Bebelan

Be the life safer.. Derma darah

DERMA DARAH.. blood donation.. aaarghhh.. takuttnyeeeeee.. itu lah first impression comei.. hah.. last time comey join event ni masa zaman muda2 dulu.. tapi very the bad memories laa.. sbb masa tu.. teruja tengok kengkawan pi derma darah.. dengan takdek apa2 mind control, comey pun ikut laa sama.. bebudak tu cakap, tak sakit punnn.. macam kene gigit ngan semut je.. comey pun apa lagi.. dengan muka dan badan yang gagah perkasa pi laa hulur lengan.. rupa2nya masa cik misi tu cucuk lengan comey yang gebu tu wakakakakakaak.. comey tekejut! secara tak sengaja pi tarik tangan menyebabkan jarum yang tercucuk tu senget benget.. masa tu (muka cebik ) sakitnyaaaaaaaaaaaaaaa lengan dakuuu auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu….

Pastu org lain derma darah 1 pain tu sekejap je.. dlm 10 minit dah siap.. comey lak.. lebih stengah jam darah kuor dengan super low flow..pastu makin lama lengan jadik biru.. cam kembang darah gitu.. pastu.. STOP. cik misi datang.. cabut jarum.. pastu darah tu kire failed to donate. huhuhuh… sesiaa je tauu kene cucuk..

Tu adalah pengalaman ngeri.. TRAUMA jap.. Lepas 5 tahun.. la ni.. baru2 ni kat tempat kerja comey ada lahh event untuk blood donation tu.. ngeri jugak.. tp sebab nak tamatkan penderitaan ketakutan akibat jarum.. comey paksa diri hehehe. even takut mcm nak nanges dah nih..

Procedure takde lah kerek sangat pun.. isi borang, interview ngan doc.. confess kot ada teramik ubat apa2 ke.. so lepas dah take note sane sini.. proceeddddd to patient bed 😥

image
masa nih dah selamat cucuk kat lengan.. sempat lagi kidnap gambo si dressa nih hehehe
image
banyak goodie bag yang dapat nih.. tak sesia pi derma darah.. dapat membantu orang lain dan dapat nih… happy 😀
image
lebam sket pas kene cucuk tu.. tahan laa jugak kat seminggu before it fade away.

Takde laa ngeri sangat.. dolu2 punye gaya, diorang just pakai kapas gumpal pastu letak ngan liquid yang sejuk tu.. konon2nya disinfect or kebas kan kawasan yg nak kene cucuk tu.. laa ni dah tak pakai dah jenis yang sapu2 tu… spray terus.. memang tak rasa apa2 dah.. senyum je cik misi2 yang melecun tu cucuk orang.. yer la kan.. sebab takde sorang pun yang jerit2 or nangis2 ahahahahaah..