Mekah

Day 4

Day 4 .

Terasa masa sedikit lambat berlalu. Mungkin disebabkan comey tidak memikirkan hal duniawi at all hehehe.. takde fikirkan hal ofis, tak fikirkan hal sekolah, tak fikirkan hal kengkawan.. just comey dan Allah dan ibadah. Comey fikir dalam-dalam.. memang tempat yang dimuliakan oleh Nabi dan Allah amat memberikan makna kepada diri comey. Jadi comey berniat, nak teruskan.. dengan apa yang comey dah lakukan sekarang, comey nak carry dan jaga sampai bila-bila. Berjanji dengan diri sendiri. Tak nak dah pakai jeans ketat-ketat… t-shirt paras bontot.. nak jaga aurat.. tak nak tinggal solat.. nak jaga waktu solat… wawawaaaaaa.. Ya Allah, aku berdoa agar didekatkan dengan nur MU dan dijauhkan oleh fitnah dunia dan akhirat. Ameen.

Comey gi Rhaudah lagi hari ni.. lepas subuh, terus stay kat masjid sebab waktu untuk pelawat wanita ke Rhaudah adalah lepas subuh sehingga 9.00 pagi, lepas zohor dan lepas insya sehingga pukul 11.00 mlm. Kali ni gi sorang-sorang.. err.. still kene masuk by grouping, tapi comey tak g skali ngan mak comey. Masa solat main terjah je mana ruang kosong yang ada, jadi tak jumpa ke sudah akhirnya. Takpe laa.. niat nak beribadah.. bukan nak berkepit. In sha allah, Allah akan menjaga hamba-hambaNya yang ikhlas nak beribadah.

20140404_104948

20140404_121245

20140404_121259

20140404_121325

20140404_124525

20140404_130521 20140404_113024

20140404_113036

Mekah

Day 2_Madinah Al-Munawarah_Rhaudah, Makam Nabi Muhammad saw & Perkuburan Baqi

Day 2

Start hari ke-dua, comey dah rasa lain macam. Tekak dah start rasa perit-perit dan kepala pun macam dah pusing-pusing. Terus bukak bekalan ubat-ubatan dan telan pil demam siap-siap. Cuaca kat Madinah sedikit sejuk berbanding di Mekah. Sekali mai angin sejuk die.. peghhhh… sampai kedalam tulang jugak laa rasanya.

Pagi tu selepas sarapan pagi, kami diberitahu akan ada taklimat berkenaan dengan lawatan ke Rhaudah atau taman-taman syurga. Ada sorang ustazah yang pakai vest petugas Andalusia ditugaskan untuk bawa Jemaah perempuan melawat Makam Nabi Muhammad s.a.w dan perkuburan Baqi.

Oh, lupa nak bercerita. Andalusia punya sistem broadcasting untuk bagitau aktiviti atau program perjalanan kepada para Jemaah adalah melalui tampalan kertas pengumuman kat Board Hotel atau tepi-tepi lif. Contohnya korang punya flight adalah charterd tarikh 1 April, so travel code adalah SV 1 April 2014 ( dan sila ingat no.bas atau nama mutawif masing-masing.. senang nak rujuk kat sesapa kalau ada masalah atau pertanyaan.. lagi best, ambil no telefon mutawif tu). Dan di kertas hebahan tu, diorang akan letak laa, masa mana nak berkumpul di lobi, atau susunan tarikh untuk ziarah luar.

Ceritanya, nak masuk Rhaudah tu, kene ikut kumpulan-kumpulan tertentu yang telah ditetapkan. Maksudnya, akan ada satu signage untuk group Bahasa Melayu, Parsi, Iran, dan ada 2-3 kelompok group lagi yang comey kurang pasti. Masing-masing akan duduk dalam satu kelompok dan akan dengar ceramah atau tazkirah daripada petugas Masjid yang berpakaian serba hitam itu. Mereka akan bukak pintu atau laluan ( ekceli die macam tirai kayu yang ada roda tu.. untuk block laluan atau pandangan ) ikut suka hati mereka. Jadi takyah nak teka-teka laa pintu no berapa yang diorang bukak dulu a.k.a group mana yang akan pergi masuk dahulu.

Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah

Once pintu dah bukak, akan dengarlah tapak-tapak kaki yang berlari dan Jemaah lain diharap bersabar dan tak ikut sama berlari ke pintu. Ikut turn masing-masing, kene banyak bersabar dan jangan ikut nafsu yang tak reti bersabar tu macam kat Malaysia. Biasanya, sebelum masuk dan berjumpa dengan pintu masuk ke Rhaudah dan makan Nabi Muhammad s.a.w, anda akan berhenti untuk dengar ceramah sebanyak 2-3 kali gak.. Mungkin untuk elakkan kesesakkan yang melampau kat dalam tu. Iye laa.. kawasan taman syurga tu tak luas.. Mana yang ada karpet hijau, itulah area Rhaudah.

Kalau ada ruang dan kesempatan, berdoalah banyak-banyak kat situ.. setulus dan seikhlas hati. In sha Allah, mustajab dan dimakbulkan oleh Allah Taala.