Bebelan

Cepuemas : Selamat Pengantin Baru…

wedding

Homaigautttttt…. Musim ini datang kembali… ¬†ūüė•

Telinga bakal diperangi dengan ayat dan soalan sepertimana berikut :

“aduhaiiii kak ngah.. bile lagi nak rase nasii minyak awak nie.. dah lameee mak uda tunggu tauu”

ps: ler.. toksah susah2 ati tunggu nasik minyak saya tu.. skang jugak saya boleh tulun belikan.. nak lauk apa, ayam? kambing? itik gulai..? semua adooo.. pfft

“tunggu sape lagi kak ngah oii.. memilih sangat ni..”

ps: iye.. bederet telentang tegolek depan saye tunggu masa nak pilih2 je ni.. pfft lagi

“sayangnyee tak kawen2 lagi.. anak2 aunty semua dah kene pinang awal2.. takde sorang pun yang kawen lambat”

ps: iye laa.. dah tegedix geliang geliut macam cacing kerawit baru kene raba.. mana boleh tak kawen cepat2.. merenyam dah tu.. pfft lagi skali

huh.. banyak lagi soklan cepu emas yang diorang gatal mulut tanya.. bukan nye tak tau jawapan.. tapi saje je.. menyakitkan hati.. dah kalau caring maring sangat.. haa, pi tolong introducekan calon2 untuk anak2 dara yang tak kawen2 lagi tu..

Tapi takkan nyee.. sebab… mane boleh.. nanti kene challenge anak sendiri plak.. takbley2…**geleng2 kepala**

Untuk weekend ni je ( Cuti umum hari Keputeraan YDPA) comey dapat almost 10 keping jemputan… jiran kiri kanan masing2 pakat sambut hari yang sama.. adoiiii.. maaf lah deh.. family punye wedding pun ada jugak tarikh tu.. terpaksa kirim hadiah je lahh.. kalo buat bodo je kang.. sepanjang hidup plak jadi sebutan..

“jiran cap ayam… aku kawen pun tak datang.. dah ler tu.. hadiah pun tak bagi.. kedek!”¬†

Kompem akan dapat umpatan selebet sepertimana yang tertera di atas.. ** ayat skema persuratan mueeheeehee**

Kawan2 opis pun sama gak… gemaan perkahwinan serentak.. ** ada yang comey kirim salam tahniah je… hehehe..**

Sambung balik cerita yang atas:

Dah laa telinga dan mental bakal kena dera ngan soklan cepumas..

Poket pun Insyaallah akan kempis jua.. ye laa.. hadiah kawen bukannya murah2.. kalo murah.. bakal kene umpat lagi..

ps: adoooi.. anda-anda semua.. silalah bersyukur even orang bagi kotak mancis pun.. tu kan tanda ingatan..

Kepada yang bakal jadi suami atau isteri someone.. Tahniah dan Selamat Pengantin Baru..

Semoga anda-anda semua bahagia hingga akhir hayat dan cepat-cepat bagi kat parent cucu.. untuk elakkan dapat soalan cepu emas level 2.. heheheh

Peace Ya!

Bebelan

Kahwin…. kawen…

Selamat Pengantin Baru buat Ustaz Don & Pasangan.. Didoakan agar bahagia hingga ke akhir hayat.

Kahwin.. topik paling utama yang singgah kat muka anak2 dara yang  belum kahwin.. soalan tu akan makin bertebaran dan berleluasa dengan gagahnya apabila ada majlis-majlis keramaian atau ahli keluarga balik berkumpul.

Soalan tu akan lagi berdarah apabila saudara yang pangkatnya lebih adik  daripada mangsa pertanyaan (sambil kelek anak yang tembam tengah isap botol susu)

Dah kawen ¬† ¬† ¬†: awak bile lagi nie… tetunggu2 nak makan nasik minyak awak tauuuu

Belum kawen :¬†….. tak de jodoh lagi .. nak buat macammane¬†¬†(dalam hati.. beli je laa.. tunggu2 aku punye buat ape? bukannya aku yang masak pon huh! )

Dah kawen      : tu laaa.. awak memilih sangat nie.. umur dah lebih2 ni.. takleh pilih2 dah.. bersyukur je ada orang nak kat awak

Belum kawen ¬†:… wat muka bodo sambil buat2 sibuk.. huhuhuh¬†(iye lah tu.. takkan aku nak main rembat je.. dah aku tak berkenan.. nak buat camne.. tak reti aihhh nakmain¬†telan je nih)

Tu baru simple sketsa tuh.. belum masuk ngan cakap2 belakang lah, sindir sinis2.. tak paham betul lah..

Untuk pengetahuan umum.. perkara kahwin ni bukanlah terletak kat tangan kita semata-mata.. kan jodoh, ajal, maut, rezeki kat tangan tuhan belaka.. kalau dah diusahakan sesuatu perkara tu, final touch nye kenalah doa kat tuhan moga dipermudahkan dan dimakbulkan doa tu..

Korang ingat yang belum2 kawen tu tak teringin ada pasangan hidup ke..? mestilah jauhhh kat sudut hati tu kepingin inginkan teman macam orang lain.. Gengster laaa macam mane sorang pompuan pun, hati still macam pompuan lain.. sedih bila tengok orang lain yang bahagia dengan keluarga sendiri.. dengki tu mesti ada punye.. kompem!

Satu je yang comei perasan bila terpikir2 pasal topik nih.. sebelum ada keluarga sendiri, maka masa yang ada tu bolehlah dicurahkan pada mak ayah kite.. berbakti kat diorang, jaga diorang, entertained diorang, bawak diorang jalan2.. makan kat tempat best2.. belikan barang2 kat diorang, kalo ada duit lebih bawak g travel ke..kalo bukan anak sendiri yang nak happykan mak ayah kite.. sape lagi… SAYA NAK JAGA MAK AYAH SAYA! tu doa comei.. comei doa agar hati dan perangai comei takde derhaka dah pada mak ayah.. huhuhuh cedey la plak.. ( cakap kasar pun kategori derhaka tau! )

Kesimpulan:

Kahwin=jodoh+doa+usaha