Kalori · Makan-Makan

Calorie .. atau kalori yang keji

image

Kacang ni comei dapat masa salam ngan tuan umah kat open house.. biasa je kite dapat nih kan.. nak2 lepas salam kat majlis kenduri kawen.. hehehe.. yang comei nak tekankan kat sini adalah saiz packaging kacang nih.. kecikkk tuittt je kan.. nak sama besar dengan saiz mouse komputer.. kandungan adalah 10 gram

image

cuba tengok kat kandungan kalori tu.. berapa kalorikah yang anda telan bila makan kacang sepeket kecik tuit itu..? tak nampak eaa… tengok kat gambar kat bawah nie.. comei besarrkan lagi saiz nye..

image

Tu dieeeee… 550 kcal.. lebih besar daripada 2 keping roti ngan sepinggan nasik putih.. nak makan boleh.. tapi beringatlah yer pada sesapa yang nak diet tu..

diet bukan bererti anda tak makan.. tapi memilih dan sukat berapa kalori yang anda ambil 😀