Mekah

Day 8- Ziarah luar_ Museum Mekah, Ladang Unta dan Masjid Hudaibiyah

Day 8_Ziarah luar_ Museum Mekah, Ladang Unta dan Masjid Hudaibiyah

Okey, ini adalah aktiviti tambahan dan takde dalam pakej. Ada dinyatakan tapi kena bayar extra sebanyak 25 riyal. Lawatan pertama kami adalah museum Mekah yang mana seorang mutawif telah menggunakan suaranya menjadi speaker kepada semua Jemaah dalam usaha untuk menerangkan segala macam sejarah bahan pameran yang ada ( sampai serak-serak suara beliau hahahaha… err.. astaghfirullah… )

20140409_130127

Tekun dengar penerangan ustaz mengenai pembangunan akan datang kota mekah
Tekun dengar penerangan ustaz mengenai pembangunan akan datang kota mekah
Seni ukiran pada bekas pintu kaabah yang lama.
Seni ukiran pada bekas pintu kaabah yang lama.

20140409_135830

Telaga original zam-zam sebelum era pemodenan
Telaga original zam-zam sebelum era pemodenan
kat sini pun ada disediakan tong air zam-zam.. Jadi takde masalah nak topup air minum atau air spray
kat sini pun ada disediakan tong air zam-zam.. Jadi takde masalah nak topup air minum atau air spray
Pintu masuk museum masjidil haram
Pintu masuk Museum

Menarik je.. tapi jenis comey suka baca sendiri amende yang tertempek kat dinding dan explain bahan pameran daripada dengar ustaz yang sayup-sayup suara jadinya hehehe.. ampun ustaz. Lawatan tu sekejap je..
PS: Ustaz Hanif tertinggal bas.. jadi dia tak ikut lawatan luar hari ni.. kelakar bila mutawif sendiri kene tinggal dek bas. Bukan disebabkan beliau lambat, tapi ada kekeliruan pasal bas dan jalan kene tutup, jadi Jemaah main hentam masuk bas je. Ada bas yang penuh dan ada bas yang kosong.

Lepas tu, melalui jalan yang sama (takde u-turn pun) kami pergi melawat ke kandang unta. Hehehe, kelakar kan.. Ustaz Hanif cakap, kalau sebut ladang tu macam besar sangat.. ni memang bebetul saiz kandang je. Specialnya pergi sini, of coz laa tengok unta secara life. Boleh gosok-gosok badan unta, atau boleh kenyit mata ngan untaaa.. bulu mata unta kan panjangggg… wakakaka.. ape yang aku merapik nih.

Ps: masa ni kami tak tau lagi yang MERs atau Middle East Virus sedang outbreak kat Mekah dan Jeddah. Dah sampai Malaysia baru tau crite bagai pasal virus nie. Di nasihatkan, bagi sesapa yang antibody jenis lemah longlai tu, toksah gi la melawat si unta ni.. kalo mnegidam sangat nak minum susu untaa..susu pun minum susu kotak kat Bin Daud jual je..

Comey turun kat kandang unta tu sekejap je.. sebab matahari waktu tu bebetul terpacak terang atas kepala.. fuh.. berpinar jugak biji mata comey. Kami akan dibawa ke Masjid Hudaibiyah dan bagi sesapa yang berniat nak mengerjakan umrah buat kali ke-3 boleh laa berniat ihram kat sini.

Inilah ladang untanya aka kandang unta.. memang bebetul padang pasir ah.. panas bersinar menyinari untaaaa
Inilah ladang untanya aka kandang unta.. memang bebetul padang pasir ah.. panas bersinar menyinari untaaaa
Unta-unta yang tenang duk 'sun-tan'.. muehehehe
Unta-unta yang tenang duk ‘sun-tan’.. muehehehe

Balik kat hotel sebelum pukul 12 tengahari dan comey solat kat hotel lepas lunch, dan settle bagai, comey gerak sorang-sorang pi buat umrah. In sha allah, kene yakin dengan diri sendiri. Dah 2 kali ikut mutawif kan.. dah boleh bawa sendiri dah..
Buat sorang-sorang lagi cepat settle rupanya.. tak taulaa pasai apa jadi cepat.. co mey gerak cepat-cepat kot. Sampailah masuk waktu asar.. Syukur Alhamdulillah..

ps: tak disarankan berjalan sorang-sorang.. boleh menimbulkan fitnah dan macam-macam masalah.. better bergerak dengan mahram masing-masing atau secara berkumpulan.

Sebenarnya, sebelum comey sampai di Mekah dan Madinah ( back in Malaysia punye cerita ), ramai laa orang berpesan kat comey supaya jangan jalan sorang-sorang, jangan keluar hotel malam, jangan gi tandas kat masjid, jangan itu.. jangan ini… comey suka berbaik sangka.. lagi pulak bila duk sana, comey terasa selamat.. sangat selamat. Feel dia lain.. rasa bagaikan dah sangat biasa kat sana.. Orang sana walau kasar takde laa sampai tak hormat orang lain. Jalan besesak terak macam mana pun.. takkan ada sexual harassment… NEVER! berhimpit laa lagu mana pun, sehabis daya sesame manusia akan cuba jaga jarak dan adab. Sebesar mana atau sekecil mana pun orang tu, diorang akan panggil comey hajjah.. hehehe… comey gi je tandas tengok guane rupe. Ok jee… takde laa menakutkan sebagaimana yang ditakutkan.. nak takut apa.. tandas bersih tau.. langsung takde bau hancing ke hapak ke..

Cuma kalau nak gi tandas, jangan pergi waktu solat.. iye laa.. orang semua tengah solat ngko nak gi tandas buat apa.. kalau tak tahan sangat.. tahan jugak.. masa tu takde manusia yang bergerak.. semua tengah solat.. Lagi satu, elakkan gi toilet lagi 15 minit nak masuk waktu solat.. orang sangat ramai jadi tandas akan sangat sesak waktu tu.. tu yang nampak ngeri je… padahal sangat oke… tandas kat China tu macam bumi ngan galaksi bimasakti kalau nak di compare.. sama je laa kalau nak compare public toilet kat negara kita pun.. hampehhh..

Ada satu waktu tu, comey pi duk dalam satu shoping complex dekat dengan Bin Daud tu.. pi laa makan aiskrim kat tengah2 shoping mall tu. Duk dalam shopping mall pakai telekung ngan slipar je… Sebelah mall tu plak Hilton Hotel.. try buat kat Malaysia balik dari masjid pakai telekung je pastu singgah mall makan aiskrim. Tengok camne orang tengok balik wakakaka… err.. sambung crite balik, masa duk makan airkrim tu, ada laa sorang pak arab, tetiba dia hulur tangan die kat idung comey.

“ Try to smell it.. Do you like this one.. or this one? “ sambil hulur kepal tangan die kat idung comey…
Die bukan nak jual minyak wangi pun… just nak tanya opinion kita.. takde bismillah pape pun hahaha…
Comey cakap yang kanan tu lagi best.. die super happy and say thank you sambil sengih sampai telinga..

Moral of the story, jangan duk takut-takut entah apa-apa.. Try.. mencuba sesuatu yang baru adalah priceless.. selagi selari dengan hokum dan syara’. memang precaution is better that prevention, tapi kalau over sangat.. tak betul dah tu..

Ps: kat sana terlalu ramai orang yang ingin menderma.. jadi, in sha allah.. akan sentiasa ada rezeki untuk kita.. samada sekepal kacang, secawan kurma, seutas tasbih, seketul cokelat, segelas teh.. dan sebiji cubitan kat pipi. Itu semua comey dah rasa secara percuma.

Tasbih hadiah daripada seorang hajjah dari Iran..
Tasbih hadiah daripada seorang hajjah dari Iran..
Mekah

Day 7 – Ziarah luar umrah ke 2, Miqat di Masjid Ja’ranah

DAY 7

Hari ni lepas sarapan, kami semua berkumpul di Lobi dan akan menaiki bas untuk melakukan ziarah luar dan tempat-tempat bersejarah di Makkan seperti Jabal Thur, Arafah, Jabal Rahmah dan Jabal Nur.

Kat Jabal Thur, kami hanya tengok puncak bukit sambil lalu je sebab driver bas taknak berhenti hehehe.. ingatkan si Ustaz Hanif tu bergurau.. bebetul rupanya driver tu tak nak berhenti.. nonongggg je die bawak bas. Rupe-rupanya, driver pak arab ni dah naik angin, bas die bergesel dengan satu kereta kat selekoh.. kami lak tak perasan apa-apa pun.. tercalarr laa bas pak arab ni.

Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Ni lepas subuh punye scene nih
Ni lepas subuh punye scene nih

20140407_214351

Gua Thur adalah tempat persembunyian Nabi Muhammad saw dan sahabat baginda saidina Abu Bakar daripada puak Quraisy Mushrikin. L abah-labah telah membuat sarang dan burung merpati bertelur di depan pintu gua telah mengelirukan puak-puak kafir daripada membunuh Rasulallah saw dan sahabat baginda.

Lepas tu, kami menuju ke Jabal Rahmah. Kat sini, bas berenti dan kami diberi masa 20 minit untuk panjat Jabal Rahmah bagi yang mampu dan ziarah kawasan sekitar bagi yang tak larat nak jajah bukit.

Naik tangga pun boleh, tapi sedikit sesak laa dengan orang ramai yang bertali arus.. tu tak campur lagi dengan peminta sedekah yang duk baring kat tengah2 tangga tu.. Jadi on the way naik, comey panjat bukit tu dari tepi.. jalan lagi short, tapi kena hati2 sket laa sebab licin dan sedikit pacak. Boleh je… pakai slipar lak tu.. hehehe..

Menurut ustaz Hanif, Jabal Rahmah merupakan tempat pertemuan antara Adam dan Hawa setelah terpisah selama 400 tahun selepas diusir daripada syurga ke muka bumi. Adam di turunkan di India dan Hawa diturunkan di Jeddah. Jabal Rahmah adalah tempat pertemuan romantic mereka berdua ( ..quote ayat ustaz Hanif.. masa ni Jemaah dah bantai gelak dalam bas ). Die pesan lagi, dah naik sane.. toksah dibuat benda-benda khurafat macam tulis nama sesapa ngan marker pen lah.. peluk cium nangis laa… berdoa straight to Allah.. hanya amik tempat keberkatan sahaja semoga dengan izinNya doa kita dimakbulkan oleh Allah taala.

Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin

20140408_135222

Lepas tu kami hanya drive thru sahaja area Arafah dan Mina. Dari dalam bas, hanya mampu imagine je betapa ramainya Jemaah Haji dari seluruh dunia yang berkumpul disini compare dengan bilangan khemah-khemah putih yang jauh mata memandang tak putus-putus.

Lastly, kami akan miqat di Ja’ranah dan akan melakukan ibadah umrah kali ke-2. Yang lelaki akan bawak bekal kain ihram siap-siap dan akan tukar pakaian di dalam masjid. Yang perempuan.. just pakai sebagaimana menutup aurat dan ready untuk umrah.
Ustaz Hanif pesan, better umrah ke-2 ini dibuat untuk diri sendiri dahulu.. toksah buat umrah badal lagi (umrah badal adalah umrah hadiah yang diniatkan umrah tu untuk mak ayah yang dah meninggal atau sesapa yang kita nak kita niatkan), seeloknya diperbetulkan atau di enhance kan ibadah yang terdahulu bagi menampung mana-mana yang terkehel dan terlompang. Mana laa tau.. pertama-tama kali kot banyak yang tak sempurna.

Dah balik ke hotel smula, kami solat zohor di hotel dan makan tengahari, pukul 2 petang kami start buat umrah secara berjemaah. Alhamdulillah, maybe sebab lepas zohor, jadi cuaca sedikit panas maka orang yang tawaf kurang laa padatnya. Kurang sikit je.. jadi boleh laa berjalan tak bersesak-sesak sangat. Spek itam sangat membantu.. kurang silau dan boleh baca buku doa dengan releks.