Mekah

Day 9- Masjid Saidatina Aishah di Tanaim

Day 9.

Hari ini merupakan hari terakhir kami melakukan umrah ke 4 yang mana kami akan miqat di Tan’aim iaitu Masjid Saidatina Aishah. Bas membawa kami ke masjid dan seperti biasa kami akan menunaikan solat sunat tahiatul masjid dan sunat ihram.

Umrah kali ni, masih dibimbingi oleh Ustaz Hanif, tapi bagi yang nak buat sendiri pun boleh carry on. Comey satu family pakat ikut mutawif sebab nak maintain satu kumpulan. Tapi lepas je tawaf, kami dah terpisah dengan mutawif dan lepas menunggu dalam 15 minit takde nampak bayang dan spek mata Ustaz tu, kami pun pelan-pelan gerak ke tempat Saie. Takde masalah pun.. gerak sendiri pun sama gak. Cuma adik comey ngomel sorang-sorang, dia cakap, tak dapat laa nak aminkan doa yang ustaz baca sepanjang masa ibadah umrah dibuat. ( bace sendiri laaaaa dik oiiii.. hempuk kangg… errr.. astaghfirullahhhhhh ).

Kami sudahkan ibadah tawaf kami dengan tahallul sebelum waktu asar. Lepas tu, macam biasa laa.. kami gi tandas dan amik air sembahyang yang baru sambil menunggu masuk waktu asar di dalam masjid.

Dah habis bertahalul, ada jemaah yang pulang ke hotel untuk berehat, ada yang berehat dalam masjid aja.. ada jugak yang berjalan-jalan ambil angin dalam shopping mall tu.  Takde masalah.. pandai-pandailah bahagikan masa.. jangan sampai membazir masa dengan membuat perkara2 yang tak mendatangkan pahala.

Bab shopping tu.. nawaitu kena sentiasa betul. Takde masalah untuk membeli belah. Kebanyakkan yang shopping pun, bukannya shopping untuk diri sendiri.. kebanyakkannya mesti plan nak bawak balik buah tangan untuk sedara mara lah.. kawan-kawanlah.. adik beradik lah.. iyelaa.. sejadah, tasbih dan minyak wangi mesti jadi satu kemestian.

Kalau rasa lapar, boleh keluar dari masjid tu, dan beli bekal kat kedai-kedai makan sepanjang jalan tu. Kompem… takyah nak risau2 walaupun duk oversea.. HALAL!

Masjid Saidatina Aishah di Tanaim
Masjid Saidatina Aishah di Tanaim

Masjid di Tanaim merupakan masjid yang paling hampir dengan tanah haram Mekah. Bermaksud, para jemaah yang ingin berniat ihram untuk membuat ibadah umrah, bolehlah keluar daripada tanah haram, naik teksi dah miqat di Masjid Tanaim ini. Kalau mampu dari segi fizikal dan mental, boleh lah perbanyakkan ibadah umrah dengan miqat kat masjid Saidatina Aishah ini.

Mekah

Day 7 – Ziarah luar umrah ke 2, Miqat di Masjid Ja’ranah

DAY 7

Hari ni lepas sarapan, kami semua berkumpul di Lobi dan akan menaiki bas untuk melakukan ziarah luar dan tempat-tempat bersejarah di Makkan seperti Jabal Thur, Arafah, Jabal Rahmah dan Jabal Nur.

Kat Jabal Thur, kami hanya tengok puncak bukit sambil lalu je sebab driver bas taknak berhenti hehehe.. ingatkan si Ustaz Hanif tu bergurau.. bebetul rupanya driver tu tak nak berhenti.. nonongggg je die bawak bas. Rupe-rupanya, driver pak arab ni dah naik angin, bas die bergesel dengan satu kereta kat selekoh.. kami lak tak perasan apa-apa pun.. tercalarr laa bas pak arab ni.

Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Ni lepas subuh punye scene nih
Ni lepas subuh punye scene nih

20140407_214351

Gua Thur adalah tempat persembunyian Nabi Muhammad saw dan sahabat baginda saidina Abu Bakar daripada puak Quraisy Mushrikin. L abah-labah telah membuat sarang dan burung merpati bertelur di depan pintu gua telah mengelirukan puak-puak kafir daripada membunuh Rasulallah saw dan sahabat baginda.

Lepas tu, kami menuju ke Jabal Rahmah. Kat sini, bas berenti dan kami diberi masa 20 minit untuk panjat Jabal Rahmah bagi yang mampu dan ziarah kawasan sekitar bagi yang tak larat nak jajah bukit.

Naik tangga pun boleh, tapi sedikit sesak laa dengan orang ramai yang bertali arus.. tu tak campur lagi dengan peminta sedekah yang duk baring kat tengah2 tangga tu.. Jadi on the way naik, comey panjat bukit tu dari tepi.. jalan lagi short, tapi kena hati2 sket laa sebab licin dan sedikit pacak. Boleh je… pakai slipar lak tu.. hehehe..

Menurut ustaz Hanif, Jabal Rahmah merupakan tempat pertemuan antara Adam dan Hawa setelah terpisah selama 400 tahun selepas diusir daripada syurga ke muka bumi. Adam di turunkan di India dan Hawa diturunkan di Jeddah. Jabal Rahmah adalah tempat pertemuan romantic mereka berdua ( ..quote ayat ustaz Hanif.. masa ni Jemaah dah bantai gelak dalam bas ). Die pesan lagi, dah naik sane.. toksah dibuat benda-benda khurafat macam tulis nama sesapa ngan marker pen lah.. peluk cium nangis laa… berdoa straight to Allah.. hanya amik tempat keberkatan sahaja semoga dengan izinNya doa kita dimakbulkan oleh Allah taala.

Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin

20140408_135222

Lepas tu kami hanya drive thru sahaja area Arafah dan Mina. Dari dalam bas, hanya mampu imagine je betapa ramainya Jemaah Haji dari seluruh dunia yang berkumpul disini compare dengan bilangan khemah-khemah putih yang jauh mata memandang tak putus-putus.

Lastly, kami akan miqat di Ja’ranah dan akan melakukan ibadah umrah kali ke-2. Yang lelaki akan bawak bekal kain ihram siap-siap dan akan tukar pakaian di dalam masjid. Yang perempuan.. just pakai sebagaimana menutup aurat dan ready untuk umrah.
Ustaz Hanif pesan, better umrah ke-2 ini dibuat untuk diri sendiri dahulu.. toksah buat umrah badal lagi (umrah badal adalah umrah hadiah yang diniatkan umrah tu untuk mak ayah yang dah meninggal atau sesapa yang kita nak kita niatkan), seeloknya diperbetulkan atau di enhance kan ibadah yang terdahulu bagi menampung mana-mana yang terkehel dan terlompang. Mana laa tau.. pertama-tama kali kot banyak yang tak sempurna.

Dah balik ke hotel smula, kami solat zohor di hotel dan makan tengahari, pukul 2 petang kami start buat umrah secara berjemaah. Alhamdulillah, maybe sebab lepas zohor, jadi cuaca sedikit panas maka orang yang tawaf kurang laa padatnya. Kurang sikit je.. jadi boleh laa berjalan tak bersesak-sesak sangat. Spek itam sangat membantu.. kurang silau dan boleh baca buku doa dengan releks.

Mekah

Day 3_ Madinah

Day 3.

Mulakan hari anda dengan senyuman.. dan ubat demam serta kaum kerabat first aid kit. Aktiviti hari ni selain daripada pergi ke Masjid, kami akan melawat masjid Quba, ladang kurma dan pasar kurma. Ustaz Hanif cakap, Jemaah sangat suka akan aktiviti melontar ni. Ingatkan masa musim haji je ada aktiviti melontar. Rupa-rupanya, ni bukan melontar batu di Jamrah, tapi lontar duit riyal kat penjual hehehe..

Mulakan hari ini dengan niat untuk solat di Masjid Quba bilamana hendak turun dari tangga hotel menuju ke bas yang akan membawa Jemaah ke Masjid Quba. Sepanjang perjalanan kami, ada banyak cerita tentang sejarah dan kisah-kisah yang berlaku pada zaman dahulu. Ada je masjid lain di sekitar madinah nie, tapi dia punya fadhilat tak standing dengan Masjid Quba yang wajib di kunjungi.

http://msmtravels.wordpress.com/2009/12/16/bersolat-di-masjid-quba/

” Kelebihan masjid Quba’ sepertimana hadith rasulullah dari riwayat ibnu majah dengan sanannya yang sohih. Hadis ini diletakkan di pintu masuk masjid Quba’. Maksud hadith ‘ barangsiapa yang berwudu’ dirumahnya lalu mendatangi masjid quba’ dan bersolat di dalamnya, maka baginya seperti pahala mengerjakan umrah’

Masjid Quba’ adalah merupakan masjid yang pertama didirikan sewaktu hijrah Rasulullah ke Madinah. Allah merakamkan akan kisah masjid ini dalam surah at-taubah ayat 107-110.”

Subhanallah, ramainya muslimin dan muslimat yang datang sewaktu dengan rombongan kami. Ustaz Hanif dah pesan siap-siap untuk semua Jemaah agar tak lupa akan kedudukan bas sebab deretan bas tersangatlah banyak dan sama lak tu. Kami tak ambil masa yang lama pun sebab masing-masing dah ada air sembahyang, terus cari ruang untuk solat dan berdoalah. Mutawwif kami dah tunggu siap-siap kat simpang letak bas tu kot-kot Jemaah dia tersasar kat mana-mana. Comey pun tak sempat nak explore seluruh masjid sebab gaya Ustaz pesan tadi macam pergi bagaikan juara dan balik sepantas kilat? Errrr.. ape yang aku merapik nih.. maknahu, toksah nak sunat dhuna 12 rakaat laa kat dalam tu, solat cepat-cepat dan balik ke bas pun cepat-cepat. Lambat, kene tinggal dan balik naik unta katanya.

Main entrance ke Masjid Quba'. Bas akan parking agak jauh dari jalan masuk dan wajib ingat no bas masing-masing. Sebab bas yang ada tersangat lah banyak dan serupa je
Main entrance ke Masjid Quba’. Bas akan parking agak jauh dari jalan masuk dan wajib ingat no bas masing-masing. Sebab bas yang ada tersangat lah banyak dan serupa je

20140403_130209

20140403_130212

Yang lelaki boleh amik air sembahyang kat sini.. dan yang perempuan, kene keluar dari kawasan masjid untuk ke tandas dan air sembahyang. Tapi comel dah bawak botol spray yang diisi air zam-zam lagi..
Yang lelaki boleh amik air sembahyang kat sini.. dan yang perempuan, kene keluar dari kawasan masjid untuk ke tandas dan air sembahyang. Tapi comel dah bawak botol spray yang diisi air zam-zam lagi..
Tempat solat wanita. Jangan lupa bawak sarung kasut untuk disikan kasut bila nak masuk dalam masjid. Takyah nak simpan selipar kat tepi tu, orang ramai berasak-asak.
Tempat solat wanita. Jangan lupa bawak sarung kasut untuk disikan kasut bila nak masuk dalam masjid. Takyah nak simpan selipar kat tepi tu, orang ramai berasak-asak.

20140403_132308

Lepas tu, kami terus ke ladang kurma. Ingatkan bila sebut ladang tu, dapat laa kami petik kurma by hand ke macam petik rambutan kat pokok tu. Rupanya, bas akan parking kat dalam ladang tu, dan semua Jemaah akan turun untuk melontar kat satu tempat macam one stop center gitu. Ada macam-macam jenis kurma, kacang dan cokelat dan yang paling femes tentulah kurma ajwa made in Madinah. Banyak debate dan pesanan pasal beli-belah kurma nie. Ada yang pesan jangan beli kat ladang laa.. beli kat pasar je nanti.. kat ladang mahal, kat pasar murah. Pro and con nya, bak kata ustaz Hanif, kalau beli di ladang kurma, memang dah gerenti akan dapat kurma ajwa original tanah Madinah. Boleh beli jugak dengan pasar kurma tu, tetapi pasar tu dah dipenuhi dengan kurma yang datang dari banyak negara sekitar. Kut tertipu je. Jadi, kami pun decide, walaupun mahal, boleh laa beli untuk 2 portion. Satu yang mahal, satu lagi yang murah.

Ikhsan : https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/07/24/kagumi-khasiat-buah-kurma-nabi-ajwa

“Keistimewaan kurma ajwa dibandingkan dengan lain-lain jenis kurma adalah kerana berkat petunjuk dan pengkhususan Rasulullah SAW ke atasnya, sebagaimana baginda telah mengkhususkan jumlah 7 biji di setiap pagi. Keberkatan juga mungkin berasal dari keistimewaan tanah Madinah yang menjadi tempat khas pokok-pokok kurma ajwa. Ia juga mempunyai fadilat seperti menguatkan urat perut, mengendurkan urat saraf dan melembutkan perangai.”

20140403_140933 20140403_140402

20140403_140348

Dah penat berebut ngan pelbagai jenis bangsa Jemaah, kami naik bas dan menuju ke pasar kurma. Comey bayangkan pasar kurma nie, macam pasar laa.. jenis yang dalam bangunan besar dan luas serta banyak penjual yang duk kat dalam tu. Rupa-rupanya, pasar diorang ni macam shop-lot yang berpetak tu. Dan setiap shoplot jual kurma, makanan jenis kering macam kekacang dan cokelat je. Minyak-minyak wangi pun ada gak. Tapi, takde selera nak beli minyak wangi tu. Dasat sangat promosi diorang. Asal lalu je, calit kat lengan kite, calit kat tangan kite. Pening gituuu je ngan macam-macam bau yang sangkut.

20140403_155450

Ustaz Hanif dah bagi signal dan semua Jemaah pun paham-paham sendiri laa untuk naik bas dan balik ke hotel. Memang setiap perjalanan tambahan dan ziarah akan dilakukan pada waktu senggang selepas subuh dan akan balik sebelum waktu zohor. Aktiviti tambahan yang dilakukan seboleh-bolehnya tidak akan menggangu ibadah para Jemaah yang inginkan ke Masjid dan sebagainya.
Dah balik hotel, kami terus menuju ke masjid Nabawi dan menunaikan solat zohor disana. Untuk kaum perempuan, baik gi awal sket, sebab bila dah sampai waktu solat keadaan akan jadi sangat sesak dan boleh dikatakan, mana-mana tempat yang boleh solat, semua akan dipenuhi oleh makmum yang berpelbagaian jenis dan mazhab. Tapi, kita buat tak nampak je laa.. dah nama duk dalam masjid dan niat nak beribadah setulus hati kat Allah taala, jadi tak usahlah nak usik hal yang entah apa-apa dan tak de kene mengena dengan kita. Niat kene sentiasa betul dan mulut hendaklah sentiasa berjaga. Daripada bercakap entah hal apa-apa ada baiknya kita diam terus dan praktikan dengan berzikir dan berdoa. Seriessss!

Oh, lupa.. sebelum bertolak balik ke hotel, dalam perjalanan kami singgah di Jabal Uhud. Kawasan padang pasir yang berbukit dan kat tengah-tengah padang tu, macam ada bazar jualan jugak.. Jadi, bagi jemaah yang larat dan upaya nak panjat bukit tu, boleh nai dk keatas secara hati-hati sebab pasir bukit tu agak licin dan curam. Sejarah Jabal Uhud ni korang boleh google lah kalau nak tau lebih lanjut. Tapi bukit uhud adalah sejarah wajah sebenar bagaimana orang yahudi madinah yang berpaling tadah dan ingkar untuk berperang dengan baginda Rasullullah walaupun sudah berjanji dengan pakatan sebelum itu. Memang bangsa terkutuk sejak zaman nabi lagi Yahudi nih..

20140403_150529 20140403_145421 20140403_145412

20140403_145308

Sesudah selesai solat berjemaah, kami pelan-pelan jalan balik ke hotel untuk lunch. Biasa diorang akan limitkan waktu lunch daripada pukul 12-2.30 ptg ( selepas zohor). Kalau comey terasa nak makan makanan orang sane, comey berenti kat kedai yang berdekatan dengan masjid tu, kedai yang ala2 fastfood tapi tak semua makanan fastfood diorang jual. Ada jual nasi beriani, nasi arab, nasi putih biasa, lauk pauk… jus… tapi semuanya kene tapau. Takde seat yang boleh makan dalam kedai. Kalau malas nak tapau balik hotel, boleh makan kat tepi kedai atau ada gazebo yang disediakan kat luar kedai makan tu. Cuma, kawasan masjid tu sedikit berdebu.. kalau anda bukan warga arab atau sealiran dengannya, maknanya body melayu yang makan nasik ngan ikan goreng.. maka saya nasihatkan tapau dan makan kat hotel atau dewan makan je laa.. takyah makan kat luar. Antibodi anda tidak kebal.. cuaca disana tidak synchronise dengan kebiasaan body anda

Mekah

Day 1- Panggilan ke Rumah Allah

Day 1. – Kuala Lumpur- Madinah
Barang-barang persiapan dah lama kami packing dan taruk dalam beg siap-siap. So, dihari kejadian tu, kami dikehendaki berada di KLIA seawal 3 jam dari masa pelepasan. Kami singgah subuh kat Masjid di Sepang. Agak lewat sebenarnya sebab ayah comey siap ikut sembahyang berjemaah kat masjid tu. Terkejar-kejar jugak laa nak ke departure hall kat KLIA tu. Dah laa orang ramai, kita plak tak dapat nak predict apa yang akan jadi kat sana kan.. so, moral of the story.. len kali.. pi direct to airport dan solat kat sana je.. In case tak nak jiwa berasa tidak tenteram hehehe.

 
Wakil daripada Andalusia tak nampak batang idung sorang pun lagi. Rakyat jelata dengan beg biru gabak dah menunggu lebih dari satu jam. Takde announcement dan takde apa-apa maklumat. Bagi yang cool menunggu.. boleh laa wat dekk je.. tapi bagi orang yang jaaarang bejalan jauh macam parent comey, diorang sedikit cuak a.k.a gusar laa.. dah laa tiket dan passport semuanya ada ngan diorang. Comey okey je..

 
Kaunter untuk Saudi Airline dah bukak lama dah.. sebab comey suka pusing-pusing amik port.. tengok kiri kanan apa yang berlaku.
Alhamdulillah, lepas tu nampak laa wakil Andalusia yang pakai vest biru approach Jemaah dan suh kami semua check in luggage besar. Beg troli kecil tu kami hand carry onboard.

 
PS: Komen untuk warga Andalusia sebagai penambahbaikan untuk perkhidmatan mereka. Seharusnya, wakil anda wajib berada di airport lebih awal daripada Jemaah yang akan hadir. Mereka kebanyakkan warga senior, mungkin berasa tida secure dengan tiadanya kelibat vest biru untuk tenangkan hati mereka. Kompem Jemaah akan tertanya-tanya.. saya sendiri ada menelifon nombor2 yang tertera dalam surat mereka untuk bertanyakan khabar dan semua nombor itu tidak berjawap.

 
Beg dah check in, kami ada masa dalam setengah jam lagi sebelum Andalusia buat briefing kat anjung tinjau ( tak tau betul ke idok nama tempat nie). Kami breakfast dulu sementara menunggu pukul 8.30 di level 3 food garden. Silalah menjamu selera sebab flight akan take off dalam pukul 10.30 dan makan yang disediakan mungkin lambat lagi.. kut-kut laaa mana yang jenis takleh perut kosong tu, gastrik plak kang..

 
Antara isi kandungan briefing adalah, berkenaan keselamatan dan isu kesihatan Jemaah. Juga pembahagian tag nama, passport dan juga boading pass. Dah settle semua, kami pun terus ke bahagian pelepasan antarabangsa sebab nak diikutkan comey, kami ni dah lewat dah. Beg kecik still nak kene cek imigresen, still kene naik aerotrain.. dan Jemaah Andalusia sahaja seramai 200++. Hemnmmm.. tak paham kenapa diorang nak buat briefing 1 jam stengah sebelum waktu pelepasan.
Airport kita sedikit strict kali nie, gamaknya disebabkan kes MH370 kot. Siap ada yang kene bukak kasut ngan belt bagai (menambahkan kelewatan dan keberaturan yang super panjang!).

Yang pakai vest biru tu adalah petugas Andalusia. Mereka akan bagi ceramah perkenaan perjalanan, pasport dan boarding pass.
Yang pakai vest biru tu adalah petugas Andalusia. Mereka akan bagi ceramah perkenaan perjalanan, pasport dan boarding pass.

Flight delayed dalam 20 minit. Kami berlepas lepas captain membaca doa bagai dan Alhamdulillah, penerbangan selama 8 jam kami manafaatkan dengan rehat dan tidur yang lena. Opps, lupa nak habaq, 2 jam after take off dan 2 jam before landing makanan akan disediakan oleh akak-akak stewardess yang berambut merah yang disangkut sehelai tudung jarang kat atas kepala tu. Flight chartered ni walaupun seat die ada screen monitor kecik tu, tapi takde siaran.

20140401_174127

20140401_113103

Kalau terasa lenguh leher, its ok sebab Saudi Airlines akan bekalkan kita dengan bantal kecil dan selimut yang gebus ini.
Kalau terasa lenguh leher, its ok sebab Saudi Airlines akan bekalkan kita dengan bantal kecil dan selimut yang gebus ini.
Besar nya sayap kapalterbang nie.. terasa sangat gagah dan perkasa! Ya Allah, selamatkan lah perjalanan kami ini.
Besar nya sayap kapalterbang nie.. terasa sangat gagah dan perkasa! Ya Allah, selamatkan lah perjalanan kami ini.
Eksaited dengan tulisan arab kat back seat.
Eksaited dengan tulisan arab kat back seat.

Kami sampai di Airport Medina dan selepas selesai urusan mencari beg besar gabak tu dan passport dah beres berchop imigresen, kami keluar mencari bas mengikut nombor yang telah ditag siap-siap kat kita punya tagnama. Mutawwif pun akan cek nama biar tally nama Jemaah yang ada dalam bas dengan yang ada kat tangan beliau. Mutawwif kami ni comel orangnya hahaha.. sejukkk mata comey memandangnya chewah. Beliau namanya Muhammad Hanif.. dan dengan humblenye dia suh kami panggil die Hanif je. Tapi kami panggil ustaz laa jugak ( biau laa muda pun.. ustaz pun ustaz laaa )

Haa... inilah ustaz comel yang menjadi pembimbing atau mutawif bagi kumpulan bas kami. Gigih beliau cari nama jemaah yang tak naik bas lagi.. hehehe
Haa… inilah ustaz comel yang menjadi pembimbing atau mutawif bagi kumpulan bas kami. Gigih beliau cari nama jemaah yang tak naik bas lagi.. hehehe

Perjalanan daripada Airport Madinah menuju ke kota Madinah lebih kurang 1 jam setengah. Tapi tak terasa panjang pun, sebab duk dengar celoteh ustaz yang duk bercerita pasal sejarah Madinah dan kerasulan Baginda.

Gambar lapangan terbang Madinah yang sempat snap.. menononggg je bas tu lalu..
Gambar lapangan terbang Madinah yang sempat snap.. menononggg je bas tu lalu..
Jalan raya tak sibuk mana kat sini.. boleh kata lengang je jalan ngan kereta.
Jalan raya tak sibuk mana kat sini.. boleh kata lengang je jalan ngan kereta.

Dah sampai hotel, terus dibahagikan bilik masing-masing dan pada yang nak turun pi masjid Nabawi secara konvoi ( gi sendiri pun takpe.. sebab mmg dah nampak pagar masjid dari pintu depan lobi hotel) diminta berada di lobi sebelum azan zuhur. Kami pun pakat laa turun ramai-ramai dan terus stay untuk solat magrib dan insya terus. Malas gtu, untuk Jemaah lelaki, ustaz Hanif ajak pi ke Makam Rasulullah dan Rhaudah terus pada mana-mana yang larat. Sebab kalau ikut perkiraan ustaz tu, Jemaah yang baru sampai dan akan melawat makan Rasulullah pada keesokkan harinya adalah sangat ramai. Jadi untuk mengelakkan kesesakkan, dia ajak pi malam tu terus.

Payung yang belum tutup lagi.. sat lagi, diorang pasanng lampu kat tiang-tiang payung nie
Payung yang belum tutup lagi.. sat lagi, diorang pasanng lampu kat tiang-tiang payung nie
Solat pertama kami di Masjidil Nabawi adalah Maghrib. Tapi disebabkan kami gi awal, makan penuhlah sepanjang jalan ke masjid dengan kereta sorang penjual yang macam-macam. Kalau time solat, kompem semua kedai ditutup.
Solat pertama kami di Masjidil Nabawi adalah Maghrib. Tapi disebabkan kami gi awal, makan penuhlah sepanjang jalan ke masjid dengan kereta sorang penjual yang macam-macam. Kalau time solat, kompem semua kedai ditutup.
Mekah

Sejenak san Sebening..

Alhamdulillah… syukur ke hadrat Ilahi, kerana dengan keizinanNya comey sekeluarga selamat pergi dan kembali dalam mengerja umrah di tanah suci Mekah. In Sha Allah, comey sedang susun coretan untuk dikongsi pengalaman tu.. semoga apa yang dikongsi boleh memberi manafaat kepada kita semua. Chewah..

Yang pastinya, bila dah kembali, comey berdoa agar apa yang comey cuba jaga sepanjang beribadah disana.. comey akan cuba carry dan teruskan di sini.. Semoga Allah menetapkan iman yang teguh buat diri kita semua.

Life must go on.. comey ada banyak bende yang nak di catch up.. ada belambak-lambak assignment dan test yang comey kene submit. Nasib baik tugasan hakiki kerja comey kat pejabat tu takde mendesak sangat. Slow progress means takde yang kene kejar atau kene bambu dek agensi sane sini.

Pelan-pelan..

Hadith Rasulullah bermaksud:

“Haji dan Umrah itu adalah fardhu, maka tidak salah hendak mendahulukan yang mana satu”

Rasulullah saw pernah menghuraikan mengenai Umrah:

“Satu Umrah dengan satu Umrah yang lain adalah penghapus dosa, tiada balasan haji yang mabrur melainkan dengan syuga.”

(kredit : umrahmukmin.com/kelebihan-umrah)