Mekah

Day 11

Day 11.

Alhamdulillah.. setakat ni, Allah taala permudahkan perjalanan kami dengan memberikan kesihatan yang baik dan kegembiraan kepada kami. Rombongan chartered flight kami pun selamat tiba semua di airport Jeddah pada pukul 12 tengahari. Kami zohor kat sana dan terus jamak waktu asar.

Suasana airport Jeddah atau terminal Haji Jeddah tersangatlah unik. Terminal diorang sangat luas dan besar, dan juga sangat open air hohoho. Maksudnya, sebelum kaunter dibukak untuk urusan check in luggage, Jemaah akan menunggu di luar terminal dan tiada aircond dan juga berdebu.. kat tengah-tengah padang pasir kot terminal nie. Jadi facemask sangat berguna pada waktu ini, sebab flight pukul 7 karang.. kami dah ready beratur dengan luggage start tengahari lagi. Ustaz Hanif cakap, ,memang prosedur di Jeddah yang Jemaah harus tiba 5 jam lebih awal dari waktu boarding.

Kaedahnya, dari dalam bas lagi dah ada agreement yang jemaah akan collect berapa riyal sorang (dah lupaaa.. maafkan kecomelan dakuuuu) untuk bayaran bagi pengurusan luggage dan troli. Kalo dibiarkan arab-arab terminal tu tolak troli kita, mau kene takik bayar sewa diorang tu. Jadi, ustaz akan sewakan segerombolan troli, letak semua luggage, make sure takde yang tertinggal je sebab semua akan masuk dalam perut plane.

Bila semua beg dah ada atas troli, semua troli tadi akan beratur menuju ke kaunter (kaunter tak bukak pun lagi.. just line up kat tengah2 lorong tu menghala ke kaunter.. ). Jadi, para jemaah hanya take care off hand carry sahaja. Yang gagah perkasa akan tolong tolakkan trolli tu nanti. Masa senggang yang ada, kami solat zohor dan lunch kat open air situ.

Ada laa time kalutnya apabila waktu check in tu, ada Jemaah yang dah lagha duk merata bersepah dan tertinggal barang nak check in laa, beg kecik tu takmo wat naik onboard laa.. ustaz kecik yang 2-3 orang tu kalut nak layan pak arab lagi, orang yang sorong troli lagi.. air zam-zam lagi.. hehehhe.. demam laaa ustaz2 mutawwif tu bila kami dah balik nanti..

Urusan check in.. Alhamdulillah.. pak arab tak banyak songeh.. dia main masukkk je dalam kaunter.. Kami yang nak g chop passport ngan scan hand carry luggage pun tak banyak songeh.. kumpul je departure card, passport dan boarding pass utk satu keluarga, beratur dan chop degang.. tak banyak songeh.. Pak imigresen tu chop passport kami sambil duk layan iphone die tauu.. tangan kanan duk scroll iphone dan tangan sebelah kiri pegang chop! Heheheeh.. multitasking gitu..

To Ustaz Hanif, Kami sekeluarga amat berterima kasih atas bimbingan dan tunjuk ajar ustaz. Nak ucap selamat tinggal pun dah tak nampak bayang ustaz dah.. sebab ustaz sibuk duk kutip barang-barang Jemaah lain yang tertinggal.. isk isk iskkk.. tekun betul. Kalau ada segala salah dan silap tu, harap maafkan laa kami sekeluarga. Akak pun sama laa dik hehehee.. Moga adik menjadi pembimbing yang diredhai, diberkati dan disukai oleh semua orang. Aminn..

Ps: ustaz nih cakap, orang kampung dia sebut telekung semayang tu.. mengkana.. errr… hehe

Sekian lah travellog comey.. setakat tu je yang mampu comey gambarkan kembara yang indah ini. Memang takleh compare laa dengan jelajah-jelajah comey kat tempat lain. In Sha Allah, jika ada keizinan dan kurniaNya.. comey akan pergi lagi.. perbanyakkan ibadah lagi.. perbanyakkan doa lagi.. Nak cium kaabah banyak-banyak. Nak tawaf banyak-banyak. Nak jelajah seluruh pelosok masjid. Amin..

Ps: Ustaz ada berpesan.. yang segala yang tak elok.. toksah dibawak balik cerita kat orang.. cerita yang baik-baik je.. cerita yang bagus-bagus je. Maksudnya, takyah laa beria cerita pasal sana sangat berdebu.. cuaca kering ke.. cerita untuk orang lain wat panduan dan preparation tu ok je.. tapi bercerita gaya negative dan mendorong orang lain berfikiran negative juga.. baik diam daripada bersuara.

Nak balik daripada mekah pun, toksah nak bergembira bagai.. sebab kita sepatutnya dalam kedudukan berduka dan bersedih.. sebab tak tau bila lagi kita ada kesempatan untuk kembali ke rumah Allah. Tapi ada Jemaah yang seangkatan dengan Comey, stat je berada kat dalam airport Jeddah, dah datang balik perangai yang kurang berhemah. Bergelak ketawa bergurau sakan.. siap mencemuh keadaan sana sini.. subhanallah.. Cepatnya pesanan tu berlalu pergi. Comey hanya mampu pandang dan berdoa agar peringatan tu kembalik hadir kat dalam hati beliau.

menu masa lunch.. very the malaysian punye menu.
menu masa lunch.. very the malaysian punye menu.
berkampung lah kat sini sementara menunggu gate masuk ke kaunter tu bukak. Ada banyak je seat yang available
berkampung lah kat sini sementara menunggu gate masuk ke kaunter tu bukak. Ada banyak je seat yang available
bukan eskelator, so kene panjat tangga tu sambil heret hand carry luggage
bukan eskelator, so kene panjat tangga tu sambil heret hand carry luggage
menu dalam flight.. mewwah doh
menu dalam flight.. mewwah doh

Sekian sahaja coretan sepanjang perjalanan comey sekeluarga menjadi tetamu rumah Allah. Insha Allah, comey tanamkan niat dan azam, jika ada rezeki lain.. akan comey pergi lagi.

Mekah

Persiapan ke Mekah

Alhamdulillah…

Comey dah mendapat jemputan untuk menjadi tetamu di rumah Allah swt. In Sha Allah.. kalau tiada apa-apa halangan, perjalanan umrah comey sekeluarga akan dapat dilaksanakan pada bulan April ni. Syukur juga dipanjatkan kepada syarikat dan majikan comey yang bermurah hati menghantar pekerja yang terpilih setiap tahun untuk melakukan ibadah umrah ini.

Comey dah mintak pendapat kawan-kawan comey yang dah berjaya melakukan ibadat umrah dengan agensi pilihan masing-masing. Lepas amik pertimbangan yang sewajarnya, comey nekad dan memilih syarikat Andalusia sebagai medan pengantara kami.

Comey pergi jumpe direct agent dan lepas berunding tentang pro and con termasuklah pakej ziarah, comey decide untuk ambil flight chartered direct dari KLIA ke Jeddah. Sebab ni adalah pertama kali comey travel dengan keluarga ( mak + ayah + adik + pakcik + atuk ), jadi terasa ada sedikit beban yang invinsible tergalas kat bahu apatah lagi mereka ni tak pernah travel jauh. Mesti pening dengan sistem imigresen lah, kastam lah.. check in sana sini.. Fuhh.. mesti letih nak melayan.. tapi sabar itu separuh daripada iman.. bila lagi nak jadi anak harapan kalau tak sekarang. Sia-sia lahh mak ayah besarkan kita kalau tak boleh menumpang bergantung harap. Takde ambil extra pakej untuk ziarah.. concentrate kan untuk beribadah untuk perjalanan ini.

Sebelum ke Mekah, agent akan minta passport, gambar ukuran visa dan buku merah untuk diorang process permohonan visa dan urusan tiket. Persediaan untuk comey plak, sudah semestinya comey akan cuba attend kelas yang dianjurkan atau attend mana-mana kursus yang banyak diorang buat kat masjid atau surau. Nak belajar.. kat mana2 tempat pun boleh… tak semestinya kita pergi dengan pakej Andalusia, kene attend  kelas daripada Andalusia juga.

Untuk warga perempuan, mesti risau terpeot2 masa kat mekah nanti. Comey ada jumpa dokter dan dia sarankan comey amik ubat 7 hari sebelum cycle period kita. Ikutkan explaination doktor tu, ubat tu sebenarnya sejenis ubat hormon. Orang sering salah anggap yang ubat tu digunakan untuk menahan period daripada keluar. Tak de laaa.. istilah menahan tu tak berapa betul.. Ubat tu actually akan memanjangkan tempoh tempelan period dalam rahim kita tu sebelum die gugur dan keluar menjadi darah kotor. Tawakkal kat Allah taala, dan berdoa semoga ubat yang diambil tidak mendatangkan musibah kat kita dan niat utama kita untuk beribadah dengan lebih sempurna. In sha allah.

Adalusia ada bagi 1 beg besar ( 24 inch), 1 beg troli, 1 beg sandang dan 1 beg drawstring ( macam beg jerut tu). Kami pergi 6 orang.. so ada 6 biji beg beso dan 6 biji bag hand carry.. total 12 biji beg.. fuyyohhh.. banyak gile bag.. 2 biji kereta pun belum tentu muat nih.. So, bincang2 kecil, beg beso tu pakai semua, tapi beg hand carry tu.. akan di share2.. 1 biji 2 orang.. save tangan heheheh..

Comey ada beli cover luggage .. pastu buat tag bag sendiri.. beli cover tag untuk kad nama yang plastik tu.. pastu print kertas kaler terang-terang.. gantung ngan riben dan sangkut kat luggage tu nanti.

Since kami akan ke Madinah dulu nanti, jadi barang2 yang perlu dibawa tu, kami kurang kan separuh.. dah jadi barang-barang yang perlu dibeli di Madinah nanti hehehe.. macam list kat bawah tu..

  1. kain ihram untuk lelaki.. bawak 1 dari Malaysia.. boleh beli lagi 1 atau lebih kat Madinah nanti.. ustaz tu cakap, kain ihram yang Malaysia jual sangat besooooo… yang dari sane, sedang-sedang elok je saiznye.. ( takleh nak gambarkan lagi.. sbb tak nampak )
  2. Jubah- kat sana banyak jubah2 yang murah2.. kalau plan nak pakai dan beli jubah.. boleh kurangkan jumlah jubah yang nak dipakai hari2.. macam comey bawak 4 helai..

Check list barang-barang :

  1. Tang seluar nih.. since dah pakai jubah.. comey nak pakai track suit je.. macam membazir laa plak kalau segala benda nak beli baru
  2. Telekung + sejadah nipis… comey standby 3 helai putih dan sehelai telekung hitam ( lycra jenis yang kaler2 tu.. )
  3. Selendang- just bawak shawl besar tu.. takyah nak gosok2..
  4. Sandal- yang bersesuaian.. since kita akan pakai stokin sepanjang masa.. takde masalah laa kalau pakai sporty sandal tu..
  5. Botol spray – nak carik kat kedai 2 ringgit je.. tak pun kat Mydin banyak..  ( tapi tak belajar lagi camne nak ambil air sembahyang pakai botol spray )
  6. Sanitiser / wet tissue.
  7. Ubat-ubatan ( ubat demam, selsema, batuk, sakit tekak, minyak angin, minyak urut.. blasah laa ubat apa2 pun)
  8. Toiletries + towel ( walaupun hotel ada sediakan, better standby yg ringan sehelai )
  9. Plastik beg
  10. Hanger nak sangkut baju

Oh.. sebelum ni.. comey ngan bebudak opis ada laa membelek2 satu website jubah ni ( EastEssence ).. belek punye belek.. terjebak laa… so kami tong-tong laaa share delivery cost sebab seller tu over the sea punye location.. just nak share, yang jubah-jubah diorang tu.. acceptable laa harga ngan design tu.. kain ada banyak jenis, cotton, cashibo, twail dan macam-macam pesen lagi.. dia takde laa jubah yang sarat dengan manik-manik berkelip bagai tu.. simple dan elegance.. chewah.. tetiba terpromote plak..