Hanoi

Day 6 @ Hanoi

Day 6. Hanoi

Hari ni hari last kami kat Hanoi.. dah habis schedule nak follow. Pepagi hari kami terus check out dan menuju ke lapangan terbang. Setakat ni alhamdulillah, takde apa-apa masalah. Breakfast tak sempat… Jadi, kami mintak diorg pack breakfast… makan kat epot..

Siap sumbat luggage dalam check in counter.. kami lepak2 laa kat area free duty tu sambil habiskan duit dong yang ada.

Babaiii Hanoii.. Adiosss ūüôā

……

worth it laaa pergi hanoi.. walaupun tak sampai kat puncak fansipan, tapi dia punye view lereng2 gunung tu.. Subhanallah sangat cantik.. diorang takde laa modern sangat.. tapi tak jugak mundur sampai naik kereta kuda.. kawasan pergunungan tanah tinggi yang sentiasa sejuk dan keluar kabus…

Hanoi

Day 5 @ Hanoi -> Halong Bay

Day 5. Hanoi.

Setibanya kami semua di stesen keretapi Hanoi pukul 6 pagi tu, seorang driver daripada travel agent dah ready datang untuk pick up kami dan drop kami di hotel hanya untuk shower dan salin baju. Breakfast pun disediakan.. tapi breakfast apa laa sangat. Roti dan telur rebus je laa menu utama kami. Beg besar semua tinggal kat hotel dan ada driver lain yang pickup kami menaiki van menuju ke Halong Bay.

Suasana sepanjang perjalanan ke Halong Bay sebenarnya tersangatlah membosankan. Apa taknya.. satu biji van tu ada dalam 20 orang termasuklah kami 10 orang. Betapa sempitnya ruang untuk satu perjalanan yang jauh ( 4 jam pergi dan 4 jam balik.. almost 9 jam untuk perjalanan pergi dan balik termasuklah berhenti sana sini ).

Takde apa2 yang special sepanjang perjalanan since kami semua terbongkang tido hahahaha. Tapi adalah satu tempat perhentian tu, ntah apa nama tempat tu.. tapi kat situ macam pusat kraf untuk ukiran batu marmar dan jahitan sulaman bergambar. Harga toksah cakap laa.. memang juta-jutas Dong punye. Tapi, boleh tengok terus laa macammane complicated nya lukisan yang dibentuk melalui jahitan. Sangat real plak tu.. pandang berkali-kali pun belum tentu percaya yang itu semua adalah seni jahitan 100%.

Lebih kurang 4 jam sangap dalam van, akhirnya kami semua tiba di jeti. Tunggu agent collect tiket dalam stengah jam, pastu kami semua boarding dalam boat ( macam boat house pun ada ). Pelancong lain amik lunch set masa naik bot tu, kami semua lak just lunch dengan bekalan yang ada.. termasuklah pisang tapau dan telur rebus.

Pemandangan sepatutnya cantik yang amatlah ( according to visitor comments and trip advisor ), tapi di sebabkan kabus yang tebal, maka warna putih je laa yang kami nampak almost all the long way to the island. Nak menapak keluar dari  bot pun comey malas.. sekali angin langgar muka, mau kejung kulit muka nih..

Dah sailing lebih kurang 1 jam, bot berhenti kat gua Dau Go. Specialty gua nie, setiap corner, celah batu dan batu yang berbagai bentuk tu diorang highlightkan dengan lampu yang berwarna-warni. Si saky wat kelakar masa nih.. dengan konfidennya dia terkagum ” wahhhh.. hebatnya gua nie.. ada banyak kaler”… kahkahkah..¬† boleh die tak nampak lampu sorot kat celah-celah batu tu.. Yang pastinya.. gua ni takde bau sulfur.. atau bau taik kelawar.. clear je udara tu. Harga tiket kami tak amik pot sebab dah include dalam pakej sekali harung..

Lebih kurang pukul 4 petang, kami bertolak pulang ke Bandar Hanoi dan lepas terus drop bag, kami pi mengular kat bandar situ dan dinner. Niat dihati lepas makan malam nak mengular kat night market, tapi dah sampai situ baru tau yang night market diorang dah tak buat weekday.. weekend je. Huhuhu.. takde shopping2 dah lepas nie.. kami dinner pun kedai dah nak tutup.

Lepas makan, dan cuci mata lepas buntalkan perut, kami singgah di Happy Coffee. Kedai die kecik je, tapi dapat minum kopi meletup dan harga murah ( takde laa murah sangat.. tapi bukan kategori cekik darah lah).

Tips (tiba-tiba teringat.. sila hadam air kopi dia hari2.. sedap gileee)

Hanoi

Day 4 @ Hanoi -> Cat Cat Village

Day 4. Hanoi

Dah empat hari comey membeku kat daerah Sapa ni. Bibir dah crack abis hehehe.. kulit muka pun dah bebayang menggelupas.. memang kompem anak jati Melayu lah.. kes tak tahan sejuk.

Pagi tu, kami takde apa-apa aktiviti sementara menunggu masa untuk lawatan ke Cat-Cat Village selepas checkout daripada hotel pada pukul 12.30 thgari. So, ada yang habiskan masa sambung shopping bagai dan ada yang lepak kat bilik je.. (sejuk wooooo).. Lepas checkout kami pack semua barang-barang dan letak kat lobby hotel. Kami start jalan kaki dari hotel Sunny Mountain terus menuju ke Cat Cat Village.

Si Abale punye akalan cerita kat kami asal usul kampung kucing tu. Lagaknya macam betul je, sampai berkerut jugak la dahi comey ni. Ape taknya, die cakap asal usul penduduk kampung tu jenis makan kucing sampai habis kucing pupus.. Cesssss… takde maknanya… Encik Google telah memberi penjelasan yang lebih jitu gituuuu

“Cat Cat Village. The ethnic Cat Cat is a few kilometers’ walk from Sapa. You’re not likely to get lost – just walk down the road out of Sapa, which should be marked on maps, and after a while you’ll find a path which descends the hill to your left. This path runs through the village before climbing another hill back to the road. This walk provides a good chance to observe Vietnamese farming and farm animals, and there are excellent views. The walk back up can be difficult (it is steep in parts) but once you get back onto the road there are plenty of enterprising locals ready to take you back to Sapa on motorbikes (40,000VND per person per bike, but remember to try negotiate the price even lower). Entrance to the village is currently 40,000 VND. Elderly persons should skip this Cat Cat trek. Nothing much actually. Walking down you see a few home cottage industries like fabrics, carving , art shops. In the middle of the trek, you come to a restplace, with a so-so waterfall, and a supposedly minority village which is a block of dwelling, like compartmentalised units in one building, and no sign of any activity. Nice stroll if you have a morning or afternoon free.” ( Ihsan Wikitravel)

Kena makan kenyang-kenyang sebelum menapak sebab.. fuhhh.. dalam misi mencari scenery yang cantik dan awesome, kene tabah menghiking dengan gigih. Jalan diorang sentiasa akan menaik.. jarang sangat menurun. Pastu akan berselisih dengan makhluk kaki 4 yang pendek dan hagham itu.. hadoiii… seb baik ada Helson ( baik, gentleman, kiut..) , sahabat baru kami.. hehehe.

Mula-mula Mao tunjukkan kami gaya hidup masyarakat Black H’mong. Sebuah rumah di pinggir kawasan pergunungan yang usang tapi kukuh, dan mempunyai 1 bilik sahaja. Mao cakap yang sebuah rumah bersaiz kecil macam tu mempunyai 11 orang ahli rumah, dan ada yang lagi ramai. Terpikir jugak kat mana laaa diorang tido ramai-ramai.. Mao tunjuk kat lantai tempat kami duk berkumpul, jerami padi akan dibentangkan di lantai tempat kami berdiri dan di situ laa jugak tempat tidur diorang, Kat atas siling umah, mereka gantungkan jagung untuk dibuat benih bagi penanaman musim akan datang. Bahagian atas rumah (macam loteng atau separa tingkat atas ) dipenuhi dengan guni berkepuk kepuk.. dah macam stor jadinya. Talian elektrik dan tv ok je kat situ.. takde laa primitif sangat hahaha.. mesti terbayang macam kaum orang asli gitu.. takde laaa..

Kraftangan utama bagi kaum wanita Black H’mong adalah menenun kain ( macam wooven gitu ), lepas tu warnakan kain tadi, jemur dan jadikan beg, baju, kain sulam dan macam-macam lagi. Bak kate si Mao, idup diorang start dengan celik je biji mata terus hadap mesin tenun atau mesin jahit. Kalau musim panas diorang akan bercucuk tanam sambil jaga kerbau air.

Kat kampung kucing ini jugak tiada lah kelihatan barang seekor kucing pun yang melintas hahaha.. series.. yang ada cuma babies dan anjing yang serupa serigala tu je. Agak-agak comey, selepas separuh daripada perjalanan, kami bertemu dengan satu jambatan gantung dan kawasan air terjun yang sangat cantik.  Ala-ala macam pit stop aa gitu. Kat situ juga ada rumah budaya yang menyediakan persembahan tarian kebudayaan dan nyanyian kepada para pelancong. Masuk free je. Nak join menari sekali pun boleh ( tarian ala-aka tarian ngajat gitu ).

Perjalanan diteruskan dengan menyusuri lereng-lereng gunung dan sawah padi dan kandang kerbau hahahaha… ( kat kampung sendiri pun tak masuk sampai ceruk2 kandang ).. sehinggalah abis route course tu.

Sampai kat satu point, bas dah sedia menunggu kami. Kami di bawa pulang ke hotel dan boleh lepak-lepak kat hotel atau sambung shopping selama 2 jam sementara pukul 6 petang. Bas hantar kami semua ke stesen keretapi Lao Cai sebab train akan gerak pada pukul 9 dan kami dah boleh masuk ke gerabak masing-masing pada pukul 8.30 mlm.

Dalam keretapi, memang dah kong sangat amat dah.. settle je makan malam kami.. comey terus bungkus tido pengsan.. sejuk beku campur kepala dah tingtong sangat amat dah.

Apa-apa saje lah · Hanoi

Day 3 @ Hanoi -> Ta Van Village

Day 3. Hanoi.

Pagi tu comei dikejutkan dengan alunan azan daripada apps telefon si Muzie. Beku-beku pun gigih kami semua bangun dan solat subuh. Toilet ada kat luar, fuhh… rasa segala bulu roma yang ada kat badan nih dah menceracak sejuk! Aigooooo…

Hari ni.. kami pack barang-barang dan akan hiking turun ke lereng gunung melalui lembah-lembah, hutan buluh dan kawasan air terjun. Pagi itu kami disapa oleh sekumpulan penduduk etnik ( semuanya perempuan… daripada size yang kecik hinggalah makcik-makcik yang dah tua ). Tak tau la diorang memang sengaja tunggu kami atau ape.. Kami bergambar bagai sebelum gerak turun dari rumah Mao. Mana bebudak kecik yang ada comey and the geng bagi cokelat.

Masa dalam perjalanan tu, comey asyik kene himpit dek makcik-makcik yang bersungguh nak bantu comey turun naik jalan yang tak serupa jalan tu.. dah laa bekas hujan.. dengan lecak dan tanah licinnya.. mula laa comey jalan pelan-pelan.. naik bebulu lak bila makcik2 nih terlampau nak “membantu” dengan hulur tangan bagai sebab lorong jalan sepanjang lereng pergunungan tu sempit..¬† tapi diorang duk sibuk nak jalan beriringan dengan kite.. rimas pun ada.. kawan-kawan comey bantai gelak je.. siap perli2 comey lagi… “habis laaaa.. kene paw laa nanti…” hahahaha..

So, moral of the story.. boleh suruh diorang jalan dulu.. atau kalau nak mohon bantuan pun.. hulur tangan kat saing-saing kite tu.. hehehe. Lebih selamat dan tak rasa annoying..

Bebudak kat sini sekolah stakat 12 tahun je. Lepas tu, yang pompuan akan balik umah dan jaga adik-adik, manakala yang lelaki akan ikut ibu bapa jaga kerbau air atau kutip kayu api kat atas kawasan pergunungan. Perempuan etnik kat sini kahwin awal. Ikutkan cerita Mao, lelaki akan melarikan anak perempuan yang mereka berkenan. Lepas tu, perempuan yang dilarikan akan diberi pilihan untuk terus stay dengan lelaki yang larikan mereka ( selepas disimpan di rumah lelaki tu selama 3 hari.. simpan buat apa..? wallahua’lam.. ) atau boleh balik ke rumah keluarga mereka semula. Tetapi, natijahnya, perempuan yang dilarikan tidak akan dikahwini oleh mana-mana lelaki di kampung berkenaan buat selama2nya.. Jadi nak tak nak.. terpaksa paksarela laa jadi bini lelaki yang larikan perempuan tu.

Dan sistem larikan perempuan ini masih diamalkan dizaman samsung note 3 dan Iphone 5s ( sbb lama sangat peram post, skang ni dah kuor Iphone 7 dah)..

Huhuhu.. Mao turut bersetuju yang menjadi anak perempuan di golongan etnik mereka sangat tidak adil hakikatnya. Comei ada tanyakan Mao, yang perempuan kene larik tu, takkan bior je.. takde bantahan atau takleh lawan ke..? Mao jawap.. macamaane nak lawan sebab lelaki tu akan berkumpul 9-10 orang untuk larikan seorang anak gadis yang berumur 12-15 tahun. Erkkk.. Abis tu.. kalau yang lelaki tu umur macam pakcik ke.. tokki ke.. Mao cakap.. once dah kahwin.. takde istilah cerai dalam masyarakat mereka. Kalau mereka nak berpisah atau bercerai gak.. kene lari kat atas gunung pastu kene stay kat sana.. sampai orang kampung tak nampak dan tak akan tahu sampai ke sudah..Dasat kan..

Budak-budak kecik yang tinggal di kawasan rumah dan bermain-main di sekitar kawasan tu sangat comel. Walaupun nampak comot tapi mereka semua takde laa kurus kering macam tak cukup makan. Semuanya gebu-gebu je.. maybe sebab kawasan tu kawasan sejuk kot hehehe…pipi-pipi semua dah merah macam buah peach hahahaha… lepas tu semuanya pakai pakaian etnik. Super cutee ^^

Dah habis jajah kampung dan dah tawaf berlereng-lereng pergunungan, kami tiba di jalan besar untuk menunggu van yang akan membawa kami ke hotel Sunny Mountain. Kami sampai ke hotel dalam pukul 2 petang. Lepas settle semua urusan check in.. kami masak-masak untuk makan tengahari dan mnghabiskan masa petang kami dengan cuci mata dan survey harga barangan outdoor di Bandar Sapa. Masuk je tiap2 kedai sambil redah kabus yang sejuk tu. Sesapa nak beli jaket yang 2-3 layer, boleh laa cari kat sini.. memang kebanyakkan kedai jual jaket dan seluar khas untuk outdoor aktiviti. Kawan-kawan comey yang memang kaki daki gunung tu ( exclude myself hehehe ) semua rembat seluar 2-3 helai sorang.. currency yang diorang pakai adalah Dong dan Dollar.. tapikan.. better pakai Dollar lah.. sebab compare harga dong dan dollar untuk 1 item yang sama.. lagi murah dalam nilai Dollar berbanding Dong. Kad kredit pun boleh digunapakai kat certain2 kedai.. tapi diorang akan charge terus penggunaakn sebanyak 3 dolar.. biasa2 charge 3% atas nilai pembelian kan.. diorang tak pakai sistem macam tu.. terus tambah 3 dolar kat jumlah pembelian tu.

Jaket boleh dapat dalam $40-45 dolar .. kalau ganas nego harga, boleh dapat murah lagi.. seluar yang jenis berzip kat lutut tu.. boleh dapat dalam $18-25 dolar dan kebanyakkannya adalah jenama North Face.

Dah penat pusing-pusing kedai.. comey ngan Saky dah tak larat nak jalan lagi.. Kami balik ke hotel dan rebus mee spagetti dalam periuk nasi. Malam tu, kami masak spagetti bodo dengan sos tomato prego tu.. blasah makan spagetti dengan sambal bilis dan rendang daging. Plus air kopi berasap.. hehehe.. makan sampai buntal dan lepas tu pengsan.. Zzzzzz

 

Apa-apa saje lah · Hanoi

Day 2 @ Hanoi -> Lao Cai

Day 2. Hanoi.

Subuh-subuh hari kami dikejutkan dengan bunyi lagu vietnam.. dan macam ada announcement.. tapi dalam bahasa ibunda diorang laaa.. kami pun bangun laa lambat-lambat sebab sejukkkkkk nye Ya Allah.. beku abis sendi-sendi kat badan comey ni. Kami solat subuh dulu lepas tu kemas-kemas barang untuk berangkat. Solat atas katil je.. sbb gerabak dia tersangatlah sempit.. Yang kelakarnya, train tu tunggu kami berempat je turun, sebab train tu dah nak gerak balik ke Hanoi semula. Nasib baik itu adalah perhentian terakhir, kalo tak.. kompem ada yang kene pickup kami kat stesen lain hahaha.. cemberut gak laa muka guys yang tunggu kami kat bawah tu. Mau tak ngeri.. dah berapa kali stewardess diorang pi halau kami turun.. macam ribut tau sumbat barang-barang dalam beg dan turun cepat-cepat. So, len kali kalau ada perjalanan dengan keretapi, bila diorang buat announcement tu walaupun tak paham amende annoucement tu, sila lah bersiap2 untuk departure. ( tak tau laaa kenapa kitorang lambat… sebab takde mandi2 pun.. cuci muka je.. mekap pun haram tak de..)

Sampai je kat pintu gate, kami di datangi oleh seorang budak perempuan yang memakai pakaian etnik kaum “Black Hmong”. Speaking english sangat berabuk fluence, sangat terkejut bila Mao cerita yang diorang belajar bahasa lain daripada pelancong yang datang ke Lao Chai. Mao ni tak tau lah nama penuh dia apa.. tapi kire daripada etnik Hmong ni lah.. muka mcm ala2 cina pun ada…

Kami terpaksa menaiki bas mini dan mengharungi perjalanan yang berliku-liku bak ular kene palu selama 1 jam daripada stesen kereapi Lao Cai menuju ke Lao Chai. Comey dah tido pengsan dah dalam bas.. sebab mual sampai nak muntah. Dah laa cuaca keliling putih berkabusss je. Tak nampak satu hape pun.

Lepas satu jam, kami sampai di hotel Sunny Mountain Hotel. Mao settlekan urusan check in dan kami semua pergi sarapan di tingkat 8. Sarapan pun apa laa sangat. Makan telur rebus dengan roti french tu.. pastu kapit dengan keju dan tomato hiris. Nak makan yang lelain, errrrr.. diragui status kehalalan nye.. minum jus dan kopi.

Kami diberi satu tempat untuk mandi dan tukar pakaian. Lepas ni, kami akan menaiki van dan menuju ke satu kawasan perkampungan dimana hari ini merupakan hari terakhir mereka merayakan festival kebudayaan mereka. Kire macam fun fair kampung diorang laa. Mereka semua berpakaian tradisi diorang dan kebanyakkan perempuan akan bawak bayi kecik di belakang masing-masing. Cuaca sangat sejuk time tu lebih kurang 10 darjah. Perghhhh.. gigil.. tangan dah kebas tak dapat rasa satu jari pun. Tapi tengok rakyat mereka nih, selambaa je pakai nipis-nipis dan keluar dari rumah tak kira besar atau kecil.

Dah puas tengok orang tangkap kambing, menari-nari, main kaki galah, dan banyak lagi game.. kami start menapak menuju ke kawasan perkampungan Ta-Van. Sepanjang perjalanan, kami melalui lereng pergunungan yang ditarah untuk penanaman padi. Kami berjalan di musim yang salah sebenarnya. Waktu tu, musim sejuk.. jadi segala denai dan lereng bukit yang menghijau dah tukar jadi warna cokelat dan berkabus. Kene elok bila mai kabus, memang tak nampak apa-apa. Jarang penglihatan cuma beberapa kaki kat depan je. Silap-silap terpijak tahi kerbau yang memang sepanjang perjalanan ada dimana jua tapak kaki berada hehehe.

Kami berjalan lebih kurang 1 jam atau lebih ( dah lupe sebab jauh gak laa jalan-jalan sambil berenti sana sini amik gambar).

Rumah penginapan atau Homestay di Ta Van Village ni merupakan rumah keluarga Mao. Rumah kayu dua tingkat dan ada lebih kurang 25 katil kat dalam rumah tu. Hanya kumpulan kami yang ada kat situ, jadi takde laa kami share rumah tu dengan group lain. Makan minum kami bawak sendiri, cuma mintak air panas je dengan Mao untuk buat air kopi atau teh dan masak megi.  Tak lupa dengan sosej bakar jugak.

Aktiviti malam tu, kami habiskan masa dengan bersembang sambil duduk mengelilingi bara api untuk sejukkan badan kami. Takde aktivit mana sebab duk dalam umah pun mulut boleh keluar asap macam naga. Beku terus! Aaaaaaaaa… tak tahan sejuk betul uwawawaaaaaa…

Kami tidur dengan perasaan yang beku dan terseksa sebab dalam umah takde heater. Omak aiiii.. macammane laa diorang boleh hidup hari-hari tanpa ada heater dalam umah nie. Cuma satu je yang comei amazing.. umah diorang nie semua jauh dekat area puncak gunung tapi still ada bekalan elektrik, air panas walaupun terhad, dan ada Internet (WIFI).. laju plak tu.. takde laa sangap sangat.

Apa-apa saje lah

Day 1 @ Hanoi

Gilossss… punye laa lama duk dalam draft…

dari 2014 tuuuu…

Takpe.. biar lambat, asal publish post kekekeke…

Camne nak mulakan eh..  hemmm..

Okeh, alkisahnya, lebih kurang 4 bulan yang lepas, comey and the geng dah tobat takmo lagi berganas-ganasan dengan aktiviti hiking dan panjat gunung lagi. Kunun-kununnya sebagai penutup, kami plan nak panjat gunung Fansipan di Vietnam.

Cita-cita nak mendaki gunung Fansipan dah lama terbuku kat hati ini. Cuma kesempatan je yang takde.. dan poket pun asyik surut je.. huhuhu. Pendek ceritanya, si Abale OK dan berjaya mengumpulkan 10 orang perserta untuk join the trip.

Tragis : Seminggu sebelum tarikh kami berangkat, salah sorang daripada team member terjumpa laa satu artikel daripada website yang mengatakan Gunung Fansipan telah ditutup selama 3 bulan bermula daripada January 2014 untuk penyelenggaraan dan pembaikian disebabkan cuaca buruk dan salji. Kami pun terkejut lah jugak sebab travel agent Impress Travel takde  bagitau pape pun kat si Abale. Lagi 3 hari kot kami nak gi sane.. isk3.. Lepas ding dong sana sini, kompemlah yang itinerary kami dah berubah dan si Impress nih takkan aware perkara ni kalau kami tak beritahu. Terror kan?

Jadi, pengembaraan kami pun dah bertukar tema iaitu Lawatan Sambil Belajar bersama Kengkawan.. huhuhuhu.. Blasah je laa.. itinerary je yang bertukar, yang lelain sama je…

Okeh.. Comey ngan Saky bergerak ke LCCT pada malam Rabu since our flight tu pukul 6.05 pagi. Dah pickup si Abale, kami terus gerak ke LCCT dan lepak kat sana. Flight touch down lebih kurang pukul 9 pagi waktu tempatan ( Hanoi kena tolak 1 jam dari waktu Malaysia ), dan suasana di Lapangan Terbang Hanoi ni tersangatlah lengang.. takde laa meriah macam kat Bandung tu even airport kecik je.

Travel agent dah siap tunggu depan pintu dan terus hantar kami ke Hotel Dynasti untuk parking luggage sahaja. Kaedahnya kami semua akan naik train jarak jauh ke Lao Cai, Sapa pada malam tu. Jadi, takde lah kami check in hotel pun. Jadi, Day 1 tu, kami penuhkan dengan jalan-jalan di sekitar kawasan tu, sambil cuci perut dengan  minum kopi kawwwwwwwww dari Hanoi.

Makanan halal payah  nak cari. Jadi, kami satu group bawak ration sendiri untuk masak dan makan-makan. Ada je restoren halal (claimed) macam restoren indian dan Tandoori tu, tapi.. dak tau laa tang mana halal nya. Interior kat dalam tu penuh ngan patung hindu je. Huhuhuh.. tapi tulisan Halal tu besar laa depan signboard kedai.

Dah puas jelajah kedai-kedai dan minum kopi, kami balik ke hotel untuk get ready ke stesen keretapi pada malam tu. Cuaca sejuk tu toksah cakap laa.. comey yang tebal dengan lemak ni pun gagal menepis sengatan cuaca sejuk kat Hanoi ni.. dasat betul. Dinner malam tu kami blasah makan megi, roti dan serunding dan sambal bilis bagai.. dah lapar, tengok sambal bilis pun boleh naik selera. Dah settle makan, cuci muka dan solat, kami pun tido laa sambil diulik dengan goncangan dan bunyi bising gerabak yang duk mengkeriutt memanjang.

 

Gambar ada.. tapi malas nk tampal.. boleh? muahahahaha