Gunung Tapis

Gunung Tapis- Day 3

At last.. hari yang ditunggu-tunggu pun tiba jua.. hehehe.. pelik kan? Tak sabar nak jumpa “tamadun”.. takmo dah :

  1. basah lencun
  2. sejuk
  3. perang ngan pacat
  4. Nak mandi payah, nak gi toilet pun memang mimpi laa
  5. Penat jalan tak sampai-sampai
  6. Nak minum air panas kene turun sungai amik air, panaskan air dan tunggu air gelegak bebetul baru boleh buat air ( kat umah pakai hot flask je)
  7. Nak makan kene tunggu ramai-ramai dah ready.. takleh wat selfish pi makan sorang2
  8. Galas beg besar gabak dan berat nak bengkok tulang belakang
  9. Kuku kaki semua kembang air plus kuku kompem jahanam
  10. Stokin sentiasa basah lencun!
  11. Pakai kasut dalam air
  12. Pakai baju hiking yang sama selama 2 hari sebab taknak ada banyak helai baju basah yang akan memberatkan beg.. get it?
  13. Perang ngan agas.. gatal woooo
  14. Tido dalam khemah yang tanah tak rata.. lagi torture minda bila tanah tu ada batu ketul or akar kayu.. nanges!
  15. Jatuh tegolek sebab tanah bukit dalam hutan licin
  16. Nak jatuh tapi tak sempat jatuh sebab tangan berpaut pada akar dan dahan pokok yang tergantung.. ( tapi disaster bile terpaut dahan yang berduri.. Nanges lagi )
  17. Badan berpeluh-peluh ngan busuk!
  18. Takde fridge nak makan eskrim
  19. Takde tv
  20. Takde radio
  21. Takde spagetti
  22. Takleh online ( Zalora, Lazada, blogspot, kpop, korean drama, RunningMan)
  23.  Kene marah ngan mak ngan ayah.. (sebab aktiviti lasak ngan kejantanan uwawawa)
  24. Makan annual leave
  25. Takde sijil hape2 pun..

Perghhh.. laju je taip.. nononggg je kuor ayat.. heheheh.. sila baca dengan nada yang biasa2 aja.. bukan nada nyah yang gedix dan annoying.. tu bukannya perasaan tak puas hati.. tapi apa yang comei rasa bila dah duk dalam hutan selama 2 hari.. so I already know my limit.. not more than 3 days to out from civilization life. Heheheh.. tak pernah lagi pecahkan rekod 3 hari tu… Nanges sambil jalan kat tengah jalan gamaknya.. hehehe

Tapi.. jangan laa salah paham.. bukannya aduan or keluhan or repekkan kat atas tadi adalah disebabkan perasaan benci or tak puas ati or bagai.. tapi hanyalah omelan kosong je.. ( memang tu hakikat ponnn ).. masa penat tu macam-macam boleh keluar kot mulut.. tapi once dah berjaya reached the peak, semua penat tu washed away like a slowly river flow.. perghh.. hehehe.. betul.. tak tipu! ^^ Happy moment dengan kengkawan yang berjaya atau half way kat peak.

Pagi last day tu, comey ngan Sakky bangun awal sket.. pi sungai.. gosok gigi, basuh muka.. mandi2.. erkk.. tak mandi pon hahahaha.. sejuk weh.. air sungai dari air terjun tuuu. Pas siap tukar baju, Sakky tukar jadik chef.. masak nasik lomak.. pastu masak sambal sardin. Perabihkan bahan makanan.. takmo bawak turun dah.. Ikan kering Abby habis kene panggang.. keropok keping ngan papadom pun berjaya digoreng sebanyak 70%. Masak air dan tadaaaaa.. teh strawberry mantap seteko aka periuk karrimor Abby yang cun tu.

Dalam pada kemas fly, tinggal ground je lagi yang tak kemas sebab barang-barang personal still bertaburan. Kami breakfast sama-sama sambil gelak2.. imbau kenangan selama 2 hari.. Pas makan, kami sama-sama kemas semua peralatan masak dan khemah. Comey kemas barang sendiri je hik2.. diorang mmg tak harap comey pi kemaskan pun.. samaada takut jahanam atau hilang terus! ( Daku tak macam tu tauuuu 😛 )

Kemas beg.. tak hirau kiri kanan..
Kemas beg.. tak hirau kiri kanan..
bakar semua sampah sarap...
bakar semua sampah sarap…

Balut kaki siap2 ngan bandage yang tak pakai lagi.. wat balik pun sia-sia je.. baik pertahankan kaki dari serangan pacat yang sangat zombie. Sebab apa zombie.. pijak ke… lempang ke.. tarik ke.. selam air ke.. mmg tak mati-mati… huh.. ( baygone lak tak  bawak sbb mmg tak aspect langsung kawasan sini tempat pembiakan pacat.. ).. Korang jgn tak tau.. even pakai stokin tebal 2 lapis.. gigi pacat still boleh tembus sampai ke kulit.. Scary kan..

IMG_8500

Sungai di sepanjang laluan turun .
Sungai di sepanjang laluan turun .

Okeh.. dah ready.. start jalan ke arah ketamadunan.. hehehe.. Abg guide, Memerang ngan Middy super laju.. comey ngan Sakky pelan-pelan jalan kat belakang.. kene tinggal.. dalam ati kami.. kalo tak sure jalan.. kami tunggu Zammy, Abby ngan Ijan yang stay blakang skali.. Kadang-kadang jumpe jugak dengan jalan yang tak macam jalan.. jadik kami was-was.. nak go on ke or carik laluan lain.. Tak sure.. tunggu je lah orang belakang.. jangan wat pandai-pandai.. nanti tak sampai terus.. Hutan besar nih

5 jam perjalanan lepas berhenti sane sini… maka kami pun sampai lah semua skali.. First team zasss turun tak sampai 2.30.. perghhh… bandingkan 5 jam vs 2.30 .. babai laaa

Naik powill dan terus menuju ke bandar sungai lembing.. comey tumpang mandi kat tandas balai polis.. Yang lelain tumpang mandi kat umah abg guide.

Mission Accomplish..!! Sayonara.. Till next trip.. InsyAllah..

Gunung Tapis

Gunung Tapis- Day 1

Trip dirancang seawal 2 bulan sebelum. Bukan apa, group kami terdiri daripada warga pantai barat dan warga pantai timur.. so memang akan termakan cuti jugak lah sorang satu. Seminggu sebelum kejadian, group leader pun emaillah checklist barang-barang personal yang perlu dibawak dan barang-barang group. Comey incharge bahagian medical kit. Jenuh laa jumpe 2 orang docter nak penuhkan kit tu ( kit laa sangat.. padahal zipped plactic made from ikea je.. rembat plastic dapur pun takpe.. asal waterproof)

Okeh, trip terdiri daripada 5 guys yang gagah perkasa dan 3 orang ciki-ciki yang mana salah sorang tu adalah super ciki ( semestinya bukan daku hek3).. maksud super ini.. trek yang comey buat 5 jam die boleh pintas wat 2 jam stengah saje.. hebakkkkkk sangat.. dan muka die senantiasa suci, takde iras letih dah sentiasa kanak-kanak Ribena..  Go Go Girl Power ^^

Sebelum apa-apa terjadi, eloklah kite bersarapan dulu.. sumbat perut kenyang2 sebelum lenjan kaki masing-masing kearah kawasan yang tiada tamadun dan seksa. Kami sarapan di gerai kecil berhadapan dengan balai polis sungai lembing. Kecik je tempat makan tu. Comey makan nasik lemak lauk sambal bilis+telur goreng+air teh tarik+ tapau pulut kepal 2 ketul.. dan harganya adalah 3 hengget sahaja.. bulat je mata comey tengok makcik tu dan siap tanye lagi skali.. makcik.. betul ke 3 hengget.. makcik ada tertinggal kira apa-apa tak..? ><’

Inilah powil yang kiut itu.. bukan sebarang kiut tau.. hampir wheely nih..
Inilah powil yang kiut itu.. bukan sebarang kiut tau.. hampir wheely nih..
redah lopak dan kawasan yang becak dengan powill.. perasaan masa nih lebih dasat dari naik roller coaster tau
redah lopak dan kawasan yang becak dengan powill.. perasaan masa nih lebih dasat dari naik roller coaster tau

Dah makan, dah tapau.. tukar slipar kepada kasut getah sekerap.. stoking panjang gile (dah macam penjaga gol dah).. beg dah compress, okeh..lompat naik atas powil ( 4 wheel ).. comel gile powil tu.. pastu mai ngeri.. erkk.. boleh muat ke 9 orang (plus guide) ngan beg gedabak masing2 nih? Okeh.. tenang~~ tenang~~.. susun beg elok2.. yang lain2.. scram aje!

Sejam jugak la berhempas pulas nak sampai kat first sungai yang perlu cross.. hopefully air tak naik lah.. sebab kalau air naik, bahaya nak lintas dan kebarangkalian kene cancel trip adalah sangat besar… Upah powil gi balik adalah RM450 dan guide adalah RM 400. Cadangnya, first day powill akan direct pegi ke air terjun pelangi dan patah balik untuk cross sungai. Tapi setelah dipikir2.. maybe akan makan masa nak sampai ke camp base kalau kami pi ke waterfall dulu.. mesti terjun tiruk bagai.. badan dah berat + basah.. nak hiking lagi.. estimate masa jalan 4-5 jam.. so kanak2 ribena dengan sokongan cherry-cherry yang lelain bersetuju yang air terjun akan pergi waktu last day, iaitu Day 3.

Kete powill stop dekat tepi sungai dan perjalanan bermula. Terhuyung haying jugak la nak cross sungai tu. Even air tak dalam, tapi arus sungai tu boleh tahan kuat la jugak. Kawan comey si shaky nih sempat laa tergolek dalam air sungai waktu dekattt dah nak sampai kat tebing sebelah. Kih kih kih.. gelak sengsorang kat blakang.. gelojoh nak mandi letteww… ^^

takyah tengok kiri kanan.. lintas je
takyah tengok kiri kanan.. lintas je

Mane yang laju, pi jalan dulu.. comey tergamam apabila melihat pacat-pacat sedang berusaha gigih nak panjat kasut dan seluar comey. Uwaaaaaaa.. daku geli ngan binatang takde kaki nih.. dah ler lembik.. laju lak tu diorang panjat. Kawan comey laa (Zammy)   yang sentiasa jadik mangsa pengutip pacat yang setia.. sebab dah janji dengan die nak jalan ketwok je..takmo laju2.. sebab takleh laju pon hahahaha.. si Zammy nih laju je tebenornye.. dah ler tanker ( beg super berat walopun orangnye kurus je 😀 ).. So he’s become my sweeper aka peneman bejalan dan sembang2.. lagi 3 orang dah laju kedepan. Diorang tu memang.. Memerang ngan Middy pakai enjin turbo gamaknya.. Plus guide.. diorang bukak jalan, tebas resam dan zoommmmmmm…  Kami yang belakang sket nih.. kutip pacat kejenye.. Menci tauu!

Zalli yang mula-mula pakai sandal je.. lepas tu cuak tak tahan ngan pacat yang kerasukan tengok orang huhuhuh
Zalli yang mula-mula pakai sandal je.. lepas tu cuak tak tahan ngan pacat yang kerasukan tengok orang huhuhuh
tengok tu.. dah kene jentik , tumbuk dan tampo pun masih berkeyakinan tinggi nak panjat badan orang
tengok tu.. dah kene jentik , tumbuk dan tampo pun masih berkeyakinan tinggi nak panjat badan orang

Berenti rest kat 2nd sungai yang ada.. kene cross lagi.. tapi air cetek je.. paras lutut gitu.. (masa ni lah kasut cap getah sangat berguna.. selam je dalam air.. kejap je kering.. hehehe).. cabut pacat lagi.. minum air sket.. pastu  group picture.. muka masing-masing still lagi ceria sebab jalan tak lama pun.. tak sampai sejam.

Meredah la resam bagai.. dah macam berenang pun ada.. Kami naik powil kul 9, sampai kat sungai kul 10, start jalan dan sampai kat base camp kul 3. Setup tent dan pasang ground and fly.. buat unggun api..tebas apa yang patut.. sempat laa masak meggi dulu isi perut. Oh.. lupe, comey makan pulut kepal yang bungkus pagi tadi ngan makcik jual makanan murah tu.. tak terasa nak duk atas darat sebab pacat banyak lagi orrr.. duk dalam air berenti lenguh.. Orang last yang sampai around pukul 6 sebab banyak berenti dan setiap kali diorang jumpe sungai diorang pi terjun mandi.. hehehe.. riadah betul.

kami jumpe satu tempat air terjun mini.. tapi tak singgah lah.. just jalan je
kami jumpe satu tempat air terjun mini.. tapi tak singgah lah.. just jalan je
comel je en.bejambul nih.. goreng sedap tak ehh?
comel je en.bejambul nih.. goreng sedap tak ehh?
resam jenis nih tak best.. sebab die ada duri yang tajam.. abih la tecalar balar lengan ngan kaki..
resam jenis nih tak best.. sebab die ada duri yang tajam.. abih la tecalar balar lengan ngan kaki..
ada satu tempat tu, tanah dah runtuh.. so kene panjat lah thru selut2 licin tu.. kiri kanan lak jurang uhuhuh..
ada satu tempat tu, tanah dah runtuh.. so kene panjat lah thru selut2 licin tu.. kiri kanan lak jurang uhuhuh..
lintas alur.. tanah lembik ngan lecak memang takleh elak.. halal je lah
lintas alur.. tanah lembik ngan lecak memang takleh elak.. halal je lah
pacat gemuk dah kenyang.. pasni nak takik ngan batu.. geram!
pacat gemuk dah kenyang.. pasni nak takik ngan batu.. geram!

 

Okeh, keluarkan semua bekalan makanan daripada beg masing-masing. Layout cantik-cantik supaya senang nak cari dan amik. Zammy ngan Memerang dah stat buat unggun api. Baru diorang sedar yang si memerang dah pikul 6 kg arang kotak atas belakang. Huhuhuh.. badang betul laa.. takde keje pi pikul arang sampai 6 kg.. bara arang tu boleh panggang kambing seko tau.

Si Shakky ngan Middy jadik tukang goreng mee mamak (extra pedas horrr).. Zally tulun shaky goreng fries, Comey ngan abang guide ngan Zammy bakar ayam sampai rentung hahahaha.. Si Abby lak bakar daging burger ngan sosej cheese gemok. Pas makan malam.. prepare menu untuk pagi esok plak.. nasik lemak ngan sambal untuk lunch dan mee goreng yang tak habes dengan sosej untuk breakfast. Pepagi hari dah kene trekking untuk naik ke puncak. Kalo lewat gerak maka lewat laa kami sampai balik kat camp base. Tak nak OT lebih.. Pack untuk sorang satu, dah pagi esok nya free body je naik ke puncak. Takde laa free body sangat. Bawak beg kecik untuk isi air, kamera (penting) dan jajan nak kunyah2.. Barang makanan berat lain si tanker Abby, Memerang ngan Zammy yang bawakkan. Oppss.. jangan lupa, air Ribena mobile jua… pembekal vitamin c dikala anda kekeringan hahahaha..

tent ngan ground pun tak proper pasang lagi.. masak meggi dulu.. makan tengah penat.. heaven.. Plus strawberry tea.. hahahah
tent ngan ground pun tak proper pasang lagi.. masak meggi dulu.. makan tengah penat.. heaven.. Plus strawberry tea.. hahahah
Ada ayam bakar, sosej bakar, mee goreng berdessup, fries dan segala macam mak nenek sos diorang hangkut bawak
Ada ayam bakar, sosej bakar, mee goreng berdessup, fries dan segala macam mak nenek sos diorang hangkut bawak
walopun rentung.. tapi taste tetap superb!
walopun rentung.. tapi taste tetap superb!
kan dah cakap.. sosej gemok!
kan dah cakap.. sosej gemok!
Gunung Tapis

Checklist sebelum gi Hiking- Especially untuk ladiesssss

Sneek peek Taman Bonsai Gunung Tapis
Sneek peek from  Taman Bonsai Gunung Tapis

Checklist for the ladiesssss untuk hiking trip 3D2N:

  1. Pakaian dan peralatan :

–          Comey cuma bawak 2 helai seluar trek( satu pakai dan satu wat tido)

–           2 helai dri-fit tshirt ( Trekking pakai t-shirt sama je.. wat berat pikul baju basah wat per..nak wangi2 pi opis la.. jangan masuk utan)

–          1 helai windbreaker (sebab nipis dan ringan dan boleh tahan sejuk)

–          kain batik wat emergency apa2

–          baju smayang yang pek traveller tu..

–          ubat-ubatan .. yang ni biasa group ada sediakan.. tapi kita sedia maklum dengan badan dan kecederaan yang kite senang dapat.. so, sediakan dalam pek kecik.. letak dalam bekas waterproof dan simpan.. yang biasa2 bandage, handsplus, krim antibakteria, insect repellent, minyak angin, ubat sakit urat, ubat tahan sakit ( nak senang pi klinik cakap.. saya nak masuk utan..nak standby ubat.. kompem doc akan listkan segala mak nenek untuk korang).. standby untuk diri sendiri.

–          Toiletries; mini size je segala benda.. rebottled. Perlu diingatkan.. beg ringan sangat membantu dalam membawa pendakian berjaya ke puncak. Beg berat seksa woooo

–          Stokin panjang dan pendek.. comey suka extrakan stoking.. beli yang murah2.. nak buang pun tak sayang..

–          Ponco.. gi beli kat kedai 2 hengget tu.. beli 2.. poncor nih cepat koyak.. tu pasal beli extra.

–          Sleeping mat & sleeping bag untuk tidor yang bermutu dan tidak sengal badan.

–          Kamera

–          Selipar jepun kot nak begerak kat base camp takkan nak pakai kasut bagai gak..

** tambahan.. comey ada tertinggal headlamp dan batteri.. penting tuu… beli yang jenis LED tu.. lampu die terang dan jelas dan jugak jimat bateri.

Untuk Makanan dan Minuman:

–          Biasanya kalau trekking dalam group, barang makanan akan dibelikan secara pukal, dan pembahagian makanan masa nak bawa tu.. ikut kapasiti pembawa lah kan.. macam group comey nih.. ada 3 orang supply tanker.. sepatutnya ada 4 orang.. tapi sorang lagi tu last minit kene cancel.. boss suh keje.. meroyan gak laa sekejap pakcik tu.. so diorang bertiga nih akan berusaha menyumbat beg masing-masing penuh dengan barang2 dan pikul sampai naik keatas. Comey wat muka mintak ampun dan di wavekan daripada membawa bebanan yang maha berat tu.. hohoho.. tak larat den.. kat sini group understanding dan tolak ansur sangatlah memainkan peranan.. nak travel dalam hutan 3 hari kenalah ada persefahaman dan bonding yang kukuh.. kawan-kawan ibarat family dah.. perasaan segan..? sebab dah kenal, dah berkawan, sentiasa bergurau.. dan penat yang amat.. maka tiadalah lagi perasaan malu2 itu… hehehe..  Malu kenelah bertempat tau… kalu serba bende nak malu.. payah laa orang lain.. bukan maksud buang perasaan malu tu dengan tukar baju depan2 orang ke or yang sewaktu dengannya.. contoh.. kalau malam-malam terasa nak buang air kecil.. ajak kawan pompuan dah ok.. tapi kalo bawah yng lelaki temankan skali lagi okay.. dalam hutan tuu.. bukan tepi semak.. dan bukan die suluh hang pun.. jadi pak pacak jauh2 je.. in-case serempak dengan apa2 kann..

–          Untuk diri sendiri.. comey bawak biskut paket kecik.. senang nak abiskan skali makan je.. pastu air mineral select sport 700ml.. air Ribena mobile.. dan nak extrakan air mineral pun takpe.. kalo tempat hiking tu banyak water source, bawak bekal sket dah ler.. topup kat sungai je.. ingat RINGAN.. ingatlah COMEY hehehe.. kalo korang jenis yang mengunyah lebih.. bawak je laa coklat ke apa yang patut.. comey ada bawak kismis kotak cap lego tu.. tapikan.. adoyaa… masa hiking atas gunung tu.. kitorang berenti recharge energy.. makan laa kismis cap lego tu.. comey main tuang atas tapak tangan pastu terus sumbat dalam mulut. Nak jadi ke crite, tengah duk refill kat tapak tangan tu.. tergerak laa nak pandang dan kuis-kuis tapak tangan.. hamik.. 2 ekor ulat yang gemok tengah tegedik-gedik nak lari.. uwuwuwuw… ottokee.. mesti dah banyak ekor masuk dalam mulut comey.. lenkali.. jangan beli kismis kotak.. beli kismis timbang and repacked balik.

Ni khas untuk Mt Tapis sahaja..

silalah beli Baygone berbotol-botol sebab pacat masyallah.. banyaknye.. tak terkira dan terhitung.. daripada ngeri dan phobia terus tak larat nak layan dah pacat ni.. bukan kecik2 pacat.. yang berbelang, yang kurus, yang panjang, yang pendek.. pendek crite macam pacat buat AGM laa ari tu.. langkah sket sauk pacat.. even pakai stoking berlapis-lapis pun diorang akan gigih panjat stoking korang dan masuk dalam badan dan nyonyot darah korang.  Dan once die dah gigit kat situ, even korang berjaya get rid off this pacat, yang lelain akan panjat dan magicnye diorang akan gigit kat tempat yang sama je. Comey punye kaki ada satu fevered spot untuk si pacat nih diorang gigit tempat yang sama 4-5 ekor tau..