Mekah

Day 11

Day 11.

Alhamdulillah.. setakat ni, Allah taala permudahkan perjalanan kami dengan memberikan kesihatan yang baik dan kegembiraan kepada kami. Rombongan chartered flight kami pun selamat tiba semua di airport Jeddah pada pukul 12 tengahari. Kami zohor kat sana dan terus jamak waktu asar.

Suasana airport Jeddah atau terminal Haji Jeddah tersangatlah unik. Terminal diorang sangat luas dan besar, dan juga sangat open air hohoho. Maksudnya, sebelum kaunter dibukak untuk urusan check in luggage, Jemaah akan menunggu di luar terminal dan tiada aircond dan juga berdebu.. kat tengah-tengah padang pasir kot terminal nie. Jadi facemask sangat berguna pada waktu ini, sebab flight pukul 7 karang.. kami dah ready beratur dengan luggage start tengahari lagi. Ustaz Hanif cakap, ,memang prosedur di Jeddah yang Jemaah harus tiba 5 jam lebih awal dari waktu boarding.

Kaedahnya, dari dalam bas lagi dah ada agreement yang jemaah akan collect berapa riyal sorang (dah lupaaa.. maafkan kecomelan dakuuuu) untuk bayaran bagi pengurusan luggage dan troli. Kalo dibiarkan arab-arab terminal tu tolak troli kita, mau kene takik bayar sewa diorang tu. Jadi, ustaz akan sewakan segerombolan troli, letak semua luggage, make sure takde yang tertinggal je sebab semua akan masuk dalam perut plane.

Bila semua beg dah ada atas troli, semua troli tadi akan beratur menuju ke kaunter (kaunter tak bukak pun lagi.. just line up kat tengah2 lorong tu menghala ke kaunter.. ). Jadi, para jemaah hanya take care off hand carry sahaja. Yang gagah perkasa akan tolong tolakkan trolli tu nanti. Masa senggang yang ada, kami solat zohor dan lunch kat open air situ.

Ada laa time kalutnya apabila waktu check in tu, ada Jemaah yang dah lagha duk merata bersepah dan tertinggal barang nak check in laa, beg kecik tu takmo wat naik onboard laa.. ustaz kecik yang 2-3 orang tu kalut nak layan pak arab lagi, orang yang sorong troli lagi.. air zam-zam lagi.. hehehhe.. demam laaa ustaz2 mutawwif tu bila kami dah balik nanti..

Urusan check in.. Alhamdulillah.. pak arab tak banyak songeh.. dia main masukkk je dalam kaunter.. Kami yang nak g chop passport ngan scan hand carry luggage pun tak banyak songeh.. kumpul je departure card, passport dan boarding pass utk satu keluarga, beratur dan chop degang.. tak banyak songeh.. Pak imigresen tu chop passport kami sambil duk layan iphone die tauu.. tangan kanan duk scroll iphone dan tangan sebelah kiri pegang chop! Heheheeh.. multitasking gitu..

To Ustaz Hanif, Kami sekeluarga amat berterima kasih atas bimbingan dan tunjuk ajar ustaz. Nak ucap selamat tinggal pun dah tak nampak bayang ustaz dah.. sebab ustaz sibuk duk kutip barang-barang Jemaah lain yang tertinggal.. isk isk iskkk.. tekun betul. Kalau ada segala salah dan silap tu, harap maafkan laa kami sekeluarga. Akak pun sama laa dik hehehee.. Moga adik menjadi pembimbing yang diredhai, diberkati dan disukai oleh semua orang. Aminn..

Ps: ustaz nih cakap, orang kampung dia sebut telekung semayang tu.. mengkana.. errr… hehe

Sekian lah travellog comey.. setakat tu je yang mampu comey gambarkan kembara yang indah ini. Memang takleh compare laa dengan jelajah-jelajah comey kat tempat lain. In Sha Allah, jika ada keizinan dan kurniaNya.. comey akan pergi lagi.. perbanyakkan ibadah lagi.. perbanyakkan doa lagi.. Nak cium kaabah banyak-banyak. Nak tawaf banyak-banyak. Nak jelajah seluruh pelosok masjid. Amin..

Ps: Ustaz ada berpesan.. yang segala yang tak elok.. toksah dibawak balik cerita kat orang.. cerita yang baik-baik je.. cerita yang bagus-bagus je. Maksudnya, takyah laa beria cerita pasal sana sangat berdebu.. cuaca kering ke.. cerita untuk orang lain wat panduan dan preparation tu ok je.. tapi bercerita gaya negative dan mendorong orang lain berfikiran negative juga.. baik diam daripada bersuara.

Nak balik daripada mekah pun, toksah nak bergembira bagai.. sebab kita sepatutnya dalam kedudukan berduka dan bersedih.. sebab tak tau bila lagi kita ada kesempatan untuk kembali ke rumah Allah. Tapi ada Jemaah yang seangkatan dengan Comey, stat je berada kat dalam airport Jeddah, dah datang balik perangai yang kurang berhemah. Bergelak ketawa bergurau sakan.. siap mencemuh keadaan sana sini.. subhanallah.. Cepatnya pesanan tu berlalu pergi. Comey hanya mampu pandang dan berdoa agar peringatan tu kembalik hadir kat dalam hati beliau.

menu masa lunch.. very the malaysian punye menu.
menu masa lunch.. very the malaysian punye menu.
berkampung lah kat sini sementara menunggu gate masuk ke kaunter tu bukak. Ada banyak je seat yang available
berkampung lah kat sini sementara menunggu gate masuk ke kaunter tu bukak. Ada banyak je seat yang available
bukan eskelator, so kene panjat tangga tu sambil heret hand carry luggage
bukan eskelator, so kene panjat tangga tu sambil heret hand carry luggage
menu dalam flight.. mewwah doh
menu dalam flight.. mewwah doh

Sekian sahaja coretan sepanjang perjalanan comey sekeluarga menjadi tetamu rumah Allah. Insha Allah, comey tanamkan niat dan azam, jika ada rezeki lain.. akan comey pergi lagi.

Mekah

Day 10- Tawaf wida’

Day 10.

Pejam celik dah hampir 10 hari kami kat sini. Alhamdulillah, kami dikurniakan kesihatan tubuh badan yang baik. Alaa.. setakat demam terkejut tu biasa laa.. sebab tu kena bawak bekal ubat dimana jua anda berada. Your body is unpredictable.. tak tau bila tubuh badan terkejutkan cuaca, atau terkejutkan budaya atau terkejutkan dengan makanan yang ada kat sana.

Hari ni pada waktu petang selepas solat asar, akan ada taklimat berkenaan dengan tawaf wida’ atau tawaf selamat tinggal. Esok kami semua akan meninggalkan tanah suci kota mekah sob sobbb… entah bila lagi laa kami akan menjengah ke sini lagi..

Ada 4 pesanan utama yang perlu dipatuhi oleh Jemaah sesudah melaksanakan tawaf selamat tinggal.
1. Tidak boleh tidur dengan sengaja ( naik ke bilik dan tidur di atas katil )
2. Tidak boleh bergambar
3. Tidak boleh shopping
4. Tidak boleh menderma.

Kalau buat juga.. akan kene bayar dam lah.. seko kambing! Hehehe.. ( err..tak sure jugak.. sbb dah ingat-ingat lupa dah.. sila semak dengan ustaz smula!)

Kena jaga semua perkara di atas sehinggalah kita meninggalkan tanah haram mekah.

Disebabkan kami semua akan bertolak ke Airport Jeddah pada pukul 10 pagi esok, jadi tawaf wida’ boleh dilakukan sebelum subuh dalam pukul 3.00 pagi ke bawah dan boleh juga buat sesudah solat subuh. Tapi kene cepat-cepat sket laa.. takut terstuck kat laluan keluar ke apa ke.. kesian kat orang lain laa yang akan menunggu kita untuk berangkat pulang tu.

Jadi.. malam tu, kami dah pack siap2 barang-barang dalam beg besar dan beg kecil, cuma tinggal apa yang kecil-kecil dan boleh sumbat kat dalam beg hand carry tu. Beg besar pun seal siap2.. pastu kalau ada weight scale tu, boleh laa dibuat timbang kot-kot beg besar tu terlebih berat ke apa..

Ikutkan pengalaman comey la, untuk beg yang bersaiz 24 inch tu, kalo setakat letak pakaian dan barang-barang keperluan perjalanan kita tu, in sha Allah takkan terbabasnye nya pada 25kg.. apatah lagi nak exceed 30kg ( max weight untuk check in luggage bagi Saudi airline ). Tapi kalo korang sumbat kurma berkotak-kotak dalam beg, atau air zam-zam.. haaa, yang tu.. sangat besar laa untuk capai 30kg nye..

Jadi, apa yang comey buat adalah barang makanan macam cokelat, buah tin, gajus bagai tu dan kurma, kami distribute dalam hand carry luggage. Justifikasinya, sebab hand carry jadi takde lah insiden kene penyet ke, tetindih ke.. just precaution je laa.. kalau nak ilang pun, ilang jugak.. alhamdulillah, luggage kami maintain pergi dan balik, takde yang terberanak. Ada yang ikat beg dengan tali yang ala-ala jala tu.. better takyah kot.. inshaAllah, beg tu tak pecah ( lain laa kalo jenis yang menyumbat beg sampai over kembung ). Sebab, beg tu akan lalu kot conveyor belt yang kita tak tau kot celah mana lagi diorang lalu. Boleh tereksiden macam tersangkut ke apa ke..

Mana-mana beg yang nampak macam obesiti tu, kami belit dengan muskin tape ( belambak jual kat tepi-tepi jalan.. 2 riyal untuk gulung yang kecik tu ). Pastu, sangkutkan padlock yang kecil tu. Make sure name tag bag ok dan buang strip flight yang lepas-lepas tu.. tak yah simpan tag yang lama2 tu kat beg tu..

Pendek crite, dah siap mengemas, terus ready untuk ke masjid. Tido-tido ayam je laaa..

So, pukul 3 pagi tu, kami dah ready susun beg-beg besar tu kat lobby untuk diangkut ke dalam bas pagi nanti, dan kami terus ke masjid untuk melaksanakan tawaf wida’.

Mekah

Day 8- Ziarah luar_ Museum Mekah, Ladang Unta dan Masjid Hudaibiyah

Day 8_Ziarah luar_ Museum Mekah, Ladang Unta dan Masjid Hudaibiyah

Okey, ini adalah aktiviti tambahan dan takde dalam pakej. Ada dinyatakan tapi kena bayar extra sebanyak 25 riyal. Lawatan pertama kami adalah museum Mekah yang mana seorang mutawif telah menggunakan suaranya menjadi speaker kepada semua Jemaah dalam usaha untuk menerangkan segala macam sejarah bahan pameran yang ada ( sampai serak-serak suara beliau hahahaha… err.. astaghfirullah… )

20140409_130127

Tekun dengar penerangan ustaz mengenai pembangunan akan datang kota mekah
Tekun dengar penerangan ustaz mengenai pembangunan akan datang kota mekah
Seni ukiran pada bekas pintu kaabah yang lama.
Seni ukiran pada bekas pintu kaabah yang lama.

20140409_135830

Telaga original zam-zam sebelum era pemodenan
Telaga original zam-zam sebelum era pemodenan
kat sini pun ada disediakan tong air zam-zam.. Jadi takde masalah nak topup air minum atau air spray
kat sini pun ada disediakan tong air zam-zam.. Jadi takde masalah nak topup air minum atau air spray
Pintu masuk museum masjidil haram
Pintu masuk Museum

Menarik je.. tapi jenis comey suka baca sendiri amende yang tertempek kat dinding dan explain bahan pameran daripada dengar ustaz yang sayup-sayup suara jadinya hehehe.. ampun ustaz. Lawatan tu sekejap je..
PS: Ustaz Hanif tertinggal bas.. jadi dia tak ikut lawatan luar hari ni.. kelakar bila mutawif sendiri kene tinggal dek bas. Bukan disebabkan beliau lambat, tapi ada kekeliruan pasal bas dan jalan kene tutup, jadi Jemaah main hentam masuk bas je. Ada bas yang penuh dan ada bas yang kosong.

Lepas tu, melalui jalan yang sama (takde u-turn pun) kami pergi melawat ke kandang unta. Hehehe, kelakar kan.. Ustaz Hanif cakap, kalau sebut ladang tu macam besar sangat.. ni memang bebetul saiz kandang je. Specialnya pergi sini, of coz laa tengok unta secara life. Boleh gosok-gosok badan unta, atau boleh kenyit mata ngan untaaa.. bulu mata unta kan panjangggg… wakakaka.. ape yang aku merapik nih.

Ps: masa ni kami tak tau lagi yang MERs atau Middle East Virus sedang outbreak kat Mekah dan Jeddah. Dah sampai Malaysia baru tau crite bagai pasal virus nie. Di nasihatkan, bagi sesapa yang antibody jenis lemah longlai tu, toksah gi la melawat si unta ni.. kalo mnegidam sangat nak minum susu untaa..susu pun minum susu kotak kat Bin Daud jual je..

Comey turun kat kandang unta tu sekejap je.. sebab matahari waktu tu bebetul terpacak terang atas kepala.. fuh.. berpinar jugak biji mata comey. Kami akan dibawa ke Masjid Hudaibiyah dan bagi sesapa yang berniat nak mengerjakan umrah buat kali ke-3 boleh laa berniat ihram kat sini.

Inilah ladang untanya aka kandang unta.. memang bebetul padang pasir ah.. panas bersinar menyinari untaaaa
Inilah ladang untanya aka kandang unta.. memang bebetul padang pasir ah.. panas bersinar menyinari untaaaa
Unta-unta yang tenang duk 'sun-tan'.. muehehehe
Unta-unta yang tenang duk ‘sun-tan’.. muehehehe

Balik kat hotel sebelum pukul 12 tengahari dan comey solat kat hotel lepas lunch, dan settle bagai, comey gerak sorang-sorang pi buat umrah. In sha allah, kene yakin dengan diri sendiri. Dah 2 kali ikut mutawif kan.. dah boleh bawa sendiri dah..
Buat sorang-sorang lagi cepat settle rupanya.. tak taulaa pasai apa jadi cepat.. co mey gerak cepat-cepat kot. Sampailah masuk waktu asar.. Syukur Alhamdulillah..

ps: tak disarankan berjalan sorang-sorang.. boleh menimbulkan fitnah dan macam-macam masalah.. better bergerak dengan mahram masing-masing atau secara berkumpulan.

Sebenarnya, sebelum comey sampai di Mekah dan Madinah ( back in Malaysia punye cerita ), ramai laa orang berpesan kat comey supaya jangan jalan sorang-sorang, jangan keluar hotel malam, jangan gi tandas kat masjid, jangan itu.. jangan ini… comey suka berbaik sangka.. lagi pulak bila duk sana, comey terasa selamat.. sangat selamat. Feel dia lain.. rasa bagaikan dah sangat biasa kat sana.. Orang sana walau kasar takde laa sampai tak hormat orang lain. Jalan besesak terak macam mana pun.. takkan ada sexual harassment… NEVER! berhimpit laa lagu mana pun, sehabis daya sesame manusia akan cuba jaga jarak dan adab. Sebesar mana atau sekecil mana pun orang tu, diorang akan panggil comey hajjah.. hehehe… comey gi je tandas tengok guane rupe. Ok jee… takde laa menakutkan sebagaimana yang ditakutkan.. nak takut apa.. tandas bersih tau.. langsung takde bau hancing ke hapak ke..

Cuma kalau nak gi tandas, jangan pergi waktu solat.. iye laa.. orang semua tengah solat ngko nak gi tandas buat apa.. kalau tak tahan sangat.. tahan jugak.. masa tu takde manusia yang bergerak.. semua tengah solat.. Lagi satu, elakkan gi toilet lagi 15 minit nak masuk waktu solat.. orang sangat ramai jadi tandas akan sangat sesak waktu tu.. tu yang nampak ngeri je… padahal sangat oke… tandas kat China tu macam bumi ngan galaksi bimasakti kalau nak di compare.. sama je laa kalau nak compare public toilet kat negara kita pun.. hampehhh..

Ada satu waktu tu, comey pi duk dalam satu shoping complex dekat dengan Bin Daud tu.. pi laa makan aiskrim kat tengah2 shoping mall tu. Duk dalam shopping mall pakai telekung ngan slipar je… Sebelah mall tu plak Hilton Hotel.. try buat kat Malaysia balik dari masjid pakai telekung je pastu singgah mall makan aiskrim. Tengok camne orang tengok balik wakakaka… err.. sambung crite balik, masa duk makan airkrim tu, ada laa sorang pak arab, tetiba dia hulur tangan die kat idung comey.

“ Try to smell it.. Do you like this one.. or this one? “ sambil hulur kepal tangan die kat idung comey…
Die bukan nak jual minyak wangi pun… just nak tanya opinion kita.. takde bismillah pape pun hahaha…
Comey cakap yang kanan tu lagi best.. die super happy and say thank you sambil sengih sampai telinga..

Moral of the story, jangan duk takut-takut entah apa-apa.. Try.. mencuba sesuatu yang baru adalah priceless.. selagi selari dengan hokum dan syara’. memang precaution is better that prevention, tapi kalau over sangat.. tak betul dah tu..

Ps: kat sana terlalu ramai orang yang ingin menderma.. jadi, in sha allah.. akan sentiasa ada rezeki untuk kita.. samada sekepal kacang, secawan kurma, seutas tasbih, seketul cokelat, segelas teh.. dan sebiji cubitan kat pipi. Itu semua comey dah rasa secara percuma.

Tasbih hadiah daripada seorang hajjah dari Iran..
Tasbih hadiah daripada seorang hajjah dari Iran..
Mekah

Day 7 – Ziarah luar umrah ke 2, Miqat di Masjid Ja’ranah

DAY 7

Hari ni lepas sarapan, kami semua berkumpul di Lobi dan akan menaiki bas untuk melakukan ziarah luar dan tempat-tempat bersejarah di Makkan seperti Jabal Thur, Arafah, Jabal Rahmah dan Jabal Nur.

Kat Jabal Thur, kami hanya tengok puncak bukit sambil lalu je sebab driver bas taknak berhenti hehehe.. ingatkan si Ustaz Hanif tu bergurau.. bebetul rupanya driver tu tak nak berhenti.. nonongggg je die bawak bas. Rupe-rupanya, driver pak arab ni dah naik angin, bas die bergesel dengan satu kereta kat selekoh.. kami lak tak perasan apa-apa pun.. tercalarr laa bas pak arab ni.

Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
Tak relevan dengan title post. Tapi ini adalah kesinambungan daripada post day 6, kejadian lepas umrah pertama. Kami keluar dari masjid untuk bersihkan diri bagi yang nak balik hotel, atau terus menunggu subuh di masjid.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
SubhanAllah. cantik kan rumah Allah ni.. terpegun bila bertentang mata secara live gitu.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Perjalanan balik dari masjidil haram ke hotel. Nampak macam pagar biru tu, haa.. memang pagar pun.. kiri kanan lorong tu memang kawasan construction pun.
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Masa nak masuk atau sesudah waktu solat, jalan raya tu diorang akan block daripada kenderaan. Semua berjalan kaki je. Jarak hotel comey ngan masjid adalah 700 meter.. kattang gak aa kaki gi balik kalau nak ngulang2 masjid 5 waktu ( setiap langkah adalah pahala.. pahalaaaa)
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Memang berduyun-duyun laa ummat kat sana.. masyaallah..
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Oh.. dah lupa dah citer ke belum pasal susu nih.. kat bangunan yang ada hilton hotel tu, belah bawah dia ada Bin Dawood, market yang besau gitu.
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Feveret comey adalah susu berperisa macam-macam nih.. perghhh.. memang piauuu ah. Kalo yang cokelat tu, memang le pekat likat cokelat.. Aaaaa rindunyaaa.. Comey telan yang ni je.. untuk dapatkan tenaga extra
Ni lepas subuh punye scene nih
Ni lepas subuh punye scene nih

20140407_214351

Gua Thur adalah tempat persembunyian Nabi Muhammad saw dan sahabat baginda saidina Abu Bakar daripada puak Quraisy Mushrikin. L abah-labah telah membuat sarang dan burung merpati bertelur di depan pintu gua telah mengelirukan puak-puak kafir daripada membunuh Rasulallah saw dan sahabat baginda.

Lepas tu, kami menuju ke Jabal Rahmah. Kat sini, bas berenti dan kami diberi masa 20 minit untuk panjat Jabal Rahmah bagi yang mampu dan ziarah kawasan sekitar bagi yang tak larat nak jajah bukit.

Naik tangga pun boleh, tapi sedikit sesak laa dengan orang ramai yang bertali arus.. tu tak campur lagi dengan peminta sedekah yang duk baring kat tengah2 tangga tu.. Jadi on the way naik, comey panjat bukit tu dari tepi.. jalan lagi short, tapi kena hati2 sket laa sebab licin dan sedikit pacak. Boleh je… pakai slipar lak tu.. hehehe..

Menurut ustaz Hanif, Jabal Rahmah merupakan tempat pertemuan antara Adam dan Hawa setelah terpisah selama 400 tahun selepas diusir daripada syurga ke muka bumi. Adam di turunkan di India dan Hawa diturunkan di Jeddah. Jabal Rahmah adalah tempat pertemuan romantic mereka berdua ( ..quote ayat ustaz Hanif.. masa ni Jemaah dah bantai gelak dalam bas ). Die pesan lagi, dah naik sane.. toksah dibuat benda-benda khurafat macam tulis nama sesapa ngan marker pen lah.. peluk cium nangis laa… berdoa straight to Allah.. hanya amik tempat keberkatan sahaja semoga dengan izinNya doa kita dimakbulkan oleh Allah taala.

Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Macam biasa, sila perhatikan bebetul bas anda jenis apa dan kaler ape.. sebab bas berderet2 tauuu
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin
Gigih panjat nie.. kalau selipar jenis yang tak grip tu.. maka silalah naik tangga sebab pasir bukit kat situ agak laa licin

20140408_135222

Lepas tu kami hanya drive thru sahaja area Arafah dan Mina. Dari dalam bas, hanya mampu imagine je betapa ramainya Jemaah Haji dari seluruh dunia yang berkumpul disini compare dengan bilangan khemah-khemah putih yang jauh mata memandang tak putus-putus.

Lastly, kami akan miqat di Ja’ranah dan akan melakukan ibadah umrah kali ke-2. Yang lelaki akan bawak bekal kain ihram siap-siap dan akan tukar pakaian di dalam masjid. Yang perempuan.. just pakai sebagaimana menutup aurat dan ready untuk umrah.
Ustaz Hanif pesan, better umrah ke-2 ini dibuat untuk diri sendiri dahulu.. toksah buat umrah badal lagi (umrah badal adalah umrah hadiah yang diniatkan umrah tu untuk mak ayah yang dah meninggal atau sesapa yang kita nak kita niatkan), seeloknya diperbetulkan atau di enhance kan ibadah yang terdahulu bagi menampung mana-mana yang terkehel dan terlompang. Mana laa tau.. pertama-tama kali kot banyak yang tak sempurna.

Dah balik ke hotel smula, kami solat zohor di hotel dan makan tengahari, pukul 2 petang kami start buat umrah secara berjemaah. Alhamdulillah, maybe sebab lepas zohor, jadi cuaca sedikit panas maka orang yang tawaf kurang laa padatnya. Kurang sikit je.. jadi boleh laa berjalan tak bersesak-sesak sangat. Spek itam sangat membantu.. kurang silau dan boleh baca buku doa dengan releks.

Mekah

Day 5_Keluar dari Kota Madinah, Miqat di Bir Ali dan berhenti di Wadi Qudaid umrah pertama

Day 5.

Hari ni adalah hari terakhir comey berada ni Madinah Al-Munawarah. Comey tanyakan siap2 kan Ustaz Hanif tu bagaimana jadual perjalanan esok untuk persediaan comey sekeluarga. Luggage besar dah siap kami kemaskan. Cuma tinggalkan beg kecil je untuk kemaskan barangan dan pakaian semasa musafir nanti.

Kami akan solat zohor berjemaah ( tamam) dan akan jamak waktu asar dalam waktu zohor terus. Maknanya, lepas habis imam solat zohor, terus bangun dan sambung niat untuk jamak solat asar.

Lepas tu, dalam pukul 2.30ptg kami terus gerak keluar daripada bumi madinah dan berhenti miqat iaitu berniat Umrah pertama/wajib di Bir Ali. Berhenti di masjid sini, kami solat sunat tahiyatul masjid dan sunat mutlat dan terus niat untuk berihram. Kalau rasa tak yakin dengan niat yang dibuat sendiri, boleh la niat sekali lagi beramai-ramai atas kenderaan ( mutawif akan ajar niat beramai-ramai ).
Start saat itu, dah start kena jaga 13 pantang larang ( yang paling utama dan kebiasaan kita terlagha adalah memakai bau-bauan macam minyak angin, lip balm berperisa, wet tissue yang wangi & tutup muka bagi perempuan ). Yang potong kuku atau rambut atau cabut pokok-pokok atau memburu bintang tu.. in sha allah laa kita takkan tersasul.. tak pasal-pasal kene bayar dam sekor kambing.

gate masuk ke Bir Ali untuk miqat umrah selepas keluar daripada Madinah. Dah siap-siap pakai ihram dari hotel lagi dah.. niat je belum.
gate masuk ke Bir Ali untuk miqat umrah selepas keluar daripada Madinah. Dah siap-siap pakai ihram dari hotel lagi dah.. niat je belum.
Pintu masuk ke dalam masjid untuk wanita.
Pintu masuk ke dalam masjid untuk wanita.

20140405_204138
Perjalanan daripada Bir Ali ke tanah haram mekah mengambil masa selama 7-8 jam. Bergantung kepada kelajuan driver yang tekan pedal bas tu. Driver kami tu sedikit darah muda… laju nonongg je dia bawak bas. Kami lak, ustaz Hanif nasihatkan kami agar berehat atau tido je sementara nak sampai ke sana. Dan nak sampai die akan kejutkan.. Suweett sungguh ustaz ini hahahaha…

Dalam waktu magrib tu, kami sampai di satu R&R di Wadi Qudaid. Tempat dia memang untuk berhenti rehat, makan dan solat. Tandas ada je kat blakang surau tu, tapi sedikit sesak laa nak tampung berbas-bas Jemaah yang turun kat situ.
Tiap tempat yang kami berhenti mesti mempunyai sejarahnya sendir seperti di Wadi Qudaid ini adalah kisah Ummu Ma’bad yang menyaksikan mukjizat Rasulullah saw. Boleh rujuk sejarah tu kat sini :
http://tulahan.blogspot.com/2011/10/kisah-ummu-mabad-menyaksikan-mukjizat.html

Pemandangan untuk kawasan hentian rehat di Wadi Qudaid. Ustaz Hanif dah pesan, niat solat jamak takhir dan jemaah kene makan tengahari dahulu sebelum berkejar nak solat. Sebab tempat makan kat situ adalah terhad, nanti kalau dah semua jemaah tertumpu kat situ, ada yang tertinggal makan ke apa.
Pemandangan untuk kawasan hentian rehat di Wadi Qudaid. Ustaz Hanif dah pesan, niat solat jamak takhir dan jemaah kene makan tengahari dahulu sebelum berkejar nak solat. Sebab tempat makan kat situ adalah terhad, nanti kalau dah semua jemaah tertumpu kat situ, ada yang tertinggal makan ke apa.
Bangunan yang hujung kaler cokelat tu lah restoran tempat kitorang makan. Agent dah booking siap2.. Masuk, basuh tangan dan duduk bersila yer..   Bangunan kuning cair kat sebelah kanan tu, adalah surau dan belakang surau tu, tandas.
Bangunan yang hujung kaler cokelat tu lah restoran tempat kitorang makan. Agent dah booking siap2.. Masuk, basuh tangan dan duduk bersila yer.. Bangunan kuning cair kat sebelah kanan tu, adalah surau dan belakang surau tu, tandas.
Inilah hidangannya.. nasik arab talam dengan lauk ikan talapia goreng telentang dan 2 ketul ayam panggang.. lebih dari cukup untuk 4 orang makan.
Inilah hidangannya.. nasik arab talam dengan lauk ikan talapia goreng telentang dan 2 ketul ayam panggang.. lebih dari cukup untuk 4 orang makan.

Ustaz Hanif sediakan Jemaah semua tempat makan dan makan yang cukup. Bila semua dah makan dan dah solat, baru nampak dia pi makan. Sebelum tu, dia hanya jalan dan pusing tengok keadaan Jemaah lain.

Makanan yang disediakan secara berdulang, maknanya, kena sharing and caring lah. Kalau takde selera pun, sila telan juga untuk tampung tenaga yang akan digunakan sepanjang hari kita berada dalam ihram. Seb baik nasik arab ni jenis takde kuah, kering kontang.. kalau tak, abih laaa kuah jiran sebelah banjir kat kampung kite ihikss.. astaghfirullahalazimmm

Dah solat jamak taakhir Magrib dan Insya, kami pun meneruskan perjalanan menuju ke Tanah Haram Kota Mekah.
Bilamana bas hampir menggolekkan tayar masuk ke dalam gerbang kawasan Tanah Haram Mekah, Ustaz Hanif mengajak kami bersama-sama membacakan doa masuk ke Tanah Haram. Masing-masing dah segar bijik mata. Terus kami bersama-sama bertalbiah di sepanjang laluan di Tanah Haram.

Dalam bersesak-sesak di jalan besar (hotel kami berada di jalan kecil yang bas tak boleh masuk), kami turun dari bas dan menunggu Ustaz Hanif di ruang lobi hotel sambil menunggu beg besar di bawa masuk. Dah siap dibagi kunci bilik, mana yang takde masalah apa-apa, boleh naik rehat kat bilik sambil beringat mereka itu berada dalam ihram lagi. Comey kasi semua family naik ke bilik dulu untuk rehat dan comey stay kat lobi untuk cek luggage. Maybe sebab terbiasa dengan travel dan jalan banyak, jadi tak terasa mana penat tu plus eksited plus rasa bertanggungjawap untuk control keadaan membantu apa yang patut.

Berehat sementara nak settlekan luggage, bilik dan  macam-macam. Sila jaga batas-batas dalam ihram yer.. jangan lupeeeee
Berehat sementara nak settlekan luggage, bilik dan macam-macam. Sila jaga batas-batas dalam ihram yer.. jangan lupeeeee

Kami start berkumpul jam 12 tengah malam di lobi dan setelah semua Jemaah selesai dengan urusan beg dan luggage masing-masing. Penat, tapi tak terasa langsung..  Talbiah bermula apabila kami beramai-ramai memulakan langkah untuk melaksanakan rukun umrah ini.

Perjalanan yang paling bersejarah dalam hidup comey. Kami terus menuju ke Masjidil Haram dan setibanya di sana, Ustaz Hanif menunjukkan tempat mengambil air sembahyang untuk lelaki dan perempuan dan juga tandas.

Untuk melaksanakan rukun tawaf, kami wajib berada dalam air sembahyang. Selepas itu, dengan lafaz dan doa kami masuk ke pintu No 1 ( ada nombor gerbang kat pintu.. ). Oh, satu lagi.. kalau ada uncang kasut, terus bawak uncang tu. Walaupun berada dalam ihram, takde masalah untuk pakai beg galas, name tage atau pun jam tangan. Ramai yang kompius dan buang atau tak pakai terus bende-bende yang comey sebut tadi. Begitu juga dengan wangi-wangian dan juga deodorant. Boleh pakai sebelum niat ihram..

Semasa dalam ihram memang lah kita tidak boleh memakai segala jenis bau-bauan atas sebab larangan. Tetapi, sebelum niat ihram atau miqat kat mana-mana, boleh je kite pakai deodorant sebelum tu.. atau pakai wangi-wangian sebelum berniat ihram. Islam kan indah. Mana ada umat Nabi yang busuk-busuk, tak bersih dan tak menjaga kebersihan.

Comey pakai buku lipat yang ada tali tu sebagai bantuan dan pedoman comey untuk berdoa. In sha allah.. sempat baca.. sebab kita jalan sambil tawaf tu secara pelan-pelan.. da nada banyak masa untuk baca semua doa. Nak kata mata asyik duk tengok buku sampai tersasar jalan dan bahu kiri tu.. takde laah.. semua orang yang tawaf secara otomatik akan lead kita punya tawaf secara circle.. in sha allah, takkan jadi nye jalan straight je sebab duk pandang buku doa sambil jalan.

Setiap tawaf ada bacaan doa masing-masing, juga apabila bertemu dengan rukun yamani, hijir ismail dan maqam nabi Ibrahim.
Ps: jangan dipegang kaabah semasa berada dalam ihram, sebab kelambu kaabah tu ada bau wangi… juga hajarul aswad. Kawasan hijir Ismail atau dalam pancuran emas tu pun tak boleh masuk semasa buat tawaf rukun.

http://umrahmukmin.com/kelebihan-umrah/
Rasulullah saw juga pernah bersabda mengenai kelebihan pada Baitullah:
“Pada Ka’abah itu ada 120 rahmat kepada pengunjungnya pada setiap hari, iaitu 60 untuk tawaf, 40 untuk solat sunat dan 20 untuk melihat Ka’abah.”

Sudah selesai 7 pusingan, mutawif akan terus susur keluar ke tepi dan buat solat sunat tawaf. Pandai-pandai laa cari ruang sendiri. Toksah harapkan mutawif je. Amik masa untuk berdoa, panjatkan kesyukuran dan muhasabah diri di kala diri terasa sangat kerdil di depan kaabah tu.

Selesai je tawaf, terus ke laluan Marwah untuk saie. Mutawif kami tunggu kat hujung laluan masuk ke Marwah, sambil duk kira Jemaah mana yang ada dan yang still missing. Kat dalam terowong ( errr.. macam terowong sebab duk dalam bangunan gitu ) ada tong-tong air zam-zam. Disunatkan minum air zam-zam dan ada doa untuk minum air zam-zam lepas buat ibadah tawaf ( boleh cek dalam buku lipat kecil yang ada tali tu..).

Saie… pertama kali comey wat saie adalah kat tingkat bawah.. yang ada bukit dan batu.. boleh panjat naik sampai atas.. takde laa tinggi sangat.. yang bebetul puncak ada dalam pagar.. yang ada hanyalah tebing-tebing dan bukit tu sendiri dan dilapisi dengan lapisan yang berkilat dan licin.. nak elakkan orang kutip atau kikis batu bukit tu.

Cabaran saie ni bagi comey sangatlah besar. Satunya, jarak dan satu lagi… tapak kaki terasa kemek.. hahahah.. seriesly.. dari awal sampai laa ke habis, mulut gatal nak tanye ustaz, takleh ke saie kita pakai slipar?.. tapi.. ternyata Allah tak izinkan comey tanye.. memang samada terlupa nak tanya, atau memang tak tertanya terus. Allah hanya nak bagi sedikit ujian je.. dan comey dah stat nak takwil itu ini.. Astaghfirullah… Jadi, lapangkan dada, teruskan membaca doa di setiap perjalanan saie dan niat lillahitaala. Kerana Allah taala.. Amin.
Ps: gunung duk tarah takde lak nak ngomel2.. jalan sana sini nak putus kaki takde laa nak ngomel2.. isk2.. Ya Allah, kau terimalah taubatku ini.. amin.

Tak banyak gambo yang comey snap masa buat umrah.. sebab nak focus dekat ibadah. Tapi ini adalah bukit marwah. Boleh duduk, solat, dan berdoa kat sini. Maybe sebab kami buat umrah pagi-pagi hari, jadi, jemaah kurang ramai. Jadi banyak laa tempat lapang yang ada.
Tak banyak gambo yang comey snap masa buat umrah.. sebab nak focus dekat ibadah. Tapi ini adalah bukit marwah. Boleh duduk, solat, dan berdoa kat sini. Maybe sebab kami buat umrah pagi-pagi hari, jadi, jemaah kurang ramai. Jadi banyak laa tempat lapang yang ada.

Alhamdulillah, habisnya saie, terus Ustaz Hanif bacekan doa untuk bertahalul.. dah siap bawa gunting kecil dalam beg sandang.. potong je rambut sendiri dan lepas tu, barulah disunatkan untuk tolong potong rambut orang lain. Jangan main sorong je tau.. nanti kene paw.. kalau niat nak bersedekah tu takpe laa.. banyakkan sedekah dan jangan mengungkit.

Dah habis saie 7 kali dan bertahalul atau bergunting maka jelas lah sudah satu ibadah umrah untuk diri kita.
Dah habis saie 7 kali dan bertahalul atau bergunting maka jelas lah sudah satu ibadah umrah untuk diri kita.

Comey sangat happy.. penat tapi gembira.. Alhamdulillah.. berjaya akhirnya comey menyudahkan ibadah umrah ini, dengan niat daripada diri sendiri.. bukan sebab ibu bapa atau duk ikut2 orang. Comey buat sebab comey hendakkan ibadah ini menjadi satu lapisan dalam diri comey. Lapisan yang akan membendung comey daripada menghampiri sifat-sifat yang berdosa dan comey nak kekalkan apa yang comey sudah amalkan bila berada di tanah haram ini. Huhuhuh..

Masa ni barulah perasan kesilapan diri. Baru lah sedar.. kesedaran dan pemberitahuan sudah sentiasa di beri.. apakah yang halal.. apakah yang haram.. apakah yang betul.. apakah yang salah.. tapi.. tak diamalkan.. buat tak kisah.. tak nampak dosa membukit dan menggunung.. Alhamdulillah… sekurang-kurangnya.. hidayah hadir dan datang.. walaupun lambat tapi belum terlewat.. subhanallah…
Comey sekolah agama 5 tahun!.. belajar Bahasa arab.. masuk kolej islam 3 tahun.. ruginyaaa hidup comey.. abis sekolah dan kolej.. tutup buku.. agama yang belajar.. stakat nak lepas pada periksa je.. tak buat amalan.. Ya Allah… ruginya hidup aku. 😥
Dunia.. kawan-kawan.. tv.. musik.. keberkatan hidup.. hemmm…

Dalam riwayat Al-Bukhari, Rasululluh SAW telah bersabda yang bermaksud :
”Satu ibadah umrah sehingga sampai umrah lainnya adalah sebagai pelebur (dosa) di antara keduanya. Sedang haji yang mabrur tidak mempunyai balasan kecuali syurga”.

Ibadah umrah yang pertama comey dan rombongan dapat habiskan lebih kurang pukul 3 pagi.. Mutawif bagi kebebasan kepada para Jemaah samaada untuk terus pulang ke hotel atau boleh tunggu subuh kat masjid.

Comey dan emak dan beberapa Jemaah lain, turun pergi ke tandas dan ambil air solat yang baru. Segarkan badan sambil menunggu subuh di dalam masjid.

Mekah

Day 4

Day 4 .

Terasa masa sedikit lambat berlalu. Mungkin disebabkan comey tidak memikirkan hal duniawi at all hehehe.. takde fikirkan hal ofis, tak fikirkan hal sekolah, tak fikirkan hal kengkawan.. just comey dan Allah dan ibadah. Comey fikir dalam-dalam.. memang tempat yang dimuliakan oleh Nabi dan Allah amat memberikan makna kepada diri comey. Jadi comey berniat, nak teruskan.. dengan apa yang comey dah lakukan sekarang, comey nak carry dan jaga sampai bila-bila. Berjanji dengan diri sendiri. Tak nak dah pakai jeans ketat-ketat… t-shirt paras bontot.. nak jaga aurat.. tak nak tinggal solat.. nak jaga waktu solat… wawawaaaaaa.. Ya Allah, aku berdoa agar didekatkan dengan nur MU dan dijauhkan oleh fitnah dunia dan akhirat. Ameen.

Comey gi Rhaudah lagi hari ni.. lepas subuh, terus stay kat masjid sebab waktu untuk pelawat wanita ke Rhaudah adalah lepas subuh sehingga 9.00 pagi, lepas zohor dan lepas insya sehingga pukul 11.00 mlm. Kali ni gi sorang-sorang.. err.. still kene masuk by grouping, tapi comey tak g skali ngan mak comey. Masa solat main terjah je mana ruang kosong yang ada, jadi tak jumpa ke sudah akhirnya. Takpe laa.. niat nak beribadah.. bukan nak berkepit. In sha allah, Allah akan menjaga hamba-hambaNya yang ikhlas nak beribadah.

20140404_104948

20140404_121245

20140404_121259

20140404_121325

20140404_124525

20140404_130521 20140404_113024

20140404_113036

Mekah

Day 2_Madinah Al-Munawarah_Rhaudah, Makam Nabi Muhammad saw & Perkuburan Baqi

Day 2

Start hari ke-dua, comey dah rasa lain macam. Tekak dah start rasa perit-perit dan kepala pun macam dah pusing-pusing. Terus bukak bekalan ubat-ubatan dan telan pil demam siap-siap. Cuaca kat Madinah sedikit sejuk berbanding di Mekah. Sekali mai angin sejuk die.. peghhhh… sampai kedalam tulang jugak laa rasanya.

Pagi tu selepas sarapan pagi, kami diberitahu akan ada taklimat berkenaan dengan lawatan ke Rhaudah atau taman-taman syurga. Ada sorang ustazah yang pakai vest petugas Andalusia ditugaskan untuk bawa Jemaah perempuan melawat Makam Nabi Muhammad s.a.w dan perkuburan Baqi.

Oh, lupa nak bercerita. Andalusia punya sistem broadcasting untuk bagitau aktiviti atau program perjalanan kepada para Jemaah adalah melalui tampalan kertas pengumuman kat Board Hotel atau tepi-tepi lif. Contohnya korang punya flight adalah charterd tarikh 1 April, so travel code adalah SV 1 April 2014 ( dan sila ingat no.bas atau nama mutawif masing-masing.. senang nak rujuk kat sesapa kalau ada masalah atau pertanyaan.. lagi best, ambil no telefon mutawif tu). Dan di kertas hebahan tu, diorang akan letak laa, masa mana nak berkumpul di lobi, atau susunan tarikh untuk ziarah luar.

Ceritanya, nak masuk Rhaudah tu, kene ikut kumpulan-kumpulan tertentu yang telah ditetapkan. Maksudnya, akan ada satu signage untuk group Bahasa Melayu, Parsi, Iran, dan ada 2-3 kelompok group lagi yang comey kurang pasti. Masing-masing akan duduk dalam satu kelompok dan akan dengar ceramah atau tazkirah daripada petugas Masjid yang berpakaian serba hitam itu. Mereka akan bukak pintu atau laluan ( ekceli die macam tirai kayu yang ada roda tu.. untuk block laluan atau pandangan ) ikut suka hati mereka. Jadi takyah nak teka-teka laa pintu no berapa yang diorang bukak dulu a.k.a group mana yang akan pergi masuk dahulu.

Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Lagi beberapa langkah untuk ke jejakkan kaki ke Raudhah atau taman syurga dan Makan Nabi.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Wanita arab yang menjadi petugas dalam memastikan aliran jemaah yang berasak-asak untuk bertemu dengan Baginda Nabi Muhammad saw.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tangga bergerak menuju ke tingkat bawah tanah untuk ke tandas dan tempat mengambil air sembahyang. Tak perlu nak takut, cuma elakkan pergi waktu tengah solat sebab time tu je takde orang.
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah
Tenpat untuk ambil air sembahyang. Rasanya ada 2 tingkat atau 3 tingkat kat bawah ni.. waktu peak hour adalah stengah jam sebelum masuk waktu solat.. memang penuh dengan jemaah lah

Once pintu dah bukak, akan dengarlah tapak-tapak kaki yang berlari dan Jemaah lain diharap bersabar dan tak ikut sama berlari ke pintu. Ikut turn masing-masing, kene banyak bersabar dan jangan ikut nafsu yang tak reti bersabar tu macam kat Malaysia. Biasanya, sebelum masuk dan berjumpa dengan pintu masuk ke Rhaudah dan makan Nabi Muhammad s.a.w, anda akan berhenti untuk dengar ceramah sebanyak 2-3 kali gak.. Mungkin untuk elakkan kesesakkan yang melampau kat dalam tu. Iye laa.. kawasan taman syurga tu tak luas.. Mana yang ada karpet hijau, itulah area Rhaudah.

Kalau ada ruang dan kesempatan, berdoalah banyak-banyak kat situ.. setulus dan seikhlas hati. In sha Allah, mustajab dan dimakbulkan oleh Allah Taala.