir, topup air mineral dan makan roti sikit-sikit, kami pun menuju ke destinasi yang pertama iaitu Fragrance Hill. Tempat nih menurut cakap-cakap si traveller dalam dunia blogger, satu kemestian untuk dikunjungi lebih-lebih lagi di waktu autumn.

Amik subway daripada Qianmen menuju ke Xizhimen dan berhenti di Beogongmen. Pastu amik bas dekat dengan bus stop area station Beogongmen tu. Perjalanan dengan bas boleh tahan jauh jugak lah.. nak-nak announcement dalam bas tu dalam bahasa pekat diorang, tak kire tadah camne pun tinger tu, campur dengan bunyi bising dalam bas lagi, hiruk pikuk  dan takde seat, berdiri sepanjang waktu, cabaran jugak lah nak mendengar station Xianshang.

Alhamdulillah.. selamat sampai.. Kene bayar 10 yuan untuk entrance fee.

Cerita sadis:

Nak dijadikan cerita, di tepi jalan tu ada laa tempat jualan buah-buahan dan gerai makanan. Satu kedai tu tengah duk tarik mee tepung tu. Dek disebabkan kami teruja, first time tengok live depan mata laa katakana, comei terus laa snap gambar. Si Sulli lak, duk korek camera gabak die dalam beg sandang tu. Entah macammana, tetiba comey terdengar bunyi bukkkkkkk.. lembuttt je bunyi tu. Muka Sulli kalut dah. Kamera gabak tu jatuh terselorot dari bahu Sulli tersadai kat tanah depan mamat mee tarik. Blurrrrrr.. Kamera gabak dengan lense satu jengkal stengah tu selamat patah kat die punye penyambung body kamera tu. Seb baik Sulli ada kamera canggih sebijik lagi. Cuma memory kad kecik, kene transfer-transfer hari-hari gambar tu.

Gara-gara pakcik tarik mee ni lah, camera gabak si Sulli arwah
Gara-gara pakcik tarik mee ni lah, camera gabak si Sulli arwah

Okeh, back to the Fragrance Hill.

Ada banyak laluan tebenornya. Cukup berselirat dan banyak kali lah comey tertipu dengan route die. Dah laa membukit menegak. Takde rasa sejuk dah lepas tu. Panas kelung sebab memanjat bukit ada laa.. Cuma skali skala tu, buntang laaa bijik mata bila tengok amoi-amoi pakai High Heel panjat High Hill. Kehkehkeh..

Dah bayar tiket, silalah masuk ikut pintu gerbang sini.
Dah bayar tiket, silalah masuk ikut pintu gerbang sini.
Simpang pertama di sebelah kanan dan simpang kedua di sebelah kiri.. kami amik langkah kanan hehehehe
Simpang pertama di sebelah kanan dan simpang kedua di sebelah kiri.. kami amik langkah kanan hehehehe
Yuhuanxiu Hall ni lah yang kami cari bagai nak rak.. kire center dan iconic scene berada kat sini lah
bunga2 ni diorang tanam dalam pasu2 kecik tu.. macam kat Cameroon Highland tu
bunga2 ni diorang tanam dalam pasu2 kecik tu.. macam kat Cameroon Highland tu
Di kesempatan ini, ada je sign board dalam bahasa universal, terus snap. Jarang tauuu dapat jumpa signage selain daripada bahasa ibunda diorang
Di kesempatan ini, ada je sign board dalam bahasa universal, terus snap. Jarang tauuu dapat jumpa signage selain daripada bahasa ibunda diorang

Time comey gi tu, tak berapa nak autumn pun lagi, jadik.. suasana kurang best. Sebab hijauuuuuu je mannjang ( kite nak tengok kaler merah perang tuuuuu .. *muncunggg ).  Merangkak laa kite turun naik bukit nak cari satu tempat / spot yang dikabarkan memang tempat terbaikkk kat bukit ni.

Yuhuanxiu Hall ni lah yang kami cari bagai nak rak.. kire center dan iconic scene berada kat sini lah
Yuhuanxiu Hall ni lah yang kami cari bagai nak rak.. kire center dan iconic scene berada kat sini lah

Lagi satu cerita sadis;

Kantung buah pinggang comey nih, jenis yang tak tahan lama. Kene buang slalu hehehehe.. jadi, seperti biasa comey singgah laa kat tandas awam dalam fragrance hill tu. Mula-mula nak masuk ikut pintu tu dah terasa ada bau yang kurang menyenangkan. Comey dah semat dalam kepala yang dalam toilet takde air dan tisu, jadi dah standby dalam sling bag comey nih. Toilet die memanjang ke blakang. Jadi bile comey lalu nak cari tandas yang kosong, tadaaaaaaa.. makcik-makcik yang pakai tandas tu buat keje tak tutup pintu. Argggggghhhh… gelinyeee… dah laa comey wat lintas langsung kat situ. Terus terkujat, kansellll pi tandas. Ngeri wohhh.. pintu ada je. Awat tak tutup. Tak paham sampai ke sudah comey ape kes tak tutup pintu. Terus ku lari keluarrrr carik sulli.. tak menyempat2 nak cerita kat die. Sulli hanya mampu bukak mulut dan HHAHAHAHAHA… trauma!

Dah puas ronda2, kaki pun dah lenguh, kitorang pun menuju ke destinasi ke 2 iaitu misi mencari masjid Niujie di Niujie Street. Tapi sebelum tu, kami testing beli buah delima yang bederetttt ada tepi jalan. Kami beli kat tempat yang dah ada harga siap2. Malas dah nak bertekak nak tawar-tawar harga. Dapat beli 2 biji dengan harga 10 yuan. Besar dan merah menyala isi dia. Puas ati laa.. Kami beratur nunggu bas.

Fuhh.. manis.. sangat berjus.. besar lak tu.. tak sesia beli...
Fuhh.. manis.. sangat berjus.. besar lak tu.. tak sesia beli…
zoom skettttt...
zoom skettttt…
Tengok, betapa ramainya yang beratur nak naik bas.. huhuhuh..
Tengok, betapa ramainya yang beratur nak naik bas.. huhuhuh..

 

Kami naik subway di Beogongmen dan berhenti di Changchunjie, lepas tu menapak cari masjid. Jauhhhhhhhhhhnye menapak.. rasa nak tanggal tapak kaki.. berblok-blok kami jalan sambil mata melilau-lilau carik tanda masjid dan Niujie Muslim Supermarket. Kami decide nak berenti makan dulu baru solat. Lapar woooooo.. Tempat makan dalam Niujie Muslim Supermarket ni kat tingkat atas. Ala-ala medan selera gitu. Ada banyak stall yang jual macam-macam jenis makanan yang kite tak reti nak sebut atau tak tau nak makan macamana. Comey amik nasik campur ngan 3 jenis lauk. Tak tau gak tu lauk apa, main tunjukkk je. Bila dah masuk mulut baru tau.. satu lauk ubi manis goring tiram, terung goreng amende ntah ( rasa cam minyak bijannn je), dan sup sayur macam air suam taruk minyak satu mangkuk ( tetiba jadik vegetarian hahahahaha ).Sudu kene mintak, kalau tak diorang kasi chopstick kayu tu je. Nak mintak sudu pun serupa bagai bersilat dah sebab mintak sudu tak paham, spoon pun tak paham.

Ntah apa laa yang dibebelkan si Sully.. ayam dan itik bertemu di China hahahaha
Ntah apa laa yang dibebelkan si Sully.. ayam dan itik bertemu di China hahahaha
Sebenarnya area ni panjang lagi..
Sebenarnya area ni panjang lagi..

Makan tak habis pun.. tak kene ngan selera tekak kot. Sebelum balik kami tapau kuih-kuih yang terasa macam sedap dan boleh masuk tekak. Satu tu macam kuih lipat atau lempeng tapi ada inti daun kucai, digoreng ngan minyak bijan kot, 2 yuan. Rasa die, boleh tahan muak laaa.. sebab seketul tu macam padat ngan tepung dan daun kucai. Satu lagi, macam onion ring, tapi bukan. Macam maruku tapi takde rasa maruku pun, 3 yuan ( tak best.. huhuhuh.. minyak yang terserat je yang lebih).

Inilah menu lunch kami.. Nasik campuq + sup yang takde rasa huhuhuh
Inilah menu lunch kami.. Nasik campuq + sup yang takde rasa huhuhuh
Kat luar dari Muslim supermarket tu, ada kedai jual street food tu.. beratur panjang. Comey tengok gak amende yang diorang jual tu, rupa sebijik macam lempeng yang ada inti kucai tapi warnanya hitam.. tak berani nak beli aihhh
Kat luar dari Muslim supermarket tu, ada kedai jual street food tu.. beratur panjang. Comey tengok gak amende yang diorang jual tu, rupa sebijik macam lempeng yang ada inti kucai tapi warnanya hitam.. tak berani nak beli aihhh

Okeh, masjid niujie nih berada bertentangan dengan Muslim supermarket. Daripada pintu masuk menuju ke dewan sembahyang berselirat skali. Tapi takdelah sampai sesat. Kene menyusuri lorong-lorong dan lalu kut pintu-pintu gerbang yang penuh dengan seni ukiran cina. Okeh, first impression comey dan Sulli adalah, orang Islam di China sangat bersih. Maksud comey bersih adalah, tandas diorang sangat suci; takde bau, kering, banyak kain tuala yang tersidai, banyak ketur ( atau kendi kecik, tak tau diorang pakai untuk apa). Sangat berbeza dengan pembawaan orang kafir. Kotor yang amat huhuhuhuh.  Bilik sembahyang sangat nyaman. Tapi takde telekung lah. Pakaian bersih dan menutup aurat dah memadai untuk menunaikan kewajipan seorang muslim. Lepas solat dan hilangkan penat, kami ke destinasi ke 3 dan yang terakhir untuk hari ini iaitu ke Sichachai.

Pintu masuk dewan sembahyang wanita.
Pintu masuk dewan sembahyang wanita.
Tempat parking imam masjid.. dan comey assume, itu adalah kereta imam masjid.. kelassssss
Tempat parking imam masjid.. dan comey assume, itu adalah kereta imam masjid.. kelassssss

Dari Niujie Street, kami amik bas ke Sichachai. Apa yang ada kat shichachai..? haa.. Drum tower and Bell tower adalah diorang punya main attraction. Dan kalau korang peminat runningman, penggambaran episode 61 diadakan disini. Comey tiba di Sichachai waktu dah gelap.. So, tak nampak drum towel pun. Kami menapak di sisi tebing tasik sambil menikmati keindahan panorama yang penuh dengan lampu berwarna warni. Seperti biasa, jarang kot diorang jumpa 2 orang perempuan bertudung duk berjalan sana sini tanpa guide. Skali diorang toleh, sampai ke blakang2 tauu.. takde cover2 dah… banyak kelab-kelab dan live band di sepanjang pesisiran tasik tu. Pokok- pokok willow melayut-layut di sepanjang jalan. Bot berhias pun ada, tapi kami tak pi naik lah.

Dalam bas menuju ke Sichachai..
Dalam bas menuju ke Sichachai..
Kiri kanan jalan  di sepanjang sungai penuh dengan warna warni lampu neon
Kiri kanan jalan di sepanjang sungai penuh dengan warna warni lampu neon
Best jugak mamat nih nyanyi... mendayu daya..
Best jugak mamat nih nyanyi… mendayu daya..

Selesai berjalan- kami pun memutuskan untuk kembali ke hotel. Cukup lah sudah perjalanan pada hari ini. Bersambung keesokkan harinya pula.

DAY 1- END.